Fon hesapları

2981 sayılı imar affı kanuna göre oluşturulan fon hesabı ile 775 sayılı Gecekondu Kanuna göre açılan gecekondu fon hesabının ayrı ayrı olması mı lazım yoksa ikisi de aynı hesapta olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-06-29

Yapı ruhsatına göre başlanan ancak yapı kullanma izni alınmayan yapının durumu

3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinin 45. maddesi gereğin-ce, asansör boşluğu bırakılarak inşaat ruhsatı alınmış bir bina süresi içerisinde tamamlanarak SGK ve vergi dairesiyle ilişiği kesilerek, fenni mesul raporu ile tamamlandığı bildirilmiştir. Ancak, belediye harç-larını yatıramamasından dolayı yapı kullanma izni verilememiştir. Bugün itibariyle belediye harçlarını da yatırarak kullanma iznini almak istemektedir. Ancak binada asansör boşluğu olmasına rağmen asansör bulunmamaktadır. Bina bodrum kat + 5 katlı toplamda bodrumla birlikte 6 katlı bir bina olup bodrum da ikamet bulunmamaktadır. Ancak bugünkü mevzuat hükümlerine göre asansör yapılması gereken bir bina olup, binanın yapıldığı tarihteki mevzuat hükümleri müktesep hak olarak değerlendirilerek asansör istenmeden yapı kullanma izni düzenlenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-03-16

Kamu Zararı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Muğla il sosyal güvenlik müdürlüğünden Belediyemize Yapı Ruhsatlarını verildiği tarihten itibaren bir ay içinde kuruma bildirilmediği için Belediyemnize ruhsat başına asgari ücret tutarında toplam ... TL ceza gelmiştir. Bu cezayı kurumun mu ödemsi gerekiyor yoksa Yapı ruhsatını gönderen yetkilinin mi ödemesi gerekiyor? Teşekkürler.

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-01-16

Sadece temel betonu dökülmüş imalatın yapı ruhsatına tabiliği

Yapı sahibi inşaatın temelini atmış, ancak başka hiçbir imalat yapmamıştır. Kazı da bulunmayan bu yere sadece temel betonu dökmüştür. Bu imalat yapı ruhsatına tabi midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2014-01-20

İlave imar planı

ilçemizde Çevre Düzeni Planında Kentsel Gelişme Alanı içinde kalan bir bölgede ilave imar planı yapımı planlandığından ilgili kurumlara görüşlerini soruyoruz. 1998 yılında Taşköprü Barajı Projesi yapılmış ve şu anda ilave imar planı yapılmak istenen bölge bu barajın sulama kanalından dolayı projede sulama havzası olarak gösterilmiş. Ancak çevre düzeni planı da 2011 yılında onaylanmış ve bölge Kentsel Gelişme Alanı olarak görülmekte. Ayrıca bu bölgede ruhsatlı yapılaşma da bulunmakta. D.S.İ. sulama havzası olduğundan olumsuz görüş bildirdi. Biz burada D.S.İ. nin görüşüne göre hareket edip imar pla-nından vaz mı geçmeliyiz yoksa diğer kurumlardan uygun görüş alındığı takdirde Çevre Düzeni Planına göre hareket edebilir miyiz? Eğer D.S.İ. nin görüşüne göre hareket edersek ve imardan vazgeçilirse bu-rada daha sonra ruhsatlı yapılaşmaya devam edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-12-26

Asansördeki eksiklikler

Ruhsatı alınmış asansörün yönetmeliklere uygun olmadığı, can ve mal güvenliği tehlikesi olduğu belirtilen bir dilekçe ile kurumumuza başvuru olup bina sorumlusu tarafından belirtilmiştir. Yerinde ya-pılan incelemede asansörde tespit edilen eksiklikler nedeniyle asansör mühürlenmiştir. Bundan sonra izlenmesi gereken süreç nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-12-23

Ruhsatsız yapıya yapı kullanma izni verilmesi

01.06.2013 tarih ve 28664 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 12. maddesinin 2. fıkrasında geçen “Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanmasına rağmen ruhsat süresi içinde yapı kullanma izni düzenlenmemesi nedeniyle ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara, denetimi yapan fenni mesul mimar ve mühendisler veya yapı denetim kuruluşları tarafından denetim raporu hazırlanmak ve ilgili idare tarafından dosyasında ve yerinde, inceleme ve tespit yapılmak koşuluyla yeniden ruhsat düzenlenmeksizin yapı kullanma izin bel-gesi verilir.” ifadesine göre hem ruhsatı hiç bulunmayan çok eski yapıların, hem ruhsatsız olarak yapı-mına başlanmış yapıların, hem de beş yıllık ruhsat süresi dolmuş ve ruhsat yenilememiş yapıların bahsedilen denetim raporunun düzenlenmesi ile yeniden ruhsat düzenlemeksizin yapı kullanma izin belgesi alması mümkün mü? Eğer mümkünse fenni mesuller veya yapı denetim kuruluşları tarafından düzenlenecek bu raporun içeriği, formatı, taşıması gereken parametreler nelerdir? Düzenlenecek rapor nasıl bir rapordur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-09-05

Alt ölçekli imar planları

İmar dışı alanlarda 1/25000 ölçekli planlar alt ölçekli planlar gurubuna mı girer?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-09-04

(Tarihi binada restorasyon)

Mevcut imar planına göre yolda kalan tarihi bir yapımız var ve mal sahibi restorasyon yapmak istiyor. Koruma kurulu plan tadilatı yaparak ruhsat vermemiz gerektiğini söylüyor fakat tarihi yapının karşısında milli eğitimin okulu var ve bahçesinden yol geçmesine izin vermiyor dolayısıyla plan tadilatı yapılamıyor. Ruhsat dosyasına imar durumu koyamıyoruz. Çünkü yolda kalıyor bir yandan da koruma kurulu belediyelerin koruma kurulu kararlarına uyması gerektiğini söylüyor ve ruhsat verin diyor. Bu şartlarda ruhsat vermek doğru olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-08-05

İmar izni emsali

Sürmene Belediyesine ait bir mahallede arazim var. Belediyenin imar planında parselimin bulunduğu yere 5 kat imar veriliyor. 4 kat imar izni almak istiyorum, çünkü 5 kat imara uygun parselim yok (cephe genişliğim dar) ama 4 kat imar alanı olsa idi bina cephe genişliğim uyuyor. 4 kat imar izni ala-maz mıyım? Yasal hakkım var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-31

3194 sayılı İmar Kanunu 17. maddesine göre arsa satışı

İmar artık parsellerinin 3194 sayılı İmar Kanununun 17. maddesi gereği hudut aşırı parsel olarak yanındaki parsel malikine satışı yapılmakta, fakat imar artık parseli çeşitli nedenlerle iki parselin orta-sında ise hangi parsele satılacağı açık artırma ile mi olmalı yoksa diğer parsel maliki muvafakat vererek öbür parsele satışının yapılması sağlanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-09

Yapı Denetimi

17.08.2011 gün ve 648 sayılı KHK’nin 24. maddesine göre belediyemizin nüfusu 5000’in altında ol-duğu için 500 m2 yi geçmeyen yapılar için yapı denetim kuruluşu olmadan ruhsat veriyorduk. Fakat bazı fenni mesuller farklı köylerden 200 m2 yi geçmemek kaydıyla il özel idaresine proje onaylatılarak vatandaşların ruhsat aldıklarını ve 200 m2 yi geçtiklerinde yapı denetime tabi olduklarını beyan etmekte-dirler. 2013 yılında nüfusu 5000’ in altındaki belediyelerin yapı ruhsatı vermeleri konusundaki hüküm nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-04-09