İmar uygulamaları

Bir müteahhit inşaat yapmak üzere eski binayı yıkıyor ve kazıyor. Çok fazla kazarak yan taraftaki bi-tişik nizam ayrı binanın temelinin altına kadar girmiş. Daha da kazmaya niyetli. Yandaki 5 katlı bina yı-kılma tehdidi altında, insanların can ve mal güvenliği yok. İnşaat ruhsatı verilmedi ancak yıkım ruhsatı kapsamında kazıyı sürdürmekte. Bu durum hangi mahkemeyle ve nasıl durdurulabilir ve tedbir almadan inşaata başlaması engellenebilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-01-31

Kaçak yapıya uygulanacak ceza

2-C yapı sınıfındaki kaçak yapılar için cezalandırma ücreti hangi fiyattan yapılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-01-23

Organize Sanayi bölgesindeki yapılar

Belediyemiz sınırları içerisinde Biga Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. B.O.S.B içerisinde ki yapılarla ilgili; inşaat durdurma zaptı, kaçak inşaata ait imar para cezaları, kaçak inşaatın yıkım kararı gibi konulardan belediye başkanlığımıza ve B.O.S.B yönetim kurulu başkanlığına düşen görev ve sorum-luluklar nelerdir? Yasal işlemler belediye başkanlığınca mı yoksa Biga Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından mı yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-01-10

İmar uygulamaları

İlçemizde meskûn mahal içine kırma eleme tesisi açılmak istenilmektedir. Buraya prefabrik yapı yapmak istemektedirler. Prefabrik yapı inşaat ruhsatına tabi midir? Bu kişilere iş yeri açma ruhsatı ve-rirken yapı kullanım izin belgesi istenecek midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-12-26

Bağ evi yapılması

Belediye sınırlarımız içerisinde fakat imar planı dışında bir tarlada bağ evi yapılmak isteniyor, ilçe merkezinin çok uzağında ve alt yapı götürmemiz imkânsız gibi bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Yol bir nebzede olsa götürülebilir fakat su ve kanalizasyon gibi altyapılar götürülmesi imkânsız. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-03-09

Kamulaştırma

İlçemiz Seyrancık Mahallesi 49 ada 17 nolu parselde bulunan taşınmazla ilgili olarak; 1.Taşınmazın imarda kat mülkiyeti ifraz sonucu bozulmuş ve hisse oranları; Meh… As… (9/256), Mudurnu Belediyesi (112/256),. Meh… Sey… (22/256), İs… Baş… (11/256), Meh… Uğu… (11/256),. S.S. Mudurnu Esnaf Sanaktarlar Kredi Kooperatifi (36/256),. Şa… İnş. Nalb. Gübre Yem Hayvancılık Nak.Orman (29/256), Erc… Öze… (26/256) gibidir. 2. Taşınmaz bodrum zemin ve 1 normal kattan oluşmakta olup 1999 depremlerinde ağır hasar ve-rilmiş ve hissedarlardan Meh… AST… nın dava açması sonucundan Bölge İdare Mahkemesi kararı ile orta hasar raporu verilmiştir. 3. Taşınmaz 1999 yıllarından beri atıl durumda beklemektedir. 4. Bu binada bir kısım esnaf bina orta hasarlı olmasına rağmen halen oturmakta ve ticaret yapmak-tadırlar. 5. Şay… İnş. Nalb. Gübre Yem Hayvancılık Nak. Orman Şirketinin tapu kütüğünde birden fazla haciz bulunmaktadır. Sonuç olarak yukarıda açıklamaları yapılan taşınmazın S.S. Mudurnu Esnaf (36/256) Sanatkarlar Kredi Kooperatifi hissesinin satın alma yoluyla ne gibi işlemler yapılması gerektiğinin bildirilmesi husu-sunu, (satın almanın 4734 e göre piyasa araştırması veya emlak odası rayiç bedel komisyonuna göre mi) Şay.. İnş. Nalb. Gübre (29/256) Yem Hayvancılık Nak. Ormanın İcra Müdürlüğünden ihale yoluyla satın alınmasının ne gibi işlemlerle alınabileceği hususunda; Diğer kalan hissedarların ise sözleşme ya-pılarak proje doğrultusunda; dükkân karşılığında dükkân verilmesi hususunda neler yapılacağı, bu dükkânlarda büyüme veya küçülme veya dükkân cephelerinin değişmesi durumunda nelere dikkat etmemiz gerektiği, ayrıca bu dükkânlardan sözleşme veya anlaşma yapılamadığı durumunda kamu yararı kararı alınıp da kamulaştırma yapılıp yapılamayacağı, kamulaştırma yapılacak ise ne gibi işlemler ya-pılması gerektiğini, kamulaştırma yapılmaması durumunda ne gibi işlemler yapılması gerektiği husu-sunda; (kamu yararı kararı ve kamulaştırma kararının encümen veya meclis kararıyla ilgili izlenebilecek işlemler)

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-03-08

Yapı ruhsatı

İmar planında 3 kat yapı izni olan bir adaya 2 kat proje ve inşaat ruhsatı verilir mi? 3 kat olunca h:max aştığı için yapı denetime tabi olunuyor. Bu sebepten dolayı yapı denetime tabi olmamak için vatandaş isteği değerlendirilirse 2 kat verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-03-07

Borulama ve konveyörlere ruhsat alınması

Beldemizde entegre sanayi tesisi vardır. Bu tesisin ruhsatlandırma çalışmalarını yapıyoruz. Ancak işyeri sahipleri, ruhsat alırken borulama ve konveyörlere ruhsat alınmayacağı yönünde ısrar etmektedirler. Borulama ve konveyörlere ruhsat alınması gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-03-01

İmar affından yararlanmayanların durumu

2981 sayılı İmar Affı Kanunundan yararlanma hakkı bulunmakla beraber o tarihte bu kanundan haberi olmayan ve müracaat yapmamış gecekondu sahipleri bugün itibari ile 1970 yılı öncesi yapılan gecekondularına tapu tahsisi talep edebilecekleri mevcut bir uygulama/kanun var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-12-17

Konut yapı kooperatiflerinin tasfiyeleri

Kooperatifler Kanununa uygun olarak kurulmuş konut yapı kooperatiflerinde kat irtifaklarının ve kat mülkiyeti işlemlerinin tamamlanarak konutların üyelere tahsis edilmesi sonucu ferdileşmenin ta-mamlanması ve aynı zamanda kooperatifin tasfiye kararı alınmasına müteakip kooperatif daha tam tasfiye edilmeden, üyelerin kendilerine ait konutlarda yapmak istedikleri tadilatlarla ilgili olarak Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri çerçevesinde mi, yoksa kooperatifin tasfiye kurulunun alacağı karara göre mi proje tadilatı işlemi yapılması gerekmektedir? Kooperatif yönetim kurulu üyelere ait evlerde proje tadilatı yaptırabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-11-27

Kat irtifakı kurulmuş, kat mülkiyetine geçilmiş yerde havuz yapılması

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yatay kat irtifakı kurulmuş, kat mülkiyetine geçilmiş veya henüz geçilmemiş olan 60 bağımsız bölümden ve her biri 2 katlı binalardan oluşan bir sitede, bir adet bağımsız bölüme sahip olan bir kişi evinin önüne (ortak alana) yaklaşık 40 m2'lik havuz yapmak istediği zaman sitedeki kat maliklerinin en az kaçından muvafakat alması gerekmektedir? Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesinde belirtilen kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerden beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz hükmü benim sorum için de (yatay kat mülkiyeti) geçerli midir? Yani havuz için kat bina sahiplerinin beşte dört yazılı rızası ile izin verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-11-20

İmar uygulamaları

İfraz tevhid yaptırılmış yola terk edilen bölümleri arsanın maliki tarafından sürmektedir. Belediye-miz bu yolu açmış fakat malik bu yolu sürmektedir. Malik hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyu-runda bulunulmuş, TCK madde 154/1’de 25.02.2009 tarih ve 5841 sayılı kanun 1 maddesiyle değişiklik yapılarak (Kamuya) ibaresi kaldırıldığından, kamuya ait taşınmazlara yapılan müdahaleye yetkili idari birimlerin sahip oldukları kamu gücünü kullanarak gidermeye muktedir oldukları, kovuşturmaya yer olmadığı belirtilmiştir. Buna göre belediyenin uygulayacağı yol, Belediyenin açmış olduğu yola zarar veren, kapatmaya ça-lışan malike uygulanacak imar kanunu cezası ve uygulanacak yol nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-11-20