İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Ruhsat yenilemesinde harç alınır mı?
3194 sayılı İmar Kanununun 29.maddesinde "Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren 2 yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddeti ile birlikte 5 yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır. Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz..." hükümlerine yer verilmiştir. Buna göre yapı ruhsatı alınan ve 2 yıl içinde inşaata başlanan ancak 5 yıllık süre sonunda bitirilemeyen ve 5 yıllık süre sona ermeden ruhsat yenilemesi yapılan yapılardan ayrıca harç alınmaması, varsa muafiyetlerin dikkate alınması gerektiği anlaşılmaktadır. Ancak 5 yıllık ruhsat süresi sona eren ve ruhsat yenilemesi yapılmayarak ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara yeniden yapı ruhsatı tanzim edilirken; ilk ruhsat tarihinde yürürlükte olan ve 2982 sayılı Kanunla getirilen harç muafiyetinin, 4369 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi dikkate alınarak uygulanıp uygulanmayacağı ve bina inşaat harcının tahsil edilip edilmeyeceği konusunda bilgi verilmesini ve kanuni dayanağının belirtilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-17
İmar para cezaları
İmar mevzuatına aykırı hareket etmek ve imar planlarına uymadan yapılan işlerde verilen para cezaları kaldırıldı mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-13
SGK’ya işyeri bildirimi, kat mülkiyeti
1-İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Alt İşverenler Yönetmeliği ile ilgili 28.11.2008 -30527 tarih ve sayılı yazıda; 4857 sayılı İş Kanununun 3. maddesi hükmüne dayanarak hazırlanan Alt İşverenlik Yönetmeliğinin 27.09.2008 -27010 RG’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, söz konusu yönetmeliğin "Kayıt Dışı Alt İşveren İşyerlerinin Tescil İşlemleri" başlıklı 8. maddesinin 1. fıkrasında "SGK Müfettişleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşların denetim elemanlarınca işyerlerinde yapılan denetimlerde ya da ihale makamları, ruhsata tabi işlerde(maden arama ve işletme, inşaat, taş ocağı, vb.) ruhsatı veren merciler, sosyal güvenlik il müdürlükleri ile vergi dairelerinin kendi mevzuatı uyarınca yaptıkları işlemler sırasında, işyerlerinin Kanunun 3. maddesine göre ilgili bölge müdürlüğüne bildirimde bulunup bulunmadığını kontrol etmesi, bildirim yapmamış olan işyerlerinin unvan ve adreslerini ilgili bölge müdürlüğüne bir yazı ile en geç 15 gün içinde bildirilmesi" hükmünün yer aldığı belirtilmiştir. İdaremizce Yapı Ruhsatı Belgesi verilmesinden sonraki aşama olan ruhsata inşaata başlama tarihi atılması ve yapı denetim kuruluşuna hakediş ödemesi aşamaların da inşaatların SSK'ya işyeri bildiriminin müteahhit veya mal sahibi tarafından yapılıp yapılmadığının ruhsatı veren idare olarak tarafımızdan aranıp aranmaması hususunda tereddüte düşülmüştür. Konu ile ilgili görüşünüzü bildirir misiniz? 2- 16 Ağustos 2008–26969 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir. İdaremizden yapı ruhsatı alınmış ve tamamlanmış, ancak kullanma izin belgesi alınmamış yapı ruhsat süresi dolmuş yapılarda kat irtifakının kurulabilmesi ve yine yapı ruhsatı alınmış ve tamamlanarak yapı kullanma izni alınmış, ancak kat irtifakı kurulmamış yapılarda kat irtifakının kurulabilmesi; Yönetmeliğin 5. maddesinde “Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabilmesi için onaylı ve geçerli yapı ruhsatı bulunması şartının aranması hükmü ile ilişkilendirilmesinde tereddüt yaşanmıştır. Her iki durum içinde onaylı ve geçerli yapı ruhsatı şartı hususunda görüşünüzün bildirilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-30
Yapı ruhsatı yenilenmesi
3194 sayılı İmar Kanununa göre geçmiş yıllarda 2 ya da 3 katlı ruhsat alarak yapımına başlanmış ruhsat süresi içinde 1 katı tamamlanmış diğer katlara hiç başlanmamış ve ruhsat yenilemesi yapılmayarak ruhsatı hükümsüz duruma düşmüş bulunan inşaatlar ve yine ruhsat alınarak yapımına başlanmış çok katlı inşaatlarda kaba inşaatı tamamlanarak ruhsat yenilemesi yapılmayarak ruhsatı hükümsüz duruma düşmüş yarım inşaatlara ait tamamlama talebiyle yapılan ruhsat müracaatlarında; yapılan inceleme sonucunda imar planı ve imar mevzuatı kapsamındaki Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 18. maddesi gereği ön, yan ve arka bahçe hükümlerini karşılamadığı görülmektedir. 3194 sayılı İmar Kanununun 29. maddesi gereği, “başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır” denilmekle birlikte, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12. maddesinde ise “Bu yapılar hakkında yeniden ruhsat alma tarihinde yürürlükte bulunan plan ve mevzuat hükümleri uygulanır.” denilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz durumda bulunan yapılara 1 kat yenileme, yeniden veya kat ilavesi şekliyle yapılan inşaat ruhsatı taleplerinin ve kaba inşaatı tamamlanarak kalan kısımlarının tamamlanabilmesi ve yapı kullanma izin müracaatlarının değerlendirilmesi iş ve işlemlerinde idaremiz tarafından izlenecek yol hususunda görüşünüzün belirtilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-30
Kaçak yapı
1990 yılında Koruma Amaçlı İmar Planında ve 1/1000 'lik Uygulama İmar Planında konut alanlarında iki kata izin verilmişken resmi kurumlara üç kata izin verilmiştir. Plan notlarında; kırsal yerleşim gelişme konut alanlarında yapılanma koşulları belirtilen esaslar uygulanacaktır. Konutlar 2 katlı ayrık ikili nizam yapılabilir. Tüm konut adaları parsellerinde TAKS:0.20, KAKS:0,30 —Müştemilat (Ahır-Samanlık-Depo vb.) Emsale dâhil değildir. Avluda yer alacak müştemilat TAKS:0,05, h:3,00 m yapılar yöre karakterine uygun iç avlulu tipte olabilecektir. —Avlu duvarları yüksekliği en çok 2,00 m olacaktır. Yapılar komşu parsel sınırına kadar yanaşabilir. Bu durumda komşu parsele yanaşan cephede kapı-pencere açılamaz. Çıkma yapılamaz. Ancak komşu parsele en az 1,00 m yaklaşıldığı hallerde kapı-pencere açılabilir. Denilmektedir. Bir vatandaşımız resmi kurumları emsal göstererek 3 katlı kaçak inşaat yapmış ve belediyemizce mühürlenerek durdurulmuştur ve savcılığa sevkedilmiştir. Yasal süreç devam etmekte ancak Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturması devam eden vatandaş 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 184/5. maddesi uyarınca mühürlenen inşaatlar için belediyemize 2 kat için müracaat etse sadece 2 katı ruhsata bağlayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-27
Mühürleme görevi
Kaçak ve ruhsatsız inşaatı durdurmak ve mühürlemek için tespit etmek kimin görevidir? Hafta sonları da kaçak ve ruhsatsız inşaatları durdurmak ve tespit etmek zabıtanın görevi midir? Zabıta ekipleri her rutin kontrollere çıktığında fen işleri müdürü iştirak etmek ve tutanaklarda imza atmak zorunda mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-27
Fenni mesulün yapı kullanma izin belgesini imzadan imtina etmesi
Belediyelerde düzenlenen tip yapı kullanma izin belgesi evrakında yapı denetimi bölümü 86 ncı hanede bulunan, fenni mesulün imza kısmına, fenni mesullerden herhangi biri sebep belirtmeden imza atmaya gelmediği takdirde yapılacak işlemler nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2007-07-13
Yap-işlet modeliyle yaptırılacak inşaatların proje ve ruhsatları
belediyemize ait yap-işlet modeliyle verilen yere yapılacak olan inşaatların proje ve ruhsatları nasıl ve kimin adına kesilecek ? çalışmalarınızda başarılar diler Saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-28
Yapı ruhsatının yenilenmesi
2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununu'nun 65, 77, 84 ve Ek 6 ıncı maddelerinde belirlenen maktu harç tarifelerinin, belediye grupları itibarıyla tespit edilmesi hakkında karar karar sayısı 2005 / 8730 olup, 07.05.2005 tarih 25808 sayılı resmi Gazete yayınlanmış olup, yayınlanan harçlar listesinde ise; inşaat ruhsatı yenileme harçları bulunmamaktadır.İnşaat ruhsatı alan kişilerin 5 yıl süre içerisinde inşaatının yapımı tamamlamamış ve yarım kalan, yapı kullanma izni almayan inşaatların tamamlanması için inşaat ruhsatı yenileme harçlarını neye göre alınacağını bildirilmesi hususunda, saygılarımla arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-27
İmar planında yola isabet eden binaların yıkılması
1998 yılında turizm bölgesi ilan edilmiş olup imar ıslah çalısması yapılmıştır lakın belediyenın kuruluşundan daha onceleri kadımden bu yana yapılmış ruhsatları bulunmayan ve imar planında kamuya ait yola denk gelen mevcut binalar bulunmaktadır. bu binalar için herhengi bir kamulastırma yapılmayıp yoldanda kurtarılmamıştır,belediyemiz encumenı bu mevcut yola gelen binaların yıkılmasını istemektedir ,mevcut binaların yıkılıp yolun acılması için nasıl bir yol izlenmelidir ve hangi maddelere dayanarak bu binaların bir kısmı vatandaşların kendi arzularıyla yıkmak isteyip bir kısmınında itirazı söz konusu olabilir.yanlış bir uygulama yapmamamız için bu konuda yardımcı olmanızı bekliyorum ,teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-23
Yapı denetimi
4708 sayılı Yapı denetimi Hakkında Kanunun 1'nci maddesinin ikinci fıkrası'da 'Ruhsata tabi olmayan yapılar' ibaresinden sonra gelmek üzere ' ile Tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam iki yüz metre kareyi geçmeyen müstakil yapılar' ibaresi ve kanunun uygulanmasına ait aşağıda tanımlar bölümünde de Yapı İnşaat Alanı ve bu alan sınırları belirtilmiş olup bu tanıma göre bir yapının yapı denetim kapsamına girip girmeyeceğini belirlerken bodrum kattaki kömürlük vb. gibi ortak alanların da m2 olarak hesaba katılması gerektiği anlaşılmasına rağmen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün 'Yalova Valiliği Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne yazmış olduğu 18/11/2004 gün ve 14392 sayılı' 5205 sayılı Kanun Uygulaması' konulu görüş yazısının ikinci paragrafında toplam 200 metre kare ifadesinden bodrum katlar dahil yapının 3030 sayılı Kanun Kapsamı dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde belirtilen Kat Alanı Sayısına(KAKS) (Emsal) esas alanının anlaşılması gerektiği belirtilmiş olup,'Kömürlük vb. alanlar'KAKS'alanına dahil bulunmamaktadır. Söz konusu Kanunu uygularken hangi tanımı(İnşaat Alanımı KAKS'mı) dikkate alarak yapıları değerlendirmemiz gerekmektedir.Saygılar
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-14
Projesine ve ruhsata aykırı eklenti
İçerisinde ruhsatlı ve iskanlı 3 blok bina bulunan bir parselde zemin kattaki bir daire sahibi proje dışı dairesine 2,5 m. yüksekliğinde 3,20*10 ebadında betonarme bir alan daha ilave etmiş olup yapılan şikayetler üzerine 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32 ve 42.maddelerini uygulayıp kendisine yasal tebligat yapıldı 1- Söz konusu kaçak ilavenin bulunduğu daire sahibi bu kaçak kısmın daireyi alırken müteahhit tarafından yapıldığını kendisinin bu durumu bilmediğini dolayısıyla para cezasının bu kişi üzerine kesilmesini talep etmekte 2- Kaçak kısım ile ilgili olarak ise yıkım yerine, kurumumuza tadilat projesi getirip bu kısmında ruhsatlandırılarak yasal hale getirilmesini talep etmekte olup Vatandaşımızın talep ettiği konularla ilgili nasıl bir işlem yapabileceğimiz konusunda bizleri aydınlatırsanız memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 2005-12-14