İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Müştemilata yapı ruhsatı verilmesi
Üzerinde esas binası olmayan 2 kata müsaadeli bir TAKS:25 KAKS:50 olan ön bahçe mesafesi 5 yan bah-çe mesafesi 3 m olan 500 m2 miktarlı bir arsaya 8*7 ebatlarında müştemilat projesi çizdirilmiş ve bu proje-ye ruhsat talep edilmektedir. Bu durumda müştemilatlar için Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 53. maddesinde dar kenarı 4 m ve yerden yüksekliği 2,5 m yi geçemez ve parsel durumu müsaitse esas binadan önce yapılabilir denilmektedir. Buna göre parsel durumu müsaitse derken zaten arsa yaklaşık 23*22 ebatla-rındadır. Adı geçen bina için müştemilat ruhsatı verilebilir mi? müştemilat yapılabilmesi için gerekli şartlar nelerdir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-29
2981 sayılı Kanunun yürürlüğü, Tapu Tahsis Belgesi
Ben İstanbul Sarıyer Reşitpaşa’da ailemle birlikte Dedemin 1970 yılında yaptırmış olduğu gecekonduda ikamet etmekteyiz. Yaklaşık 40 yılı aşkındır, her türlü altyapı hizmeti Reşitpaşa Mahallesine getirilmiştir ve bizde 40 yıldır düzenli olarak vergilerimizi ödeyerek bu mahallede yaşamaktayız tapu tahsis belgelerimizle. Şimdi bu yeni çıkan Afet Kentsel Dönüşüm Yasası, 2981 sayılı Yasayı yürürlükten kaldırmış mıdır? Yani bizim tapu tahsis belgelerimiz artık bir hiç midir? Ben ve bizim gibi tapu tahsis belgeli insanların durumu bu afet yasası ile ne olacak? Bu 40 yıldır yaşadığımız yerler bize satılabilecek mi, tapularımıza kavuşabilecek miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-22
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün kanun çalışmaları konulu genelgesi
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.04.2012 tarih ve 11085 sayılı Kanun Çalışmaları konulu Genelgesinde "Adana, Ankara, ......... ve Van illerindeki bütün belde belediyeleri her türlü taşınmaz tahsisi, satışı ve kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planı yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri hariç her türlü imar uygulaması, iş makinesi ve diğer taşıtların satılması....valilik onayı ile yapacaklardır." denilmektedir. Konuyla ilgili ilgili kurumlarla yaptığımız görüşmelerde, söz konusu genelgenin yukarıda yer alan bölümündeki “hariç” kelimesinden önce sayılan işleri de valilik onayı ile yapabileceğimiz ifade edilmektedir. Bu konudaki değerlendirmeniz nasıldır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-04
İmar uygulamasının iptali
33 hektarlık bir alanda imar uygulaması yapılmış ve tescil işlemleri 2010 yılında bitmiştir. Ancak bölge içerisindeki bir tapu sahibi idare mahkemesine başvurarak 2011 yılında imar uygulamasına ait encümen kararını iptal ettirmiştir. Belediyede idare mahkemesinin kararı üzerine bölgeyle ilgili encü-men kararı iptal edildiğinden imar uygulamasının da iptal edilmesi için yeni encümen kararı almıştır. Ancak tapu idaresiyle görüştüğümüzde o bölgeye ait tapuların iptal olmayacağı söyleniyor. Bu durum-da tapuların iptal edilmemesi nedeniyle o bölgede tescil gören imar parselimize inşaat yaptırmak için belediyeden imar çapı alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-21
Yapı kullanma izin belgesi
Tapu kayıtlarında halen arsa olarak yer alan, 1984 yılında yapımına başlanmış, sadece bir eve yapı kullanma izin belgesi verilmiş olup, yığma bina olan bu evin ikinci ve üçüncü katı da yapılıp elektrik, su aboneliğini almıştır. 1992 yılında da bu binanın yapımı tamamlanmıştır. İkinci ve üçüncü kata da yapı kullanma izin belgesi verilmesinin mümkün olup olmadığı, mümkün ise bunun için ne yapılması gerektiği hususunda bilgilendirilmemizi arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-20
İmar plan tadilatı
Mevcut belediye binasının yıkılarak yerinin kent meydanı haline dönüştürülmesi bu kapsamda mevcut imar planında ticaret ve otopark alanı olarak düzenlenmiş alanın belediye hizmet alanına dönüştürülmesine ilişkin plan değişikliği sadece 1/1000 uygulama imar planı kapsamında değerlendirile-bilir mi? Yoksa nazım planla birlikte mi onaylanması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-14
Fon hesapları
2981 sayılı imar affı kanuna göre oluşturulan fon hesabı ile 775 sayılı Gecekondu Kanuna göre açılan gecekondu fon hesabının ayrı ayrı olması mı lazım yoksa ikisi de aynı hesapta olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 2011-06-29
Yapı ruhsatına göre başlanan ancak yapı kullanma izni alınmayan yapının durumu
3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinin 45. maddesi gereğin-ce, asansör boşluğu bırakılarak inşaat ruhsatı alınmış bir bina süresi içerisinde tamamlanarak SGK ve vergi dairesiyle ilişiği kesilerek, fenni mesul raporu ile tamamlandığı bildirilmiştir. Ancak, belediye harç-larını yatıramamasından dolayı yapı kullanma izni verilememiştir. Bugün itibariyle belediye harçlarını da yatırarak kullanma iznini almak istemektedir. Ancak binada asansör boşluğu olmasına rağmen asansör bulunmamaktadır. Bina bodrum kat + 5 katlı toplamda bodrumla birlikte 6 katlı bir bina olup bodrum da ikamet bulunmamaktadır. Ancak bugünkü mevzuat hükümlerine göre asansör yapılması gereken bir bina olup, binanın yapıldığı tarihteki mevzuat hükümleri müktesep hak olarak değerlendirilerek asansör istenmeden yapı kullanma izni düzenlenebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-16
Kamu Zararı
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Muğla il sosyal güvenlik müdürlüğünden Belediyemize Yapı Ruhsatlarını verildiği tarihten itibaren bir ay içinde kuruma bildirilmediği için Belediyemnize ruhsat başına asgari ücret tutarında toplam ... TL ceza gelmiştir. Bu cezayı kurumun mu ödemsi gerekiyor yoksa Yapı ruhsatını gönderen yetkilinin mi ödemesi gerekiyor? Teşekkürler.
- Soru Cevaplandı
- 2012-01-16
Sadece temel betonu dökülmüş imalatın yapı ruhsatına tabiliği
Yapı sahibi inşaatın temelini atmış, ancak başka hiçbir imalat yapmamıştır. Kazı da bulunmayan bu yere sadece temel betonu dökmüştür. Bu imalat yapı ruhsatına tabi midir?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-20
İlave imar planı
ilçemizde Çevre Düzeni Planında Kentsel Gelişme Alanı içinde kalan bir bölgede ilave imar planı yapımı planlandığından ilgili kurumlara görüşlerini soruyoruz. 1998 yılında Taşköprü Barajı Projesi yapılmış ve şu anda ilave imar planı yapılmak istenen bölge bu barajın sulama kanalından dolayı projede sulama havzası olarak gösterilmiş. Ancak çevre düzeni planı da 2011 yılında onaylanmış ve bölge Kentsel Gelişme Alanı olarak görülmekte. Ayrıca bu bölgede ruhsatlı yapılaşma da bulunmakta. D.S.İ. sulama havzası olduğundan olumsuz görüş bildirdi. Biz burada D.S.İ. nin görüşüne göre hareket edip imar pla-nından vaz mı geçmeliyiz yoksa diğer kurumlardan uygun görüş alındığı takdirde Çevre Düzeni Planına göre hareket edebilir miyiz? Eğer D.S.İ. nin görüşüne göre hareket edersek ve imardan vazgeçilirse bu-rada daha sonra ruhsatlı yapılaşmaya devam edilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-26
Asansördeki eksiklikler
Ruhsatı alınmış asansörün yönetmeliklere uygun olmadığı, can ve mal güvenliği tehlikesi olduğu belirtilen bir dilekçe ile kurumumuza başvuru olup bina sorumlusu tarafından belirtilmiştir. Yerinde ya-pılan incelemede asansörde tespit edilen eksiklikler nedeniyle asansör mühürlenmiştir. Bundan sonra izlenmesi gereken süreç nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-12-23