İşçi ücretlerinin belirlenmesi

Belediyemiz bir belde belediyesi olup 14 adet daimi işçimiz mevcuttur. Belediyemizde olduğu kadar çevre belediyelerimizin de ortak sorunu olan işçi ödemeleri hakkında bilgi almak istiyoruz. Mevcut işçilerimize yapılacak zam oranları encümen kararı ile belirlenmektedir. Ancak 5393 sayılı Belediye Kanununda encümene böyle bir yetki verilmemiştir. Gelecek yıllarda yapılacak olan zam oranları neye göre belirlenecektir. Hükümetle sendikaların yaptıkları toplu iş sözleşmelerinde uygulanan en düşük işçi maaş oranları bizim için de geçerli olur mu? Yoksa belediye başkanımız ile mi sözleşme yapacağız. İşçilerimiz sendikalı olmadıkları için sözleşme başkan ile işçiler arasında mı yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-04-16

İşyeri Hekimliği

Belediyemizde 1 adet kadrolu doktor bulunmaktadır. Belediyemizde 95 işçi çalışmakta olup İş Kanunu gereğince kendisine işyeri hekimliği ücreti ödenmektedir. Ancak 4857 sayılı İş Kanununun işyeri hekimliğini düzenleyen 81.maddesinin son fıkrasında 01.07.2006 tarih ve 5538 sayılı Kanunun 18.maddesi ile yapılan değişiklik ile asli görevleri kapsamında değerlendirilmesi sonucunda kendisine ayrıca işyeri hekimliği ücreti ödeyebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-05-13

İlave tediyeler hakkında

Derginizin Ekim 2007 sayısında yayınlanan Yozgat/Çayıralan Belediyesine ait soruda "6772 sayılı Kanuna göre 52 yevmiye ilave tediye almaktayız." denilmektedir. Halbuki Yasanın 1’inci maddesi "her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye yapılır" denilmekte, 3’üncü maddesinde "birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkur maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir Derginizin Ekim 2007 sayısında yayınlanan Yozgat/Çayıralan Belediyesine ait soruda "6772 sayılı Kanuna göre 52 yevmiye ilave tediye almaktayız." denilmektedir. Halbuki Yasanın 1’inci maddesi "her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye yapılır" denilmekte, 3’üncü maddesinde "birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkur maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir aylık istihkakları tutarını geçmemek üzere İcra Vekilleri Heyeti kararıyla aynı nispette bir ilave tediye daha yapılabilir" denilmektedir. Bakanlar Kurulunca her yıl sadece ödenecek tarihler belirtilerek karar alınmaktadır. Burada uygulamada birliğin sağlanması bakımından sormak istediğim soru şudur; 6772 sayılı Kanuna göre işçilere ilave tediye 52 yevmiye mi yoksa 26 yevmiye mi yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-07-16

Yıllık izin ücreti

İşçilerin yıllık izinlerini iş yoğunluğu nedeniyle kullanamamaları halinde, kendilerine yapılacak bir ödeme var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-07-09

Sağlık durumu elvermeyen işçi

Belediyemizde 15 yıllık fen işlerinde görevli Usta, rahatsızlığından (bel fıtığı) dolayı son iki aydır çalışamıyor. Belediyemizde bulunan tek usta olduğu için tüm işler aksamaktadır. Her hangi bir sağlık kuruluşundan raporu da bulunmamaktadır. Bu işçinin durumu ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyiz, nereye müracaat etmeliyiz.(Emekliye sevk, fesih gibi)

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-18

İşçilerin yemek yardımı ve sorumluluk ücreti

Belediyemiz ile İşçi Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre çalışılan güne yemek yardımı aylık 150,00.-YTL ve aylık sorumluluk ücreti olarak da 54,00.-YTL ücret ödenmektedir. Ben daire içi çalışan bir işçiyim cumartesi günü gelmiyorum. Bayındırlık ,atölye ve su işlerinde çalışan işçi arkadaşlarım cumartesi günü saat 1'de işi bırakıp hafta tatiline çıkmaktalar. Belediyemiz, işçi arkadaşlara ödeme yaparken cumartesi gününü çalışılmayan gün olarak ele alıp 21 gün üzerinden yemek yardımı 21x5=105 YTL ve sorumluluk ücreti olarak da 21x1,8.=27 YTL ücret ödemektedir. Buna göre cumartesi günü işçi işe gelip gelmese dahi cumartesi günlerinin hafta tatili ve genel tatil sayılmaması nedeniyle o güne ait yemek ve sorumluluk paralarının ödenip ödenmeyeceği konusunda açıklayıcı bilgi verirseniz seviniriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-17

Geçici işçi

Belediyemizde bulunan geçici işçilerden 5620 sayılı Kanuna uygun olanların kadroya geçişi yapıldı. Kadroya geçemeyen2 adet işçimiz vardır. Ancak yenilerde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından bir yazı gönderilerek Danıştay; İçişleri Bakanlığının 2007/1 sayılı Tebliğinin durdurulmasına karar verdiğini açıklamıştır. Şimdi biz bu 5620 sayılı Kanun kapsamında kadroya alınmayan 2 işçimizin 5 ay 29 gün çalışmasına rağmen çıkışlarını verecek miyiz? Yoksa bir tam yıl boyunca çalışacaklar mı? Bu konuda bizleri aydınlatırsanız sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-12

İşçi iken memurluğa geçen kişinin kıdem tazminatı ve diğer hakları

Belediyemizde işçi olarak çalışmakta iken 2008 yılı Şubat ayında belediyemizden ilişiğini keserek yine belediyemizde aynı ay içerisinde memur kadrosuyla göreve başlayan personelimizin işçi olarak çalıştığı döneme ait tazminat, izin ve diğer sosyal haklarının kendisine ödenip ödenmeyeceği hususunda görüş bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-05-26

Ödenmeyen işçi alacakları

Bizler işçi olarak çalıştığımız fazla mesailerimizi alamıyoruz. Haftada 49 saat çalışıyoruz ve resmi bayramlarda dini bayramlarda nöbet tutuyoruz, resmi bayramlarda mecburi çalıştırıyorlar, belediye kapalı ama biz normal gün gibi çalışıyoruz, bizler bu çalıştığımız mesailerimizi nasıl alırız?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-03

Sürekli işçi kadro unvanları

5620 sayılı Kanun gereğince geçici işçi kadrosundan sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş bulunuyorum. İşçi unvanına sahibim. Fakat bilgisayar işletmenliği diplomasına da sahibim. Buna göre norm kadroda belirtilen sürekli işçi unvanlarının dışında herhangi bir unvan alma hakkına sahip miyim? Eğer varsa yasal dayanağı nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-02

Sözleşmeli personelin iş sonu tazminatı, fazla mesai

Ula Belediyesinde mimar olarak çalışıyorum. Belediyeler teknik elemanları sözleşmeli çalıştırabildikleri için bende Belediyemizde kadroya geçemediğimden sözleşmeli olarak çalışmaya devam etmekteyim. Her yılın başında sözleşme yenilemekteyim. 1 yıllık sözleşme imzalayarak işe devam etmekteyim. Benim emekli olmam durumunda veya belediyemiz tarafından çıkarılma durumunda tazminat hakkımın olup olmadığını, işçiler gibi (sözleşmeli işçi olarak çalıştığım için) ikramiye hakkımın bulunup bulunmadığı ve fazla mesai hakkımın bulunup bulunmadığı hakkında bilgilendirilmek istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01

İlave tediye

Ben mahalli idare birliğinde 20.06.2002 tarihinden itibaren aralıksız olarak işçi statüsünde çalışmaktayım. Geçici işçi olarak işe başladım. 5620 sayılı Kanun ile sürekli işçi statüsüne geçirildim. mahalli idare birliklerinde çalışan işçiler 6772 sayılı Kanundan yararlanıp ilave tediye alma hakları var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-03-24