5620 sayılı Kanuna göre geçici işçi çalıştırılması

21 Nisan 2007 tarih ve 26500 sayılı RG de yayımlanarak yürürlüğe giren 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 1. maddesi gereğince, “Sürekli işçi ya da sözleşmeli personel statüsüne geçirilemeyen işçiler, 2006 Yılındaki çalışma sürelerini aşmamak üzere (bir yıl, yılsonunda çıkış şeklindeki uygulamayı) bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen usule göre vizesi yapılarak geçici iş pozisyonlarında istihdam edilmeye devam olunur” denilmektedir. Açıklanan Kanun maddesine göre, belediyemizde sürekli işçi kadrosuna veya söz-leşmeli personel statüsüne geçişi yapılamayan Mehmet A… bulunmaktadır. Kanunun belirtmiş olduğu 6 aydan az (5 ay 29 gün süre) 15.10.2007 tarihinde dolmuş olup çıkışı bu tarihte yapılmıştır. 5620 sayılı Kanunun geçici 1. maddesinin 2. fıkrası gereğince 2006 Yılındaki çalışma süreleri dikkate alındığında 2007 Yılı sonuna kader çalışmasında bir sakınca olmadığı anlaşılmıştır. Kaldı ki Mehmet A… kalifiye eleman olup, belediyemiz araçları olan Kamyon, İtfaiye, Traktör gerektiğinde Otobüs Şoförlüğünü ya-pacak özelliklere sahip, araç kullanma ehliyeti olan bir vasfa sahiptir. Belediyemizde bu Kanun yeni çıkması nedeni ile bu özellikte eleman bulunması mümkün olmadığından, 2007 Yılı kalanı olan 2 aylık süreyi de tamamlamasında kamu zararı olmayıp aksine belediyemizin işlerinin sekteye uğratmadan yü-rütülmesi açısından önem arz etmektedir. Açıklanan bu hususular çerçevesinde Mehmet A…’ nun kalan yılı tamamlamasında bir sakınca görülmemekte olduğundan 15.10.2007 tarihinde çıkışı yapılmış olan Mehmet A…’ nun tekrar işe başlatılmasında kamu zararı olmayacağı nedeni ile bir sakınca olmadığı anlaşılmıştır. Şimdi; 5620 sayılı Kanuna göre kadroya veya sözleşmeli statüye geçiremediğimiz ve takibe-den yılda 6 aydın fazla çalıştırdığımız personel ile ilgili olarak; İşe girişi 30.10.2007, çıkışı ise 31.12.2007 dir. Burada, 5620 sayılı Kanuna göre 2 aylık fazla çalıştırıp ödeme yapmış bulunmaktayız. Bu nedenle kamu zararı ortaya çıkar mı? Yukarıdaki şekilde bir olurla bu kişiye ihtiyaç vardır diyerek çalıştırmak olur mu? Kamu zararı yapılmışsa ödenmiş paraların geri alınmasında mevcut gecikme zammı mı uygulanmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-02-27

Başarılı işçiye ödül verilmesi

Belediyemiz hizmetlerinde çakışan başarılı işçilere bir maaş tutarında ödül verebilir miyiz? Verilirse, bunun için başkan onayı yeterlimi, yoksa bir karar mı almamız lazım?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-02-23

Sözleşmeli personel çalıştırılması

8 yıldır aynı belediyede hizmet alımıyla çalışmaktayım. Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bö-lümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı mezunuyum. 8 yıldır hizmet alımı olarak çalıştığım belediyede kadrolu, ya da sözleşmeli memur olarak çalışmam mümkün mü?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-11-28

İşyeri hekimi çalıştırılması

Bilindiği üzere; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartla-rının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzen-lemek amacıyla 30.06.2012 tarih ve 28339 sayı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren; İş Sağlı ğı ve Güvenliği Kanununun idari para cezaları ve uygulanması başlıklı 26. maddesinin (1). fıkrasının (b) bendinde “6 ncı maddesinin birinci fıkrası gereğince belirlenen nitelikte iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için beşbin Türk Lirası, aykırılığın de-vam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene ikibinbeşyüz Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, aynı fıkranın (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir ihlal için ayrı ayrı binbeşyüz Türk Lirası, (ç) bendine aykırı hareket eden işverene yerine getirilmeyen her bir tedbir için ayrı ayrı bin Türk Lirası,” idari para cezası verilir denildiğinden, herhangi bir ceza ile karşılaşılmaması için; Çalıştırılacak işyeri hekiminin hangi statüde istihdam edileceği (Memur, 1475-4857 sayılı Kanuna tabi işçi, sözleşmeli personel 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde), Ücretinin neye göre ödeneceği (Bakanlar Kurulunun belirlediği sözleşmeli personel ücreti, Bümko Sözleşmeli Personel ücreti, Türk Tabipleri Birliğinin işyeri hekimleri için belirlediği asgari ücret vb.), İşyeri hekimi istihdam etmek için Devlet Personel Dairesi Başkanlığından görüş ve İçişleri Bakanlı-ğı’ndan onay alınıp alınmayacağı konularında tereddütler yaşandığından, görüş ve önerilerinize ihtiyaç hasıl olmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-11-26

Zabıta memurlarının meslekten çıkarma cezası

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 40. maddesinin (d) bendinde yer alan meslekten çıkarma cezası ile ceza alan zabıta memuru işten atılarak işsiz mi kalır, yoksa kadrosu değişerek aynı belediyede memur olarak işine devam mı eder?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-09-28

Uzman erbaş ataması

Belediyemizde 14 adet sürekli işçi kadrosunda çalışan işçi ve 1 adet muhasebeci kadrosunda görev yapan memur bulunmaktadır. Belediyenin acil memur personele ihtiyacı bulunmaktadır. Belediyemize 31.12.2012 tarihinde sözleşmesi sona erecek olan bir 11 yıllık uzman çavuşu yasalar hükmünde almak istiyoruz. Personel alımı için; yapmamız gereken işlemler nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-09-27

Disiplin Kurulu Kararı ile iş akdi sonlandıran işçinin kıdem tazminatı

Kurumumuzda kadrolu işçi pozisyonunda çalışmakta olan personelimizin vardiya nöbeti sırasında vardiya amirine bıçak çekmesi ve sinkaflı sözler söylemesinden dolayı savunması alınarak, işçi disiplin kuruluna sevk edildi. İşçinin disiplin kurulu kararıyla iş akdi sona erdirildi. Söz konusu işçiye kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-09-03

Uzman Erbaş

Sn.Hocam; 3296 Sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olarak 2 yıllık sözleşme suresini tamamlayarak kendi isteğiyle görevden ayrılmış,2 yıllık yüksek okul mezunu (inşaat teknikeri) olan bir kişinin belediyemiz bünyesinde boş bir kadroya ataması yapılmak istenmektedir. Bu kişinin, GİH sınıfı veya TH sınıfı bir kadroya atamasının yapılması mümkün müdür. Mümkünse ne tür bir işlem yapmamız gerekmektedir? Selam ve saygılarımla...

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-08-29

Başka memurluklardan zabıta memurluğuna naklen geçiş

35 yaşında bir itfaiye eri zabıtaya geçip zabıta kadrosu alabilir mi? Yoksa sadece görevlendirme yoluyla mı geçebilir. 30 yaş sınırı bu geçişte de bir engel midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-08-02

Naklen atanma

Bingöl Belediyesinde 2010 yılından beri çalışmaktayım. Bingöl İl Özel İdaresinde uygun pozisyonda Mü-hendis kadrosu açığı bulunmakta olup, başvuru yaptım. Başvurum kabul edildi. Belediyeden istifa edip il özel idaresine geçebilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-07-23

Zabıta kadrosuna atama

görevde yükselme sınavı açılamayan yerlerde meclis kararı ile ) 5393 sayılı yasanın ı)Norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek maddesine istinaden belediye zabıtasında boş bulunan kadrolara atama yapla bilir mi

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-07-23

Kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi

14.08.1990 tarihinde zabıta memuru olarak göreve başladım. 1990 yılından itibaren de bir fiil ola-rak zabıta memuru kadrosunda görev yapmaktayım. 02.06.2008 yılında Anadolu Üniversitesi Ön Lisan-sı bitirerek aynı yıl intibakım yapıldıktan sonra, adı geçen üniversiteye dikey müracaat ederek 30.05.2011 tarihinde İktisat Fakültesinin Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 05.09.2011 tarihinde intibakım yapılarak zabıta müdürlüğünde münhal bulunan 5. dereceli zabıta me-murluğu kadrosunda değerlendirilmek suretiyle intibak sonucunda 1. derecenin 1. kademesine ilerle-tildim. Bu tarihten itibaren yeni derece ve kademem den maaş almaktayım. Ancak ne var ki 657 sayılı Kanunun 45. maddesinde "Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz". ibaresi var. Aynı maddenin deva-mında ise "5 ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz me-mur bulunmaması hallerinde, 36. maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükse-linebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür".denilmektedir Benim görev yapmış olduğum 5. dereceli zabıta memurluğu kadrosuna ters düşmüyor mu? Şu anda maaş almakta olduğum derece haklarına nasıl ka-vuşabilirim. Görev yaptığım zabıta müdürlüğünde 1 dereceli zabıta müdürlüğü kadrosu boş, norm kad-ro değerlendirilmesinde zabıta müdürlüğüne atanabilmek için şartlarımın yerinde olduğum kanısında-yım. Zabıta müdürlüğü kadrosuna dışarıdan başka biri atanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2012-07-21