Zabıta personeline giyim yardımı

11 Nisan 2007 tarih ve 26490 Sayılı Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 32. maddesine göre; belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı; yazlık, kışlık ve tören elbisesi olmak üzere ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 sayılı Kanunun 211 inci maddesi esas alınarak belediyece karşılanır. Yazlık ve kışlık elbise her yıl, tören elbisesi ise iki yılda bir verilir denilmektedir. Buna göre: kışlık kıyafetlerde mont ve parke gibi elbiseler her sene alınabilir mi? Normalde kışlık elbiselerde bu yeni yönetmelik çıkmadan önce 2 senede bir mont, 3 senede bir parke veya palto alınıyordu. Kışlık elbise olarak gömlek, ayakkabı her sene alınıyordu. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-07

Mesaiye geç gelinmesi

Mesaiye gelen personeller 3-5 dakika geç geliyorlar, bazıları 8-10 km uzaktan geliyor. Bunlarla ilgili bir hüküm var mı? Bir de öteki Devlet dairelerinde konuştuğumuz arkadaşlar memurun işe 5 dakika geç gelme hakkı var diyorlar.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Muhasebe yetkilisinin tazminat hakkı

Belediyemiz iş ve işlemleri şu anda zabıta kadrosunda bulunan ben ve muhasebe kadrosunda bulunan diğer memur arkadaş tarafından yürütülmektedir. Kadro derecemiz 6/1 dir ve lise mezunuyuz. Zabıta kadrosunda bulunan ben Yazı İşleri Müdürlüğü, Tahsildar, Evlendirme Memurluğu gibi memurlukları vekaleten yürütmekteyim. İşgal ettiğim kadro olan zabıta fazla çalışma ücreti almamaktayım, vekalet ettiğim Yazı İşleri Müdürlüğü tazminatlarından faydalanabilir miyim? Muhasebe kadrosunda bulunan arkadaşımız Mali Hizmetler Müdürlüğünü vekaleten yürütmekte olup, Muhasebe Yetkilisi sınavına katılarak başarılı olmuştur. Vekalet ettiği Mali Hizmetler Müdürlüğünün tazminatlarından faydalanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

Vekalet

Belediyemize naklen atanmadan önce bir belde belediyesinde 8 yıl Fen Memurluğu yapmış bir memur, tayinine müteakip 3,5 yıldır 3. dereceli Teknisyen kadrosunda Fen İşleri Müdürlüğü biriminde imar işlerini yürütmekle görevlendirilmiştir. Norm kadro uygulaması kapsamında mecburi müdürlük olarak ihdas edilen 1. dereceli İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne 2007 yılı Temmuz ayında tedviren (4 yıl birimde çalışma şartını karşılamadığı için) atanmıştır. Kendisi, tedviren verilen görevin vekâleten olarak düzeltilip, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne ait zam ve tazminatları talep etmektedir. Belde Belediyesindeki Fen Memurluğunun ve Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğündeki görevinin “biriminde 4 yıl çalışma şartını” karşıladığını ileri sürmektedir. Bu şartlarda 1. dereceli İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne ait mali haklardan yararlanabilir mi? Şahıs halen 3.derecededir, 1993 yılında 2 yıllık yüksekokulun inşaat bölümü mezunudur ve yaklaşık 12 yıllık memurdur.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-20

Personel istihdamı

5393 sayılı Kanunun 49. maddesinin 6. paragrafında "Bu personelin görevlendirildikleri süre zarfındaki, görevlendirildikleri kadroya ait her türlü malî hakları ile kurumları tarafından karşılanması gereken sosyal güvenlik ve benzeri diğer hakları belediye tarafından ödenir" denilmektedir. Bu maddeye istinaden; Belediyemizde boş bulunan Fen İşleri Müdürü kadrosuna görevlendirilen bir teknik öğretmenin mali hakları konusunda tereddüde düşülmüştür. Mali haklarının hangi kadroya göre verilmesi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-18

Ek özel hizmet tazminatı ödenmesi

Belediyemizde 1992 yılında Teknik Hizmetler Sınıfında Fen Memurluğu kadrosuna sınavla atanan memurun öğrenim düzeyi Ziraat Mühendisidir. Şu anda 2 nci dereceden maaş almaktadır. Özel Hizmet Tazminat oranı da % 160 olarak ödenmektedir. Ancak, Fen Memuru buna ek olarak çalışmaların 1/4 nü dışarıda geçirdi gerekçesi ile özel hizmet tazminatına ilave olarak 2 sayılı (E) T.H. bölümünün 6. maddesinin a, b, c fıkraları gereğince üç ayda bir % 60 özel hizmet tazminatı talep etmektedir. Bu talebi Başkan tarafından da kabul edildiğinden kendisine üç ayda bir % 60 özel hizmet tazminatı ödenmektedir. Ancak, belediyemizin dışarıda kontrolü yapılacak şantiyesi yoktur, günlük rutin işler yapılmaktadır. % 60 ek ödeme yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-11

Nüfusu 2000’ in altına düşen belediyeler

2000 nüfusun altındaki belediyelerde 5620 sayılı Kanuna göre sözleşmeli statüye geçirilen personeller ne olacak? Yine 2000 altında 5393 sayılı Yasanın 49 uncu maddesi ve geçici 1 inci maddesine göre Bakanlıktan izin alınarak çalıştırılan sözleşmeli personellerin durumu ne olacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-05

Özel hizmet tazminatı

Ben Ticaret Meslek Lisesi mezunu olup, yazı işleri müdürü kadrosunda 3’üncü derecelik kadroyu işgal etmekteyim. 6 yıllık not ortalamasından 2/3 dereceye yükseldim. Özel hizmet tazminat puanım ne olacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-05

Giyecek yardımı

Belediyemizde bulunan zabıta memurları, memurlara yapılacak giyecek yardımı 2007 yılı azami birim fiyat listesinde yazılı miktarlardan daha fazla miktarda fatura getirdiler. Fazla olan miktarları ne yapmak gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-05

Diş tedavi bedelleri, mali hizmetler müdürlüğüne vekalet

1- Danıştay 2. Dairesinin Esas No: 2005/621, Karar No: 2007/4361 kararı ile diş tedavi ücretlerinin 3224 sayılı Diş Hekimleri Kanununun 40’ncı maddesi hükmü ile verilen yetkiyi kullanmak suretiyle belirlenen ve Resmi Gazetede yayımlanan tarifeden daha düşük bir bedelin belirlenemeyeceğine, diş tedavi ücretleri her yıl Bütçe Uygulama Talimatı ile belirlenen ve Resmi Gazetede yayınlanan bedeller üzerinden ödenmekte iken yukarıda belirtilen Danıştay kararı ile bu tür ödemelerin eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilerek, diş tedavi ücretlerinin (Devlet hastanesinde diş hekimi bulunmadığından serbest diş hekimlerine havale edilen) diş tedavileri ile ilgili ödemelerde serbest diş hekimlerince uygulanan asgari diş fiyatlarının ödenmesi gerektiğine karar verilmiştir. Diş tedavileri konusunda Danıştay kararına göre serbest diş hekimlerince uygulanan asgari bedel üzerinden mi ödenmesi gerekmektedir? Yoksa eski uygulamaya devam mı etmemiz gerekmektedir? 2- Tahsildar kadrosundayım 5/1 derecedeyim iki yıllık yüksek okul mezunuyum. Belediyemiz mali hizmetler müdürlüğünü 19.04.2007 tarihinden itibaren 657 sayılı Kanunun 86’ncı maddesi gereğince görevlendirilerek, vekâleten bu görevi yürütmekteyim. Belediyemizde muhasebe yetkilisi sertifika sınavına şartları taşıyan personel olmadığından katılan olmamıştır. 5018/6’ncı maddesinde "bu şekilde atananların görev süreleri 31.12.2007 tarihine kadar devam edebilir" hükmü yer almaktadır. Buna göre belediyemizde muhasebe yetkilisi sertifikası olmayan bir memur 2008 mali yılında mali hizmetler müdürlüğüne vekâlet edebilir mi? Eğer sertifikası olmayan bir memur vekâlet eder ise vekâlet ücreti ödenebilir mi? Kurum içerisinde sertifikalı bir memur olmadığından vekâlet edilemez ise sorunun çözümü konusunda bilgi verirseniz çok memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-04

Memurlara sözleşme gereği maaş iyileştirmesi

Bazı belediyeler memur personeline sendika sözleşmelerini mesnet göstererek maaş iyileştirilmesi yapmaktadır. Bu tür ödemelerin yasal boyutu nedir? Müteakibinde harcama yetkilisine zimmet çıkması ihtimali nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-04

Kimyager kadrosunun sınıfı, yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve ek göstergesi

İçişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu Belediye Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslarda kimyagerlere hem sağlık hizmetleri sınıfında hem de teknik hizmetler sınıfta yer verilmiştir. Benim kadrom sağlık hizmetleri sınıfında kimyagerdir. Fakat yan ödeme ve özel hizmette, ek gösterge verilirken sağlık hizmetleri sınıfında kimyager yoktur. Bu şartlarda sağlık hizmetleri sınıfında görev alan bir kimyagere yan ödeme, özel hizmet, ek gösterge nereden verilmelidir? Acaba Teknik Hizmetler Sınıfından ödenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-04