İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Yapı ruhsatı alınan yapıya süresinde başlanılmaması, ruhsat alanının tarım arazi içinde kalması durumunda inşaat ruhsatının geçerliliği
Bir grup arkadaş mevzii imar yapılmış bir parsele Belediyeden inşaat ruhsatı aldı. Ancak inşaata başlanamadı. İki yıl içinde parselin bulunduğu köy Belediyelik oldu ve inşaat ruhsatı yenilendi. Çeşitli sebeplerden dolayı ikinci kez iki yıl içinde inşaata başlanamadı. Ruhsat yenilemek için tekrar belediyeye başvurulduğu zaman ''Sizin parseliniz 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı '' nın dışında tarım arazisinde kaldı dediler. Sormak istediğim şudur: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Geçici 1 ve 12. maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri doğrultusunda; bu maddede belirtilen yapılarda da yangın, deprem, ısı ve su yalıtımı, çevre ve enerji verimliliğine ilişkin olarak ilgili mevzuatın gerektirdiği tedbirlerin alınması zorunludur ibaresine göre elde bulunan inşaat ruhsatı geçerli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-28
Yapı ruhsatı
21.06.2006 tarihinde yapı ruhsatı verilerek yapımına başlanan A ve B Blok inşaatlarının ruhsat sü-resi içinde A Bloğu tamamlanarak kullanma izni alınmış, ancak B Blok inşaatına hiç başlanmamış ruhsat hükümsüz hale düşmüştür. Verilen ruhsat üzerinden A ve B Blok için kat irtifakı kurulmuştur. Müteah-hit 25.10.2013 tarihi itibari ile B Blok inşaatı için yeniden ruhsat alma talebi bulunmaktadır. İdaremizce yapı ruhsatı düzenlenirken parsel maliki ve maliklerinin muvafakatine istinaden yapı ruhsatı düzenlen-mesi gerektiği düşünülmekte, ancak müteahhit B Blokta bulunan bağımsız bölümlere ait kat irtifakı ta-pularının tamamının kendisinin uhdesinde olduğunu ve B Blokta bulunan bağımsız bölümlerin hiç birini satmadığını belirterek B Blok tapularını getirerek ruhsat talebinde bulunmaktadır. Parselde kat irtifakı kurularak müşterek mülkiyet birliği söz konusu olup, parsel maliklerinin ruhsat muvafakati alınmaksızın B Blok için yapı ruhsatı düzenlenemeyeceği gibi, yeni bir müteahhit sözleşmesi yapılmadan (yeni parsel malikleriyle) ruhsat verilip verilemeyeceği hususunda görüşünüzün bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-25
Tevhid harcı
2008 yılında tüm harçlarını ödeyerek 8 adet parseli 38.000 m2 tevhit yaptım. Daha sonra aldığım iki adet 6300 m2 parseli de eski parsel ile tevhit yapmak istiyorum. Belediye ve tapu dairesi 38.000 + 6.300 olmak üzere 42.300 m2 üzerinden harç istiyor. Oysa ben bu arsaların 38.000 m2’si için daha ön-ce tevhit harcı ödedim. Bu sefer sadece yeni ilave edilen 6.300 m2 üzerinden harç ödemem gerekmi-yor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-03
Yapı ruhsatına aykırı kat yapılan yapının yapı kullanma izni
Yapı sahibi 1996 yılında Belediyemiz imar planı içerisinde Yapı Nizamı Bitişik Nizam 4 kat (zemin kat ticari) olan imar adasında bulunan arsasında yapı ruhsatı alarak inşaata başlamış ve inşaat bittikten sonra kaçak ilave bir kat daha yapmış. Yapı sahibi 2013 yılında yapı kullanma izni almak için belediyemize dilekçe ile başvuruda bulundu. (Dilekçesine 2000 yılında Belediyemize binasıyla alakalı yapmış olduğu ödemeyi gösterir su parası tahsilât makbuzunu eklemiş.) Yenileme ve ek kat ilave ruhsatı bulunmayan bu yapı için ne tür bir uygulama yapmamız gerekiyor. (Not: Belediyemizde 2011 yılında ilave revizyon imar planı değişikliği yapılmış olup bu kısımdaki imar adasında kat yüksekliği 6 kata çıkarılmış-tır.)
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-27
Paylı Mülkiyetin sona ermesi ve Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi
600 m2 lik köy içinde 3 hisseli bir ev yerimiz var hissedarlarımızdan olan yaşlı amcamız bize ev yapma izni vermemekte, bizimde acil olarak eve ihtiyacımız var ev yapabilmek için kendisinden muvakkatname izin almamız gerekli olduğunu biliyoruz fakat alamıyoruz bunu çözümü ve kanuni bir hakkım yok mu ona danışmadan bölebiliyor muyuz? Kanuni yoldan hakkım varsa nasıl ve hangi yolu deneyim. Biz köyümüze göç ettik büyük şehirden emekli olduk döndük ama hala beş senedir bir inşaata başlayıp başımızı sokacak bir ev yapamıyoruz oysaki büyük şehirden köyüne göç edenlere kolaylıklar köye dönüş projeleri var bu devletin imkânlarımızı kullanamıyoruz bu konuda bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-03
Dükkânın mesken olarak kullanılması
Yapı kullanma izin belgesinde dükkân olan bir yer mesken olarak kullanılabilir mi? Dükkan sürekli olarak ikamet amaçlı kullanılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-21
Tarla vasıflı arazinin parsellere bölünmesi
2004 yılında 1523 m2 tarla vasfındaki arazimize planlı ve resmi ev yapmak için belediyeye başvur-duk. Başvuru sonucu belediye 117 m2 araziden yola terk bıraktı. Kalan 1406 m2’ye % 5 imar hakkını kullanarak 70 m2 tek kat ev yaptık. Sorum şu; 117 m2 yola terk verdiğimiz için kalan 1406 m2 tarla vas-fındaki arazimizi parsellere böldürebilir miyiz? Bir nevi imar uygulanmış olmuyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-17
Geçici yapı ruhsatı
İmar planına göre bitişik nizam 5 kat ticaret bölgesinde bulunan parselimizin ön cephe genişliği 7 mt dir. Cephe genişliğimiz 9 mt nin altında olduğundan bahisle belediyece normal şartlarda ruhsat ve-rilmemekte, bitişikte bulunan 2 mt ön cephe genişlikteki taşınmazla bizim parselimizin birleştirilmesini belediye şart koşmaktadır. Ancak bitişik parsel sahibi de taşınmazını bizim parselimizle birleştirmek istememektedir. Bizim parselimize belediye encümen kararıyla 250 m2 yi geçmeyen tek katlı yapı için İmar Kanununun 33. maddesine göre muvakkat inşaat izni verilip verilemeyeceği hususunda bilgi sahibi olmak istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-13
Asansör yeri bırakma zorunluluğu
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğindeki son değişiklikle beraber Yönetmeliğin 45. maddesinde kat adedi 3 olan yapılarda da asansör yeri bırakma zorunluluğu getirilmiştir. İmar planında 3 kat hakkı olan yere vatandaş tek katlı bir bina ruhsatı almak istiyor. Bu yapıda da söz konusu asansör boşluğu bırakı-lacak mı?
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-12
Arsa ve arazi düzenlemesi
3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi gereğince arsa ve arazi düzenlemelerinde, binalı veya binasız arsa ve arazilere bu Kanundan önce özel parselasyona dayalı veya hisse karşılığı satın alınan yerler dikkate alınarak müstakil, hisseli parselleri veya üzerinde yapılacak binaların daire miktarları göz önünde bulundurularak kat mülkiyeti esasına göre arsa paylarını sahipleri adlarına resen tescil ettirmeye valilik veya belediyeler yetkilidir.” Bu uygulamanın yapılabilmesi için uygulamaya giren yerin yasadan önce özel parselasyona dayalı veya hisse karşılığı satın alınmış olması gerekir. Ancak, 18 adet hissedarı olan bir parselde yasadan önce 14 adet hisseli satışın gerçekleştiğinin tespiti halinde ek mad-denin uygulanarak 18 hissedar için hisse çözümü yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-31
Yapı kullanma izin işlemleri
Yapı kullanma izin belgesi için gerekli olan tüm işlemler ve evraklar (harç, borcu yoktur, kanal vize-si, asansör vizesi vb.) müteahhit tarafından hazırlandı, belediyeye sunuldu. Belediye tüm işlemler bit-tikten sonra yapı kullanma izin belgesini vermek için her daire sahibinden imza istedi. Bir daire sahibi müteahhit ile arasındaki bir ilişkiden dolayı imza atmak istemiyor, fakat arada biz diğer daire sahipleri mağdur oluyoruz, bu durumda ne yapabilirim?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-09
Bitişik nizam yapılaşmada komşu parseldeki yapılar
İmarda serbest nizam olarak işaretlenen yerlerden Belediyemizin zamanında bitişik nizam yapılaş-maya müsaade ettiği iki adet parselde vatandaşların evi var. Birinin penceresi bitişik nizamda diğer parselin çatısının hemen üstünde bulunmaktadır. Vatandaş çatı altı tahtalarını değiştirip kiremitleri ak-tartırken çatı biraz yükseldi. Eğimi şu anda % 45’lerdedir. Tabi diğer pencere sahibi vatandaşın pence-resinin bir bölümü kapanmış vaziyettedir. Şimdi ikisi de Belediyemize dilekçe verdi ve birisi çatı eğimi düşürülsün, diğeri can güvenliğim yok penceresi kapatılsın diyor. Ancak ilçemiz kışın çok yağış alan kar yağışı çok olan bir konumdadır. Vatandaş haklı olarak çatısının eğimini düşürmek istemediği gibi bu ko-nuda emsaller göstermektedir. Şu anda Belediyemizce yapılmasını tavsiye ettiğiniz işlem nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-04