Taksi durakları vb. yerlerde yapı ruhsatı

Taksi durakları ya da Sim KOOP. gibi minibüs çalışanlarına ait baraka gibi tesisler ruhsata tabii mi-dir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-12

Emsal uygulaması

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, gerek yapı ruhsatı ve ge-rekse de tadilat ruhsatı taleplerinde, proje hazırlanması ile ilgili yapılacak işlemlere esas olmak üzere, Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği ile plan hükümleri arasında uyuşmazlık bulunduğunda; Yürürlükteki 1/1000 ölçekli plan hükümlerimizde yer alan emsal hesabına ilişkin açıklamaların mı? (inşaat emsal he-sabına hangi alanların gireceği), Yoksa Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan tanımlar bölü-münün 16. maddesinde yar alan TAKS, KAKS emsale ilişkin tanımların mı geçerli olacağı hususunda te-reddüte düşülmüştür. Vatandaşların belediyeye sunmuş olduğu projelerin onayı ile ilgili emsal hesap-lamalarında, KAKS emsal hesabında farklılık bulunan Tip İmar Yönetmeliği hükümlerine mi, yoksa imar planı hükümlerine mi uymak zorundadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-10

İmar plan paftalarının imzalanması

Belediyemiz büyükşehir olmadan Aralık ayında 1/5000 ve 1/1000 imar plan tadilatı yaptı. Ancak, bu plan paftaların arkalarına meclis üyelerinin hiç biri ıslak imza atmadılar/onaylamadılar. Bu imar plan pafta arkalarına meclis üyeleri imza atmaları gerekir mi? İlçelerimizde meclis üyelerinin ıslak imza ile imzalamadığı bu plana göre çap ve ruhsatlar verilmektedir. Vatandaşlar itiraz ve şikâyet dilekçeleri vermekte bu paftaların meclis üyeleri tarafından imzalanmadığı için geçersiz olduğunu beyan etmekte-dirler. Bu hususta bilgi alabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-07

Tavuk kümesine ÇED raporu alınması, çekme mesafesine uymayan yapıya uygulanacak işlem

1- 20 bin kapasiteli tavuk kümesinin yanına (aynı parselde) 2. ve 3. kümesler belli zaman aralığıyla yapılmak isteniyor. Önce 2. çiftliğin ruhsatı alınacak o bitince de 3. çiftlik ruhsatı alınacak. İlk kümes için kurum görüşleri alınmıştır. ÇED gerekli değil raporu da alındı. Aynı parsele yeni yapılacak kümesler için tekrar kurum görüşleri ve ÇED alınmalı mıdır? 2- Ruhsatı alınmış bir kümes çekme mesafelerine uymayarak inşaatı bitirmiş ise bu yapı için nasıl bir yol izlemeliyiz? (yapının uygunsuz bölümlerini yıkmadan para cezası ile geçiştirilebilir mi?)

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-05

Plansız alanlarda tip proje yapılıp yapılamayacağı

Köy yerleşik alanlarında yapılacak yapıların; sağlıklı, güvenli, yaşanabilir ve çevresi ile uyumlu, do-ğal ve kültürel yapıya, yöresel mimariye, yaşam koşullarına ve alışkanlıklarına uygun ve yöresel malze-menin kullanılarak yapılabilmesi amacıyla bunlara ait tip projeleri elde etmek İl Özel İdaresinin görevleri arasında yer almaktaydı. Ancak, büyükşehir yasası ile birlikte bu yetki ilçe belediyelerine geçmiştir. Plansız alanlarda (köy yerleşik alanlarında) tip proje yapılıp yapılamayacağı, yapılabilecekse hangi yolun izleneceği hakkında tereddüde düşülmüştür.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-05

Yapı denetiminden muafiyet

İmar planında 0,30/0,90 ve 3 kat yapılaşma koşulları olan parsellerde vatandaş 1 veya 2 katlı yapı yapmak istemesi halinde 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi midir? Ayrıca imarda 3 katlı olan yerler de vatandaş 3. kattan vazgeçerek (KAKS değişmemek ve çekme mesafelerine uyulmak kaydıyla) TAKS’ı arttırılabilir mi? Örneğin 0,30/0,90 yapılaşma koşulu olan parsele 0,45/0,90 yapılaşma ve-rilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-05

Yapı tatil tutanağı düzenlenmesi

Yapı kontrol müdürlüğü görev ve yetkileri çerçevesinde ruhsatsız yapıldığı tespit edilen binalara tanzim edilen fen zabıtları kimler tarafından tanzim edilebilir. Memurlar tarafından tanzim edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-03

Sanayi yapılarında sundurma yapılması

Sanayi yapılarında bildiğiniz üzere yerden yüksekliği en az 5,00 metre olacak şekilde ve kapalı alan oluşturmayacak şekilde 3 tarafı açık, asma-germe şeklinde yapılan ve yağmur ve güneşten korunma amaçlı yapılan sundurmalar yapı tanımına girer mi, imar planında bu tip yapılarla ile ilgili ayrıca bir not yok ise uygulama nasıl olabilir, bir endüstri yapısının 4 tarafında ve asma-germe şeklinde ve yapının statiğini bozmayacak şekilde bir sundurma yapılabilir mi (5 metre açıklık ve minimum 5,00 metre yük-seklikte) yapılırsa da ruhsata tabi midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-06-03

Ruhsat işlemleri için projelere imar müdürü adına imza atmanın sorumluluğu

Ben belediye başkanı tarafından imar müdür vekili olarak görevlendirildim. Belediyemiz bünyesinde yeterli teknik eleman olmadığından (inşaat teknikeri ve harita teknikeri var) ruhsat işlemleri için projelere ( statik, elektrik, mimari, jeolojik etüd vb.) yapı denetim kontrolüne giriyorsa denetçiler imzası yoksa teknik uygulama sorumlusu imzasıyla belediye onay merci olduğu için belediye adına imar müdürü (harita mühendisi) olarak imza atmaktayım. Bunun herhangi bir sakıncası var mı ilerde her-hangi bir sıkıntı olduğunda ne olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-05-28

Römorklu konteynır için ruhsat alınması

Anaokulumuzun bahçesine mobil römorklu konteynırdan sanat atölyesi yapmak istiyoruz. Mobil bir ünite olacağından bu konteynır için herhangi bir izin almamıza gerek var mı? Var ise, hangi belgeleri almamız gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-05-26

Mevcut parselde yeni ruhsat işlemi

1994 yılında zemin kat olarak ruhsatı ve yapı kullanma izni alınmış bir adet müstakil tek parsel üze-rinde meskenim var. (1 inci ve 2 nci kat için ruhsat alınmamış) Gerekli laboratuvar işlemleri sonucu üzerine kat çıkabileceğim belirtildi. Zemin+2 kat projede yapı denetime ve sorumlu müteahhit ve şan-tiye şefine tabi olduğum söylenmesi üzerine mevcut zemin katımın üzerine tek kat ve çatı katı çıkmak istediğimi belirttim ve proje çizdirdim. Tek kat: 130 m2’dir, toplamda 500 m2’nin altında. Şimdi de, be-lediye hem yapı denetime hem müteahhit ve şantiye şefinin olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, mev-cut imar planına göre zemin+2 kat hakkımdan feragat edebilmem için altta bulunan zemin katımın üst katla birlikte dubleks olması gerekiyormuş.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-05-22

Büyükşehir ilçe belediyelerinde imar ruhsatlarının verilmesinde yetkili idare

6360 sayılı Kanun kapsamında Aydın Büyükşehir olmuş ve merkez ilçe Efeler adı altında tek beledi-ye kurulmuştur. Büyükşehir belediye meclisi ilk toplantısında 12 metre ve üzeri yolların bakım onarım ilan reklam vb. yetkilerinin ayrıca 4.000 m2 üzeri bütün parklarda yetkilerin büyükşehire ait olacağı ile ilgili karar aldı. Ancak büyükşehir 12 metre ve üzeri yollara cephe alan tüm inşaat parsellerinin inşaat ve iskân ruhsatlarını da büyükşehirin vereceğini belirtmektedir. 5216 sayılı Kanunun 7/c maddesinde bu yetkinin Büyükşehir’e verilebileceği görülmektedir. Ancak uygulamada inşaat ve iskân ruhsatlarını ilçe belediyelerinin verdiği görülmektedir. Bu konuyla ilgili görüşünüzü ve 5216 sayılı Kanunun 7/c maddesi hükmünün kapsamı konusunda yorumunuz ve içtihat olup olmadığını konusunda bilgi edin-mek istedik, cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-05-07