Kademe ilerlemesi

4 yıllık üniversite mezunu olarak 17.08.2009 tarihinde Sahilkent Belediyesine memur olarak atan-dım. 1 sene sonra asaletim tasdik oldu. Liseyi 4 yıl olarak okudum. 657 sayılı Kanunun 36. maddesi ge-reğince ''Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, uygulanır.'' kademe ilerlemesi alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-08-10

Görevde yükselme, kamu zararı ve tahsilindeki usul

Belediyemizde lise mezunu ve görevde yükselme sınavına katılmamış olan Başkatip 2007 yılı Ağustos ayında belediye başkanı'nın onayı ile Yazı İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanmıştır. 2007 yılı Ağustos ayından 2011 yılı Haziran ayına kadar yazı işleri müdürlüğü yapmış olup 2011 yılı Temmuz ayında müdürlük için eğitim yönünden yetersiz olduğu ve görevde yükselme sınavına katılmadığı için Belediye Başkanı tarafından Şef kadrosuna atanmıştır. Belediye Başkanlığı tarafından bir yazı ile yazı işleri müdürlüğü yaptığı zamanda Ek Tazminat ve Özel Hizmet Tazminatı olarak fazla aldığı tutar olan …’ TL tahsil edilmek istenmektedir. Bu tutar kişi borcu mudur? Kişi borcu ise Belediye Başkanı bu tutarı memurun maaşından keserek tahsil edebilir mi? Yoksa bir müfettiş tarafından kişi borcu olarak çıkartılıp mahkeme kararı alınması mı gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-07-06

Seyahat kartı

Bizler İzmir'de bir ilçe belediyesinin Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünde çalışmaktayız. Kadromuz memur ya da şef bu kadro ile her gün işyerlerinin denetimini yapmakta ve işyeri ruhsatı ile ilgili işyerlerine yönetmeliğe göre uygun ya da mahsurlu olarak rapor düzenlemekteyiz. Yukarıda anlatılan kriterlere göre 6245 sayılı Harcırah Kanununun 48. maddesi gereği verilen seyahat kartı diğer adı adıyla kamu kartından faydalanmak istiyoruz. Müracaat edildiğinde, siz kanunda sayılan kadrolardan değilsiniz denmektedir. Oysa bir zabıta gibi görev yapmaktayız. Kadrosu memur ve şef olup, ruhsat ve denetim müdürlüğünde çalışanlara verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-06

Derece ve kademe terfisi

Ben 03.06.2002 tarihinde uzman onbaşı olarak 11/1 derecesinden göreve başladım. 03.06.2003 tarihinde olumlu sicil ile rütbe terfisi yapılarak 1 (bir) derece alıp 10 uncu derecenin 1 inci kademesine aynı zamanda görev süremden dolayı da normal olarak 1 kademe alıp 03.06 2003 tarihinde 10/2 ' si oldum ve daha sonra ilerlemelerim devam etti. Ayrıca 2005 tarihinde devlet memurlarına verilen 1 (bir) derecede eklenerek 5 (beş) yıl görev yaptıktan sonra 8/2 derecesinden ayrıldım. 24.12.2007 tarihinde belediye başkanlığında 8/2 derecesinden zabıta memuru olarak göreve başladım. Ayrıca 18 ay askerlik hizmetini borçlanarak hizmetime eklettim ve derece kademem düzenlenerek 7/3 kademesine geldim. 30.05.2011 tarihinde 2 yıllık yüksek öğrenimimi tamamlayarak diplomamı aldım. Ayrıca 03.06.2003 tarihinde olumlu sicil ile rütbe terfisi yapılarak verilen 1 (bir) derecenin kurumumca dikkate alınmadığı için 1 derece eksik hesaplanmaktadır. Şu anki derece kadememin ne olması gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-04

Sözleşmenin uygulanmasında uyuşmazlık

Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” ilişkin olarak yapım işlerine ilişkin sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme dahil tüm ihale belgelerinde “60,000 ton asfalt serim işi” olarak ihaleye çıkılmıştır. Hatta teklif birim fiyat cetveli dahi “60,000 ton asfalt serim işi” için alınmıştır. Bu ihalede belediyemize ait finisher makinesi ile diğer taşıma işi için belediyeye ait taşıyıcı makineler de kullanılacağı yer almıştır. İhalenin son hakedişinde bu şirket yapılan asfalt serim işinin 10 tonluk kısmının asfalt serim işi değil de asfalt yaması işi yaptığını, yama işinin farklı bir iş kalemi olduğunu bu nedenle de yeni bir birim fiyatın belirlenmesi gerektiğini (ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan farklı hesaplanması gerektiği) bu yapılmadığı taktirde uyuşmazlık nedeniyle dosyanın Bayındırlık Bakanlığına gönderilmesi istenmiştir. Bu husus belediyece kabul görmemiş ve konulan ihtirazı kayıtla son hakediş ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan hesaplanmış ve ödenmiştir. Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” rağmen yeni birim fiyat belirlemesi gerekir mi? Yani yapılan asfalt işinin bir kısmı yama işi olunca yeni bir birim fiyat belirlenmesi gerekir mi, yoksa sözleşmede önemli olan yapılan asfalt tonajı olup yapılan tonaj üzerinden mi hesaplama yapılıp ödeme yapılacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-20

Kademe ilerlemesi, izinli olunduğunda öğle yemeği

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 ncü maddesinde yapılan en son değişikliğe göre, son sekiz yıl içerisinde herhangi disiplin cezası almayan memurlara aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi yapılır denilmektedir. Bu uygulamadan kurumumuzda çalışan memurların hemen hemen hepsine bir kademe uygulaması verilecek mi? (tabi disiplin suçu almayanlara) Ayrıca, kurumumuzda açıktan atanma ile göreve başlayan memurlar var, bunlara da diğer kurumda geçen hizmet süreleri dikkate alınmak sureti ile bir kademe uygulanması yapılır mı? Yine 657 sayılı Kanunun 104 ncü maddesinin (e) bendinde, yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında mali ve sosyal yardımlara dokunulmaz denilmektedir? Burada memurlara verilen öğle yemeği izinlerde de verilmeye devam edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-14

Zabıta komiserinin özel hizmet tazminatı

Zabıta Müdürlüğünde, zabıta komiseri kadro unvanıyla 3 dereceli kadroda 1/1 derece/kademede görev yapmaktayım. Üniversite mezunuyum. Buna göre özel hizmet tazminatımın (Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı: 2006/10344) % 55 mi, yoksa % 50 mi? olarak ödenmesi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-09

Memurlara lojman tahsisi

Yıldırım Belediyesinde Zabıta Müdürlüğü emrinde Zabıta Memuru olarak görev yapmaktayım. Belediyemizin şehit aileleri için yaptırmış olduğu 15 hanelik bir apartman var. 3 şehit ailesi oturuyor. Başka talep olmadığı için belediyemizde işçi ve memur olarak çalışanlara sıra ile 5 yıl için sosyal konut adı verdikleri binada oturma hakkı tanınıyor. Ancak, kamu konutları kapsamında olan lojmanlarda (sosyal konutta) 5 yıl oturduğumuz için sıralamaya alınmıyoruz. Bize 5 yıl olarak tahsis edilen sosyal konutlar kamu konutu değildir. Kamu konutu olarak tahsis edilen lojmanlar için yapılan uygulamanın doğru olup olmadığının bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-25

Zabıtaya başka görev verilmesi ve maktu fazla çalışma ücreti

5 Dereceli zabıta memuru kadrosunda görev yapan … nın, kadrosunda kalmak ve müktesebinden maaş almak üzere Gelir Müdürlüğüne bağlı Tahsilat Şefliğinde bilfiil tahsildar olarak görevlendirilmesi şeklinde Başkanlık makamından görevlendirme yazısı aldım. Ancak, ilgili personel burada maktu mesai ücreti alamayacak ve kendisinden aynı zamanda kefalet ücreti kesilecek mi? Personelin mali yönden hak kaybına uğraması söz konusu olacağından, ne yapılması gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-04-01

375 KHK’nin ek 3.maddesine göre ek ödeme alınması

25 yıllık devlet memuruyum. 1/4 derecesinden maaş almaktayım. Özel Hizmet puanım % 135, ek ödemeye ilişkin puanım % 53, 12.01.2010 tarih ve 2010/7 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Personelinin Maaşlarının Hesabına Esas Tutulan Katsayıların Yeniden Tespiti ve İlgili Mevzuatı Uyarınca İstihdam Edilen Sözleşmeli Personelin Ücretlerinin Artırılması, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlar ile Bazı Kararlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararın geçici 1 inci maddesi ile yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, makam tazminatından yararlananlar hariç olmak üzere; bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, il müdürü, il müdür yardımcısı, il müftüsü, il müftü yardımcısı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı, başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, savunma sekreteri, fakülte sekreteri, enstitü sekreteri, yüksekokul sekreteri, ilçe müftüsü, müdür ve müdür yardımcısı kadrolarında bulunanlardan 17.4.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelinin "(A)" bölümü ile (III) sayılı Cetvelin (B) bölümünde yer alanlar için ek ödeme oranı %100 olarak, (III) sayılı Cetvelin (F) bölümünde yer alanlar için %90 olarak uygulanır hükümleri getirilmiştir. Ben şu an ( Mart–2010 maaşımda) ek ödemem 288,92-TL. dır. Ancak bu ek ödememin 545,14-TL olacağını düşünmekteyim. Görüştüğüm insan kaynakları ve eğitim müdürlüğümüzle aynı görüştü değiliz. Siz değerli hocalarımdan Ocak–2010 tarihinden geçerli olmak üzere Ek ödeme tutarım ne kadar olacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-24

Kamu zararlarına ait Sayıştay Temyiz Kurulu tazmin kararlarını uygulamamanın sonuç ve sorumluluğu

Belediyemiz ile memurların bağlı bulundukları sendika arasında şu ana dek sözleşme imzalanmamış, ilaveten herhangi bir ödeme yapılmamıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamı içinde bulunan memurların mevcut hükümler çerçevesinde toplu iş sözleşmeleri ile ek yarar sağlamanın mümkün olmadığı bilinmektedir. Ancak diğer Belediyelerin birçoğunun bu tür ödemeler yapması personelden talepleri arttırmaktadır. Bütün Belediyeler ödüyor hiçbir şey olmuyor düşüncesi yaygındır. Harcama yetkilileri mevzuata daha çok hakim olmasına rağmen, Sayıştay denetimi sonunda sosyal denge adı altında ödenen miktarların kamu zararı oluşturmasına karşın hiçbir Belediyenin bu paraları tahsil etmediğini, alanların yanına kar kaldığını sonuçta hiçbir işlem olmadığını söylemektedirler. Muhasebe yetkilisi olarak tarafıma Sayıştay denetimi sonunda kamu zararlarına ait Sayıştay Temyiz Kurulunun tazmin kararlarını uygulamamanın sonuç ve sorumluluğu hakkında bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-19

Lise mezununun yükselebileceği derece/kademe

Benim kadrom mali hizmetler müdürü, 1993 yılında atandım. O zaman hesap işleri müdürü olarak. Şimdi 2 nci derecenin 5 inci kademesinden maaş almaktayım lise mezunuyum. İşgal ettiğim 1 inci kadro dereceli mali hizmetler müdürlüğünün sosyal mali haklarımı alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-12