Harcamalara katılma payı

2464 sayılı Kanun’un 86. maddesi gereğince, parke taş yaptığımız yollardan harcamalara katılım payı almaktayız. Aynı Kanun’un 89. maddesinde özel devlet yardımları, karşılıksız fon tahsisleri, bu iş için yapılacak bağış ve yardımlar ve istimlak bedelleri giderler tutarından indirilir diye belirtilmiştir. Bu durumda BELDES için gönderilen ödenek ile yapılan yollardan da harcamalara katılım payı alacak mıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.09.2008

Muhasebe Yetkilisinin atanması

Belediyemizde sadece ben muhasebe yetkilisi sertifikasına sahibim, fakat şu an belediyemizde daha öncede bu işi yapan arkadaşımız muhasebe yetkilisi olarak görev yapıyor. Belediye başkanımızın beni muhasebe yetkilisi olarak ataması şart mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.09.2008

Geçici iş göremezlik ödeneğinin mahsubu

İdaremizde işçi pozisyonunda çalışmakta olan işçiler Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden almış bulundukları Geçici İş göremezlik ödeneğini İdarenin saymanlık hesaplarına yatırmadıkları takdirde mükerrer maaş/ücret almış olacaklardır. İdare ilgililere almış bulundukları Geçici İş göremezlik ödeneğini Kurum Saymanlığına yatırmasını tebliğ etmesine rağmen yatırmayan personelden anapara ile birlikte gecikme zammını tahsil edebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.09.2008

Toplu iş sözleşmesi ile ücretlerin net belirlenmesi

Belediyemiz ile Belediye – İş sendikası arasında 11.12.2006 tarihinde imza altına alınan 15.10.2006 ve 14.10.2008 tarihleri arasında geçerli olan Toplu İş Sözleşmesinin 47. maddesinde ücret zammı bölümünde; a)İşçilerin 15/10/2006 tarihinden itibaren birinci yıl maaşları net 850,00 YTL olarak ödenir. Sözleşmenin ikinci yılında 14.10.2007 tarihinden itibaren ücretleri yıllık enflasyon oranında arttırılır denilmiştir. Bu sözleşmeye istinaden 15.07.2008 tarihine kadar ödenen işçi maaşlarında %15’lik Gelir Vergisi kesilmekteyken, net maaş ödemesi yapılıyordu, bu tarihte Gelir Vergisinde %20’lik kısma girildiğinden işçi maaşlarında düşüş olmuştur. Sözleşmede yıllık net maaş olarak tespit edilen miktardan Gelir Vergisi matrahına göre kesinti yapılır mı? Yoksa işçiye sözleşmedeki gibi net ücret mi verilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.09.2008

Belediyelerde Disiplin Kurulu

Belediyelerde (belde) disiplin kurulu kimlerden ve nasıl oluşturulur?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.09.2008

Vekalet, yan ödeme ve tazminat, derece/kademe

1998 yılında endüstri meslek lisesi mezunu olarak memur kadrosunda göreve başladım. 1999 yılında istifa ile ayrıldım 2 yıllık iktisadi ve idari programlar bölümünü bitirdikten sonra 23.08.2004 tarihinde ayrıldığım kurumda aynı kadromla 10'uncu derecenin 2'inci kademesinden maaş almak üzere göreve dönüş yaptım. Memuriyetten önce Bağkur’da geçmiş bulunan 13 yıl 3 ay 21 günlük hizmetimi Emekli Sandığında birleştirdim. Askerlik hizmetimi yaparken de Bağkur’lu idim. 26.01.2006 tarihinden itibaren hesap işleri müdürlüğü kadrosuna vekaleten atandım. Bu kadronun 60 puan özel hizmet tazminatıyla 1300 yan ödeme göstergesinden iki yıllık yüksekokul mezunu sıfatı olmam sebebiyle yararlanmaktayım. 1 - Hesap işleri müdürlüğü görevine vekaleten değilde asaleten atanabilir miyim? 2 - Almam gereken özel hizmet tazminatı ve yan ödemem ne olmalıdır. 3 - Yukarıdaki bahsi geçen niteliklerim göz önüne alınacak olursa şu anki bulunmam gereken derece ve kademem ne olmalıdır ve en son yükselebileceğim derece ve kadememin ne olduğunu öğrenebilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.09.2008

İmar harçları

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun Ek Madde 2 - Aşağıdaki bina inşaatları bina inşaat harcından müstesnadır denilmektedir. Aynı maddenin (e) fıkrasında Kooperatifler eliyle, anasözleşmelerine uygun olarak yapılan sanayi ve küçük sanat siteleri ile esnaf çarşıları da bina inşaat harcından muaf tutulmuştur. Aynı Kooperatifler belediye meclisince belirlenen binalarla ilgili diğer harçlardan da (Plan-Proje Tasdik Harcı, İşgal Harcı, Fenni Mesul Harcı, İmar Durumu Belgesi Harcı, Kanalizasyon Harcı vb.) muaf mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.09.2008

Belediye hizmet aracının kasko yaptırılması

Belediyemize ait 1999 model Passat marka hizmet aracımızı kasko yaptırmak istiyoruz. Hizmet aracı olarak kullanmakta olduğumuz taşıtın kasko yaptırılması ve bedelinin ödenmesi-nin mevzuata uygun olup olmadığı hususunda bilgilerinizi talep ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 22.09.2008

Kamu görevlisinin mülki amir tarafından birlik başkanlığına atanması halinde, birlik başkanına ödenek verilip verilemeyeceği

DSİ VI. Bölge Müdürlüğüne bağlı ACO Sulamaları İşletme ve Bakım Şube Müdürü olarak görev yapmaktayım. 657 sayılı Yasaya tabi Devlet memuruyum. Bu görevimi ifa ederken Adana Valiliği tarafından Danıştay 8. Dairesinin kararı gereği Mustafabeyli Sulama Birlik başkanı ve meclisini 5355 sayılı Yasanın 12. maddesine göre fesh etmesinden dolayı … … birlik başkanı olarak atamıştır. Ayrıca dört üye de meclis ve encümen üyesi olarak atanmıştır. Kamu görevlisinin mülki amir tarafından birlik başkanlığına atanması halinde, birlik başkanına aylık ödenek verilip verilemeyeceği konusunda veya verilecekse ne şekilde verileceği, ayrıca kamu görevlisi olarak encümen ve meclis üyesi olarak atananlara oturum karşılığı huzur hakkı verilip verilemeyeceği konusunda görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur. Bu konuda Adana Valiliğinden görüş istenmiş olup, Adana Valiliğince verilen cevabi yazıda, Mustafabeyli Sulama Birlik Başkanlığına birlik başkanı sıfatıyla atanan … … ödenek alamayacağı diğer dört tane memur üyenin ancak başkan ile birlikte huzur hakkı alacaklarını belirtmişlerdir. Oysa seçimle gelen tüm sulama birlik başkanlarının aylık ödenek aldıkları bilinmektedir. Seçilmişin yerine atama ile gelen birlik başkanı da aynı hak ve görev ve yetkilere sahip olduğundan dolayı atama ile gelen birlik başkanının da aylık ödenek alacağı kanaati hasıl olmuştur. Bu konuda görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 18.09.2008

Hafta tatilleri ve yıllık izin ilişkisi

Yılık izinlerin kullanımın da örneğin, Pazartesi gününden başlamak kaydıyla 10 gün izin aldım. Bu iznimin hafta sonuna gelmesi nedeni ile bu iki günün (hafta sonu tatillerinin) izinden sayılıp sayılamayacağını ve diyelim ki Pazartesinden itibaren 5 gün izin aldığım taktirde Pazartesinden önceki Cuma günü mesai bitiminden itibaren başlayıp takip eden haftanın Cumartesi, Pazar dahil izine ayrılabilir miyim, ayrıldığım takdirde kurum o dört günüde izinden sayar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.09.2008

Encümen toplantıları, Zabıta memurlarının adaylık durumu

1- Belediye encümen toplantılarında alınacak karar bulunmadığından dolayı “karar yoktur” şeklinde bunu tutanakla belgelememiz yeterli olacak mıdır? 2- 24/01/2008 tarihi itibariyle zabıta memuru olarak atandım. Şu an aday memurum. Adaylık süremin kalkması için temel eğitim, hazırlayıcı eğitim, staj konusunda bir eğitim almam gereklimidir. Bu eğitimleri almadığım takdirde adaylığımın kalkmaması gibi bir durum söz konusu olur mu? Diğer bir sorum ise, bu eğitimi bulunduğum kurumda bir üst yetkili amir tarafından alabileceğim söylendi, yalnız bulunduğum kurumda eğitimi alabileceğim bir üst düzey yetikli bulunmamaktadır. Bu durumda ne yapmam gerekir ve nasıl bir yol izlemeliyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.09.2008

Belediye şirketine para aktarılması

Beldemiz sınırları içinde kaplıca suları bulunduğu için 19 Kasım 2002 yılında Doğanbey Jeotermal Turizm Seracılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kurulmuş ve tescil ettirilmiştir. Sermaye Hükümleri maddesinde "Şirketin sermayesi 50.000,00-YTL olup, beheri 100,00-YTL itibari değerde nama yazılı 500 hisseye bölünmüş ve kurucu ortaklar tarafından belli oranlar dairesinde taahhüt edilmiştir. % 99,2 hisse ile sermaye katılımına izin verilmesi İçişleri Bakanlığının 15.08.2002 tarihli ve 46065 sayılı yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca 26.08.2002 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bu duruma göre belediye bütçesinden şirkete para aktarabilir miyiz? Yapabilirsek, bu tarihe kadar belediye bütçesinden yapılan şirket harcamalarını paydan düşebilir miyim? Şirket muhasebesini belediye mi tutmalı? Bunun için de ayrı bir bütçe yapmak gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.09.2008