5620 sayılı Kanunla daimi işçi kadrosuna geçirilenlerin ücret artışları

Belediyemizde 12 geçici işçi 5620 sayılı kanun ile kadrolu İşçi statüsüne geçmiş bulunmaktayız. Belediye meclisimiz 2007 Aralık ayı meclis toplantısında 01.01.2008 tarihinde geçerli olmak üzere ücret artışı yapmışlardır. Belediye başkanımız 5393 sayılı Belediye Kanununun 23. maddesine istinaden meclis kararını gerekçesini belirterek yeniden görüşülmek üzere meclise iade etmiştir. Fakat meclisin ısrarıyla karar kabul edilmiştir. Belediye başkanımız idari yargıya başvurmuş olup idari yargıdan gelen karar Belediyede çalışan geçici işlerin 5620 sayılı Kanun uyarınca daimi statüye geçirildiğinden ve bunların mevcut ücret düzeylerinde ve diğer mali ve sosyal haklarda artış yapılamayacağı ve ücret skalalarının değiştirilmeyeceği, sadece 2007 yılı ve sonraki yıllardaki toplu iş sözleşmeleri ile belirlenecek genel ücret artışlarının uygulanacağı hükmü getirilmiştir. Lakin 2007 yılında toplu iş sözleşmesinde Temmuz ayında 140.00 YTL seyyanen zam artı, brüt ücreti 900.00 YTL' nın altında olanlara da 50.00 YTL iyileştirme verilmiş olup 2007 yılında en düşük maaş toplu iş sözleşmesinde 740.00 YTL olmuştur, 2008 yılının ilk ve ikinci altı ayı için %3 zam yapılmış olmasına rağmen 2007 senesinde 12 işçinin ortalama aldığı ücret 500.00 YTL' dir. 2008 yılında ise ortalama alınan ücret 600.00 YTL' dır. Kararda ise 2007 ve daha sonraki yıllar için toplu iş sözleşmesine uyulacağı görüşülmüş olup bu güne kadar bu ücret artışı alınamamaktadır. 2007 ve 2008 yılına ait ücret artışı farkını alamadığımızdan geçmişe dönük bu ücreti alabilmemiz mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-20

İşçinin yazı işleri birim amirliği ve encümen üyeliği

Belediyemizde 2 memur ve 14 işçi çalışmaktadır. Memurlar muhasip ve tahsildar olarak görev yapmaktadır. Ben yaklaşık 4 yıldır geçici işçi olarak çalışmaktayım ve 5620 sayılı Yasa gereği daimi işçi oldum. 2007 yılı başından itibaren yazı işlerini vekaleten başkanın görevlendirmesi ile yürütüyorum (başkatip veya yazı işleri müdürü kadromuz münhal bulunduğundan). Belediyemiz encümeni 4 üye ile devam etmektedir. (başkan, 2 seçilmiş üye ve muhasip). Yazı işleri birim amirliği encümen üyeliği de münhal bulunduğundan ben vekaleten bu encümen üyeliğine görevlendirilebilir miyim? 4 encümen üyesi ile devam edilmesinde bir sakınca var mıdır? Ya da diğer memur olan tahsildar arkadaş 5 inci encümen üyeliğine getirilmeli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-05

5620 sayılı Kanuna göre iş akdinin askıya alınması

Bizler 5620 sayılı Kanundan yararlanamayan işçilerdeniz. Yasa uyarınca 2008 yılı içerisinde 5 ay 29 gün çalışmamız gerekmektedir. Ancak 5 ay 29 gün sonra bizler için yapılacak işlem iş akdi feshi mi olacak yoksa 6 aylık askı süreci mi olacak? Bu 6 aylık dönemde başka bir yerde sigortalı olarak çalışma durumumuz olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-05

İşçilikten memurluğa geçenin emekli ikramiyesi

Emekliği hak eden bir memur, daha önce belediyede 10 yıl işçi olarak çalışıp, kıdem tazminatı almayarak aynı belediyeden memur olarak başladığı ve emekli olduğu sırada 10 yıl işçi olarak çalıştığı yılların kıdem tazminatı belediye mi ödeyecek, yoksa Emekli Sandığı mı ödeyecek? Şu anda belediye geçmişe yönelik kıdem tazminatını ödemek istemediği zaman ne yapılması lazım, yoksa yargı yoluyla mı alacak konusunda bir bilgi verirseniz memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-05

İşçilere ödül verilmesi

Belediye meclisi çalışmalarında başarılı bulduğu işçi veya işçilere meclis kararı alarak veya başka bir kanun maddesine dayanarak ödül (para v.s gibi) verebiliyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-04

İşçinin işe girmeden önce karıştığı bir olaydan dolayı hüküm giymesi

Belediyemiz bünyesinde 15.04.2006 tarihinde işe giren geçici işçi pozisyonunda vizeli olarak çalıştırılan bir işçi arkadaşımız bulunmaktadır. Bu işçimiz 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Geçirilmeleri Hakkındaki Kanun gereği şartları taşıması sebebiyle kadrolu işçi olarak atanmıştır. Bu güne kadar da iş akdi devam etmektedir. Ancak işe geçici olarak alındığı tarihten önce kendisi adli bir olaya karışmış olup mahkemesi çeşitli aşamalardan geçerek 11.01.2008 tarihinde sonuçlanmış ve 19 ay 10 gün mahkumiyet kararı çıkmıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 25 nci maddesinin IV-İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması halinde iş akdi fesh edilebilir denilmektedir. Belediyemizin bu hususta izleyeceği yol hakkında bilgilendirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-04

Vergi indirimi, fiili hizmet tazminatı

1-Ben yaklaşık 17 yıllık memurum işe başladığımda gözümün birini kaybettim vergi indiriminden faydalanmak istiyorum ne yapmalıyım? Şimdiye kadar böyle girişime gerek görmedim çünkü getirisinden çok götürüsü olur denildi bana korktum. Bunun bana ne gibi getirisi ve götürüsü olur? Vergi indiriminden faydalanmam için neler yapmalıyım? Bu indirimin bana emekli olunca bir kaybı olur mu? 2- İtfaiyecilerin görüşülmekte olan fiili hizmet tazminatının ne durumda olduğu, ne kadar ilerleme gösterildiği? Fiili hizmet kanunlaşırsa bizde polisler gibi 20 yılda emekli olursak maaşımızı hemen alacak mıyız? Yoksa yaşımızı beklemek zorunda mıyız? Fiili hizmet tazminatının emekli ikramiyemize katkısı olacak mı? Ayrıca bize ek getirisi neler olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-29

Kıdem tazminatı ve muvazzaf askerlikten sonra işe başlama

Ben 20.06.2002 tarihinden İtibaren Kozçeşme Belediyesinin kurmuş olduğu Kozçeşme Sulama Birliği bünyesinde çalışıyorum. Geçici işçi olarak işe başladım. 5620 sayılı Kanun ile sürekli işçi kadrosuna geçirildim. Henüz askerliğimi yapmadım. Askerlik sebebiyle işyerinden ilişkimin kesilmesi kıdem tazminatı hakkını doğurur mu ve askerlik dönüşü aynı işyerinde göreve başlayabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-05

Yıllık izin ücreti

1- 2006 Ocak ayında emekli olan bir işçimiz çalıştığı süre içindeki kullanmadığı izinlerin parasını talep etmektedir. Bu işçimizin yıllık izinlerini kullanmak istediğine dair her hangi bir talebi dosyasında mevcut değildir. Talep etmiş olsaydı belki kurumumuz izinlerini kullandıracaktı. Biz bu işçimizin kullanmadığı izinlerinin ücretini ödeyebilir miyiz? Şayet ödenirse bu ücretten ne gibi kesintiler yapmamız gerekir? 2-İşçilerin yıllık izinleri, iki yılın yıllık izinleri birleştirilerek verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-04

İşçi aile yardımı

Yusufeli Belediyesinde sözleşmeli işçi olarak çalışmaktayım. Eşim ise bir şahsın yanında çalışıyor ve sigortası ödeniyor. Belediyenin işçi sendikası ile yaptığı toplu iş sözleşmesinin aile yardımı başlıklı maddesinde; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan sendika üyesi evli olan işçilere devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödenir. Eşlerden ikisi de aynı işyerinde çalışıyorsa bu yardım birisine ödenir.” Denilmektedir. Yeni yapılan 12/11/2007 tarihli sözleşmede ise; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan sendika üyesi evli olan işçilere devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödenir. Eşlerden ikisi de çalışıyor ise bu yardım birisine ödenir.” Denilmektedir. Ben bir yıllık evliyim ve eşim sigortalı olduğu için bu aile yardımından faydalanamıyorum. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırı olduğu için, ama yapılan bu toplu iş sözleşmesinde biz işçilere böyle bir hak tanınmış. Bu durumda benim aile yardımı almam söz konusu mudur? Alırsam ileride zimmet çıkar mı? Sendikamızın sözleşmeye böyle bir madde koyması kanuna aykırı düşer mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-04

Eski hükümlü istihdamı

Belediyemizde, 4857 sayılı İş Kanununun 30’uncu maddesi gereğince çalışmakta olan eski hükümlü işçilerden emekliye ayrılanların olması nedeniyle 2 eski hükümlü kontenjan açığımız ortaya çıkmış olup, 5393 sayılı Kanunun 49’uncu maddesinde belirtilen oranı aşmamız nedeniyle İçişleri Bakanlığının izni ile iki eski hükümlü işçi istihdam edilmiştir. 5620 sayılı Kanunun 2’nci maddesi gereğince geçici işçilerin kadroya geçirilmesi için 2005 veya 2006 yıllarında geçici iş pozisyonunda 6 ay veya daha fazla çalışmış olma şartı arandığından bu işçiler için kadro işlemi yapılamamakta, ayrıca norm kadro ile verilen işçi kadromuz yeterli gelmemektedir. 4857 sayılı Kanunun 101’inci maddesi gereğince Belediyemize her ay için para cezası uygulanmaması için halen çalışmakta olan bu iki eski hükümlü işçiler için nasıl bir işlem yapmamız gerekmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-02-04

İşçilerin naklen geçişi, memur statüsüne geçişi

5620 sayılı Kanunla kamuda geçici işçi pozisyonlarında çalışanlardan sürekli işçi kadrolarına geçenler; a) İşçi kadrosuyla herhangi bir bakanlığa yatay geçiş yapabilir mi? Yapabilirse yasal dayanağı nedir? b) Bununla ilgili 5393 sayılı Belediye Kanununun 18 nci maddesinin (l) fıkrası gereğince meclisin görevleri arasında sayılan yasal yetkiye dayanılarak belediyemizin boş bulunan münhal memur kadrolarına işçi statüsünde çalışmakta olan personelin meclisimizce ataması yapılabilir mi? c) Kadrolu işçiler bir kurumdan bir kuruma yatay geçiş sağlanır ise unvan ve vasıfları göz önünde bulunduruluyor mu? d) İşçi statüsünde kadrolu olarak çalışmakta olan personelimiz 5393 sayılı Kanunun 18 nci maddesi gereğince işçi statüsünden memur statüsüne geçişi sağlanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-01-04