İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Ruhsatsız yapıya yapı kullanma izni verilmesi
01.06.2013 tarih ve 28664 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 12. maddesinin 2. fıkrasında geçen “Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanmasına rağmen ruhsat süresi içinde yapı kullanma izni düzenlenmemesi nedeniyle ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara, denetimi yapan fenni mesul mimar ve mühendisler veya yapı denetim kuruluşları tarafından denetim raporu hazırlanmak ve ilgili idare tarafından dosyasında ve yerinde, inceleme ve tespit yapılmak koşuluyla yeniden ruhsat düzenlenmeksizin yapı kullanma izin bel-gesi verilir.” ifadesine göre hem ruhsatı hiç bulunmayan çok eski yapıların, hem ruhsatsız olarak yapı-mına başlanmış yapıların, hem de beş yıllık ruhsat süresi dolmuş ve ruhsat yenilememiş yapıların bahsedilen denetim raporunun düzenlenmesi ile yeniden ruhsat düzenlemeksizin yapı kullanma izin belgesi alması mümkün mü? Eğer mümkünse fenni mesuller veya yapı denetim kuruluşları tarafından düzenlenecek bu raporun içeriği, formatı, taşıması gereken parametreler nelerdir? Düzenlenecek rapor nasıl bir rapordur?
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-05
Alt ölçekli imar planları
İmar dışı alanlarda 1/25000 ölçekli planlar alt ölçekli planlar gurubuna mı girer?
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-04
(Tarihi binada restorasyon)
Mevcut imar planına göre yolda kalan tarihi bir yapımız var ve mal sahibi restorasyon yapmak istiyor. Koruma kurulu plan tadilatı yaparak ruhsat vermemiz gerektiğini söylüyor fakat tarihi yapının karşısında milli eğitimin okulu var ve bahçesinden yol geçmesine izin vermiyor dolayısıyla plan tadilatı yapılamıyor. Ruhsat dosyasına imar durumu koyamıyoruz. Çünkü yolda kalıyor bir yandan da koruma kurulu belediyelerin koruma kurulu kararlarına uyması gerektiğini söylüyor ve ruhsat verin diyor. Bu şartlarda ruhsat vermek doğru olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 2013-08-05
İmar izni emsali
Sürmene Belediyesine ait bir mahallede arazim var. Belediyenin imar planında parselimin bulunduğu yere 5 kat imar veriliyor. 4 kat imar izni almak istiyorum, çünkü 5 kat imara uygun parselim yok (cephe genişliğim dar) ama 4 kat imar alanı olsa idi bina cephe genişliğim uyuyor. 4 kat imar izni ala-maz mıyım? Yasal hakkım var mı?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-31
3194 sayılı İmar Kanunu 17. maddesine göre arsa satışı
İmar artık parsellerinin 3194 sayılı İmar Kanununun 17. maddesi gereği hudut aşırı parsel olarak yanındaki parsel malikine satışı yapılmakta, fakat imar artık parseli çeşitli nedenlerle iki parselin orta-sında ise hangi parsele satılacağı açık artırma ile mi olmalı yoksa diğer parsel maliki muvafakat vererek öbür parsele satışının yapılması sağlanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-09
Yapı Denetimi
17.08.2011 gün ve 648 sayılı KHK’nin 24. maddesine göre belediyemizin nüfusu 5000’in altında ol-duğu için 500 m2 yi geçmeyen yapılar için yapı denetim kuruluşu olmadan ruhsat veriyorduk. Fakat bazı fenni mesuller farklı köylerden 200 m2 yi geçmemek kaydıyla il özel idaresine proje onaylatılarak vatandaşların ruhsat aldıklarını ve 200 m2 yi geçtiklerinde yapı denetime tabi olduklarını beyan etmekte-dirler. 2013 yılında nüfusu 5000’ in altındaki belediyelerin yapı ruhsatı vermeleri konusundaki hüküm nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-09
Tapu tahsis belgeli yapı
Tapu tahsisli bir yapımız mevcut, bina malikleri olarak eski olan binamızı 6306 nolu kentsel dönüşüm yasasından faydalanarak yenilemek istiyoruz. İlgili belediye birimleri tapu tahsis belgesi olan binaya yapı ruhsatı verilemeyeceğini beyan ediyor. İlgili dönüşüm yasası bizi kapsıyor mu? Tapu tahsis belgesi ile sahip olduğumuz bu yapının imar açısından başkaca bir engeli olmadığı halde tapu tahsis belgesi ile yapı ruhsatı almamıza ve 6306 sayılı Yasadan faydalanarak binamızı yenilememize bir engel var mıdır? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Bakanlık ile anlaşmalı finans kurumu tapu tahsis belgeli olmasının bir engel olmadığını söylemesine rağmen belediye imar sorumlusu tapu tahsis belgeli yapıya yapı ruhsatı veremeyiz demektedir. Nasıl bir yol izlemeliyiz, haklarımız nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-07
İmar Uygulamaları
Belediye imar plan sınırları içerisinde; bankamatik, telefon kulübesi gibi birimlerin, tescil harici kaldırım, meydan, park vb alanlara yapılmasına, kamuya ait binaların içinde veya bahçesinde yapılmasına, şahıs mülkiyetinde bulunan konut veya ticaret imarlı arsalar üzerinde yapılmasına, izin verilir mi? Verilirse izin süreci nasıldır? Tahsil edilecek harçlar var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-12-13
İmar Uygulamaları
17 Ağustos 2011 tarih ve 28028 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 24’üncü maddesiyle 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası değiştirilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 3/11/2011 tarih ve Esas: 2010/75, Karar: 2011/42 (Yürürlüğü Durdurma) sayılı kararıyla “29/6/2001 günlü, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin ikinci fıkrasına, 30/6/2004 günlü, 5205 sayılı Kanun’un 1. maddesiyle eklenen “… ile tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar …” ibaresi, 3/11/2011 günlü, E. 2010/75, K. 2011/150 sayılı kararla iptal edildiğinden, bu ibarenin, uygulanmasından doğacak sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi ve iptal kararının sonuçsuz kalmaması için kararın Resmî Gazete’de yayımlanacağı güne kadar YÜRÜRLÜĞÜNÜN DURDURULMASINA” karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin ikinci fıkrasına 5205 sayılı Yasa’nın 1. maddesiyle eklenen “… ile tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar…” ibaresini iptal etmiştir. Ancak aynı hüküm 648 sayılı KHK’nın 24. maddesiyle yeniden düzenlenmiş ve bu düzenlemeyle ilgili herhangi bir iptal kararı yoktur. 648 sayılı KHK’nın 24. maddesiyle getirilen “Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve yapı inşaat alanı toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar “hüküm yürürlükte midir? Tek katlı ve 200 metrekareyi geçmeyen bir yapı bugün itibariyle Yapı Denetim Kanununa tabi midir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-11-18
İskan dışı alanlarda yapı ruhsatı
Belediyemiz imar planı dışında mücavir alan içerisinde imar planına toplam 500 metre mesafe uzunluğunda ayrı ayrı 7 adet bağ evi yapılmış, tek kat ve iki kat olarak ortalama 50.00 m2 gibi bu yerler için Tarım İl Müdürlüğünden izin alıp belediye olarak bağ evi ruhsatı kesebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-12
18 inci madde uygulamasıyla kamuya kazandırılan yerlerin imar planı değişikliğiyle satışı
Kasabamızda 1997 yılında yapılan 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uygulaması sonucu uygulama alanındaki içinde ikamet edilen bazı konutların yol, park-bahçe vb. kamu alanları olarak ayrılan yerlerde kaldıkları, arazileri uygulamaya giren ve konutu bu alanlarda kalan şahıslara imar uygulamasından hakları ve payları olan arsalar aynı bölgeden verilmiştir. Belediyemiz de 2010 yılında imar değişikliği yaparak konutların bulunduğu söz konusu alanları konut alanına dönüştürmüştür. Belediyemiz söz konusu alanlarda ihdas işlemleri yaparak, belediyemiz adına yeni oluşacak arsaları 2886 sayılı Yasa hükümlerine göre satmak istemektedir. Belediyemiz satış işlemlerini nasıl gerçekleştirebilir. Yukarıda da bahsedildiği üzere yeni oluşan arsalar üzerinde de vatandaşın içinde ikamet ettiği ve kendilerince yapılan konutlar bulunacaktır. Söz konusu alanlarda evi bulunan vatandaş mevzuat gereğince belediyemizle ve diğer resmi kurumlarla bu işi nasıl çözebilir? Vatandaşın da yapacağı iş ve işlemler var mıdır? Bu sorunun çözümü yönünde belediyemize bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-07
Fenni mesul belgesi
Ruhsata esas düzenlen projelerin müelliflerinden fenni mesullük belgesi alıyoruz. Piyasada çalışan bazı mühendislerce tüm projelerden değil de sadece mimari ve statik projelerin müelliflerinden alın, diğer projelerin müelliflerinden almanıza gerek yok. Çünkü siz belde belediyesisiniz diye görüş bildirmektedirler. Fenni mesullük belgesi alınmadığı takdirde sorumluluk kimin olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 2011-09-28