İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sanayi yapılarında sundurma yapılması
Sanayi yapılarında bildiğiniz üzere yerden yüksekliği en az 5,00 metre olacak şekilde ve kapalı alan oluşturmayacak şekilde 3 tarafı açık, asma-germe şeklinde yapılan ve yağmur ve güneşten korunma amaçlı yapılan sundurmalar yapı tanımına girer mi, imar planında bu tip yapılarla ile ilgili ayrıca bir not yok ise uygulama nasıl olabilir, bir endüstri yapısının 4 tarafında ve asma-germe şeklinde ve yapının statiğini bozmayacak şekilde bir sundurma yapılabilir mi (5 metre açıklık ve minimum 5,00 metre yük-seklikte) yapılırsa da ruhsata tabi midir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-06-03
Ruhsat işlemleri için projelere imar müdürü adına imza atmanın sorumluluğu
Ben belediye başkanı tarafından imar müdür vekili olarak görevlendirildim. Belediyemiz bünyesinde yeterli teknik eleman olmadığından (inşaat teknikeri ve harita teknikeri var) ruhsat işlemleri için projelere ( statik, elektrik, mimari, jeolojik etüd vb.) yapı denetim kontrolüne giriyorsa denetçiler imzası yoksa teknik uygulama sorumlusu imzasıyla belediye onay merci olduğu için belediye adına imar müdürü (harita mühendisi) olarak imza atmaktayım. Bunun herhangi bir sakıncası var mı ilerde her-hangi bir sıkıntı olduğunda ne olur?
- Soru Cevaplandı
- 2014-05-28
Römorklu konteynır için ruhsat alınması
Anaokulumuzun bahçesine mobil römorklu konteynırdan sanat atölyesi yapmak istiyoruz. Mobil bir ünite olacağından bu konteynır için herhangi bir izin almamıza gerek var mı? Var ise, hangi belgeleri almamız gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-05-26
Mevcut parselde yeni ruhsat işlemi
1994 yılında zemin kat olarak ruhsatı ve yapı kullanma izni alınmış bir adet müstakil tek parsel üze-rinde meskenim var. (1 inci ve 2 nci kat için ruhsat alınmamış) Gerekli laboratuvar işlemleri sonucu üzerine kat çıkabileceğim belirtildi. Zemin+2 kat projede yapı denetime ve sorumlu müteahhit ve şan-tiye şefine tabi olduğum söylenmesi üzerine mevcut zemin katımın üzerine tek kat ve çatı katı çıkmak istediğimi belirttim ve proje çizdirdim. Tek kat: 130 m2’dir, toplamda 500 m2’nin altında. Şimdi de, be-lediye hem yapı denetime hem müteahhit ve şantiye şefinin olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, mev-cut imar planına göre zemin+2 kat hakkımdan feragat edebilmem için altta bulunan zemin katımın üst katla birlikte dubleks olması gerekiyormuş.
- Soru Cevaplandı
- 2014-05-22
Büyükşehir ilçe belediyelerinde imar ruhsatlarının verilmesinde yetkili idare
6360 sayılı Kanun kapsamında Aydın Büyükşehir olmuş ve merkez ilçe Efeler adı altında tek beledi-ye kurulmuştur. Büyükşehir belediye meclisi ilk toplantısında 12 metre ve üzeri yolların bakım onarım ilan reklam vb. yetkilerinin ayrıca 4.000 m2 üzeri bütün parklarda yetkilerin büyükşehire ait olacağı ile ilgili karar aldı. Ancak büyükşehir 12 metre ve üzeri yollara cephe alan tüm inşaat parsellerinin inşaat ve iskân ruhsatlarını da büyükşehirin vereceğini belirtmektedir. 5216 sayılı Kanunun 7/c maddesinde bu yetkinin Büyükşehir’e verilebileceği görülmektedir. Ancak uygulamada inşaat ve iskân ruhsatlarını ilçe belediyelerinin verdiği görülmektedir. Bu konuyla ilgili görüşünüzü ve 5216 sayılı Kanunun 7/c maddesi hükmünün kapsamı konusunda yorumunuz ve içtihat olup olmadığını konusunda bilgi edin-mek istedik, cevabınız için şimdiden teşekkürler.
- Soru Cevaplandı
- 2014-05-07
6360 sayılı Kanun ile Belediyelere bağlanan mahallelerdeki imara ilişkin ruhsat ve harçlara ilişkin işlemleri
6360 sayılı Kanun ile belediyemize bağlanan köyler/mahallelerde yapılacak binaların yapı ruhsatı alınmasından yapı kullanma belgesine kadar yapılacak işlemler, alınacak harçlar ve alınabilecek ücret-ler nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-04-23
Harcamalara katılma payı
Konut inşaatı ruhsatı alma aşamasında benden teknik alt yapı bedeli olarak (3194 sayılı Kanun 23. maddeye göre) arsa vergi değerimin % 20 kadar ücret istenmektedir. Arsam büyükşehir sınırları içinde olup meskûn mahal içinde olup, İZSU bedelini yatırdım. Ancak belediye benden ayrıca bu bedeli talep etmektedir. Bildiğim kadarıyla da arsamın olduğu mahallede son 5 yıldır sadece yan yolum parke taş döşendi. Şu anda da büyükşehir kanal künklerini değiştirmektedir. Ben ne yapmalıyım?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-14
Garaj için yapı ruhsatı
Evinin yanına iskeleti ağaçtan veya demirden etrafı ve çatısı saçtan yapılan garaj için yapı ruhsatı gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-13
İmar planı içinde tarım yapılması
Bir vatandaşın Belediyemize yaptığı şikayetinde "imar geçmiş alanların tarımsal amaçlı olarak ekildiği ve belirtilen olumsuzluğun giderilmesi" istenilmiştir. Konu ile ilgili yapılan incelemede, söz konusu alanlarda imar geçirilerek parselasyon yapıldığı ancak parsel yapılan alanlarda yol açma ve altyapı işlemleri olmaması nedeniyle halen tarla görümünde olduğu bu nedenle ekim ve dikim işlemine devam edildiği belirlenmiştir. Konu hakkında; 5403 sayılı Kanunun 3/i maddesi kapsamında 21/a maddesi gereği işlem yapılması için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yazı yazılmış ise de evrak ilgi alan-ları dışında kaldığı gerekçesi ile Belediyemize geri gönderilmiştir. Konuyla ilgili ne yapabiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-10
Yönetmelik ile imar planı arasındaki uyuşmazlık
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile uygulama imar planlarının uyuşmadığı zamanlarda (uygula-ma imar planı yönetmelikten önce onaylanmış), hangisine göre işlem yapmak gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-08
2004 yılından önce yapılan yapı
2000 yılında yapımı tamamlanmış evimizle ilgili olarak belediye tarafından 2004 yılında alınmış çatının 90 cm yüksek olması sebebiyle yıkımı kararı bulunmaktadır. 2014 yılına girdiğimiz için yapılmış herhangi bir tebligat vb olmaması sebebiyle bir zaman aşımı söz konusu olur mu? Ayrıca yapımızın ruhsatı zamanında alınmış fakat süresi geçmiş deniyor ayrıca yapımıza ilişkin olarak (konut olarak kul-lanılan betonarme bir ev) bütün elektrik, doğalgaz, su abonelikleri mevcuttur. Bir site olduğu halde her evin kendi su aboneliği var. İmar Kanununun geçici 11. maddesine göre 2004’den önce yapılmış olan yapılar bu kanunun dışında tutulması gerekmiyor mu? Ya da bu 90 cm’lik yükseklik önemli bir şey midir? Ne gibi sonuçları olabilir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-06
Kat irtifakı
3 katı ruhsatlı olup, 3 katı da yapılmış, zemin ve 1. katına iskan alınmış binaya kat irtifakı yapılma-sında sakınca var mıdır? Zemin ve 1. katın iskanının olması kat irtifakı yapılmasına sakınca doğurur mu? (2. katın ruhsatı 2010 yılında alınmış olup, ruhsat süresi hala devam etmektedir.)
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-18