İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kaçak inşaat
İmar Kanununun 32. maddesine göre mühürlenerek durdurulan bir kaçak inşaat için encümen kararıyla para cezası verilmiştir. Bu kaçak yapı ruhsat alabilir bir duruma gelirse imar para cezası ödenmeden ruhsat kesilebilir mi? Eğer kaçak yapı sahibi cezayı mahkeme yoluna götürürse, ruhsat kesmek için mahkeme sürecinin tamamlanmasını beklemek gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-15
İmar mevzuatında belirtilen eklentinin tanımı
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde bir kaç farklı yerde eklenti ibaresi geçmektedir. Eklentinin tanımı ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemektedir. Eklentinin tanımını kanunlar çerçevesinde tarif edebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-04
İmar planında otopark alanının değiştirilmesi
Serinhisar İlçesi ve Serinhisar Belediyesi sınırları içerisinde bulunan İmar Planımızın 20G-I paftasına rastgelen Yatağan yolu üzerinde bulunan Tapunun M22-C4-ID paftasına rastgelen 2550 m² yüzölçümlü bağ niteliğindeki 3121 parsel; 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planımızda ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar planımızda Otopark Alanı içinde kalmaktadır. Konusu olan 3121 nolu parsel, Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılan Kavşak çalışmaları ile yeniden planlanmış olup, ilgili parselin 550 m² İmar yoluna, kalan 2000 m² si de Otopark alanı içinde kalmaktadır. İmar yolu için kalan kısım için mal sahiplerinden mu-vaffakiyet alınamadığı, İmar planlarının onaylandığı 1995 tarihten bu güne kadar kısıtlılık halinin bu-lunduğu, Otopark alanın kaldırılması, Otopark alanı içinde kalan alanın da Otopark olarak Kamulaştır-ma bedelinin çok yüksek olacağı düşünüldüğünden İlgili parselin bulunduğu Otopark Alanının İmar pla-nı tadilatının yapılıp yapılamayacağını, İmar Planı tadilatı yapılacak ise hangi amaçla kullanıma açılacağı hakkında görüş ve önerilerinizin bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-01
T.T.K' na kanalizasyon atığı sebebiyle idari yaptırım uygulanır mı?
Beldemiz sınırları içerisinde bulunan T.T.K' na ait kurumun kanalizasyon atığının açık alana aktığı ve çevreye çok pis bir koku yaydığı görülmüştür. 5326 sayılı Kabahatler Kanununda kanalizasyon atığına idari yaptırım uygulanacağına dair hüküm bulunmamaktadır. T.T.K' na nasıl bir yaptırım ve ceza uygulayabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-26
Bina ana merdiveninin KASK alanına dâhil edilip edilmeyeceği
Taban alanı tanımı içerisinde yangın merdiveni olarak kullanılan bina merdivenlerinden birinin ta-ban alanına dâhil edilmeyeceği belirtilmiştir. Yangın yönetmeliğine göre, 21.50 metre yüksekliğe kadar olan yapılarda ana merdiven yangın merdiveni kabul edilmektedir. Buna göre 3 katlı olup 6 bağımsız bölüm bulunan bir yapıda da ana merdiven yangın merdiveni olarak kabul edilerek taban alanından düşülebilir mi? Ayrıca, KAKS tanımında, bulunduğu katın emsale dâhil alanının toplam % 20’sini geç-memek koşuluyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkon-lar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik kori-doru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dâhil açık veya kapalı merdivenler, dâhil edilmez, denmektedir. Buna göre, imar durumu 0,30/0,90 olan bir yerde 0,30’un 100 m2’ye tekamül ettiğini düşünürsek; 100 x %20 = 20 m2’den fazla olmamak üzere yapılacak olan kısımda binanın ana merdiveninde dâhil olup olmadığı hususunda tereddüt oluşmuştur. (20 m2 = sökü-lür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik koridoru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dâhil ve açık veya kapalı merdivenler midir) Özellikle ana merdivenin zaten hiç KAKS alanına dâhil edilmediği % 20’lik kısma diğer maddeleri girdiği hususu oluşmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-06
Yapı ruhsatı alınan yapıya süresinde başlanılmaması, ruhsat alanının tarım arazi içinde kalması durumunda inşaat ruhsatının geçerliliği
Bir grup arkadaş mevzii imar yapılmış bir parsele Belediyeden inşaat ruhsatı aldı. Ancak inşaata başlanamadı. İki yıl içinde parselin bulunduğu köy Belediyelik oldu ve inşaat ruhsatı yenilendi. Çeşitli sebeplerden dolayı ikinci kez iki yıl içinde inşaata başlanamadı. Ruhsat yenilemek için tekrar belediyeye başvurulduğu zaman ''Sizin parseliniz 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı '' nın dışında tarım arazisinde kaldı dediler. Sormak istediğim şudur: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Geçici 1 ve 12. maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri doğrultusunda; bu maddede belirtilen yapılarda da yangın, deprem, ısı ve su yalıtımı, çevre ve enerji verimliliğine ilişkin olarak ilgili mevzuatın gerektirdiği tedbirlerin alınması zorunludur ibaresine göre elde bulunan inşaat ruhsatı geçerli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-28
Yapı ruhsatı
21.06.2006 tarihinde yapı ruhsatı verilerek yapımına başlanan A ve B Blok inşaatlarının ruhsat sü-resi içinde A Bloğu tamamlanarak kullanma izni alınmış, ancak B Blok inşaatına hiç başlanmamış ruhsat hükümsüz hale düşmüştür. Verilen ruhsat üzerinden A ve B Blok için kat irtifakı kurulmuştur. Müteah-hit 25.10.2013 tarihi itibari ile B Blok inşaatı için yeniden ruhsat alma talebi bulunmaktadır. İdaremizce yapı ruhsatı düzenlenirken parsel maliki ve maliklerinin muvafakatine istinaden yapı ruhsatı düzenlen-mesi gerektiği düşünülmekte, ancak müteahhit B Blokta bulunan bağımsız bölümlere ait kat irtifakı ta-pularının tamamının kendisinin uhdesinde olduğunu ve B Blokta bulunan bağımsız bölümlerin hiç birini satmadığını belirterek B Blok tapularını getirerek ruhsat talebinde bulunmaktadır. Parselde kat irtifakı kurularak müşterek mülkiyet birliği söz konusu olup, parsel maliklerinin ruhsat muvafakati alınmaksızın B Blok için yapı ruhsatı düzenlenemeyeceği gibi, yeni bir müteahhit sözleşmesi yapılmadan (yeni parsel malikleriyle) ruhsat verilip verilemeyeceği hususunda görüşünüzün bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-25
Tevhid harcı
2008 yılında tüm harçlarını ödeyerek 8 adet parseli 38.000 m2 tevhit yaptım. Daha sonra aldığım iki adet 6300 m2 parseli de eski parsel ile tevhit yapmak istiyorum. Belediye ve tapu dairesi 38.000 + 6.300 olmak üzere 42.300 m2 üzerinden harç istiyor. Oysa ben bu arsaların 38.000 m2’si için daha ön-ce tevhit harcı ödedim. Bu sefer sadece yeni ilave edilen 6.300 m2 üzerinden harç ödemem gerekmi-yor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-03
Yapı ruhsatına aykırı kat yapılan yapının yapı kullanma izni
Yapı sahibi 1996 yılında Belediyemiz imar planı içerisinde Yapı Nizamı Bitişik Nizam 4 kat (zemin kat ticari) olan imar adasında bulunan arsasında yapı ruhsatı alarak inşaata başlamış ve inşaat bittikten sonra kaçak ilave bir kat daha yapmış. Yapı sahibi 2013 yılında yapı kullanma izni almak için belediyemize dilekçe ile başvuruda bulundu. (Dilekçesine 2000 yılında Belediyemize binasıyla alakalı yapmış olduğu ödemeyi gösterir su parası tahsilât makbuzunu eklemiş.) Yenileme ve ek kat ilave ruhsatı bulunmayan bu yapı için ne tür bir uygulama yapmamız gerekiyor. (Not: Belediyemizde 2011 yılında ilave revizyon imar planı değişikliği yapılmış olup bu kısımdaki imar adasında kat yüksekliği 6 kata çıkarılmış-tır.)
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-27
Paylı Mülkiyetin sona ermesi ve Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi
600 m2 lik köy içinde 3 hisseli bir ev yerimiz var hissedarlarımızdan olan yaşlı amcamız bize ev yapma izni vermemekte, bizimde acil olarak eve ihtiyacımız var ev yapabilmek için kendisinden muvakkatname izin almamız gerekli olduğunu biliyoruz fakat alamıyoruz bunu çözümü ve kanuni bir hakkım yok mu ona danışmadan bölebiliyor muyuz? Kanuni yoldan hakkım varsa nasıl ve hangi yolu deneyim. Biz köyümüze göç ettik büyük şehirden emekli olduk döndük ama hala beş senedir bir inşaata başlayıp başımızı sokacak bir ev yapamıyoruz oysaki büyük şehirden köyüne göç edenlere kolaylıklar köye dönüş projeleri var bu devletin imkânlarımızı kullanamıyoruz bu konuda bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-03
Dükkânın mesken olarak kullanılması
Yapı kullanma izin belgesinde dükkân olan bir yer mesken olarak kullanılabilir mi? Dükkan sürekli olarak ikamet amaçlı kullanılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-21
Tarla vasıflı arazinin parsellere bölünmesi
2004 yılında 1523 m2 tarla vasfındaki arazimize planlı ve resmi ev yapmak için belediyeye başvur-duk. Başvuru sonucu belediye 117 m2 araziden yola terk bıraktı. Kalan 1406 m2’ye % 5 imar hakkını kullanarak 70 m2 tek kat ev yaptık. Sorum şu; 117 m2 yola terk verdiğimiz için kalan 1406 m2 tarla vas-fındaki arazimizi parsellere böldürebilir miyiz? Bir nevi imar uygulanmış olmuyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-17