İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kaçak yapıların yapı ruhsatına bağlanması
Belediyemiz belde belediyesi olup nüfusu 1200 civarındadır. 1999 yılında belediye olmuştur. 2004 yılında imar haritası yapılmış, ben de göreve Ocak 2011 de başladım. 2004 ten itibaren yapılmış olan binalar var ve bunlar imarda gözükmüyor. Biz de bu binalara proje yaptırmak ve akabinde ruhsat vermek istiyoruz. Bir anlamda yeni bir binaymış gibi işlem yapmak istiyoruz. Bu konuda yardım, görüş ve fikir alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2011-09-15
Eski yapılara yapı kullanma izni verilmesi
2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Değiştirilmesi Hakkında Kanunun; Geçici Madde 2’nin b bendinde “6785 sayılı İmar Kanunun ek madde 8 kapsamına giren alanlarda 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılmış yapıların yapı kullanma izni almış kabul edildiği” belirtilmektedir. Özel idarelerin yetki sahasında köylerde 1975 yılından önce yapıldığı belirtilen evler var. Bunlar bizden yapı kullanma izni alınmış sayıldığına dair yazı istiyorlar. Biz böyle bir yazı vermeden önce 1975 önce yapıldığının ispatı için resmi bir evrak istiyoruz. Bu bağlamda elektrik, su aboneliği ya da kadastro kayıtları gibi evraklar istiyoruz. Bu anlamda muhtarın beyanı kabul edilebilir mi? Yapının 10 Ocak 1975 önce yapıldığını muhtar bir yazıyla beyan ederse bununla yapı kullanma izni almış kabul edilir diye yazı verebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-08-17
Kaçak yapıların yapı ruhsatına bağlanması
Biz 1999 yılında kurulmuş küçük bir beldeyiz. Belediye olarak bu güne kadar hiç yapı kullanma ruhsatı ve yapı kullanma izni vermedik. Şimdi eski ve yeni binaların hepsine ruhsat vermek istiyoruz. Yapılacak yeni binalara da yürürlükte olan işlemleri uygulayacağız. Acaba Beldemizde bulunan binaların hepsine nasıl yapı kullanma ruhsatı ve yapı kullanma izni verebiliriz? Eğer verebilirsek ne gibi işlemler yapmalıyız?
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-27
Yapı ruhsat yenilemesi yapılmayan yapının yapı denetimine tabi olması
1988 yılında alınan 2 kat, yığma, toplam inşaat alanı 228 m2 olan bir ruhsat şu anda inşaat temeli atılmış bir durumdadır. Yeniden ruhsat verilmesi durumunda; 11.04.2011 tarih ve 2101 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün Genelgesi ile 4. maddede belirtilen, yapımı tamamlanmadığı ve ruhsat yenilemesi yapılmadığı için ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılar için, denetim sorumluluğunu, mevcut fenni mesuller üstlendiği zaman 4708 sayılı Yasa hükümleri dışında değerlendirilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-18
Asansörün ortak alandan sayılması ve emsale dahil edilmemesi
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 45. maddesinde bahsedildiği üzere, bazı binalarda asansör yapma zorunluluğu getirilmiş olup, imar planlarında emsal hesaplamasında asansör alanı emsale katılmadan hesaplanmaktadır. Ancak, mevzuat gereği yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilmektedir. Bir parselde birden fazla blok yapılması durumunda ve bu bloklarda asansör yapılması mecburiyeti olmadığı halde asansör yapılması durumunda asansör alanı emsale katılıp katılmayacağı konusunda tereddüt yaşanmıştır. Bu örnekler; sığınak, yangın güvenlik holü, vs. ortak alanlarla ilgili arttırılabilir. Konuyla ilgili görüşünüzün bildirilmesi hususunda gereğini arz ederim. Not: Bir parselde birden fazla blok yapılaşması olduğu durumlarda bu durum kullanılabilir emsali (Yoğunluk artışı) arttırmaktadır.
- Soru Cevaplandı
- 2011-07-15
Yeşil alanların kiraya verilip verilemeyeceği
Kamuya terki yapılmış yeşil alan kiraya verilebilir mi? Kiralanabilirse nasıl bir uygulama yapılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-06-16
Bitişik nizamda yapılaşma
Bitişik yapı nizamı olan bir adadaki bir parsele, dilatasyon derzi ile ayırmak suretiyle birden fazla bina yapılmak istenmektedir. Oluşacak her bir binanın cephesi (3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğine istinaden ) 6 metrenin altına düşmektedir. Bu durumda, her bir binayı ayrı ayrı mı değerlendirmek gerekiyor, yoksa tek bir parselde olduğu için, bir bina gibi düşünülebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-06-10
Özelleştirme programındaki kuruluşlara ait arsa ve arazilerde imar planı yapımı
İmar Kanunu ek madde 3, özelleştirme programında olan kurumlara ait gayrimenkullerin imar planlarını özelleştirme idaresi yapar veya yaptırır demektedir. Özelleştirme programı kapsamında olan bir gayrimenkul ile ilgili belediye olarak imar planı yaptık ve 18 uygulaması yaparak başka bir yerdeki gayrimenkulü verdik. Özelleştirme İdaresi İmar Kanunu ek madde 3 e dayanarak iptalini istemiş. Ancak gayrimenkulün kaydında özelleştirme programında olduğuna dair hiçbir şey yok. Ancak, özelleştirme idaresinden önceden görüş alınmadığından işlem eksik kalmıştır. Bu eksikliği iptal yoluna gitmeden nasıl çözebilir? Özelleştirme idaresi verilen yerin daha kıymetli olması sebebi ile değer olarak uygun görmüştür. Ancak işlemdeki eksikliğin giderilmesi gerekmektedir. İlk sorun imar planı ikinci sorun ise imar uygulamasının özelleştirme idaresince değil de belediyemiz tarafından yapılmasıdır.
- Soru Cevaplandı
- 2011-05-30
İmar Kanunu uygulamaları
Kaçak ve imara aykırı olan bir yapıyı tespit ettiğimizden sonraki işlem sırasının ne olması gerektiğini, ayrıca mühürlenen bir inşaatın mühüre aldırış etmeden inşaata devam etmesi sonrasında mevzuata göre hangi yetkilerimiz olduğunu ve yapılacak işlemin nasıl olacağını öğrenmek istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 2011-05-24
Yapı kullanma izin belgesinin gerekliliği
Binamız 2008 yılında yapılmış ve inşaat ruhsatı alınmıştır. Bir kanuna göre 2008-2009 yılından önce yapılan inşaat ruhsatı alınan binalarda yapı kullanma izni aranmaz. Doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2011-05-24
Plansız alanda prefabrik yapı yapılması
İmarsız tapulu bir tarlada, tarla plansız alan gözüküyor. Bu yere prefabrik bir yapı yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-05-06
İmara aykırı yapılaşma
İlçemizde bulunan Almanpınarı yaylası sık bir dokusu olan eski bir yerleşim yeridir. İrili ufaklı parseller halinde yapılaşma var. 24.09.2003 tarihli belediye meclis kararı ile A-2 nizamında imar planı içerisine alınmış. Bu durumda genelde komşular arasında çekme mesafeleri yüzünden sorunlar çıkmakta. Evler eski olduğu için komşular arasındaki mesafe yer yer 60 cm. kadar iniyor. Bu konuda halihazırda iki komşu mahkemelik oldu. Mahkeme bizden evlerin ruhsata tabi olup olmadığını, tabi ise ruhsat izni alınıp alınmadığını, ruhsata aykırı bir durum tespit edilip edilmediğini soruyor. Tapulama tutanağında 1986 yılında parselin kargir ev ve bahçesi olarak tescili yapılmış, 20 seneyi mütecaviz bir zamandan beri nizasız ve fasılasız kullanımda olduğu beyan edilmiş. Ben bu ve buna emsal oluşturacak diğer evlerle ilgili mahkemeye nasıl bir bilgi verebilirim?
- Soru Cevaplandı
- 2011-04-29