İzinsiz yapılan kantar

Kasabamızda tarla vasfındaki imar planı dışında ve özel imar planı olmayan bir parsele, ilgili kişiler sabit kantar tesis etmişlerdir. Belediyemizden herhangi bir izin, ruhsat vesaire almamışlardır. Söz konu-su sabit kantar karayoluna cephesi olmayan ilgili kişilerin kendi taşınmazı içerisinde olup sadece kendi ürünlerini tartmaktadırlar. Ticari bir faaliyet yapmamaktadırlar. Bu yeri gören diğer vatandaşlardan bu kantar ile ilgili şikâyetler gelmektedir. Belediye olarak biz bu kantarı mühürleyebilir miyiz? Yapmamız gerekenler hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-04-02

Kat İrtifakı

1990 yılında kurulmuş bir yapı kooperatif üyesiyim. 2000 yılında Büyükçekmece 'de 149 müstakil evlik olan bu projeye katıldım. 149 üye bulunamadı 80 üye ile işe başlandı ve 80 üyenin evi yapıldı tes-lim alındı. Kalan 69 arsa kura ile üyeler arasında paylaştırıldı isteyene tapusunu alma hakkı genel kurul-da tanındı ve bende boş arsanın kat irtifak tapusunu Ocak 2012 de aldım. Biten evim( Kat mülkiyeti ta-pulu) ile boş olan arsanın (kat irtifak tapulu= ada, pafta , parsel numaraları aynı, bağımsız bölüm numa-raları farklı. Şimdi boş olan arsaların bir kısmına yeni ortaklar buldular ve inşaat yapma kararını genel kurulda aldılar. Ben inşaata katılmak, kooperatife yaptırmak istemiyorum ve bunu genel kurulda kararlara şerh koyarak kayda aldırdım Yönetim siz tapunuzu muhafaza edip kendiniz inşaat yapmak isterseniz toplam arazi olan 350 dönüm üzerinden bütün harçları ödeyeceksiniz, tapunuzu kooperatife iade edin kooperatif yapalım diyor. Bu kat irtifak tapulu arazi hakkında kullanım hakkım nedir, onlara devretmeye mecbur muyum, istediğim zaman kendi inşaatımı kendim yapabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-14

Asma kat yüksekliği

Sayın yetkililerimiz benim sorum bizim gibi planlı alanlarına tabi olan bir belediye olarak planlı alanlar yönetmeliğindeki asma kat tanıma göre iç yükseklik dediğimiz taban dan yukarı sıva altına kadar olan kısmın en az 550 cm olması gerektiği belirtiliyor ancak yine Yönetmeliğin kat yüksekliği kısmında ise asma katların zemin katlarda 5.50 m; kabul edilerek uygulama yapılabileceği belirtiliyor. 550 cm ile sınırlığı asma katın tanımındaki yükseklik iç yükseklik olup, kat yüksekliğinde belirtilen yük-seklikle çakışmaktadır. Kat yüksekliği içeriğine göre temiz yüksekliği yakalayabilmek için kat yüksekliğinin 550 cm den fazla olması gerekmektedir. Örneğin batar katın döşeme kalınlığını 15 cm kabul edersek kat yüksekliğinin 565 cm olması gerekmez mi? Asma katın uygulamasında karşılaşılan bu so-run ile ilgili yardımlarınıza acilen ihtiyaç duyulmaktadır. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-12

Ruhsatsız yapıya uygulanacak işlemler

Benim kuzenimim bir arazisi vardı. Buraya hukuken kaçak yapı nitelemesine konu olacak bir ev yaptı. Belediye 30 bin civarında bir ceza vermiş. Ev 3 katlı. Her katı farklı tarihlerde yapılmış. 3 kardeş olmaları sebebiyle her kardeş evlenmesinde bir kat daha yapılması şeklinde yani. Bu durumun huku-ken doğru olduğunu söyleyemem ancak maddi açıdan henüz imarda geçmemiş bir yere böyle bir yapı yapıp hayatlarını idame ettirmek zorunda idiler. Bu para cezası onlar için çok ağır oldu. Bundan kur-tulmak mümkün mü? Ne yapılması konusunda tam bir bilgi sahibi değiliz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-11

İmar planı dışında yapılan yapının ruhsatlandırılması

İlçemiz belediye mücavir alanlar içerisinde, imar planına girmeyen tamamlanmış çalıştırılan bir yapının (2003'de yapılmış ahırlar, samanlık ve müstakil ev, sondaj suyu, komple duvarlarla çevrili) karayoluna çekme mesafesi şartına uymuş olduğu görülmekte olup; bu yapıya inşaat ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmek için yapı sahibi, Plansız Alanlar İmar Yö-netmeliğinin 63. maddesinden yararlanmak istediğini belirttiğinden konu ile ilgili olarak nasıl bir yol izlemesi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-06

Satın alma yoluyla kamulaştırmalarda yola terk işlemleri

Bedeli mukabilinde "bedelli yola terk işlemi" için yola terk dosyası hazırlatılıp değeri konusunda vatandaşla uzlaşma sağlanması halinde encümen kararı ile değişiklik kontrolleri yapılarak yoldan başka bir suretle kullanılamaz şerhi ile birlikte tapuya tescil mi ettirilmeli midir? Vatandaştan senet ya da anlaşma tutanağı gibi veya muvafakatnameler vb. ne gibi evraklar alınmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-05

Yapı ruhsatı

1) Yapı Kullanma İzin Belgesi düzenlerken kat maliklerinden nasıl bir dilekçe almamız gerekiyor? 2) İmarda bitişik nizam 4 kat konut altı ticaret kullanımına sahip bir arsada yan parseldeki binaların teşekkül arz etmesi sebebiyle 1.90 m'lik arka bahçe mesafe bırakılması sizce uygun mudur? 3) Yine imarda bitişik nizam 4 kata müsaadeli konut altı ticaret alanında bodrum ve üst kat dubleks olacak şekilde (görünüşe bakınca 6 kat sayılan) bir proje teklifi ne kadar doğrudur? Sığınak Yö-netmeliği kapsamında bağımsız bölüm sayısına göre, sığınak zorunluluğu var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-05

Ruhsatın yenilenmesi

İlk ruhsatımı 1997’de aldım. 1997-2000 yılları arasında iki kat yapıp iki katın oturma ruhsatını al-dım. 2002’de inşaat ruhsatını yeniledim. Bugüne kadar ruhsat yenileme yapmadım. Şimdi inşaatımın kalan kısmını yapmak istiyorum. Ruhsatımı nasıl yeniletebilirim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-02

Emsal hesabı

Ticari imarlı yerlerde zemin katta bulunan dükkanın deposu olarak gösterilen bodrum katta bulunan depo emsal hesabına dahil edilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-02-22

Cephe hattı

Köyde devlet hazinesinden ham toprak niteliğinde 2009’da arsa satın aldık, yapı ruhsatı için başvurduğumuzda arsanın hiçbir cephesinin yola dayanmadığı gerekçesiyle yapı ruhsatı verilmedi, satıştan sonra çıkan imar kanunu mağduruyuz ne yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-02-20

Konteynere ruhsat verilmesi

Belediyemiz sınırları içinde imar planı dışında, 5 yıllığına III. sınıf inşaat ve yıkıntı atıkları düzenli depolama sahası kurulacaktır. Depolama sahasına, işletmenin faaliyette olduğu süre içerisinde çalı-şanların ikamet etmesi için taşınabilir konteyner konulmak istenmektedir. Belediyemizden taşınabilir konteynerin, yapı ruhsatına ve yapı kullanma ruhsatına tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-02-11

Orman köyündeki ruhsatsız yapılar

5216 sayılı yasa kapsamında Büyükşehir Belediyesi sınırları genişlemiş ve belediyemiz Kayseri Bü-yükşehir belediyesine bağlı merkez belediye olmuştur. Bu yasa ile birlikte belediyemiz idari sınırları içe-risine Saraycık Orman Köyü dahil edilmiştir. Daha sonra orman köyü 2011 yılında belediyemize mahalle olarak bağlanmıştır. Saraycık mahallesi sınırları içerisinde hazine taşınmazı üzerinde birçok kaçak yapı tespit edilmiştir. Bu kişiler tarafından Kayseri Milli Emlak Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan ecrimisil belgeleri de yer almaktadır. Bu yapılar, İmar Kanunun 27. maddesinde belirtilen hususları taşır mı, taşımaz mı? 2004 yılından önce yapıldığı için meskenli sayılırlar mı? 4706 sayılı yasanın 5. maddesinde belirtilen 2000 yılı öncesini kapsayan hususu 2004 yılı öncesi olarak algılanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-02-11