Bitişik nizam parselde yapılanmada bina girişi

İmar planında yapı nizamı bitişik olan bir parselde (Ticaret+konut kullanımlı) yapılması planlanan inşaatın, yine aynı özelliklere sahip yan parselden 3,20 metre çekip arka bahçeye sıfır bıraktıkları komşu çekme mesafesinden, boşluktan geçmeleri mümkün müdür? Mümkün olup olmamasına göre, bu yapı nizamı tabi parselde konut olarak kullanılan katlara girişi yani bina girişi yol cephesinden değil de, arka bahçeden bırakmak mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-07-19

Kaçak yapılan yapılar

1) Yapım yılı eski tarihlerde olan ve kaçak olarak yapılmış ve tamamlanmış aynı zamanda şahıslar tarafından da kullanılan binalarda şikâyet olması halinde belediyece 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi uygulanmaktadır. 32. maddenin uygulandığı tarihten sonra tekrar bina kontrollerinde bu bina için mühür fekki yapılabilir mi? 2) 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi göre yapı tatil zaptı tutanağı düzenlenen kaçak yapı-laşmalar için kaçak uygulamanın olduğu yere yapı tatil zaptının asılması mühürleme yapılmış olarak değerlendirilir mi? Ayrıca mühür yapmak gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-07-18

Karayolu kenarında yapılacak meskenler için karayollarından geçiş yolu ön izin belgesi

Belediye sınırları içerisinde olan karayolu kenarında yapılacak meskenler için inşaat ruhsatı verilmeden önce, Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, karayollarından geçiş yolu ön izin belgesi alınacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-07-17

Fenni mesulün şantiye şefi olması

Yapı ruhsatında İnşaat Mühendisi Fenni mesuldür. Yine, aynı İnşaat Mühendisinin tekrar ruhsat dosyasında Şantiye Şefi olarak ta görev yapma durumu var mıdır, varsa hangi kanuna göredir? Birde ruhsat dosyalarında 4'lü TUS alma zorunluluğu var mıdır varsa hangi kanuna göredir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-07-14

Kapalı çıkmalar

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 18/4. maddesine göre, az katlı ana bir kitle üzerinde birden fazla yükselen bloklar tertiplenmesi halinde komşu mesafelerine göre kapalı çıkma yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-07-11

Mücavir alanlara su hizmeti götürülmesi

İmar sahası dışı ve mücavir alan içinde tarla vasfında olan yerlere meclis kararı ile şehir şebeke su-yundan su bağlanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-07-10

Yapı kullanma izin belgesi

Müteahhit firma tarafından, proje müelliflerine proje hazırlattırılıp, yapı denetim firması ile de an-laştıktan sonra belediyemizden yapı ruhsatı alındı ve inşaata başlanarak tamamlanma aşamasına ge-lindi ve bu zaman içerisinde kat irtifakı ile dairelerin satışları gerçekleşti. Ancak müteahhit firma eko-nomik sıkıntıları neticesinde yapı kullanma izin belgesi alamadı ve bina ile ilgili işlemlerini ileri tarihlere erteledi, fakat kat irtifakı ile daire sahibi olan kat malikleri kendi başlarına eksik kalan imalat ve işlemle-ri kendi bütçeleri ile tamamlayarak yapı kullanma izin belgesi için belediyemize başvurdu ve neticede gerekli kontrollerden sonra belge hazırlanarak imzaya hazır hale getirildi. Ancak proje müellifi olan mimar proje hizmetinden dolayı maddi alacağı olduğunu beyan ederek yeni kat maliklerinden alacağını tahsil etmeden yapı kullanma izin belgesine imza atmayacağını beyan etmektedir. Kat malikleri mimar ile anlaşmalarını kendilerinin değil müteahhidin yaptığını ve mimarın alacağını müteahhit firmadan alması gerektiğini beyan ederek mimara yapı kullanma izin belgesine imza atması gerektiğini istemektedirler. Biz belediye olarak böyle bir durumda yapı kullanma izin belgesinde mimarın imza atacağı alana imzadan imtina etti ibaresi ile boş bırakarak yapı kullanma izin belgesini tamamlayabilir miyiz yada mimar imza atana kadar bekleyecek miyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-04-07

İzinsiz yapılan kantar

Kasabamızda tarla vasfındaki imar planı dışında ve özel imar planı olmayan bir parsele, ilgili kişiler sabit kantar tesis etmişlerdir. Belediyemizden herhangi bir izin, ruhsat vesaire almamışlardır. Söz konu-su sabit kantar karayoluna cephesi olmayan ilgili kişilerin kendi taşınmazı içerisinde olup sadece kendi ürünlerini tartmaktadırlar. Ticari bir faaliyet yapmamaktadırlar. Bu yeri gören diğer vatandaşlardan bu kantar ile ilgili şikâyetler gelmektedir. Belediye olarak biz bu kantarı mühürleyebilir miyiz? Yapmamız gerekenler hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-04-02

Kat İrtifakı

1990 yılında kurulmuş bir yapı kooperatif üyesiyim. 2000 yılında Büyükçekmece 'de 149 müstakil evlik olan bu projeye katıldım. 149 üye bulunamadı 80 üye ile işe başlandı ve 80 üyenin evi yapıldı tes-lim alındı. Kalan 69 arsa kura ile üyeler arasında paylaştırıldı isteyene tapusunu alma hakkı genel kurul-da tanındı ve bende boş arsanın kat irtifak tapusunu Ocak 2012 de aldım. Biten evim( Kat mülkiyeti ta-pulu) ile boş olan arsanın (kat irtifak tapulu= ada, pafta , parsel numaraları aynı, bağımsız bölüm numa-raları farklı. Şimdi boş olan arsaların bir kısmına yeni ortaklar buldular ve inşaat yapma kararını genel kurulda aldılar. Ben inşaata katılmak, kooperatife yaptırmak istemiyorum ve bunu genel kurulda kararlara şerh koyarak kayda aldırdım Yönetim siz tapunuzu muhafaza edip kendiniz inşaat yapmak isterseniz toplam arazi olan 350 dönüm üzerinden bütün harçları ödeyeceksiniz, tapunuzu kooperatife iade edin kooperatif yapalım diyor. Bu kat irtifak tapulu arazi hakkında kullanım hakkım nedir, onlara devretmeye mecbur muyum, istediğim zaman kendi inşaatımı kendim yapabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-14

Asma kat yüksekliği

Sayın yetkililerimiz benim sorum bizim gibi planlı alanlarına tabi olan bir belediye olarak planlı alanlar yönetmeliğindeki asma kat tanıma göre iç yükseklik dediğimiz taban dan yukarı sıva altına kadar olan kısmın en az 550 cm olması gerektiği belirtiliyor ancak yine Yönetmeliğin kat yüksekliği kısmında ise asma katların zemin katlarda 5.50 m; kabul edilerek uygulama yapılabileceği belirtiliyor. 550 cm ile sınırlığı asma katın tanımındaki yükseklik iç yükseklik olup, kat yüksekliğinde belirtilen yük-seklikle çakışmaktadır. Kat yüksekliği içeriğine göre temiz yüksekliği yakalayabilmek için kat yüksekliğinin 550 cm den fazla olması gerekmektedir. Örneğin batar katın döşeme kalınlığını 15 cm kabul edersek kat yüksekliğinin 565 cm olması gerekmez mi? Asma katın uygulamasında karşılaşılan bu so-run ile ilgili yardımlarınıza acilen ihtiyaç duyulmaktadır. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-12

Ruhsatsız yapıya uygulanacak işlemler

Benim kuzenimim bir arazisi vardı. Buraya hukuken kaçak yapı nitelemesine konu olacak bir ev yaptı. Belediye 30 bin civarında bir ceza vermiş. Ev 3 katlı. Her katı farklı tarihlerde yapılmış. 3 kardeş olmaları sebebiyle her kardeş evlenmesinde bir kat daha yapılması şeklinde yani. Bu durumun huku-ken doğru olduğunu söyleyemem ancak maddi açıdan henüz imarda geçmemiş bir yere böyle bir yapı yapıp hayatlarını idame ettirmek zorunda idiler. Bu para cezası onlar için çok ağır oldu. Bundan kur-tulmak mümkün mü? Ne yapılması konusunda tam bir bilgi sahibi değiliz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-11

İmar planı dışında yapılan yapının ruhsatlandırılması

İlçemiz belediye mücavir alanlar içerisinde, imar planına girmeyen tamamlanmış çalıştırılan bir yapının (2003'de yapılmış ahırlar, samanlık ve müstakil ev, sondaj suyu, komple duvarlarla çevrili) karayoluna çekme mesafesi şartına uymuş olduğu görülmekte olup; bu yapıya inşaat ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmek için yapı sahibi, Plansız Alanlar İmar Yö-netmeliğinin 63. maddesinden yararlanmak istediğini belirttiğinden konu ile ilgili olarak nasıl bir yol izlemesi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-03-06