Ödenemeyen borçlar ve gecikme zamları

Belediyemizin maddi imkânlarının yetersizliği nedeniyle Emekli Sandığı, Tedaş vb. kurumlara borçlarımızı zamanında ödeyemiyoruz. Zamanında ödenmeyen borçlara ilgili kurumlar tarafından gecikme zammı uygulanıyor ve tahsil ediliyor. Maddi imkânsızlık nedeniyle zamanında ödeme yapılamamasından dolayı borçlara uygulanan gecikme zamlarının ödenmesinde sarf evrakına hangi belgeler eklenmelidir. Gecikme zammının ödenmesindeki sorumluluk durumu nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.10.2008

Yapı ruhsatı verilmesi

Beldemizde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuştur. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığınca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Programlama ve Proje Daire Başkanlığınca onaylanmış tip imar projesi ile başkanlığımıza yapı ruhsatı almak için müracaat etmişlerdir. Tip projede mimari, sıhhi tesisat ve betonarme proje ekleri bulunmaktadır. Yüklenici olarak İl Bayındırlık İskan Müdürlüğü elemanları olabilir mi? Mevcut projelere göre belediyemiz yapı ruhsatı verebilir mi? Yoksa odalara kayıtlı, mimar ve mühendis yüklenici mi istememiz gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.10.2008

Geçici işçi

20 Haziran 2007 tarih ve 26558 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 5620 sayılı Kanunun 1. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamına giren Kamu İdarelerine İlişkin İşlemler Hakkında Tebliğin son paragrafında "Tebliğ kapsamına giren kurumlarda; mevsimlik işler ile kampanya işlerinde ve bir mali yılda 6 aydan az (en fazla 5 ay 29 gün) süreyle geçici işçi çalıştırabilecektir." şeklinde açıklanmıştır. Bu Kanun ve Yönetmelikler ışığında şu konuda tereddüde düşmüş bulunmaktayız. Belediyemizin memur kadro sayısı 20 ve bunun % 40 ına tekabül eden 8 adet geçici işçi vizesini 2009 yılı için Belediye Meclisimizden almış olduğumuzu kabul eder isek; 8 adamı 5 ay 29 gün çalıştırabileceğimize göre, 2 adamı 11 ay 28 gün çalıştırma hakkımız bulunmakta mıdır? Daha açık bir ifade ile bu durumlar itibarı ile aynı kişiyi 5 ay 29 gün sonra işten çıkararak 2 gün sonra tekrar işe alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.10.2008

Belediye memurlarına encümen kararı ile ikramiye verilmesi

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 ncu maddesine göre başarılı memurlara belediye encümeni kararıyla ikramiye verilebilir mi? Memurlara son yapılan denge tazminatı memurlara ikramiye veril-mesini ortadan kaldırdı mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.10.2008

İşçilerin naklen kurum değiştirmeleri

Daimi işçi statüsünde çalışmaktayım başka bir ildeki belediye geçmek istiyorum. işçi olarak başka bir belediye nakil olabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.10.2008

İçkili işyeri faaliyetinin durdurulması

İlçemizin belirli bölgelerinde faaliyet göstermekte olan içkili restaurant iş yerlerinin Polis Vazife Salahiyet Kanunu gereği mühürlenmek sureti ile faaliyetlerinin durdurulması esnasında, işyerinde vergi levhasının, yazar kasa fişinin ve adisyon fişi veya müstecirini belirtir hiç bir emarenin tespit edilemediği, işyeri çalışanlarının da bu konuda bilgi vermedikleri durumlarda iş yeri kapatma tutanakları işletmede çalışanlar adına mı tanzim edilmeli? Yoksa polis marifetiyle bu çalışanlardan alınan bilgiler doğrultusunda bildirdikleri kişi adına mı kapatma işlemi gerçekleştirilmelidir? Bu durumun yanlış beyan ihtimali düşünüldüğünde hukuki problemlerin oluşacağı aşikardır. Bu ve benzeri durumlarda izlenecek yöntem konusunda hangi yol izlenmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.10.2008

Sözleşmeli personel

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesine göre 2 yıllık inşaat teknikeriyle bakanlıktan izin almak suretiyle sözleşme imzaladık. 1-Sözleşmeli personele aile ve çocuk yardımı(evli) ödenir mi? 2-Asgari geçim indiriminden yararlandırılır mı? 3-Devlet memurlarına verilen ek ödemeden faydalanır mı? 4-Bu personelin hem kurum hem şahıstan kesilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.10.2008

Vadesi geçmiş vergi borcu belgesi

01.08.2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 4734 sayılı Kanun kapsamına giren kurumların bu Kanun kapsamındaki hak sahiplerine yapacakları ödemeleri ile ilgili 29.06.2008 tarih ve 26291 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği Seri: Sıra No:2'ye göre 4734 sayılı Kanunun 22/d maddesi (Doğrudan Temin) ile yapılan alımlar için vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge alınması zorunluluğu var mıdır? Ödemeleri bütçe emanetine alıp 2.000 YTL’nin altında ödeme yapılırsa ve Harcama Pusulası ile yapılan ödemelerde belge alınması zorunluluğu doğar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.10.2008

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 6/d maddesi gereğince verilen cezanın mahkeme kararı ile kaldırılması

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 6/d maddesi gereğince ruhsat hükümlerine aykırı hareket ettiği belirtilen işyerlerine il encümenince idari para cezası verilmektedir. Söz konusu Kanun doğrultusunda idaremizce bir internet cafeye idari para cezası verilmiştir. Ceza gerekçesi olarak 12 yaş ve altındaki kişilerin internet cafeye yanlarında velileri ve vasileri olmadan alındığı jandarma tutanaklarında mevcuttur. Ayrıca 20.03.2007 tarih ve 2007/1 karar nolu Valilik Karar İlan Metninde internet cafelere 12 yaş ve altındaki çocukların yanlarında veli veya vasileri olmadan girmesi yasaktır ibaresi bulunmaktadır. İşyeri sahibi verilmiş olan idari para cezasına itiraz ederek… Sulh Ceza Mahkemesine dava açmış ve verilmiş olan idari para cezasının haksız olduğu belirtilerek cezanın kaldırılması kararı alınmıştır. Sonuç olarak mahkemenin almış olduğu bu karar doğru mudur? Şimdi ne gibi işlem yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.10.2008

Zabıta memurluğuna geçiş

03/01/1976 doğumluyum. 15/01/1998 tarihinde itfaiye eri kadrosunda göreve başladım.1 Meslek lisesi mezunuyum. 5/01/2005 tarihinden itibaren Başkanımızın görevlendirme yazısı ile Zabıta Memuru olarak görev yapmaktayım. Kadromun görev yaptığım zabıta memurluğu kadrosuna geçmesi mümkün mü? Mümkün ise hangi kanuna göre ve ne şekilde işlem yapılması gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.10.2008

İndirimli bina vergisi

Mükellefin 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni var ve bu kişi emekli olduğu için emlak vergisi muafiyetinden yararlanıyor idi. Sonra bu kişi öldü. Ölünce geride kalan eşi bu muafiyetten yararlanır mı? Yoksa muafiyet sona erdirilir mi? Yararlanır ise ne gibi belgeler gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.09.2008

Kalkınma Kooperatifine yer tahsisi

Beldemizde faaliyet gösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır. Mülkiyeti belediyemize ait olan bir parselden konserve fabrikası kurmak amacıyla yer tahsisi yapmamızı istiyorlar. Kamu kuruluşu olmayan bu kooperatifin talebine karşılık, belediye olarak yapmamız gereken işlem yer tahsis etmek midir yoksa ilgili parsel üzerinde sınırlı ayni hak tesis etmek midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.09.2008