KAKS merdiven evi

01.06.2013 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16. mad-desinin KAKS'a dâhil olmayan alanlara ilişkin olarak "Bulunduğu katın alanının toplam %25’ini geçme-mek koşuluyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, yangın merdiveni, yangın güvenlik holü, diğer açık veya kapalı merdiven evlerinin 20 m2’si, " fıkrasının yorumuna ilişkin olarak farklı görüşler bulunmaktadır. 1) Bulunduğu katın %25'ini geçmemek kaydıyla diye başlayan bu cümlede sözü edilen her bölüm için ayrı ayrı mı değerlendirme yapmak gerekir? 2) Zaten sahanlıkları emsal dışı olan merdivenler için merdiven evi tanımını her katta ayrı ayrı mı değerlendirmek gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-13

Değiştirilen plana göre tadilat ruhsatı

Zemin+2 kat olarak inşaat ruhsatı verilen bir yapının bulunduğu bölgede imar planı değişikliği yapı-larak kat adedi zemin+1 olmuştur. İmar planı değişikliği öncesi yapı zemin+2 kat olarak tamamlanmış-tır. Zemin ve 1. katlarda tadilat ruhsatı talep edilmektedir. 1- Zemin ve 1. katlara ilişkin tadilat ruhsatı düzenlenebilir mi? (Düzenleyeceğimiz tadilat ruhsatında kat adedi plan değişikliği öncesi verilen ruhsata zemin+2 olduğundan yine zemin+2 olacaktır.) 2- Yapının çatısı için de tadilat verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-20

Türk Ceza Kanunun 184. maddesine göre bina yapan veya yaptıran

5327 nolu Türk Ceza Kanunun 184. maddesini teşkil eden imar kirliliğine neden olma suçunun 1. maddesinde “Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü bulunduğundan bu maddede belirtilen bina yapan ve yaptıran ibaresinden kimlerin anlaşılacağı hususunda tereddütte düşülmüş olup bu konudaki görüşünüzün Kurumumuza bildirilmesi hususunda arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-03

İmar uygulamaları

Çevre Düzeni Planında tarımsal niteliği korunacak alanda ve belediyemiz mücavir alan sınırları içe-risinde, imar planı sınırları dışında bulunan alanda mandıra tesisi yapılmak üzere İl Gıda, Tarım ve Hay-vancılık Müdürlüğü tarafından onaylanmış mandıra projesine yapı ruhsatı talebinde bulunulmuştur. 1-Bu yapıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından onaylanan projeye uygun olarak yapı ruhsatı verebilir miyiz? 2-Bu yapı ile ilgili olarak Belediye Gelirleri Kanununa istinaden bina inşaat harcı alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-10-19

Kat irtifaklı daire satışı

Bir adet toprak tapulu dairemiz vardı, bulunduğumuz bina 7 katlı burada oturuyoruz. Aynı zaman-da binadan bir kişi daha daire satıyor, alalım dedik. Tabi arsa tapulu yani aynı yerden iki dairemiz oldu. Tabi resmiyette arsa doğal olarak bu daireler babamızın adına oldu ikisi de şimdi diyorlar ki sizin mev-cut tapunuzla şimdiki aldığınız tapu birleşti bir tapu oldu öyle de oldu bölüp satamazsınız imar çıkma-dıkça biz daireyi satacağız diyoruz onlar bu arsayı aldınız diyorlar imar çıkmadan da satamazsınız deni-liyor bunun hangisi doğru?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-03-27

İkamet ve ticaret bölgesinde ifraz

İmar planında bitişik nizam 3 katlı, ticaret ve konut sahası gözüken imar adasında, imar yoluna cephesi 11,25 m. olan hisseli bina ve arsası ifraz yaptırılmak üzere paylaşılmak istenmektedir. Hisse sa-hibi vatandaş buraya 1 katlı dükkan yapacağını beyan ederek, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 17. maddesinde, yalnız 1 katlı dükkan yapılacak ticaret ve küçük sanayi bölgelerinde: bitişik nizamda (5.00) metre'den az olamaz denilmektedir. Diyerek ifraz yapılabileceğini iddia etmektedir. Biz de imar ada-sında buranın b-3 gözüktüğünü söyleyerek ifraz yapılamayacağını söyledik. Bu konuda tereddüte dü-şüldüğünden konunun aydınlatılmasını, saygılarımla arz eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-03-20

İmar işleri

Mevzii imar planlarında gerekli evraklar ve dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-03-14

Kooperatifler için imar durumu

Kooperatiflerin talepleri doğrultusunda imar durumları verileceği zaman ekstradan hangi evraklar gereklidir, kooperatifler için özel hükümler nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-03-14

Hayvancılık tesisi kurulması

İmar Kanunu 27. maddeye göre köy yerleşik alanı içinde veya dışında 3. sınıf gayri sıhhi müessese niteliğinde hayvancılık tesisi kurulması için imar planı olmadan ruhsat verilebilir mi? İl genel meclisin-den bu tür işletmelere "imar planı gerekmeden ruhsat verilebilir" şeklinde karar çıkarılırsa ne olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-03-08

Yapı ruhsat süresi

Bir işin feshine müteakip 2-3 yıl içerisinde herhangi bir inşaat faaliyeti olmayıp ve 2-3 yıl sonra fark-lı bir müteahhitin ya da yapı denetimin bu işi üzerine alması ruhsat yenileme süresini bu 2-3 yıl fesihli beklediği süre kadar uzatır mı? Veyahut yeni devir alındıktan sonra 5 yıl süre tekrardan kazanılır mı? Samet AŞIK, İnşaat Mühendisi, Gelibolu Belediyesi/ÇANAKKALE

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-28

İmar işleri

21.12.2006 tarihinde belediyeden 6 kat inşaat ruhsatı aldım, inşaata başlayıp bir kısmını bitirdim. Sonra inşaata ara verdim. Belediye meclisi ben ruhsat aldıktan bir süre sonra teras yapma hakkı tanıdı, ben de inşaat ruhsatımı yenilemeden teras yaptım. İnşaatımı bitirip yapı kullanma izni talep ettiğimde belediye teras yapma hakkını kaldırmıştı, terasım kaçak duruma düştü. Bana İmar Kanununun 42. maddesi gereğince de … TL ceza da kestiler. 01.01.2011 tarihinde de ilimizde yapı denetim uygulaması başladı. Ben inşaat ruhsatının süresini 21.12.2011 den önce dilekçe ile 5 yıl daha uzattım. Daha sonra kat irtifakı tapularımı çıkardım. 6 kat için geçici yapı kullanım izni aldım. 1- Geçici yapı kullanım izninin bir süresi var mıdır? 2- Bu teras katımı nasıl resmileştirebilirim? Kaçak yapı olmaktan kurtarabilirim? 3- İkinci defa uzattığım inşaat ruhsatını süresi dolunca yeniden uzatabilir miyim? 4- İkinci defa uzattığım inşaat ruhsatı süresi dolunca ne gibi yükümlülüklerim olur? 5- Belediye o bölgeye kat hakkı verirse sorunum çözülmüş olur mu? 6- Belediye sadece benim arsaya kat yapma verme hakkına sahip midir? 7- Kat hakkı verilirse yapı denetimine tabi olur muyum?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-27

Plansız alandaki yapılar

Kırsal-ekolojik turizm alanında 4-5 odalı bir pansiyon açmayı planlıyorum. Bu tip tesislerin şehir merkezlerinde uzak yerlerde açılması daha uygun, ancak şehirlerden uzaklaştıkça elbette imar planla-rından da uzaklaşmış oluyorsunuz. İmarı olmayan bir arazide böyle bir tesis açabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-02-24