Geçici yapı ruhsatı

İmar planına göre bitişik nizam 5 kat ticaret bölgesinde bulunan parselimizin ön cephe genişliği 7 mt dir. Cephe genişliğimiz 9 mt nin altında olduğundan bahisle belediyece normal şartlarda ruhsat ve-rilmemekte, bitişikte bulunan 2 mt ön cephe genişlikteki taşınmazla bizim parselimizin birleştirilmesini belediye şart koşmaktadır. Ancak bitişik parsel sahibi de taşınmazını bizim parselimizle birleştirmek istememektedir. Bizim parselimize belediye encümen kararıyla 250 m2 yi geçmeyen tek katlı yapı için İmar Kanununun 33. maddesine göre muvakkat inşaat izni verilip verilemeyeceği hususunda bilgi sahibi olmak istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-08-13

Asansör yeri bırakma zorunluluğu

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğindeki son değişiklikle beraber Yönetmeliğin 45. maddesinde kat adedi 3 olan yapılarda da asansör yeri bırakma zorunluluğu getirilmiştir. İmar planında 3 kat hakkı olan yere vatandaş tek katlı bir bina ruhsatı almak istiyor. Bu yapıda da söz konusu asansör boşluğu bırakı-lacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-08-12

Arsa ve arazi düzenlemesi

3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi gereğince arsa ve arazi düzenlemelerinde, binalı veya binasız arsa ve arazilere bu Kanundan önce özel parselasyona dayalı veya hisse karşılığı satın alınan yerler dikkate alınarak müstakil, hisseli parselleri veya üzerinde yapılacak binaların daire miktarları göz önünde bulundurularak kat mülkiyeti esasına göre arsa paylarını sahipleri adlarına resen tescil ettirmeye valilik veya belediyeler yetkilidir.” Bu uygulamanın yapılabilmesi için uygulamaya giren yerin yasadan önce özel parselasyona dayalı veya hisse karşılığı satın alınmış olması gerekir. Ancak, 18 adet hissedarı olan bir parselde yasadan önce 14 adet hisseli satışın gerçekleştiğinin tespiti halinde ek mad-denin uygulanarak 18 hissedar için hisse çözümü yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-31

Yapı kullanma izin işlemleri

Yapı kullanma izin belgesi için gerekli olan tüm işlemler ve evraklar (harç, borcu yoktur, kanal vize-si, asansör vizesi vb.) müteahhit tarafından hazırlandı, belediyeye sunuldu. Belediye tüm işlemler bit-tikten sonra yapı kullanma izin belgesini vermek için her daire sahibinden imza istedi. Bir daire sahibi müteahhit ile arasındaki bir ilişkiden dolayı imza atmak istemiyor, fakat arada biz diğer daire sahipleri mağdur oluyoruz, bu durumda ne yapabilirim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-09

Bitişik nizam yapılaşmada komşu parseldeki yapılar

İmarda serbest nizam olarak işaretlenen yerlerden Belediyemizin zamanında bitişik nizam yapılaş-maya müsaade ettiği iki adet parselde vatandaşların evi var. Birinin penceresi bitişik nizamda diğer parselin çatısının hemen üstünde bulunmaktadır. Vatandaş çatı altı tahtalarını değiştirip kiremitleri ak-tartırken çatı biraz yükseldi. Eğimi şu anda % 45’lerdedir. Tabi diğer pencere sahibi vatandaşın pence-resinin bir bölümü kapanmış vaziyettedir. Şimdi ikisi de Belediyemize dilekçe verdi ve birisi çatı eğimi düşürülsün, diğeri can güvenliğim yok penceresi kapatılsın diyor. Ancak ilçemiz kışın çok yağış alan kar yağışı çok olan bir konumdadır. Vatandaş haklı olarak çatısının eğimini düşürmek istemediği gibi bu ko-nuda emsaller göstermektedir. Şu anda Belediyemizce yapılmasını tavsiye ettiğiniz işlem nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-04

1980 yılında (muhtarlık döneminde) yapılan yapıya ruhsat verilmesi)

1990 yılında belediyemiz kurulmuş olup şu anda belediye sınırları içinde imar planı dışında bulunan ve kişinin beyanıyla 1980 yılında (muhtarlık döneminde) yapıldığı söylenen binaya yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilebilir mi? 1980 yılında yapıldığını kanıtlaması için hangi evraklar gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-01

Ruhsatsız yapıda para cezası

Kentsel sit alanı içindeki bir parsele mal sahibi dışındaki bir vatandaş tarafından kaçak yapı yapılmıştır. Belediyemiz tarafından kaçak yapı için tatil zaptı tutulmuş, encümen kararında idari para cezası kime ne miktarda olmalıdır. Mal sahibi ile yapıyı yapan kendi aralarında kira sözleşmesi olduğunu iddia ediyor fakat bize ulaşmış bir sözleşme yok.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-24

KAKS merdiven evi

01.06.2013 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16. mad-desinin KAKS'a dâhil olmayan alanlara ilişkin olarak "Bulunduğu katın alanının toplam %25’ini geçme-mek koşuluyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, yangın merdiveni, yangın güvenlik holü, diğer açık veya kapalı merdiven evlerinin 20 m2’si, " fıkrasının yorumuna ilişkin olarak farklı görüşler bulunmaktadır. 1) Bulunduğu katın %25'ini geçmemek kaydıyla diye başlayan bu cümlede sözü edilen her bölüm için ayrı ayrı mı değerlendirme yapmak gerekir? 2) Zaten sahanlıkları emsal dışı olan merdivenler için merdiven evi tanımını her katta ayrı ayrı mı değerlendirmek gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-13

Değiştirilen plana göre tadilat ruhsatı

Zemin+2 kat olarak inşaat ruhsatı verilen bir yapının bulunduğu bölgede imar planı değişikliği yapı-larak kat adedi zemin+1 olmuştur. İmar planı değişikliği öncesi yapı zemin+2 kat olarak tamamlanmış-tır. Zemin ve 1. katlarda tadilat ruhsatı talep edilmektedir. 1- Zemin ve 1. katlara ilişkin tadilat ruhsatı düzenlenebilir mi? (Düzenleyeceğimiz tadilat ruhsatında kat adedi plan değişikliği öncesi verilen ruhsata zemin+2 olduğundan yine zemin+2 olacaktır.) 2- Yapının çatısı için de tadilat verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-20

Türk Ceza Kanunun 184. maddesine göre bina yapan veya yaptıran

5327 nolu Türk Ceza Kanunun 184. maddesini teşkil eden imar kirliliğine neden olma suçunun 1. maddesinde “Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü bulunduğundan bu maddede belirtilen bina yapan ve yaptıran ibaresinden kimlerin anlaşılacağı hususunda tereddütte düşülmüş olup bu konudaki görüşünüzün Kurumumuza bildirilmesi hususunda arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-03

İmar uygulamaları

Çevre Düzeni Planında tarımsal niteliği korunacak alanda ve belediyemiz mücavir alan sınırları içe-risinde, imar planı sınırları dışında bulunan alanda mandıra tesisi yapılmak üzere İl Gıda, Tarım ve Hay-vancılık Müdürlüğü tarafından onaylanmış mandıra projesine yapı ruhsatı talebinde bulunulmuştur. 1-Bu yapıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından onaylanan projeye uygun olarak yapı ruhsatı verebilir miyiz? 2-Bu yapı ile ilgili olarak Belediye Gelirleri Kanununa istinaden bina inşaat harcı alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-10-19

Kat irtifaklı daire satışı

Bir adet toprak tapulu dairemiz vardı, bulunduğumuz bina 7 katlı burada oturuyoruz. Aynı zaman-da binadan bir kişi daha daire satıyor, alalım dedik. Tabi arsa tapulu yani aynı yerden iki dairemiz oldu. Tabi resmiyette arsa doğal olarak bu daireler babamızın adına oldu ikisi de şimdi diyorlar ki sizin mev-cut tapunuzla şimdiki aldığınız tapu birleşti bir tapu oldu öyle de oldu bölüp satamazsınız imar çıkma-dıkça biz daireyi satacağız diyoruz onlar bu arsayı aldınız diyorlar imar çıkmadan da satamazsınız deni-liyor bunun hangisi doğru?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-03-27