İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Tapu tahsis belgeli yapı
Tapu tahsisli bir yapımız mevcut, bina malikleri olarak eski olan binamızı 6306 nolu kentsel dönüşüm yasasından faydalanarak yenilemek istiyoruz. İlgili belediye birimleri tapu tahsis belgesi olan binaya yapı ruhsatı verilemeyeceğini beyan ediyor. İlgili dönüşüm yasası bizi kapsıyor mu? Tapu tahsis belgesi ile sahip olduğumuz bu yapının imar açısından başkaca bir engeli olmadığı halde tapu tahsis belgesi ile yapı ruhsatı almamıza ve 6306 sayılı Yasadan faydalanarak binamızı yenilememize bir engel var mıdır? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Bakanlık ile anlaşmalı finans kurumu tapu tahsis belgeli olmasının bir engel olmadığını söylemesine rağmen belediye imar sorumlusu tapu tahsis belgeli yapıya yapı ruhsatı veremeyiz demektedir. Nasıl bir yol izlemeliyiz, haklarımız nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-07
İmar Uygulamaları
Belediye imar plan sınırları içerisinde; bankamatik, telefon kulübesi gibi birimlerin, tescil harici kaldırım, meydan, park vb alanlara yapılmasına, kamuya ait binaların içinde veya bahçesinde yapılmasına, şahıs mülkiyetinde bulunan konut veya ticaret imarlı arsalar üzerinde yapılmasına, izin verilir mi? Verilirse izin süreci nasıldır? Tahsil edilecek harçlar var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-12-13
İmar Uygulamaları
17 Ağustos 2011 tarih ve 28028 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 24’üncü maddesiyle 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası değiştirilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 3/11/2011 tarih ve Esas: 2010/75, Karar: 2011/42 (Yürürlüğü Durdurma) sayılı kararıyla “29/6/2001 günlü, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin ikinci fıkrasına, 30/6/2004 günlü, 5205 sayılı Kanun’un 1. maddesiyle eklenen “… ile tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar …” ibaresi, 3/11/2011 günlü, E. 2010/75, K. 2011/150 sayılı kararla iptal edildiğinden, bu ibarenin, uygulanmasından doğacak sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi ve iptal kararının sonuçsuz kalmaması için kararın Resmî Gazete’de yayımlanacağı güne kadar YÜRÜRLÜĞÜNÜN DURDURULMASINA” karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin ikinci fıkrasına 5205 sayılı Yasa’nın 1. maddesiyle eklenen “… ile tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar…” ibaresini iptal etmiştir. Ancak aynı hüküm 648 sayılı KHK’nın 24. maddesiyle yeniden düzenlenmiş ve bu düzenlemeyle ilgili herhangi bir iptal kararı yoktur. 648 sayılı KHK’nın 24. maddesiyle getirilen “Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve yapı inşaat alanı toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar “hüküm yürürlükte midir? Tek katlı ve 200 metrekareyi geçmeyen bir yapı bugün itibariyle Yapı Denetim Kanununa tabi midir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-11-18
İskan dışı alanlarda yapı ruhsatı
Belediyemiz imar planı dışında mücavir alan içerisinde imar planına toplam 500 metre mesafe uzunluğunda ayrı ayrı 7 adet bağ evi yapılmış, tek kat ve iki kat olarak ortalama 50.00 m2 gibi bu yerler için Tarım İl Müdürlüğünden izin alıp belediye olarak bağ evi ruhsatı kesebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-12
18 inci madde uygulamasıyla kamuya kazandırılan yerlerin imar planı değişikliğiyle satışı
Kasabamızda 1997 yılında yapılan 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uygulaması sonucu uygulama alanındaki içinde ikamet edilen bazı konutların yol, park-bahçe vb. kamu alanları olarak ayrılan yerlerde kaldıkları, arazileri uygulamaya giren ve konutu bu alanlarda kalan şahıslara imar uygulamasından hakları ve payları olan arsalar aynı bölgeden verilmiştir. Belediyemiz de 2010 yılında imar değişikliği yaparak konutların bulunduğu söz konusu alanları konut alanına dönüştürmüştür. Belediyemiz söz konusu alanlarda ihdas işlemleri yaparak, belediyemiz adına yeni oluşacak arsaları 2886 sayılı Yasa hükümlerine göre satmak istemektedir. Belediyemiz satış işlemlerini nasıl gerçekleştirebilir. Yukarıda da bahsedildiği üzere yeni oluşan arsalar üzerinde de vatandaşın içinde ikamet ettiği ve kendilerince yapılan konutlar bulunacaktır. Söz konusu alanlarda evi bulunan vatandaş mevzuat gereğince belediyemizle ve diğer resmi kurumlarla bu işi nasıl çözebilir? Vatandaşın da yapacağı iş ve işlemler var mıdır? Bu sorunun çözümü yönünde belediyemize bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-07
Fenni mesul belgesi
Ruhsata esas düzenlen projelerin müelliflerinden fenni mesullük belgesi alıyoruz. Piyasada çalışan bazı mühendislerce tüm projelerden değil de sadece mimari ve statik projelerin müelliflerinden alın, diğer projelerin müelliflerinden almanıza gerek yok. Çünkü siz belde belediyesisiniz diye görüş bildirmektedirler. Fenni mesullük belgesi alınmadığı takdirde sorumluluk kimin olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 2011-09-28
Zemin etüdü
Yapı ruhsatı düzenlenirken zemin etüdü raporu istenmektedir. 1-1. ve 2. derece deprem bölgelerinde kalan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı bulunan alanlarda 2 katı geçmeyen toprak, kaya zeminlerde, yapılacak yapıda zemin etüdü raporu istemek şart mı? (İmar planı jeolojik inceleme raporunda 4 katı geçen binalarda incelemeler yaptırılır hükmü var.) 2-İmar planı bulunmayan kadastral parsellerde, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’ne giren iskan dışı alanlarda ise söz konusu ruhsat verilecek yapı, bu konumda 2 katı geçmeyen yapılar için zemin etüdü raporu istemek şart mı?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-31
İnşaat emsali 200m2’den fazla yapıların yapı denetimine tabi olması
1 Ocakta Türkiye’de tamamen yürürlüğe giren Yapı Denetim Kanununa göre, bodrum kat hariç, 200 m2 yi geçmeyen yapılar Yapı Denetim Kanununa tabi değildir, yeni yapılaşacak parsellerde inşaat emsali 200 m2 den fazla olup ta, 200 m2 den az inşaat yapılacak olan yerler Yapı Denetim Kanununa tabi midir? 5 yıllık ruhsat süresi içinde iskan alınmış veya alınmamış toplam inşaat alanı 200 m2 den fazla olan inşaatlarda yapılacak tadilatlar yapı denetimine tabi midir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-30
İmar para cezası
İlçemizde bulunan kaçak yapıya 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre işlem yapılmış ve bunun akabinde belediye encümeni tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesine göre para cezası kesilmiştir. Ancak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesinde para cezası kesilecek kişilerin yapı müteahhidi ve yapı sahibi olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesi uygulanırken para cezası tapu sahibine mi kesilecek yoksa kaçak inşaatı yapan şahsa mı kesilecek. Kısacası bu kanunda anılan yapı sahibinden ne anlaşılması gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-25
Binalarda enerji kimlik belgesi
Selam; Binalarda enerji performansı yönetmeliği hakkında 3 sorum var. 1-Enerji kimlik belgesi sahip olmayan konutların kiralama ve satış işlemi de yapılamayacağına dair yönetmelik var mı? 2-Eski binalar iskanları verile bilir mi ? EKB olmadan! 3- EKB olmadan yapı ruhsatı ve yapı kullanma verilirse bu konuyu kim denetleyecek ? İyi çalışmlar Cevaplar için teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-20
Belediye hizmet alanı olan yerin kamulaştırması
Belediyemizin imar planında belediye hizmet alanı olarak ayrılan ada içerisindeki bir parselde maliki tarafından 1989 yılında inşaat başlatılmıştır. Fakat bu inşaat belediyemiz tarafından 1989 yılı 11. ayında yapı tatil zaptı ile belediye hizmet alanı olarak ayrılan yerde olduğundan durdurulmuştur. Bu ada imar planında halen belediye hizmet alanı olarak görünmekte, fakat kamulaştırma yapılmamıştır. 31.12.2010 tarihinde söz konusu parsel maliki belediyemize dilekçe ile başvurarak tutulan yapı tatil zaptından sonraki beş yıl içerisinde arsasının kamulaştırılmadığını ve zaman aşımına uğradığını tarafına inşaat ruhsatı verilmesini talep etmektedir. Vatandaşın bu talebine göre ne gibi bir uygulama yapmalıyız ve burada imar değişikliği yapılamayacağı gibi belediyemizin söz konusu yeri kamulaştırmak için maddi imkânı da bulunmamaktadır. Bu konuda vatandaşa ne yapabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-04
Belediyeye katılma sonrası yeni sınır işlemleri
Niğde’nin Yeşilburç Köyünden Bahçelievler mevki 5393 sayılı Belediye Kanununun 8 inci maddesi uyarınca, Niğde Belediyesine katılmıştır. Bu bölgeyi kadastro kayıtlarından Yeşilburç Köyünden ayırıp, Niğde’ye bağlamak açısından kadastro müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde, yapılan emsal bir uygulama olmadığından dolayı bir sonuç alınamamış olup bu bağlanma hususunda nasıl bir yol izlememiz gerektiğini öğrenmek istiyorum?
- Soru Cevaplandı
- 2010-12-31