Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Belediyenin Kişi veya Kurumlardan Arsa Arazi ve Bina Kiralamalarında Stopaj Uygulaması Hakkında
Mustafa TAYCI - ERBAA
Belediye kişi veya kurumlardan Arsa, Arazi ve Bina kiralamaların da Kira Stopajı, ve harhangi bir hizmet için stopaj kesmek zorunluluğu varmıdır? var ise hangi belgeyle göstermemiz gerekiyor? Bir önceki sormuş olduğumuz soru sermaye kaydı için 501 Ödenmemiş Sermayeyi kullanın demişsiniz ama Mahalli İdareler 2025 yılı detaylı hesap planında kullanılmadığını görüyoruz...
- Soru Cevaplandı
- 23.07.2025
- ERBAA
Belediye Şirket Personeli İzinleri Hakkında
Kaan Yüksel NEBİOĞLU - PAZAR
Merhabalar. Belediye Şirket Personeli olarak çalışan bir işçinin Belediyenin personel şirketine geçişi yapıldığında, çalıştığı süreleri izin hakkı için değerlendirebilir miyiz? Bir şirketten istifa edip diğerine işe sıfırdan başvuru yapıp girecek.
- Soru Cevaplandı
- 23.07.2025
- PAZAR
Birim Fiyat Teklifli İhalelerde Aritmetik Hata Hakkında
GÜL ÖZER - SAFRANBOLU
Ekte sunduğumuz belgelerden de anlaşılacağı üzere, yaklaşık maliyet hesap cetveli ile tutarlılığı anlaşılan ve birim fiyat teklif cetvelinde toplam tutarı doğru yazılan ancak; sehven yapıldığı anlaşılan birim fiyat teklif tutarının yazım hatasının aritmetik hata olarak kabul edilip edilmeyeceğinin tarafınızca değerlendirilmesini ve bu konu da var olan örnek kararların (kik,danıştay,sayıştay) tarafımıza iletilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 21.07.2025
- SAFRANBOLU
Ruhsat Aşamasında İtfaiye Raporu Zorunluluğu Bulunan İşyerleri Hakkında
Mustafa Abanoz -
İlçemizde acilan kafe restaurant Lokanta vb işyerleri cadde üzerinde dubleks tapulu asma katlı işyerleri 100 metre kare üzeri işyerlerinde acilmakta ruhsat aşamasında itfaiye raporu isteğimizde yangın yönetmeliğine göre itfaiye müdürlüğü ikinci bir yangın çıkışı istiyor çıkışlar cadde üzerine yaya kaldirimlarina geliyor veya isyerinin durumundan yapamıyor Bu sebepten ruhsat veremiyoruz yönetmeliğin 5 maddesi (h) bendi uyarinca itfaiye raporu alınmasıni 30 kişiden fazla çalışan cadde sokaga çıkışı olmayan vb işyerlerinden rapor alınması gerektigi vurgulanmakta diğer işyerlerinden yangına karsi tedbirlerin alinmis olmasi gerektigi denilmektedir yukarıda saydigim işyerleri personel sayisi olarak az cadde Sokaklara dogrudan baglantisi olan işyerlerinden rapor aldirmasak Herhangi bir sorun Karsimiza cikarmi gerekli tedbirlerin alınması derken tup yeterlmidir kolay gelsin iyi calismalar
- Soru Cevaplandı
- 18.07.2025
Kamusal Alanda (yol kenarı) Araç İçerisinde Köfte Ekmek Satışı İçin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi Hk.
muammer isliklaye - TAVAS
Hocam belediyenin (açık otopark olarak kullandığı veya yol kenarında) kira kontratı ve numaratajı olmayan alanda araç içerisinde köfte ekmek satmak isteyen kişiye işyeri açma ruhsatı verilir mi? Verilir ise ruhsat harcımı alınır işgaliyemi alınır.
- Soru Cevaplandı
- 18.07.2025
- TAVAS
4734 sayılı Kanunun 22/b Maddesine Göre Yapılan Alımlarda Piyasadan Teklif Alma Hakkında
ALİ KORKMAZTÜRK - TİRE
Belediyemizde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22-b maddesi (Sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması) gereğince yapılan doğrudan temin işlemlerinde piyasadan teklif alınıp alınmayacağı ile ilgili farklı görüşler olup, tereddüt yaşanmaktadır. Yaşanılan tereddütlerin ortadan kalkması açısında söz konusu kanunun 22-b maddesine göre gerçekleştirilecek alımlarda teklif alınıp alınmayacağı konusunda bilgi talep ediyoruz. kolay gelsin.
- Soru Cevaplandı
- 17.07.2025
- TİRE
Harcama Yetkilisinin Yapım İşlerinde Süre Uzatımı Yetkisinin Olup Olmadığı Hakkında
FERZENDE TEKİN - SİLVAN
4734 sayılı kamu ihale kanuna göre yapılan yapım işleri ihalelerinde idare kaynaklı süre uzatımı taleplerinde harcama yetkilisi (ihale yetkilisi) kendi inisiyatifiyle kontrol elemanlarının raporu olmadan süre uzatımı verebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 16.07.2025
- SİLVAN
Ölüm Halinde 2. Derecede Usulsüzlük Cezasının Akıbeti Hakkında
Cüneyt KORKMAZ - PAZAR
1990 yılında vefat eden ilgili belediyede beyanı bulunmayan bir kişi için 2025 yılında verasete iştirak olarak beyan alınırken çıkan 2.derecede usulsüzlük cezaları tahsil edilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 14.07.2025
- PAZAR
Psikoteknik Merkezi İşyerlerinin Ruhsatlandırılması Hakkında
bayram kocapınar -
Psikoteknik merkezine işyeri ruhsatını kim verir.
- Soru Cevaplandı
- 11.07.2025
Harcama Yetkisi ve Gerçekleştirme Görevinin Aynı Kişide Birleşmesi Hakkında
Serkan Göçer - DİVRİĞİ
Hocam öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Belediye birimlerinde yeterli memur olmadığı durumlarda gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisi aynı kişi olabilirmi, kanunen mümkünmüdür?
- Soru Cevaplandı
- 11.07.2025
- DİVRİĞİ
Yeni Kurulan Şirketin Sermaye Kaydı Hakkında
Mustafa TAYCI - ERBAA
ilk açılan şirketin sermaye kaydı nasıl yapılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 10.07.2025
- ERBAA
Hisseli Satış Hakkında
CENK VURAL KÖSE - AZDAVAY
A Şahsına ait arsa niteliğindeki 570 m2 yüzölçümlü taşınmazın içerisinde bulunduğu imar adası dahil 7 imar adasında 2020 yılında 3194 Sayılı İmar Kanunun 18. Maddesine göre imar uygulaması yapılmıştır. Söz konusu uygulama içerisinde belediyemizinde arsası bulunmaktadır. Uygulama sonrasında düzenleme ortaklık payları düşüldükten sonra Belediyemize 4 adet tam hisseli 3 adet hisseli parsel düşmüştür. Uygulamadaki Düzenleme ortaklık payı (DOP) oranı 0.3436237 dir. Şahsa ait 570 m2 yüzölçümlü taşınmazdan düzenleme ortaklık payı (195.87 m2) düşüldükten sonra geriye 374,13 m2 kalmıştır. Ancak yeni oluşan arsa miktarı 481,79 m2.dir. A şahsının yeni oluşan parsele 374,13 m2 yüzölçümü yeterli gelmediğinden Belediyemizin 107.66 m2 ile hissedar olmuştur. A şahsı uygulama öncesinde arsa niteliğindeki taşınmazın içerisinde kendine ait 1990 yıllarda yaptığı ev bulunduğundan, yeni oluşan parseldeki belediye ye ait olan hisseyi 2022 yılında satın almak için müracatta bulunmuştur. 2021 yılı içerinde 3194 Sayılı İmar Kanunun 18. Maddesine göre imar uygulaması yapılan alanda bulunan 4 adet tam hisseli 3 adet hisseli parsel için Belediye meclisince satış kararı alınmıştır. Aynı yıl içerisinde söz konusu parseller için piyasa fiyat araştırması yapılmış, ilçede emlak satış ofisi olmadığı için iki tanesi inşaat işi yapan müteahhitten ve bir tanesi Tiacet odasından fiyat araştırması yapılmıştır. 2 müteahhit m2 birim fiyatı 300,00 TL ve 330 TL olarak verirken, Ticaret odası ise m2 birim fiyatı olarak 350,00 TL vermiştir. Belediye emlak değeri 62,00 TL dir. A şahsının talebi üzerine 3194 Sayılı İmar Kanunun 17. Maddesine göre söz konusu taşınmaz emlak rayiç değeri üzerinden m2 birim fiyatı 85.00 TL den satış yapıldığı görülmüştür. Yapılan inceleme neticesinde m2 birim değerinin rayiç değerin üzerinde satışı yapılan mitarın hatalı olduğu, fiyat araştırmasındaki ortalamanın baz alanması gerektirği tespit edilmiştir. 2022 de yapılan bu satışın hatalı olup olmadığı, kamu zararı yaratıp yaratmadığı eğer hatalı işlem ise aradaki farkın nasıl tespit edilmesi gerektiği konusunda tereddüte düşülmüştür. Ayrıca ihale karar pulu olan %0,0569 oranın alınamasının gerekli olup olmadığı eğer alınması zorunlu ise hangi tutardan hesaplanması gerektiği konusunda bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.
- Soru Cevaplandı
- 09.07.2025
- AZDAVAY