Çeşitli harçlar

2464 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesine göre Bina İnşaat Harcından muaf olan binalardan; Proje Tasdik Harcı, Hafriyat Harcı, Yapı Kullanma İzin Belgesi Harcı, İşgal Harcı alınıp alınmayacağı hakkında bilgi verilmesini ve kanuni dayanağının belirtilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-18

Yapı ruhsatı verilmesi

Beldemizde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuştur. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığınca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Programlama ve Proje Daire Başkanlığınca onaylanmış tip imar projesi ile başkanlığımıza yapı ruhsatı almak için müracaat etmişlerdir. Tip projede mimari, sıhhi tesisat ve betonarme proje ekleri bulunmaktadır. Yüklenici olarak İl Bayındırlık İskan Müdürlüğü elemanları olabilir mi? Mevcut projelere göre belediyemiz yapı ruhsatı verebilir mi? Yoksa odalara kayıtlı, mimar ve mühendis yüklenici mi istememiz gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-10-08

Mera Kanununa göre bazı belediyenin sorumlulukları

1- 4342 sayılı Mera Kanununun 19 uncu maddesinde; “Muhtarlar ve belediye başkanları, mera, yaylak ve kışlaklara tecavüz olduğu takdirde durumu derhal Bakanlık il veya ilçe müdürlüğüne, il ve ilçe müdürlükleri de valilik veya kaymakamlığa bildirmekle yükümlüdürler” hükmü bulunmaktadır. Söz konusu alanlara yapılan tecavüzler tutanakla bildirildiğinde, alanların tahliye işlemlerinin, kaymakamlık veya valilik makamlarından herhangi bir yetkili olmadan, belediyemizce yapılması istenmektedir. Belediyemizde söz konusu tahliye işlemelerinin Tarım İlçe Müdürlükleri veya Kaymakamlıkça konuya vakıf olan kişilerce yapılması ve orada yaşayan halkın bilgilendirilmesi istemekte ve tahliye işlemlerinde bu nedenle aksaklıklar meydana gelmektedir. Mera Kanununda tahliye işlemleri için belediyelere herhangi bir hüküm getirilmediğinden, Kaymakamlık Makamının tahliye istemi işlemini yapmadığımız takdirde yasal boyutu nedir, Kaymakamlık Makamının tahliye yazısını emir olarak mı algılamamız gerekir? 2- 4342 sayılı Mera Kanununun 20’ nci maddesinde inşaat yasakları belirtilmiş, söz konusu alanlara yapılan kaçak yapılarla ilgili belediyemizce 775 sayılı Gecekondu Kanununun 18’nci maddesine göre olay yeri tutanağı düzenlenmektedir. 775 sayılı Kanunun 18’nci maddesine göre Devlet hazine yerlerinde yapılan aykırı yapılar iskân edilsin veya edilmesin derhal yıktırılır hükmünden dolayı yıkım işlemi yapılmadan yapı sahibine tebliğ yapılma zorunluluğu var mıdır? Ayrıca, Türk Ceza Kanununun 184 üncü maddesi gereği Savcılığa suç bildirisini hangi makamın yapması gerekir? Yıkım masrafları haricinde maddi ceza uygulanabilir mi? 3- Tapu kaydı olmadığından dolayı turizm bölgesi içerisinde kalan lakin vasfı mera olan arazilerde ahşap yapı ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-08-13

Yapı ruhsatı

Uygulama imar planımızda en fazla 3 kata müsaade edilmektedir. Yapı ruhsatı aşamasındaki projeler 3 kat olarak çizdiriliyor. Ancak tek kat ruhsat alınıyor. 5. yılın bitiminden sonra 2. kat için müracaat ediliyor, vereceğimiz ilave kat ruhsatı için yeniden proje isteyecek miyiz yoksa daha önceki çizdirmiş olduğu 3 katlı projesi üzerinden mi ruhsat düzenleyeceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-07-30

Cins değişikliği

Belediyemiz sınırları içerisinde yeni kadastro gören mahallelerimizde, kadastro çalışmaları sırasında araziler krokilendirilmiş, tapuya tescil edilmiş lakin üzerinde bulunan yapıların (ev, kagir bina, ahır, samanlık vb.) krokilendirilmesi ve tapuya tescili unutulmuştur. Söz konusu kadastro ölçümleri bitmiş askı süreleri geçmiştir. Unutulan yapıların kayda alınması için Kadastro Müdürlüğü cins değişikliği yazısı istemektedir. Ancak belediye mevzuatına göre cins değişikliği verilebilmesi için, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izin belgelerinin olması gerekmektedir. Bu yapılar 1957 yılından sonra yapılan yapılar olup, emlak beyanları ve numaratajı olan yapılardır. Gerek mevzuat gerekse diğer etkenlerden dolayı ruhsat verilme şansı yoktur. Kadastrodan önce olduğu tespit edilen ama kadastro ölçümlerinde unutulan bu yapılar için belediyemiz Kadastro Müdürlüğü’ne cins değişikliğinin yapılması şeklinde yazı yolladığı takdirde Kadastro Müdürlüğü’nce cins değişikliği yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-27

Baz istasyonlarına yapı ruhsatı

13.10.2009 tarih ve 27375 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 01.10.2009 günlü kararına göre; 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun Ek 35’inci maddesinin; “Elektronik haberleşmeyle ilgili alt yapı oluşumunda kullanılan direk, kule, kulübe, konteynır, anten, dalga kılavuzu, enerji nakil hattı, alt yapı niteliğindeki tesisler gibi her türlü taşınır, taşınmaz mal ve teçhizat, kanun hükümlerine ve Kurum tarafından çıkarılan yönetmeliklere uygun olarak kurulmak ve Kurumdan gerekli izin, ruhsat veya sertifikaları almak şartıyla, 3194 sayılı İmar Kanunu ve İmar Kanununa dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde belirtilen yapı ruhsatiyesine ve yapı kullanma iznine tâbi değildir.” maddesinin yürürlüğü durdurulmuştur. Bu uygulamaya göre Baz istasyonu kurulabilmesi için firmalar yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi almak durumundalar. Belediye arazisinin üzerinde mevcut olan baz istasyonu için biz firmadan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi isteyecek miyiz? Eğer istenecek ise, almadıkları taktirde mevcut sözleşmemiz olmasına rağmen (sözleşme 26.06.2011 tarihine kadardır) sözleşmeyi fesh ederek baz istasyonunun kaldırılmasını sağlayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-22

Binalarda kömürlük ve depo yeri ayrılması zorunluluğu

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 51 nci maddesi gereği,"Kalorifersiz binaların bodrum katlarında eklenti ihdas etmemek kaydı ile her daire için en az 2,50 m2 odunluk, kömürlük veya depo ayrılması zorunludur."denmektedir. Bodrum katlı olarak inşa edilmeyen ve teras çatı gösterilen projelerde her bağımsız bölüm için en az 2,50 m. lik kömürlüğün bağımsız bölümün bulunduğu katta çözülmesi sağlanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-08

Birleşme ve katılma

Belediyemiz ile Akçay Köyünün birleşmesine ilişkin yasal prosedür tamamlanarak süreç, belediye meclisinin almış olduğu karar ile kabul edilerek pratikte katılım gerçekleşmiştir. Ancak yeni katılan yerde özel ya da tüzel kişilerin imar mevzuatına göre yapmayı planladıkları işler için (mevzii plan, hâlihazır alımı, ifraz ya da tevhid işlemleri gibi.) belediyemize müracaat ettikleri görülmektedir. Öte yandan 5393 sayılı Kanunun 12.maddesine göre bu yolda alınan kararların uygulaması takip eden yılın ocak ayının birinci günü yürürlüğe gireceğine göre ve hem belediye hem de katılan beldenin (köyün) muhtarlık tüzel kişiliği bu zamana kadar devam edeceğine göre imar mevzuatına göre gerçekleştirilecek işlemlerin tasdik veya onay makamı belediye başkanlığımız mı, özel idare mi olacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-06

İmar para cezası

3194 sayılı İmar Kanununun ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan kaçak yapılara 42. madde kapsamında idari para cezaları verilmekte idi. Anayasa Mahkemesinin ilgili maddeyi iptal etmesi sonucu; il encümeni hangi kanunun hangi maddesi çerçevesinde ceza vermesi gerekmektedir? Veya kaçak yapılar için ne şekilde idari para cezası uygulanmalıdır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-25

Mera alanının yatırıma açılması

Kullanımı belediyemize ait imar planı dışında 2 adet mera var. Tarımsal sera kurmak isteyen bir yatırımcı bizden yatırımı için yer istedi. Söz konusu bu meralık yerleri yatırımcıların kullanımına hızlı bir şekilde nasıl açabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-05

Teknik Uygulama Sorumluluğu

Yapı sahibi ile fenni mesul arasında imzalanan (TUS) sözleşmesinin bir suretinin belediyelerce istenmesi gerekir mi? Yapı sahibinin fenni mesulü sadece şehri terk ettiğini, kendisine bir ihtarname gönderdiğini, bu yüzden de bir önceki fenni mesulü azledip yerine bir başka fenni mesulü atadığını beyan etmesi üzerine belediyenin bu doğrultuda bir işlem yapması uygun olur mu? Yani tek taraflı azil mümkün mü? Şayet mümkünse yenisinin atanmasında hangi prosedür izlenecektir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-08-20

Yapı ruhsatının yenilenmesi

29.12.1999 tarihli 4 katlı inşaat ruhsatı bulunan bir inşaatın zemin+2 kat inşaatı yapılmıştır. 5 yıl süre içinde 2 katlık sigorta primi yatırılmış 1 ve 2 kat için oturma ruhsatı verilmiştir. Zemin kat için her hangi bir işlem yapılmamıştır. Zemin kat için sigorta işlemlerin olması için ruhsat yenilenmesi gerekmektedir. Ruhsat yenileme işlemi yapılırken 1999 tarihinde verilen inşaat ruhsatına istinaden evrak istemeden inşaat sahibinin talebi üzerine yenileme işlemi yapılabilir mi? Yapılamazsa hangi evrakların istenmesi mecburidir. Zemin kat, 1.kat ve 2. kat irtifakı yapılmıştır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-08-19