İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Bitişik nizam yapılarda komşu taraftan çekme
Bitişik nizam yapılarda bir tarafı bitişik diğer tarafı komşudan 3-m çekilerek yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2020-12-29
Yapı kullanma izninin düzenlenmesinde fenni mesul sorumlusunun imzasının alınamaması
Yapı ruhsatı düzenlediğim yapı iskan için başvurmuş fakat statik fenni mesulü cezaevine girdiğinden statik fenni mesul sorumlusundan imza alamamış bulunmaktayım. Bunun için nasıl yol izlemeliyim.
- Soru Cevaplandı
- 2016-08-22
Mrb.Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 33. maddesinde " Parsel içinde istinat duvarı yapıl
Mrb.Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 33. maddesinde " Parsel içinde istinat duvarı yapılması gereken hallerde, Belediyenin ilgili biriminden istinat duvarı için ruhsat alınması mecburidir. Bu tür parsellerde yapılacak binalara istinat duvarı tamamlanmadan önce hiç bir şekilde kullanma izni verilmez." denilmektedir. Sormak istediğimiz yapıda istinat duvarı yapılmamış kamu selametini tehtid eden bir durum söz konusu ve belediye bu durumda İmar Kanununun 40. maddesine istinaden istinat duvarı yaptırılarak masrafı tahsil edilecek.Fakat sorum bu istinat duvarına ruhsat nasıl verilecek?40. maddeye istinaden cezai işlem müteahhite uygulanmasına rağmen kat malikleri ruhsat alımı için muvafakatname vermeden imtina etmektedir. Bu durumda müteahhit adına ruhsat cıkabilir mi?(müteahhitin tapu kaydında ismi kalmamış yada hissesi var)
- Soru Cevaplandı
- 2016-06-30
Adana ili Karataş ilçesinde 240 m2 arsam var.arsam B5 imarlı ve ticari alan.bölgenin imar plan?
Adana ili Karataş ilçesinde 240 m2 arsam var.arsam B5 imarlı ve ticari alan.bölgenin imar planı 1982 yılına ait 1/1000 lik plan.belediye bitişikteki parsel ile tevhid yapmam gerektiğine dair bir gerekçeyle 15. Ve 16. Maddeye istinaden imar çapı vermiyor. Benim arsamın yeterli derinliği varmış fakat bitişikteki parselin yokmuş. Fakat tevhid yapmamı istediği bitişik parsel (340 m2 )üzerinde tek katlı bitişik 3 adet dükkan var ve dükkan sahipleri hiç bir şekilde birleşmeye yanaşmıyor. Bitişik parsel üzerindeki dükkanların belediyede kaydına rastlanmamış, ancak tapu sicil kayıtlarından anlaşıldığı kadarıyla 1967 yılından önce yapıldığı için ruhsatlı sayıldığı ,1988 de kat irtifakı tesis edildiği ve her iki parselinde Karataş genelinde yapılan imar revizyonuna katılmış,lütfen cevap verir misiniz. 1- Belediye üzerinde zaten yapı olan ve hem ruhsatlandırılmış hemde kat irtifakı tesis edilmiş bir parsel ile benim arsamın tevhidine beni zorlayabilir mi. Bitişik parselin üzerindeki dükkan sahipleriyle anlaşamadığımız takdirde bu dükkanlar kendiliğinden çökene kadar ömür boyu beklemem gerektiği anlamına gelmez mi. Benim mülkiyet hakkım ne olacak. 2-Belediye dükkanların belediyede kaydı yok diyerek süistimal kapısını açık bırakmış olmuyor mu.yani bu dükkanlara ilave inşaat veya esaslı tadilatda yapılsa belediye göz yummak zorunda kalacak demek değil midir. Bu dükkanların kayıt altına alınmış olması projesi yüzölçümleri bir yerlerde kayıtlı olması gerekmiyor muydu. Tapu kayıtlarında kat irtifaklı satılmış gözüküyor arsa payları belli ama dükkanların metrekareleri belli değil.bu durumda kaçak inşaat tespiti nasıl yapılacak. 3-Belediye revizyon yapıyoruz diyerek bu ilaveleri yasal hale getiremeye veya benim arsamı yeşil alan otopark vs. gibi yapabilir mi. Buna nasıl engel olunabilir?
- Soru Cevaplandı
- 2016-06-29
Yıkılacak derecede tehlikeli yapıların yıkımında süre
3194 sayılı İmar Kanununun 39. maddesine istinaden yapılacak olan işleme esas teşkil etmek üzere; 10 gün içerisinde tebligat yapılacak, ancak yapı maliklerine yıkım için tebligatta kaç gün süre verilmesi gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2018-10-31
Yeşil alan olarak gözüken yere yapılan yapılara 3091 sayılı Kanuna göre verilen yıkım kararının uygulanması
Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan tapulama dışı olarak bırakılan ve belediye imar planında yeşil alan olarak gözüken bir taşınmaz üzerine eski belediye başkanı kendi döneminde ev, saman deposu, mandıra yaparak işgal etmiştir. 3091 sayılı Kanun gereği yapılan şikâyet sonucu yıkımına karar verilmiştir. Ancak infazı yapılmamıştır. Buradaki sorumluluk kaymakamlık makamının mı? Yoksa belediyenin mi?
- Soru Cevaplandı
- 2015-03-04
İfraz harcı
Tarım arazilerinden ifraz harcı alınır mı?
- Soru Cevaplandı
- 2016-05-23
Tapusu olmayan yapıya numarataj
Tapusu olmayan yapıya kapı numarası verilebilir mi? Numarataj belgesi düzenlenebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2016-04-26
Ruhsat arşivinin yok olması
Belediye ruhsat arşivi 1993 yıllında yok olmuştur. Bazı binalar, her türlü altyapı hizmetini almalarına rağmen yapı kullanma belgeleri olmaması sebebiyle cins değişikliği ve kat mülkiyeti talepleri karşılanamıyor. Bazı taşınmaz sahipleri yapı kullanma fotokopisini getiriyor. Bu işlemlerde nasıl bir usul izlenmelidir.
- Soru Cevaplandı
- 2017-12-09
İmar para cezası
Birçok bağımsız bölümü bulunan bir binada veya birçok paydaşı olan bir parselde İmar Kanunun 40. maddesinin ihlali nedeniyle 42. madde hükmünce verilecek imar para cezası; her bir bağımsız bölüm maliki veya parsel paydaşlarının her birine ayrı ayrı mı, yoksa bağımsız bölüm maliki ile parsel paydaşlarına arsa payı oranında mı verilecektir? Örneğin 19 bağımsız bölümlü bir binanın dış cephe-sindeki sıva bozukluğunun verilen 30 günlük sürede onarılmaması üzerine İmar Kanununun 40. maddesince her bir bağımsız bölüm malikine mi ceza mı verilecek? Yoksa ceza bağımsız bölüm maliklerine arsa payı oranında mı verilecektir.
- Soru Cevaplandı
- 2017-10-28
Sit alanı içerisinde yer alan 1996 yılında yapılan işyeri açma ve çalışma ruhsatı olan ticarethane ve meskene inşaat ruhsatı düzenlenmesi
Köylerin mahalle olmasıyla 1996 yılında yapmış olduğumuz ticarethane ve meskenimizin mevcut belediyeden inşaat ruhsatı alamıyorum. Şöyle bir çelişki var işyerimin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı elimde mevcut (il özel idareden aldım). Bina uygunluk ÇED raporu mevcut üniversiteden alındı. 1996 yılında yapıldığına dair belgelerim mevcut. Belediye sit alanı içerisindedir dedi ve ilgili kuruma sit alanı mıdır diye dilekçeyle başvuru yaptım sit alanı dışındadır raporu elimde mevcut. Sonra tekrar belediyeye başvuru yaptım sulak alan içerisinde dedi tabiki bunlar hep yazılı olarak tekrar yazışma yaptım sulak alan olmadığı raporu geldi. Tekrar belediyeye başvuru yaptım bu defa milli park sınırları içerisindedir dedi. Milli parktan görüş istedim milli park içerisinde ama ruhsat vermeye engel değil belediyenin inisiyatifindedir diye yazı geldi. Belediyemiz imar müdürü ben bu dosyaya imza atamam üstümün bana ruhsat ver demesi gerekiyor dedi. Dilekçeyle başvuru yaptığım için de büyükşehir belediyesine bizim belediyemiz görüş soruyor buraya ruhsat verebilir miyim diye... Büyükşehir belediyesi aradığımda bana elinde ÇED raporun varsa mahkemeye ver dediler. Elimde 96 yılına ait elektrik bağlama tutanağım, 96 yılında yapıldığına dair köy karar defteri yazısı, uydu fotoğraf görüntüleri, sit alanı ve sulak alan olmadığına dair belge, milli park sınırları içerisinde ama ruhsata engel değil yazısı gibi belgelerim var. Belediyenin bu ruhsatı vermesi gerekmiyor mu? Belediyemiz zorluk çıkarı-yor şu belgelerim olmasına rağmen verilmiyor?
- Soru Cevaplandı
- 2016-03-14
Emsal aşılması
600 m² arsamızın olduğunu varsayalım eğimli bir arazi. 3 bodrum, 2 normal kat olmak üzere toplamda 5 kat oluyor. Bodrum katlar iskân edilebiliyor. Fakat TAKS:0,30, KAKS:0,90 bodrum katlar iskân edildiği için emsale giriyor ve KAKS ı aşıyoruz. Bu durumda yapılması gereken nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2016-02-09