İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Borulama ve konveyörlere ruhsat alınması
Beldemizde entegre sanayi tesisi vardır. Bu tesisin ruhsatlandırma çalışmalarını yapıyoruz. Ancak işyeri sahipleri, ruhsat alırken borulama ve konveyörlere ruhsat alınmayacağı yönünde ısrar etmektedirler. Borulama ve konveyörlere ruhsat alınması gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-01
İmar affından yararlanmayanların durumu
2981 sayılı İmar Affı Kanunundan yararlanma hakkı bulunmakla beraber o tarihte bu kanundan haberi olmayan ve müracaat yapmamış gecekondu sahipleri bugün itibari ile 1970 yılı öncesi yapılan gecekondularına tapu tahsisi talep edebilecekleri mevcut bir uygulama/kanun var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-12-17
Konut yapı kooperatiflerinin tasfiyeleri
Kooperatifler Kanununa uygun olarak kurulmuş konut yapı kooperatiflerinde kat irtifaklarının ve kat mülkiyeti işlemlerinin tamamlanarak konutların üyelere tahsis edilmesi sonucu ferdileşmenin ta-mamlanması ve aynı zamanda kooperatifin tasfiye kararı alınmasına müteakip kooperatif daha tam tasfiye edilmeden, üyelerin kendilerine ait konutlarda yapmak istedikleri tadilatlarla ilgili olarak Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri çerçevesinde mi, yoksa kooperatifin tasfiye kurulunun alacağı karara göre mi proje tadilatı işlemi yapılması gerekmektedir? Kooperatif yönetim kurulu üyelere ait evlerde proje tadilatı yaptırabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-11-27
Kat irtifakı kurulmuş, kat mülkiyetine geçilmiş yerde havuz yapılması
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yatay kat irtifakı kurulmuş, kat mülkiyetine geçilmiş veya henüz geçilmemiş olan 60 bağımsız bölümden ve her biri 2 katlı binalardan oluşan bir sitede, bir adet bağımsız bölüme sahip olan bir kişi evinin önüne (ortak alana) yaklaşık 40 m2'lik havuz yapmak istediği zaman sitedeki kat maliklerinin en az kaçından muvafakat alması gerekmektedir? Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesinde belirtilen kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerden beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz hükmü benim sorum için de (yatay kat mülkiyeti) geçerli midir? Yani havuz için kat bina sahiplerinin beşte dört yazılı rızası ile izin verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-11-20
İmar uygulamaları
İfraz tevhid yaptırılmış yola terk edilen bölümleri arsanın maliki tarafından sürmektedir. Belediye-miz bu yolu açmış fakat malik bu yolu sürmektedir. Malik hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyu-runda bulunulmuş, TCK madde 154/1’de 25.02.2009 tarih ve 5841 sayılı kanun 1 maddesiyle değişiklik yapılarak (Kamuya) ibaresi kaldırıldığından, kamuya ait taşınmazlara yapılan müdahaleye yetkili idari birimlerin sahip oldukları kamu gücünü kullanarak gidermeye muktedir oldukları, kovuşturmaya yer olmadığı belirtilmiştir. Buna göre belediyenin uygulayacağı yol, Belediyenin açmış olduğu yola zarar veren, kapatmaya ça-lışan malike uygulanacak imar kanunu cezası ve uygulanacak yol nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-11-20
Bağ evi yapımı
Ankara Kazan İlçesinde bir arazim var. Tek tapu, 3200 m2, kadastro yolu var. Buraya bir bağ evi yapmak istiyorum. Hangi kurumlardan izin almalıyım? İzin almadan bir yapı yaparsam durum ne olur?
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-10
Mülkiyeti Belediyeye ait parsel üzerine kat karşılığı yapı yapılması halinde yapı denetimi
Sayın hocam mülkiyeti belediyemize ait olan parselin 2886 Devlet İhale Kanununa göre encümen tarafından ihalesi yapılmıştır. İhale edilmiş olan kat karşılığı konut inşaatının ruhsatı belediye adına ke-silecek, ruhsat verilirken yapılacak konutların yapı denetim hizmetini belediyede çalışan teknik perso-neller üstlenebilir mi? Hem inşaatın kontrollüğünü hem de ruhsatın arka yüzündeki yapı denetim kısmına imza atabilir mi yoksa müteahhit firma yapı denetim firması ile sözleşme yapması mı gerekiyor? Mülkiyeti belediyeye ait bu parsel 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunun 1. maddesinin (a) bendine göre muaf sayılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-08
Kaçak yapı
1- Tarımsal ürün depolama için 5000 m² soğuk hava deposu bulunmakta olup bu soğuk hava deposunun sadece 3000 m²’sinin iskan ruhsatı bulunmaktadır. Geri kalan 2000 m² yapı ruhsatsız ve kaçak yapı statüsündedir. Belediye encümeni ola-rak ne kadar ceza kesebiliriz? Tapu durumu müstakildir, hisseli değildir. Ticari amaçla kullanılan bir depodur. 2- Diğer sorum 1983 yılında 2 katlı betonarme yapı ruhsatı alınan bir bina şu anda 4 katlı olarak yapılmıştır. 3. ve 4. katların hiç ruhsatı olmamakla beraber, ilk iki katın yapı ruhsatı süresi bitmiş ve hükümsüzdür. Bu durumda yapı ruhsatı alınan ilk iki kata da kaçak yapıdan ceza kesilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-03
Borulama ve konveyörlere inşaat ruhsat verilip verilmeyeceği
Beldemizde entegre sanayi tesisi vardır. Bu tesisin inşaat ruhsatı çalışmalarını yapıyoruz. Ancak işyeri sahipleri, inşaat ruhsat alırken borulama ve konveyörlere inşaat ruhsatı alınmayacağı yönünde ısrar etmek tedirler. Borulama ve konveyörlere inşaat ruhsatı alınması gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-22
2004 yılından önce yapılan yapılar
Belediye sınırları ve mücavir alanları içinde 2004 yılından önce yapılan ve şu anda ikamet edilen yapıların 2012 yılında şikâyet üzerine tespit edilmesi durumunda, cezai işlem uygulaması ne olur? Daha önceden (12.10.2004 tarihinden önce) elektrik abonesi almış olması, binanın eski olması verilen cezayı nasıl etkiler? (örneğin 1990 yılında bina yapılmış ve şuanda binada oturuluyor, mesken elektrik abonesi var, ama şikayet üzerine 2012 yılında tespit edildi) Bu durumda nasıl bir yol izlenmelidir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-22
Zemin katta yapılan veranda emsale dahil midir
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16/4 maddesinde emsal tanımı yapılarak açık çıkmaların emsale dâhil edilmeyeceği, Yönetmeliğinin 36. maddesinde ise açık ve kapalı çıkma yapılabilmesi için tabii zemin-den çıkma altına kadar en yakın şakuli mesafesinin 2.40 m. olması gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla zemin kattaki yapılaşmalarda açık ve kapalı çıkma yapılamamaktadır. Zemin katta yapılan ve veranda olarak isim-lendirilen alanların emsale dahil edilip edilmemesi hususunda tereddüt yaşanmıştır.
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-07
Anayasa mahkemesinin iptal kararından sonra bodrum katı dışında en çok 2 katlı yapılar yapı denetimden muaf mı?
17.08.2011 tarihli resmi gazete de yayımlanan 648 sayılı kanun hükmünde kararname ile 4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanun nun bazı maddeleri yeniden düzenleme yapılmıştır.yapılan düzenlemde 200 m2 yi geçmeyen müstakil yapılar yapı denetim muaf bırakılmıştır, Danıştay 6. Dairesi ise 200 m2 nin iptali için 2010’da Anayasa Mahkemesine başvurmuş. Mahkeme de 3 Kasım 2011 günü yasayı iptal ettimiş. Böylelikle artık 2 katlı ve 200 metrekareyi geçmeyen binalar ibaresi yönetmelikten kaldırılmıştır. Mahkeme 4708 de ki 200 m2 yi kaldırdı, Kanun Hükmünde kararnamede 200 m2 nin iptali için dava acılmadığı için bodrum katı dışında en çok 2 katlı yapılar yapı denetimden muaf mı?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-16