İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kat mülkiyetine geçiş
İlçemizde 5 katlı ve çift daireden oluşan zeminde 3 dükkân ve üzeri 8 daireli bir yapı bulunmakta-dır. Bu yapının tüm katlarının iskanı alınmış ancak son katta bulunan 2 daireden biri mevcutta yapıl-mamıştır. İskan belgesinde zemin üzeri 4. katta bulunan 1 daire için verilmiş ibaresi geçmesine rağmen ünite kısmında 2 adet ve m2 ise projesi incelendiğinde 2 daire olarak verilmiş olduğu, bu nedenle uyuşmazlıklar görülmüştür. Bahsi geçen bu yapıda kat mülkiyeti kurulması talep edilmiş olup, yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı çelişkiye düşüldüğünden bu bina kat mülkiyetine geçebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-12
Tevhit
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 19. maddesinin 4. fıkrasında; “Ayrık yapı nizamına tabi olup, imar planı ile farklı yükseklik veya kullanım kararları getirilmiş imar parselleri tevhid edilemez.” Hükmü bulunmaktadır. Onaylı planımızda bitişik nizama tabi olup, imar adasında ada ayrımı yapılarak farklı kullanım kararı getirilen (ticaret/konut), farklı yapı yükseklikleri (12.50m./9.50m.) bulunan 2 parselinin tevhidinin yapılıp, yapılamayacağı hususunda tereddütte düşülmüştür. Şayet; görüşünüz tevhid yapıla-bileceği şeklinde olursa yeni oluşacak parselin kullanım kararı üst karar olan ticaret şeklinde ve yapı yüksekliği yine üst karar olan 12.50 m şeklinde mi uygulanacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-06
2004 yılından önce yapılmış yapılar
Bilindiği üzere 12.10.2004 yılından önce yapılan yapılara af getirilmiş. Bu yapılara ise kapı numarası ve-rilmesinde ise 2004 yılından önce yapıldığını ispatlanması gerekir. Köy ihtiyar meclisi kararı gelirse yapının 2004 yılından önce yapıldığına dair ve bu belgeye istinaden işlem yapılarsa, bu işlemlerde herhangi bir hu-kuksuzluk var mı?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-04
Gayrimenkul tahsisi
İlçemizde bulunan İlçe Müftülüğü, İlçe Kaymakamlığı kanalıyla belediyeye bir yazı göndererek Be-lediye İmar Planında dini tesis olarak görülen ve Merkez Cami bitişiğinde bulunan 5 adet arsanın 5393 sayılı Kanunun 75/d maddesine göre 25 yıllığına bedelsiz olarak cami tadilatında ve genişletilmesinde kullanılmak üzere tahsis edilmesi talep edilmektedir. Belediye Meclisi kararı ile belediye arsası tahsis edebilir mi, tahsis edildiği takdirde meclis kararından başka ne gibi işlem yapmak gerekir (kontrat ve sözleşme gibi)
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-21
Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninde ilişiksiz belgesinin istenmesi
Derginizin Nisan sayısında Recep Demir’in “Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzni” başlıklı makalesi üzerine, yapı kullanma izni verilmesi esnasında istenilmeyen belgelerden sosyal güvenlik müdürlüğünden ilişik kesme belgesi aranıp aranmayacağı hususunda tereddütlerimiz oluşmuştur. Konunun açıklanmasında fayda mütalaa edilmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-12
Hisseli parsele birden fazla yapı yapılabilir mi?
1- Hisseli parsele hissedarların muvafakatnameleri alınmak suretiyle birden fazla yapı yapılabilir mi? Bu parselin imar parseli ya da kadastral parsel olması bir farklılık oluşturur mu? 2- Ruhsatsız yapı bulunan parselde bu ruhsatsız yapının ruhsatlandırılması amacıyla imar durumu veri-lebilir mi? 3- Ruhsatsız yapı bulunan parselde başka bir yapı için imar açısından bir sakınca yoksa imar durumu ve-rilebilir mi? 4- Bitişik nizam imar parselinde imar durumu verirken, imar planlarında taks oranı belirtilmediği halde ayrık nizamda belirtilen max % 40'lık oran sınırı bitişik nizamda da kullanılmalı mı? Bitişik nizam için de böy-le bir sınırlama söz konusu mudur? Cevaplarımı hangi kanun veya yönetmeliğin maddesine dâhil ise ayrıntılı olarak belirtirseniz çok mem-nun olurum.
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-11
Müştemilata yapı ruhsatı verilmesi
Üzerinde esas binası olmayan 2 kata müsaadeli bir TAKS:25 KAKS:50 olan ön bahçe mesafesi 5 yan bah-çe mesafesi 3 m olan 500 m2 miktarlı bir arsaya 8*7 ebatlarında müştemilat projesi çizdirilmiş ve bu proje-ye ruhsat talep edilmektedir. Bu durumda müştemilatlar için Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 53. maddesinde dar kenarı 4 m ve yerden yüksekliği 2,5 m yi geçemez ve parsel durumu müsaitse esas binadan önce yapılabilir denilmektedir. Buna göre parsel durumu müsaitse derken zaten arsa yaklaşık 23*22 ebatla-rındadır. Adı geçen bina için müştemilat ruhsatı verilebilir mi? müştemilat yapılabilmesi için gerekli şartlar nelerdir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-29
2981 sayılı Kanunun yürürlüğü, Tapu Tahsis Belgesi
Ben İstanbul Sarıyer Reşitpaşa’da ailemle birlikte Dedemin 1970 yılında yaptırmış olduğu gecekonduda ikamet etmekteyiz. Yaklaşık 40 yılı aşkındır, her türlü altyapı hizmeti Reşitpaşa Mahallesine getirilmiştir ve bizde 40 yıldır düzenli olarak vergilerimizi ödeyerek bu mahallede yaşamaktayız tapu tahsis belgelerimizle. Şimdi bu yeni çıkan Afet Kentsel Dönüşüm Yasası, 2981 sayılı Yasayı yürürlükten kaldırmış mıdır? Yani bizim tapu tahsis belgelerimiz artık bir hiç midir? Ben ve bizim gibi tapu tahsis belgeli insanların durumu bu afet yasası ile ne olacak? Bu 40 yıldır yaşadığımız yerler bize satılabilecek mi, tapularımıza kavuşabilecek miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-22
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün kanun çalışmaları konulu genelgesi
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.04.2012 tarih ve 11085 sayılı Kanun Çalışmaları konulu Genelgesinde "Adana, Ankara, ......... ve Van illerindeki bütün belde belediyeleri her türlü taşınmaz tahsisi, satışı ve kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planı yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri hariç her türlü imar uygulaması, iş makinesi ve diğer taşıtların satılması....valilik onayı ile yapacaklardır." denilmektedir. Konuyla ilgili ilgili kurumlarla yaptığımız görüşmelerde, söz konusu genelgenin yukarıda yer alan bölümündeki “hariç” kelimesinden önce sayılan işleri de valilik onayı ile yapabileceğimiz ifade edilmektedir. Bu konudaki değerlendirmeniz nasıldır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-04
İmar uygulamasının iptali
33 hektarlık bir alanda imar uygulaması yapılmış ve tescil işlemleri 2010 yılında bitmiştir. Ancak bölge içerisindeki bir tapu sahibi idare mahkemesine başvurarak 2011 yılında imar uygulamasına ait encümen kararını iptal ettirmiştir. Belediyede idare mahkemesinin kararı üzerine bölgeyle ilgili encü-men kararı iptal edildiğinden imar uygulamasının da iptal edilmesi için yeni encümen kararı almıştır. Ancak tapu idaresiyle görüştüğümüzde o bölgeye ait tapuların iptal olmayacağı söyleniyor. Bu durum-da tapuların iptal edilmemesi nedeniyle o bölgede tescil gören imar parselimize inşaat yaptırmak için belediyeden imar çapı alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-21
Yapı kullanma izin belgesi
Tapu kayıtlarında halen arsa olarak yer alan, 1984 yılında yapımına başlanmış, sadece bir eve yapı kullanma izin belgesi verilmiş olup, yığma bina olan bu evin ikinci ve üçüncü katı da yapılıp elektrik, su aboneliğini almıştır. 1992 yılında da bu binanın yapımı tamamlanmıştır. İkinci ve üçüncü kata da yapı kullanma izin belgesi verilmesinin mümkün olup olmadığı, mümkün ise bunun için ne yapılması gerektiği hususunda bilgilendirilmemizi arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-20
İmar plan tadilatı
Mevcut belediye binasının yıkılarak yerinin kent meydanı haline dönüştürülmesi bu kapsamda mevcut imar planında ticaret ve otopark alanı olarak düzenlenmiş alanın belediye hizmet alanına dönüştürülmesine ilişkin plan değişikliği sadece 1/1000 uygulama imar planı kapsamında değerlendirile-bilir mi? Yoksa nazım planla birlikte mi onaylanması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-14