Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Personel giderinin % 40’ ı aşması
Belediyemiz bünyesinde 12 memur ve 14 kadrolu işçi bulunmaktadır. Belediyemizin yıllık personel gideri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirinin yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarın % 40' ını aşmaktadır. Bu durumda özürlü veya eski hükümlü personel alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-14
Belediyelere Uzman Erbaş ataması
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olarak istihdam edilen Uzman Erbaşların Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Atanmalarına İlişkin 2000/2 nolu Tebliğe istinaden belediyemize atanmak isteyen 14 yıllık hizmetleri bulunan iki başvuru olmuştur. Bu kişilerin eğitim durumları, biri lise mezunu, biri lise terktir. Kurumumuzda boş bulunan memur kadrolarına atanmaları uygun olur mu, açıktan atama izni almamız gerekli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-11
İşçilere imza yetkisi
Bilindiği gibi kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği belirtilmiş ve 657 sayılı Kanunun ilgili maddesinde istihdam şekillerine yer verilmiştir. Belediyede; 1-Daimi işçi veya 5620 sayılı Kanundan dolayı geçici işçi olarak çalışan işçi personele başkanlık makamı tarafından her türlü veya kısmı işler için imza yetkisi verilebilir mi? Zabıta hizmetlerinde görevlendirilerek tutanaklara imza atması veya hakedişler, ihale komisyon üyeliği, muayene kabul işlemlerinde görev alınabilir mi? 2-Ayrıca zabıta hizmetleri ile ilgili hizmet alımı yapılıp personel çalıştırılarak, zabıta hizmetlerindeki görevler yürütülebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-06-22
Görevde yükselme
Sarayköy Belediyesinde Y.H. Sınıfında odacı olarak 8 yıldır görev yapmaktayım. Bu arada Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi 4 yıllık okumakta iken, şu anda iki yıllık ön lisansımı aldım. Şu anda 2 yıllık yüksekokul mezunu konumundayım. Belediyemizde G.İ.H. Sınıfına geçmek istiyorum. Sınav gereklimi? Direk başkanımın atamasıyla boş bir G.İ.H. kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 2008-06-20
İşçilikten memurluğa geçişte kıdem tazminatı ve işçi iken kullanılmayan izinler
Kurumumuzda 3 yıl boyunca sürekli geciçi işçi statüsünde çalıştım. Bu süre içinde izin kullanamadım. Şu anda atamam yapılarak memurluğa geçiş yaparak bulunduğum belediyede görevime devam etmekteyim. Kullanamadığım izinlerle ilgili geriye dönük bir hak talep edebilir miyim? Şu an mevcut izin hakkım var mı? İşçilikten memurluğa geçişten doğan tazminat ödenebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2008-06-12
Mevsimlik işçiler
Belediyemizde yeterli personel olmadığından başkan için geçici bir şoför alınmıştır. Ancak, geçici işçiler 5 ay 29 günden fazla çalıştırılmamaktadır. Bu sebeple başkana şoförlük yapan geçici işçinin iş akdi 5 ay 29 sonra alınacaktır. Bu nedenle başkana şoförlük yapacak personelimiz bulunmamaktadır. Bu personelimizi aynı işyerinde değişik birimlerde çalıştırabilir miyiz. Yani geçici işçi konumunda bulunan işçiyi 5 ay 29 günden fazla çalıştırabilmemiz için ne yapmamız gerekmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2008-06-09
Sözleşmeli statüde ekonomist istihdamı
5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre belediyemizde istihdam edilmek üzere boş olan ekonomist kadrosunda 4 yıllık işletme bölümü mezununu 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-28
Mali hizmetler müdürlüğüne vekâlet
Ben 1997 yılında belediyede geçici işçi olarak çalışmaya başladım. Lise mezunuyum 16.11.1998 yılında 13/3 kadro derecede memurluğa atandım. 23.01.2006 tarihinden itibaren mali hizmetler müdür vekili olarak görev yapıyorum. Muhasebe yetkilisi sertifikası aldım. Asaleten mali hizmetler müdürlüğüne atanmamda ve bu görevden vekalet ücreti almamda bir sakınca var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-15
Hizmet alımı ile zabıta hizmetlerinin yaptırılması
5393 sayılı Belediye Kanununun 14/a fıkrasında zabıta hizmetlerini yapar veya yaptırır denilmektedir. Buna göre hizmet alımı ile alınan yardımcı zabıta personellerinin tutanak tanzim etme ve idari yaptırım kararı düzenleme yetkilerinin olup olmadığı konusunda tereddütler meydana gelmektedir. Bu konuda bizleri ve bizler gibi olan zabıta teşkilatlarını bilgilendirirseniz memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-08
Hizmet alımı ile zabıta hizmetlerinin yaptırılması
Kurumumuzda muvakkat büro elamanı adı altında çalıştırılan personelimiz, norm kadro kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde daimi işçi kadrosu adı altında zabıta müdürlüğümüzde çalıştırılmaktadır. Bu personelimizin tanzim edeceği idari yaptırım karar tutanakları, kapatma mühlet zabıt varakaları, kapatma zabıt varakası ve mühür fek zabıt varakalarına imza atıp atamayacağının hukuki açıdan sakıncasının olup, olmadığının bildirilmesini saygılarımla arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-05
5620 sayılı Yasaya göre sözleşmeli olan personelin askere gittiği zaman tekrar görevine dönmesi
5620 sayılı Yasaya göre sözleşmeli olan personel askere gittiği zaman tekrar görevine dönebilir mi? Kanunun hangi maddesine göre dönebilir. Birde nüfusu 2000 altında olan belediyelerde çalışan bu tip personeller il özel idaresine devir olacaktır. İl özel idaresine devir olan bu Kanun kapsamındaki personeller asker dönüşü il özel idaresinde iş başı yapabilir mi? 5620 sayılı Kanun diğer kanunlardan farklı olduğu için bu Kanun hükmüne göre çalışan personeller işten çıkarılabilir mi ve sözleşmeleri fesh edilebilir mi? 5620 sayılı Kanun özel bir kanun mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-02
Derdece ve kademe terfisi
Ben 13.03.1988 tarihinde Endüstri Meslek Lisesi mezunu 63.283.076 sicil nolu memur olarak Alaşehir Belediyesinde göreve başladım. Halende çalışmakta olup, 04.07.2007 tarihine kadar 4/3 derecede bulunmaktaydım. 04.07.2007 tarihinde Celal Bayar Üniversitesi-Alaşehir Meslek Yüksekokulundan mezun oldum. Geçici mezuniyet belgemi derece ilerlemesi için hesap işleri müdürlüğüne verdim 2 derece ilerlemem yapıldı 2/3 oldum fakat 90 ve üzeri sicil notu almış olmam itibariyle 2008 yılı içinde 1 kademe almam gerekmekte iken yani ½ olmam gerekiyorken kurumumca yeni çıkan norm kadroda 5 derecede ki norm kadroya (memur) mezuniyet belgesi ve sicil notu karşılığı alacağım derece olan 1 dereceye düşemeyeceğim 2. derecede kalacağım tarafıma bildirildi. Yapmış olduğum araştırmalarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 36-37 maddelerinde ve 631 sayılı KHK ne göre 2 yıllık yüksek okul mezunu 1 dereceye düşer der, fakat hesap işleri müdürlüğümüzce gerekçe olarak norm kadrodaki bulunduğum derecenin (5 dereceli memur kadrosu) 3 altı 3 üstü derece olan 2 dereceye kadar inebileceği belirtilmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile norm kadro yönetmeliği arasında çelişki ve yoruma göre uygulama yapılmakta olup 631 sayılı KHK de yeni düzenleme yapılmış olup 2 yıllık yüksek okul mezunları da 4 yıllık mezunların haklarına sahip ibaresi bulunmaktadır. Şubat 2008 maaş bordosunda 2/5 derecede işlem yapılmıştır. Hakkım olduğunu düşündüğüm 1 derece üzerinden kademe ilerlemesi gerçekleşemediğinden dolayı mağdur olmaktayım.
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-18