Apartmanın numaralandırılması

2014 yılı sonunda kat irtifaklı 1 ev aldım. Zorunlu deprem sigortası, elektrik aboneliği, doğalgaz aboneliği ve nüfus kaydı olarak tapudaki bağımsız bölüm ve adres kayıt sisteminde 15 nolu bağımsız bölüm yazarken 20 gün önce iskân alındıktan sonra adres kaydımın 14 numaraya kaydığını gördüm. Benim sorum ilgili belediye yapı kullanım izin belgesinde 1 nolu bağımsız bölüm olan ve mesken karşısında giriş olmasına rağmen iç kapı olarak 1 numara verilmesinden kaynaklanan tüm apartman dairelerinde 1 numara kayma oluşuyor. Mevzuat gereği işyerlerine numara verilmemesi normal mi? Tapuda 15 nolu bağımsız şahsıma ait olmasına rağmen mevzuata ve standartlara göre belediye iç kapı numarası olarak 15 olması gerekmez mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-06-04

Kentsel dönüşüm sonrası yapılaşma

Bildiğiniz gibi Van'da büyük 2 tane deprem yaşadık. Kullanma izinlerini almış 8 bloklu bir sitede 6 blok için güçlendirme, diğer 2 blok için ise yıkım kararı çıkan bir site var. Kentsel dönüşüm kapsamında bu 2 blok yeniden yapılaşmak istiyorlar. Ancak metrekare ve cephe olarak diğer 6 bloktan farklı olmak istiyorlar. Deprem öncesi bloklarında bodrum katta mesken var iken yeni yönetmelikte bu mümkün olmadığından mağduriyetin ortadan kalkması için belediye meclisinden alınmış bir meclis kararında ‘bu binalar için eski mevcut hakları korunacaktır’ diye bir madde düşürülmüştür. Bu durumda yeni yapılaşacak diğer 2 blok cephe ve metrekare olarak yapılaşabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-05-18

Bitişik nizamda yapılaşma koşulları

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde 01.06.2013'te yapılan değişiklik ile "TAKS; ayrık ve veya blok nizam olan yerlerde % 40’ı bitişik nizam olan yerlerde ise % 50'yi geçemez" denilmekte iken, 08.09.2013 tarihli değişiklik ile Yönetmeliğin 16. maddesinin 2. fıkrasında "Uygulama imar planında çekme mesafeleri verilip TAKS verilmemiş ise çekme mesafelerine, bina cephe hatlarına ve ilgili imar yönetmeliklerine göre uygulama yapılır denilmektedir. Ayrıca Yönetmeliğin 28. maddesinin 6. fıkrasında da "Ayrık veya blok nizam olan yerlerde, imar planında açıkça belirlenmemiş ise taban alanı katsayısı %40' geçemez" denmektedir. Özellikle Bitişik nizam olan adalarda TAKS % 50 olarak uygulanıp, uygulanmayacağı, İmar planında TAKS belirtilmeyen adalarda uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-05-11

Köyden mahalleye dönüşen alanlarda yapılaşma

Köyden mahalleye dönüşen alanlarda eski adıyla köy yerleşik alanı içerisinde bulunan bir parsele, birden fazla yapı yapılmasına (Plansız Alanlar Yönetmeliğinin 17. maddesince) izin verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-05-06

Köy Yerleşik Alanı ve İmar Cezası

3194 sayılı Kanunun 42 nci maddesi beşinci fıkrası "27 nci maddeye göre il özel idaresince belirlenmiş köy yerleşme alanı sınırları içinde köyün nüfusuna kayıtlı olan ve köyde sürekli oturanlar tarafından, projeleri il özel idaresince incelenerek fen, sanat ve sağlık şartlarına uygun olmasına rağmen muhtarlık izni olmaksızın konut ve zatî maksatlı tarım ve hayvancılık yapısı inşa edilmesi halinde yapı sahibine üçyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu yapılardaki diğer aykırılıklar ve ruhsata tabi tarım ve hayvancılık maksatlı yapılardaki aykırılıklar için verilecek olan idari para cezası, üçyüz Türk Lirasından az olmamak üzere, ikinci fıkraya göre hesaplanan toplam ceza miktarının beşte biri olarak uygulanır." hükmünde yer alan ruhsata tabi tarım ve hayvancılık maksatlı yapılar ifadesi köy yerleşik alanı içindeki yapıları mı kapsar? Köy yerleşik alanı dışındaki tarım ve hayvancılık amaçlı yapıları da kapsıyor ise entegre olsun olmasın tüm tarım ve hayvancılık maksatlı yapılar bu kapsamda değerlendirilir mi? Bu madde ayrıca 6360 sayılı Kanunla köye dönüşmüş fakat 1/5000 imar planı olan ve plana göre tarımsal niteliği bozulmayacak alan olarak belirlenmiş bir alandaki tarımsal amaçlı kaçak yapıya ceza belirlenirken uygulanır mı? Kısacası beşte biri uygulaması hangi yapılar için uygulanır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-05-04

(İmar planı revize edilmiş parselde yer alan yapıya imar uygulaması yaptırmadan ilk ruhsat aldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre tadilat ruhsatı verilebilir mi?)

3194 sayılı İmar Kanununun 29. maddesiyle ilgili, imar planında 5 katlı ayrık nizam bir parselde 3 bloklu bir kooperatife verilmiş olan inşaat izni 2 defa süresi içinde yenilendikten sonra, inşaatlar ruhsat alındıkları tarihteki mevzuata göre tamamlanmışlardır. Henüz yapı kullanma izni alınmayan bu yapıların ruhsat sürelerinin dolmasına 1 yıl gibi bir süre varken şehir imar planı revize edilmiş, bunun sonucunda ilgili parselde yapılaşma koşulları değişmezken cephe aldığı yolların genişlemesi neticesinde parsel alanında azalma oluşmuştur. Ruhsat süresinin dolmasına 6 ay varken bodrum kat tadilatı ile başvuru yapılmıştır. Plan tadilatı talebi değerlendirilirken yürürlükteki imar planına uygun olarak ilgili yola terklerin yapılması belediyemiz adına istenmiştir. Ancak İmar Kanunun 29. maddesine istinaden imar planı değişikliği dahil müktesep haklarının olduğu iddia edilmektedir. İlgili parsele imar uygulaması yaptırmadan ilk ruhsat aldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre tadilat ruhsatı verebilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-05-01

6360 sayılı Kanun uyarınca belediyeye mahalle olarak bağlanan köyler arasındaki sınırlar

6360 sayılı Kanun uyarınca belediyemiz mahalle olarak bağlanan köyler arasındaki sınırlar nasıl bir uygulama ile mahalle sınırları olarak kesinleşecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-04-09

Köy yerleşik alanlarında imar mevzuatına aykırı yapı yapılması

Köy yerleşik alanlarında veya yerleşik alan tespiti yapılmayan köylerde izinsiz inşaat yapan kişilere İmar Kanununun 42. maddesinin 5. fıkrası hükmü gereğince verilecek en az ceza miktarı ne olmalıdır? Veya köy yerleşik alanlarında il özel idaresince onaylanmış projelere aykırı olan veya hiç proje incelemesi yaptırmayan ve muhtardan izin alarak inşaat yapanlara ceza işlemi uygulanır mı? Uygulanacaksa, yapı sahibine ne kadar ceza verilmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-04-09

Balkonun kapatılması ve oda yapılması, çatı örtüsünün kaldırılarak açık teras yapılması

Site içerisinde 1993 yılında imarı alınmış (dubleks) yazlığımız 2 kat ve çatı eklentisi bulunmaktadır. 2. katın açık terası kapatılıp eklentiye devam edilip oda yapılması ve komşumla ters istikamette bulunan alt kattaki odaların terasta bir kısmı çatı ile kapatılmış durumda (8 metre kare) kiremitlerinin kaldırıp açık balkon yapmam mümkün mü? Belediyede bu sorumu kim yanıtlar?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-04-03

Eski yapı için yeniden yapı ruhsatı alınması

Tapuda bodrum ve tek katlı kâgir binamız var. Şimdi biz bu binanın üzerine 1 kat daha çıkmak istedik. Elimizde mevcut eve dair plan yok, kayıp. 25 senelik evimizin oturma ruhsatı olmadığını da öğrendik. Elektrik, su, telefon aboneliğimiz var. Emlak vergimizi de yatırıyoruz. Elimizde sadece ev yapılırken yatırılan sigorta kâğıtları var. Şimdi Belediye görevlileri; 2 kat ve altı bodrum olacak şekilde yeni plan çizdirmemiz gerektiğini söylüyorlar. Mühendis binaya baktı sıkıntı olmaz dedi. 110 m2, 2 kat ve 40 m2 bodrum olacak şekilde inşaat ruhsatı verilecek. Ama bizden 2 kat için tekrar sigorta vs. ödeyeceğimiz söyleniyor. Bu işlem doğru mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2015-04-03

Belediye meclisinde reddedilen imar planı değişikliği teklifine itiraz

Usulüne uygun olarak hazırlanmış bir "imar planı değişikliği" dosyasının belediye meclisince onaylanması halinde, 3194 sayılı İmar Kanununa göre 30 günlük askı süresi başlar ve bu süre içerisinde o kentte yaşayan halkın itiraz etme hakları vardır. Bu itirazlar yine belediye meclisi gündemine alınır ve karara bağlanır. Benim sorum, belediye meclisi tarafından reddedilen imar planı değişikliği tekliflerine de halkın itiraz hakkı olup olmadığı konusunda. Reddedilen imar planları askıya çıkarılmadığı için itiraz hakkı olmadığı, itiraz dilekçesi verilmiş olsa bile belediye meclisi gündemine alınmaması gibi bir uygulama yaygındır. Belediye meclisince kabul edilen bir imar planına yine belediye meclisinde itiraz edilebiliyorsa, reddedilen bir imar planına da itiraz edilebilmesi ve bu itirazın belediye meclisi tarafından karar bağlanması gerekmez mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-10-23

Büyükşehir ilçe belediyesince verilen yıkım kararının uygulanmamasından dolayı büyükşehir belediyesinin sorumluluğu

3194 sayılı Kanunun 32 ve 42. maddelerinin uygulamalarında ilçe belediyesi tarafından yapı tatil tutanağı düzenlenmiş, belediye encümenince para cezası verilmiş, 1 ay içinde aykırılığın giderilmemesi sonucunda encümenden yıkım kararı alınmış ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Yıkım yapılmamıştır. Bu durumda büyükşehir belediyelerinin yıkım konusunda sorumluluğu nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-09-18