İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Yap-işlet modeliyle yaptırılacak inşaatların proje ve ruhsatları
belediyemize ait yap-işlet modeliyle verilen yere yapılacak olan inşaatların proje ve ruhsatları nasıl ve kimin adına kesilecek ? çalışmalarınızda başarılar diler Saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-28
Yapı ruhsatının yenilenmesi
2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununu'nun 65, 77, 84 ve Ek 6 ıncı maddelerinde belirlenen maktu harç tarifelerinin, belediye grupları itibarıyla tespit edilmesi hakkında karar karar sayısı 2005 / 8730 olup, 07.05.2005 tarih 25808 sayılı resmi Gazete yayınlanmış olup, yayınlanan harçlar listesinde ise; inşaat ruhsatı yenileme harçları bulunmamaktadır.İnşaat ruhsatı alan kişilerin 5 yıl süre içerisinde inşaatının yapımı tamamlamamış ve yarım kalan, yapı kullanma izni almayan inşaatların tamamlanması için inşaat ruhsatı yenileme harçlarını neye göre alınacağını bildirilmesi hususunda, saygılarımla arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-27
İmar planında yola isabet eden binaların yıkılması
1998 yılında turizm bölgesi ilan edilmiş olup imar ıslah çalısması yapılmıştır lakın belediyenın kuruluşundan daha onceleri kadımden bu yana yapılmış ruhsatları bulunmayan ve imar planında kamuya ait yola denk gelen mevcut binalar bulunmaktadır. bu binalar için herhengi bir kamulastırma yapılmayıp yoldanda kurtarılmamıştır,belediyemiz encumenı bu mevcut yola gelen binaların yıkılmasını istemektedir ,mevcut binaların yıkılıp yolun acılması için nasıl bir yol izlenmelidir ve hangi maddelere dayanarak bu binaların bir kısmı vatandaşların kendi arzularıyla yıkmak isteyip bir kısmınında itirazı söz konusu olabilir.yanlış bir uygulama yapmamamız için bu konuda yardımcı olmanızı bekliyorum ,teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-23
Yapı denetimi
4708 sayılı Yapı denetimi Hakkında Kanunun 1'nci maddesinin ikinci fıkrası'da 'Ruhsata tabi olmayan yapılar' ibaresinden sonra gelmek üzere ' ile Tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam iki yüz metre kareyi geçmeyen müstakil yapılar' ibaresi ve kanunun uygulanmasına ait aşağıda tanımlar bölümünde de Yapı İnşaat Alanı ve bu alan sınırları belirtilmiş olup bu tanıma göre bir yapının yapı denetim kapsamına girip girmeyeceğini belirlerken bodrum kattaki kömürlük vb. gibi ortak alanların da m2 olarak hesaba katılması gerektiği anlaşılmasına rağmen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün 'Yalova Valiliği Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne yazmış olduğu 18/11/2004 gün ve 14392 sayılı' 5205 sayılı Kanun Uygulaması' konulu görüş yazısının ikinci paragrafında toplam 200 metre kare ifadesinden bodrum katlar dahil yapının 3030 sayılı Kanun Kapsamı dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde belirtilen Kat Alanı Sayısına(KAKS) (Emsal) esas alanının anlaşılması gerektiği belirtilmiş olup,'Kömürlük vb. alanlar'KAKS'alanına dahil bulunmamaktadır. Söz konusu Kanunu uygularken hangi tanımı(İnşaat Alanımı KAKS'mı) dikkate alarak yapıları değerlendirmemiz gerekmektedir.Saygılar
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-14
Projesine ve ruhsata aykırı eklenti
İçerisinde ruhsatlı ve iskanlı 3 blok bina bulunan bir parselde zemin kattaki bir daire sahibi proje dışı dairesine 2,5 m. yüksekliğinde 3,20*10 ebadında betonarme bir alan daha ilave etmiş olup yapılan şikayetler üzerine 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32 ve 42.maddelerini uygulayıp kendisine yasal tebligat yapıldı 1- Söz konusu kaçak ilavenin bulunduğu daire sahibi bu kaçak kısmın daireyi alırken müteahhit tarafından yapıldığını kendisinin bu durumu bilmediğini dolayısıyla para cezasının bu kişi üzerine kesilmesini talep etmekte 2- Kaçak kısım ile ilgili olarak ise yıkım yerine, kurumumuza tadilat projesi getirip bu kısmında ruhsatlandırılarak yasal hale getirilmesini talep etmekte olup Vatandaşımızın talep ettiği konularla ilgili nasıl bir işlem yapabileceğimiz konusunda bizleri aydınlatırsanız memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-14
İmar affı
Sayın yönetici, 24.02.1984 tarihinde yürürlüğe giren 3290/2981 sayılı İmar affı yasası uyarınca İl Özel İdaresine tahsis edilen hazineye ait taşınmazlara verilen Tapu tahsis belgesi; başvuru yapan ilgili yurttaşlara o günün koşullarında harçları ödettirilirek kendilerine tahsis edilmiştir.Şimde bazı yurttaşlarımız kendilerine tahsis edilen taşınmazların kendilerine satılmasını istemektedirler.Ayrıca bazıları kendilerine tahsis edilen alandan arta kalan taşınmazın satılmasını istemektedirler ( Örneğin İl Özel İdaresine 596.m2 tahsis edilen bu yerin 400.-m2.si yurttaşa tahsis edilmiştir.)yasal olarak İl Özel İdaresi bu taşınmazları satabilirmi ? Tapu Tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi yasal olanaklımıdır? Yanıtlarınız için çok sağolun ve başarılar.
- Soru Cevaplandı
- 2005-09-30
İmar kirliliğine neden olma
İyi çalışmalar ; Türk Ceza Kanununun 184. maddesine ek olarak çıkan 5377 sayılı kanunun 21. maddesine (184.maddenin İkinci ve Üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.) göre 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılan ruhsatı alınmış fakat yapı kullanma izni (İskan) olmayan binalara su abonesi ver demekmidir. Yoksa bu ceza kanunu hükümlerini uygulamayacağım, verirseniz eğer imar kanununa göre işlem yaparım demekmidir. Bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim. İlgilerinize teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2005-07-29
İmar Para Cezaları Kimlere Verilir?
İmar Kanunu 32. ve 42. maddesine göre yıkım kararı ve para cezası verilmiştir.Kanunda yapı sahibi denilmiştir. Burada yapı sahibinden anlasşılması gereken tapu maliki mi yoksa inşaatı yapan kişi midir? Bilgi veriseniz sevinirim. Teşekkürler.
- Soru Cevaplandı
- 2005-02-28
Su aboneliği
Kasabamızda ikamet eden fakat imar sahası dışı bir bahçeye su abonesi yapabilir miyiz? Bahçe vefat eden eşinin üstünde ve hisseli olarak tapusu var. Mücavir alan içerisinde bulunan ve hisseli bir bahçeye su abonesi yapabilir miyiz? Yaparsak hangi çözüm yolundan hareket etmem gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-06-22
Yola terk işlemleri
Kadastro parselinin imar planında yola gelen kısımlarının 15. ve 16. madde hükümlerine göre terk işlemi yaptırıldıktan sonra mı imar ruhsatı verilir? Vatandaş bir bedel iddia edebilir mi? Mahkemeye verse kazanır mı?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-21
Yapı kullanma izni alınmamış yerlerin adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki yeri
Beldemizde, yapı ruhsatı alınmış bulunan ve bu nedenle de adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde adresi inşaat olarak güncellenen yapılardan bir kısmı, yapı kullanma izin belgesi alınmaksızın, ya malik tarafından ya da kiraya verilmek suretiyle kullanılmaya başlanmaktadır. Buralarda ikamet etmeye başlayan kişilere, ‘Adnks’ gereği nüfus idarelerine adres değişikliklerini yaptıracakları esnada, ikamet ettiğiniz adres sistemde "inşaat" görünmektedir, bu durumda kaydınız yapılamaz denilmektedir. Dolayısı ile sistemde "inşaat" olan adresin "konut" olarak güncellenmesi talebi ile idaremize başvurulmakta, idaremiz de maliklerden yapı kullanma izin belgesi almalarına bağlı olarak güncellemenin yapılabileceği söylemektedir. Ancak muhatap olduğumuz kişilerin bir kısmı bu tür taşınmazlarda kiracı olduklarından bilfiil kendileri yapı kullanma izin belgesi almakta, malikler ise duyarsız kalmaktadır. Bu durumda yapı kullanma izin belgesi almadan oturulmaya başlanılmış binalarda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin de işlerliği açısından adres güncellemesi yapılarak "inşaat" olan adresin "boş konut" olarak güncellenmesinde herhangi bir sakınca var mı?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-20
İmar suçlarında zamanaşımı
Belediye sınırları ve mücavir alanları içinde 2004 yılından önce yapılan ve şu anda ikamet edilen yapıların 2010 yılında şikayet üzerine tespit edilmesi durumunda cezai işlem uygulaması ne olur? Daha önceden (2004 yılından önce) elektrik ve su abonesi almış olması, binanın eski olması (binanın yaşı) verilen cezayı nasıl etkiler? (örneğin 1995 yılında bina yapılmış ve şuanda binada oturuluyor, elektrik-su abonesi var, ama şikayet üzerine 2010 yılında tespit edildi? Cezası ne olur?)
- Soru Cevaplandı
- 2010-12-23