İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Tadilat yapı ruhsatı
Yapı ruhsatı alınmış bir İnşaat’a beş yıllık süre içinde tadilat yapı ruhsatı verilmesi halinde beş yıl- lık yapı ruhsatın süresi, ilk verilen yapı ruhsatımı, yoksa tadilat yapı ruhsatının başlangıç verildiği tarih mi esas alınacak.
- Soru Cevaplandı
- 2020-03-02
Ruhsat alınmadan binada tadilat yapılması
Benim üstümde oturan komşunun dubleks dairesi var. Dubleksin üstü açıktı, dubleksi kimseden izin almadan kapattı. Ben kapatamazsın dedim, ama kapattı. Ne yapmamız lazım ve hangi mahkemeye dava açmam gerekiyor.
- Soru Cevaplandı
- 2020-02-27
İlave imar para cezası uygulaması
20.02.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesine; (Ek cümle:14/2/2020-7221/11 md.) “Aykırılığa konu alanın arsa payına isabet eden arsa alanı ile emlak vergisine esas arsa ve arazi asgari metrekare birim değerinin çarpımı ile bulunan bedel kadar idari para cezası ayrıca ilave edilecektir.” hükmü eklenmiştir. Bu kapsamda belirtilen cezanın ne şekilde uygulanacağını örneklendirip bilgi verirseniz çok memnun olurum.
- Soru Cevaplandı
- 2020-02-22
İmar işleri
1- Belediye Meclisi çekme mesafelerine uymayan yapılar için olumlu karar verip ruhsat düzenlenmesine izin verebilir mi? Bu durumdaki yapılar için ne yapabiliriz? 2- Asansör yeri bırakılması ile alakalı yönetmelik maddesine aykırı bir yönetmelik düzenlenebilir mi? Meclis kararı ile asansör yeri bırakma muafiyeti getirilebilir mi? 3- Yapı sahibi 5 yıllık süresi içerisinde yapı kullanma izni için başvurmuş, SGK ilişik kesmesini de yapmış olan yapı için yapılan kontrollerde yapı projesine uymadığı için tadilat talep edilmiştir. Fakat herhangi bir işlem yapılmamış ve yapı sahibince üzerinden 5.5 yıl geçtikten sonra tekrardan başvuru yapılmıştır. Nasıl bir işlem yapılması gerekir? Isı yalıtım yaptırmadan iskân verebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2015-06-12
Mevcut yapı ruhsatlı yere yeni yapı ruhsatı düzenlenmesi
Bir parsel üzerinde 7 katlı imarına göre yapı ruhsatı düzenlenmiş ve kat irtifakı kurulmuştur. Belediye meclisiyle aynı yapıya 2 kat ilavesi verilmiş olup yeni düzenlenecek yapı ruhsatı için tapuda oluşturulan kat irtifakının bozularak arsa haline getirildikten sonra mı yeni yapı ruhsatı hazırlamalıyız? Yoksa mevcut ruhsata esas oluşturulan kat irtifak tapu sahiplerinin onayını aldıktan sonra yeni yapı ruhsatını hazırlamak doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2015-06-07
Apartmanın numaralandırılması
2014 yılı sonunda kat irtifaklı 1 ev aldım. Zorunlu deprem sigortası, elektrik aboneliği, doğalgaz aboneliği ve nüfus kaydı olarak tapudaki bağımsız bölüm ve adres kayıt sisteminde 15 nolu bağımsız bölüm yazarken 20 gün önce iskân alındıktan sonra adres kaydımın 14 numaraya kaydığını gördüm. Benim sorum ilgili belediye yapı kullanım izin belgesinde 1 nolu bağımsız bölüm olan ve mesken karşısında giriş olmasına rağmen iç kapı olarak 1 numara verilmesinden kaynaklanan tüm apartman dairelerinde 1 numara kayma oluşuyor. Mevzuat gereği işyerlerine numara verilmemesi normal mi? Tapuda 15 nolu bağımsız şahsıma ait olmasına rağmen mevzuata ve standartlara göre belediye iç kapı numarası olarak 15 olması gerekmez mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-06-04
Kentsel dönüşüm sonrası yapılaşma
Bildiğiniz gibi Van'da büyük 2 tane deprem yaşadık. Kullanma izinlerini almış 8 bloklu bir sitede 6 blok için güçlendirme, diğer 2 blok için ise yıkım kararı çıkan bir site var. Kentsel dönüşüm kapsamında bu 2 blok yeniden yapılaşmak istiyorlar. Ancak metrekare ve cephe olarak diğer 6 bloktan farklı olmak istiyorlar. Deprem öncesi bloklarında bodrum katta mesken var iken yeni yönetmelikte bu mümkün olmadığından mağduriyetin ortadan kalkması için belediye meclisinden alınmış bir meclis kararında ‘bu binalar için eski mevcut hakları korunacaktır’ diye bir madde düşürülmüştür. Bu durumda yeni yapılaşacak diğer 2 blok cephe ve metrekare olarak yapılaşabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-18
Bitişik nizamda yapılaşma koşulları
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde 01.06.2013'te yapılan değişiklik ile "TAKS; ayrık ve veya blok nizam olan yerlerde % 40’ı bitişik nizam olan yerlerde ise % 50'yi geçemez" denilmekte iken, 08.09.2013 tarihli değişiklik ile Yönetmeliğin 16. maddesinin 2. fıkrasında "Uygulama imar planında çekme mesafeleri verilip TAKS verilmemiş ise çekme mesafelerine, bina cephe hatlarına ve ilgili imar yönetmeliklerine göre uygulama yapılır denilmektedir. Ayrıca Yönetmeliğin 28. maddesinin 6. fıkrasında da "Ayrık veya blok nizam olan yerlerde, imar planında açıkça belirlenmemiş ise taban alanı katsayısı %40' geçemez" denmektedir. Özellikle Bitişik nizam olan adalarda TAKS % 50 olarak uygulanıp, uygulanmayacağı, İmar planında TAKS belirtilmeyen adalarda uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-11
Köyden mahalleye dönüşen alanlarda yapılaşma
Köyden mahalleye dönüşen alanlarda eski adıyla köy yerleşik alanı içerisinde bulunan bir parsele, birden fazla yapı yapılmasına (Plansız Alanlar Yönetmeliğinin 17. maddesince) izin verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-06
Köy Yerleşik Alanı ve İmar Cezası
3194 sayılı Kanunun 42 nci maddesi beşinci fıkrası "27 nci maddeye göre il özel idaresince belirlenmiş köy yerleşme alanı sınırları içinde köyün nüfusuna kayıtlı olan ve köyde sürekli oturanlar tarafından, projeleri il özel idaresince incelenerek fen, sanat ve sağlık şartlarına uygun olmasına rağmen muhtarlık izni olmaksızın konut ve zatî maksatlı tarım ve hayvancılık yapısı inşa edilmesi halinde yapı sahibine üçyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu yapılardaki diğer aykırılıklar ve ruhsata tabi tarım ve hayvancılık maksatlı yapılardaki aykırılıklar için verilecek olan idari para cezası, üçyüz Türk Lirasından az olmamak üzere, ikinci fıkraya göre hesaplanan toplam ceza miktarının beşte biri olarak uygulanır." hükmünde yer alan ruhsata tabi tarım ve hayvancılık maksatlı yapılar ifadesi köy yerleşik alanı içindeki yapıları mı kapsar? Köy yerleşik alanı dışındaki tarım ve hayvancılık amaçlı yapıları da kapsıyor ise entegre olsun olmasın tüm tarım ve hayvancılık maksatlı yapılar bu kapsamda değerlendirilir mi? Bu madde ayrıca 6360 sayılı Kanunla köye dönüşmüş fakat 1/5000 imar planı olan ve plana göre tarımsal niteliği bozulmayacak alan olarak belirlenmiş bir alandaki tarımsal amaçlı kaçak yapıya ceza belirlenirken uygulanır mı? Kısacası beşte biri uygulaması hangi yapılar için uygulanır?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-04
(İmar planı revize edilmiş parselde yer alan yapıya imar uygulaması yaptırmadan ilk ruhsat aldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre tadilat ruhsatı verilebilir mi?)
3194 sayılı İmar Kanununun 29. maddesiyle ilgili, imar planında 5 katlı ayrık nizam bir parselde 3 bloklu bir kooperatife verilmiş olan inşaat izni 2 defa süresi içinde yenilendikten sonra, inşaatlar ruhsat alındıkları tarihteki mevzuata göre tamamlanmışlardır. Henüz yapı kullanma izni alınmayan bu yapıların ruhsat sürelerinin dolmasına 1 yıl gibi bir süre varken şehir imar planı revize edilmiş, bunun sonucunda ilgili parselde yapılaşma koşulları değişmezken cephe aldığı yolların genişlemesi neticesinde parsel alanında azalma oluşmuştur. Ruhsat süresinin dolmasına 6 ay varken bodrum kat tadilatı ile başvuru yapılmıştır. Plan tadilatı talebi değerlendirilirken yürürlükteki imar planına uygun olarak ilgili yola terklerin yapılması belediyemiz adına istenmiştir. Ancak İmar Kanunun 29. maddesine istinaden imar planı değişikliği dahil müktesep haklarının olduğu iddia edilmektedir. İlgili parsele imar uygulaması yaptırmadan ilk ruhsat aldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre tadilat ruhsatı verebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2015-05-01
6360 sayılı Kanun uyarınca belediyeye mahalle olarak bağlanan köyler arasındaki sınırlar
6360 sayılı Kanun uyarınca belediyemiz mahalle olarak bağlanan köyler arasındaki sınırlar nasıl bir uygulama ile mahalle sınırları olarak kesinleşecektir?
- Soru Cevaplandı
- 2015-04-09