Belediyelerin arsa satışları

1- Belediyemiz tüzel kişiliğine ait çok sayıda belediyenin hisseli olduğu arsası vardır. Bu arsaların hissedarına satışlarında genel olarak bir meclis kararı alıp, encümen kararıyla hissedarına satabilir miyiz, uygulama nasıldır? 2- Arsa satışları yaparken, Kıymet Takdir Komisyonu oluşturacağız, Belediyemizde 1 Yazı İşleri Müdür Vekili, 1 Bilet Satış Memuru 1 Hizmetli 1 kişi de kısmi sözleşmeli teknik eleman var. Komisyonu kimlerden oluşturabiliriz. Belediye meclis üyelerinden de görevlendirme olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-28

Yapı kullanım amacı değişiklinde tadilat ruhsatı ve yapı denetimine tabi olması

Eski tarihli yapı denetimsiz 3 katlı 347 m² 3 konut ruhsatlı ve iskanlı olan bir binanın zemin katında tadilatla konut işyerine çevrilmek isteniyor. Kullanım değişikliğinden dolayı yapı denetimle sözleşme gerekir mi? Yoksa taşıyıcı sistemde değişiklik olmadığından yapı denetimsiz ruhsat verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-15

Yapı ruhsat süresinin geçerliliği ve harç alınıp alınmayacağı

02.03.2004 tarihinde alınan yapı ruhsatı ile inşaatın karkas kısmı tamamlanmıştır. 5 yıllık ruhsat süresi içerisinde müteahhit ruhsatı yenilemediği için ruhsat geçerliliğini kaybetmiştir. Müteahhit inşaatını tamamlamak için hangi aşamaları takip etmelidir? Belediyeye harç parası vermeli mi? Yapı denetime tabi olacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-14

Tapu tahsis belgesi alındıktan sonra tapu senedi alınması

Belediye’ye ait tapu tahsis belgeli taşınmazımızla ilgili 1990 yılında tahsis belgesini aldıktan sonra 4 ayda bir Emlak bankası aracılığı ile işgal ettiğimiz gecekondumuza ait arsanın arsa bedellerini ödemiş bulunmaktayız. Bu ödemeler yaklaşık 12 taksitte 4 senede tamamlandı. Büyükşehir belediyesine yaptığımız tapu senedini almamız için ödenmiş bulunan bedellerin yeterli olmadığı bize çok yüksek fiyatlandırma yapılıp tapu sahibi olabileceğimiz bilgisi verildi. İşin içinden bu şartlar altında çıkamayacağız gibi gözükmekte. Hukuki olarak tescil hakkımız doğmuş olabilir mi? Bu konuyla ilgili tescil talebinde bulunup hak sahibi olan varsa emsal gösterme şansımız var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-14

LPG istasyonunun imar planına işlenmesi

İmar planında akaryakıt istasyonu işlenmiş olmasına rağmen LPG istasyonu işlenmiş ibaresi olmayan bir yere LPG satış ruhsatı belediye tarafından verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-14

Basit tamirat

Bir apartmanın zemin katında mevcut bir dükkan için, yapı kullanma izinleri alındıktan sonra dükkan içinde mevcut bir duvar (statik yönden bir sıkıntısı olmamak kaydıyla) yıkılmıştır. Bu duvarı yıkmak basit tamirata mı girer? Tadilat ruhsatı gerektirir mi? Ayrıca apartman sakinlerinden muvafakat alınması gerekli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-02

Yapı Ruhsatı

Belediye imar sınırları içerisinde karayolu üzerinde demirden yapılacak bir üst geçide yapı ruhsatı düzenlemek gerekir mi? Ayrıca böyle bir ruhsat teknik olarak mümkün müdür? 3194 sayılı İmara Kanunu kapsamında yapı olarak değerlendirebilinir mi? Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 59. maddesindeki muafiyet üst geçitleri de kapsar mı? Adrese dayalı kayıt sistemi düşünüldüğünde üst geçit yapılan yerin bir kapı numarası olmadığı da nazara alındığında bu teknik olarak imkansız gözüküyor. Ancak ruhsat alınmayınca ruhsatsız yapı durumuna düşer diyen şehir plancıları var ne dersiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-24

Yapı ruhsatı verilmesi ve imar para cezası

1-Belediye sınırları içinde imarlı alanda 1992 yılında ruhsat almış ve bugüne kadar ruhsat yenilemesi yapmamış 88 hisseli, kat irtifakı kurulmuş büyük bir parsel var. Parsel üzerinde bazı binalar yapılmış bazıları yapılmamış. Oradan hisse satın alan vatandaş yerine projesindeki inşaatı yapmak istiyor. Hissedarların toplanması mümkün değil. Tek ruhsata bağlı bu yerdeki vatandaşa binalarını yapmaları için nasıl yardım edebiliriz? Yeniden ruhsat nasıl verebiliriz? Nasıl bir uygulama yapabilirim? Ruhsat süresi geçmiş, yönetim yok, binaların kimi tamamlanmamış, tek tek ruhsat verebilir miyim? (ada parsel yapmaya uygun değil ) 2-Durdurulan kaçak bir inşaata İmar Kanunu’nun 42. maddesi gereği en az kaç lira ceza yazılabilir? Ya da encümen sadece 32. maddeye göre yıkım kararı alsa bina ruhsata bağlansa para cezası verilmezse ne olur? Encümenin ceza verip vermemekte takdir hakkı var mı? Vatandaş işlemlerini halledene kadar, 4 katlı bir yapının, yapı durdurma tutanağı tarihinden 1 ay sonra encümene gelirse veya tutanak daha geç tarihlerde encümene gelirse ne olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-24

Yol, meydan ve yeşil alana isabet binalar

Beldemizde (belediye olmadan önce köy iken) imar planı çizilmeden önce yapılan yapıların birçoğu şimdi imara isabet etmektedir. Söz konusu inşaatını devam ettirmek üzere yapı sahibi belediyeye dilekçe vererek inşaatını yapmak veya mevcut binasına kat atmak istiyor ve imara açılacağı (yol, meydan, yeşil alan vs.) zaman hiç bir hak iddia etmeyeceğini dilekçesinde taahhüt ediyor ve encümenden inşaatın devamı için izin istiyor. Belediye encümeni bu şekilde karar alıp vatandaşa müsaade verebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-11-30

İmar para cezalarına indirim uygulanması

Belediye encümenince kesilen imar para cezalarının tahsilinde Kabahatler Kanununda uygulanan indirimi uygulayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-11-22

Zemin etüdü raporlarının onaylanması

Ben Büyükşehir Belediyesine bağlı merkez ilçesinde imar işleri müdürlüğünde jeoloji mühendisi olarak görev almaktayım. Yapı ruhsatları verilirken gerekli olan mimari statik vs. gibi projeler birimimiz bünyesinde incelenmektedir. Ancak proje ekleri içinde yer alan zemin etüt raporları Büyükşehir Belediyesi tarafından incelenmektedir. Her türlü yazışmalarımıza rağmen gereken inceleme iznini belediyemize vermemektedir. Neden olarak Büyükşehir Belediyesi Yönetmeliğini göstermektedir. Oysa yönetmelikte bu konu ile ilgili açık bir ibare olmayıp ilçe belediyelerinin yeterli teknik personele sahip olması durumunda zemin etüt raporlarını inceleyebileceğini vurgulamaktadır. Yine aynı yeterli teknik personele bir açılım getirmemekle birlikte birimimizde 3 inşaat mühendisi, 1 jeoloji mühendisi, 2 mimar, 1 harita mühendisi ve diğer teknik elemanlar bulunmaktadır. Bayındırlık Bakanlığının yönetmelikleri yapı ruhsatı alırken gerekli proje ve eklerinin kontrol ve yasal sorumluluğunu ruhsat kesen ilgili birime ait olduğunu vurgularken ve ayrıca Büyükşehir Belediyesi Yönetmeliğinde bağlayıcı bir etken bulunmazken biz ilçe belediyesi olarak zemin etüt raporlarını Büyükşehir belediyesinden izine tabi kalmadan bünyemizde onaylayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-10-27

İmar Uygulamaları

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 28. maddesinin 10. paragrafına uygun olarak yapı kullanma izin belgesi verebilmemiz için nasıl bir uygulama takip etmemiz gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-10-18