İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
6360 sayılı Kanun ile Belediyelere bağlanan mahallelerdeki imara ilişkin ruhsat ve harçlara ilişkin işlemleri
6360 sayılı Kanun ile belediyemize bağlanan köyler/mahallelerde yapılacak binaların yapı ruhsatı alınmasından yapı kullanma belgesine kadar yapılacak işlemler, alınacak harçlar ve alınabilecek ücret-ler nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-04-23
Harcamalara katılma payı
Konut inşaatı ruhsatı alma aşamasında benden teknik alt yapı bedeli olarak (3194 sayılı Kanun 23. maddeye göre) arsa vergi değerimin % 20 kadar ücret istenmektedir. Arsam büyükşehir sınırları içinde olup meskûn mahal içinde olup, İZSU bedelini yatırdım. Ancak belediye benden ayrıca bu bedeli talep etmektedir. Bildiğim kadarıyla da arsamın olduğu mahallede son 5 yıldır sadece yan yolum parke taş döşendi. Şu anda da büyükşehir kanal künklerini değiştirmektedir. Ben ne yapmalıyım?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-14
Garaj için yapı ruhsatı
Evinin yanına iskeleti ağaçtan veya demirden etrafı ve çatısı saçtan yapılan garaj için yapı ruhsatı gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-13
İmar planı içinde tarım yapılması
Bir vatandaşın Belediyemize yaptığı şikayetinde "imar geçmiş alanların tarımsal amaçlı olarak ekildiği ve belirtilen olumsuzluğun giderilmesi" istenilmiştir. Konu ile ilgili yapılan incelemede, söz konusu alanlarda imar geçirilerek parselasyon yapıldığı ancak parsel yapılan alanlarda yol açma ve altyapı işlemleri olmaması nedeniyle halen tarla görümünde olduğu bu nedenle ekim ve dikim işlemine devam edildiği belirlenmiştir. Konu hakkında; 5403 sayılı Kanunun 3/i maddesi kapsamında 21/a maddesi gereği işlem yapılması için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yazı yazılmış ise de evrak ilgi alan-ları dışında kaldığı gerekçesi ile Belediyemize geri gönderilmiştir. Konuyla ilgili ne yapabiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-10
Yönetmelik ile imar planı arasındaki uyuşmazlık
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile uygulama imar planlarının uyuşmadığı zamanlarda (uygula-ma imar planı yönetmelikten önce onaylanmış), hangisine göre işlem yapmak gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-08
2004 yılından önce yapılan yapı
2000 yılında yapımı tamamlanmış evimizle ilgili olarak belediye tarafından 2004 yılında alınmış çatının 90 cm yüksek olması sebebiyle yıkımı kararı bulunmaktadır. 2014 yılına girdiğimiz için yapılmış herhangi bir tebligat vb olmaması sebebiyle bir zaman aşımı söz konusu olur mu? Ayrıca yapımızın ruhsatı zamanında alınmış fakat süresi geçmiş deniyor ayrıca yapımıza ilişkin olarak (konut olarak kul-lanılan betonarme bir ev) bütün elektrik, doğalgaz, su abonelikleri mevcuttur. Bir site olduğu halde her evin kendi su aboneliği var. İmar Kanununun geçici 11. maddesine göre 2004’den önce yapılmış olan yapılar bu kanunun dışında tutulması gerekmiyor mu? Ya da bu 90 cm’lik yükseklik önemli bir şey midir? Ne gibi sonuçları olabilir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-06
Kat irtifakı
3 katı ruhsatlı olup, 3 katı da yapılmış, zemin ve 1. katına iskan alınmış binaya kat irtifakı yapılma-sında sakınca var mıdır? Zemin ve 1. katın iskanının olması kat irtifakı yapılmasına sakınca doğurur mu? (2. katın ruhsatı 2010 yılında alınmış olup, ruhsat süresi hala devam etmektedir.)
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-18
Ruhsatında büro ofis işyeri olan yerlerin konut olarak kullanılması
İmar planlarında ticaret alanı olarak planlı ve mimari projesinde büro ofis işyeri olarak ruhsat alı-nan, ancak hali hazırda konut olarak kullanılan alanlarda nasıl bir cezai işlem uygulanabilir? Nasıl şikâyette bulunulabilir? Örnek olarak bir bölge 70 metre yükseklikte emsal 3, yükseklik 70 metre ya-pılmış, zemin kat alışveriş merkezi, üst katlarda mal sahiplerine her ne kadar projesinde ve ruhsatında halen ofis olarak gözükse de konut olarak satılmış ve hali hazırda konut olarak kullanılmaktadır. An-cak, elektrik su vb kullanımlar işyeri tarifesinden ödenmektedir. Bu şekilde imar planında ticaret ola-rak gösterilip hali hazırda konut olarak kullanılmaya yönelik talepler artmakta olup bu talepler ekstra nüfus artışı ve gösterilemeyen sosyal donatı sebebiyle kentimizde olumsuz bir etki yaratacaktır. Oysa ki ruhsat ve onaylı projesi işyeri gözüktüğü için şikâyet mekanizmaları da çalışmamaktadır. Bu durumu engellemenin hukuki olarak bir şikâyet bir yolu var mıdır? Fırat DEMİRER, Şehir Plancısı, Çorum Belediyesi/ÇORUM
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-17
Su aboneliği
Kurumumuza 12.10.2004 yılından önce evini yaptırdığına dair muhtarlıktan aldığı yazıyla vatandaş-larımız başvurmakta ve abone olabilmesi için şebeke yapılmasını talep etmektedir. 3194 sayılı İmar Ka-nunu'nun geçici 11. maddesine göre bu tür başvuru durumunda vatandaşın abone olabilmesi için yatırım yapılması gerektiği durumda, yatırımın kurum tarafından mı yoksa vatandaşın kendisi tarafından mı karşılanması gerektiği konusunda bilgi vermenizi talep ediyorum. (Hem köy hem şehir merkezi talepleri için değerlendirirseniz memnun olurum.)
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-16
Sit alanındaki yapıların onarımı
İlçemiz sınırları içinde Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş bölgede bulunan tescilsiz tarihi ev ve konaklarla ilgili olarak, taşınmazların malikleri tarafından basit onarım yapılmak istenmektedir. Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 661 sayılı ilke kararında, sit alanlarında, tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına bitişik parsellerde ve koruma alanlarında yer alan yürürlükteki yasal mevzuata göre kullanma izin belgesi bu-lunmayan tescilsiz ve kaçak yapılarda bakım ve basit onarım izni verilmez denmektedir. Ancak, söz ko-nusu ilke kararının uygulanma sırasında yapı kullanma izin belgesinin olmadığı anlaşıldığından uygula-malara izin verilmemektedir. Söz konusu sit alanının içinde bulunan taşınmazlar 1974 yılında tapulama neticesinde tapuya tescil olmuştur. Bu tarihten önce tapuda, kadastroda, belediye imar, emlak, elekt-rik ve su abonelik kayıtlarında ve mal müdürlüğünde herhangi bir kayıt yoktur. Koruma amaçlı imar planları yapılmış olan bu bölgede yapılar eski ve sit alanı içerisinde bulunduğundan dolayı teknik kontroller yapılsa dahi ruhsatlandırma işlemi yapılamamaktadır. 6785 sayılı İmar Kanunun yürürlüğe girdiği 17 Ocak 1957 tarihinden önce yapıldığının belgelenmesi halinde, 661 sayılı ilke kararı kapsamında uygulama yapılacağından, biz belediye olarak bu alanın 1957 yılından önce yapıldığını nasıl belgeleyebiliriz veya koruma kurulunun bu onarım uygulamalarına izin verebilmesi için nasıl bir yol izleriz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-06-06
Prefabrik konteynır için yapı ruhsatı verilmesi
Belediye imar planına tabi 2 kat müsaadeli bir arsa üzerine tek katlı 30 m2 prefabrik konteynır için ruhsat almak için belediyeye müracaat ettik. Tüm proje ve belgeleri tamamlayıp verdiğimiz halde biz-den tüm projelerin 2 kata göre olması ve harita ve zemin etüdünün olması gerektiği bildirdi. Acaba, tek katlı prefabrik konteynır için zemin etüdü ve harita zorunlu mudur? Statik proje 2 katlı çizildi, bu yeterli olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 2013-06-05
Ortak alanlar
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16. maddesi ile Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 38. maddesinin hükümlerinin değerlendirilmesinde yapının ortak alanlarının emsale dâhil olup olmadığı hususunda tereddüde düşülmektedir. Özellikle, Yangın merdivenlerinin emsale dâhil edilmeyeceği açıkça yazılmıştır. Yangın merdiveni yapılmayan az katlı binalarda ortak merdivenler yangın merdiveni olarak değerlendirilir mi? Ortak alanlardan sayılan kapıcı daireleri emsale dâhil midir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-21