Geçici işçi istihdamı

Niğde İli Altunhisar İlçesi Ulukışla Kasabası Belediye Başkanlığı’nda norm kadroya göre 10 adet işçi kadrosu ve 20 adet memur kadrosu bulunmaktadır. İşçi kadrosunun 5’i dolu, 5’i boş bulunmaktadır. Memur kadrosunun da 3’ü dolu, 17 adedi boş bulunmaktadır. Belediyemizde personel giderleri oranı bütçenin % 40 ını aşması üzerine 5 adet kadrolu işçiden 4 adedi 6111 sayılı Kanun gereği başka kurumlara gönderildi. İşçilerin gitmesi sebebiyle belediyemizde işçi eliyle yürütülmekte olan temizlik işleri, içme su arızaları v.s hizmetlerimiz aksamaktadır. Bunun için belediyemizde işçi eliyle yürütülecek hizmetlerin aksamaması için; a)İşçi teminini ne şekilde yapabiliriz? b)Belediyemizde meclis kararı ile 8 ay mevsimlik işçi çalıştırabilir miyiz? Adedi kaç tane olmalı? c)Temin edilecek işçiler İŞ-KUR tarafından mı temin edilmelidir? d)Belediyemizde yedek meclis üyesi, istifa etmesi üzerine belediyemizde işçi olarak çalıştırılabilir mi? e) Belediyemizin çeşitli işlerinde gündelikçi işçi puantaj usulü çalıştırılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-12-01

İstifa eden işçi için yapılacak işlemler

Belediyemizde kadrolu işçi olarak çalışan bir işçimiz hiç bir gerekçe göstermeden kendi isteğiyle istifa etmiştir. Bu personelimize yapılacak işlemler nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-10-13

Geçici işçinin kadrolu işçi olarak atanması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinin 12. maddesinin (d) bendinde, sınavsız işe alınmada istisnalar sayılmıştır. Buna göre; Kurum kanalıyla işe alınmış olmaları kaydıyla hizmet akitleri askıya alınmış olan ve aynı kapsam ve statüde işe başlatılacak bulunan mevsimlik işçiler, geçici işçiler ve muayyen süreli işlerde çalışan işçiler, Bu maddenin uygulanmasında işveren tarafından Kuruma (İş Kurumu anlaşılıyor) talep vermeye gerek yoktur. Ancak, bu madde kapsamında işçi alımının aynı kamu kurum ve kuruluşuna yapılması ve alınan işçilerin isimlerinin 15 gün içinde Kuruma (İş Kurumu anlaşılıyor) yazılı olarak bildirilmesi zorunludur. Anılan Yönetmeliğin 12. maddesi hükmü gereğince, belediyemizde 2-3 yıldan beri geçici işçi statüsünde 3 adet işçi istihdamı meclis kararı ile yapılmakta, bu işçiler 5 ay 29 gün çalışmalarına müteakip iş akitleri askıya alınmaktadır. Yönetmeliğin yukarıda belirtilen 12. maddesinin (d) bendine göre bu işçilere yazılı ve sözlü sınav yapmadan müracaatları halinde ya da Belediye Başkanının yazılı bildirmesi durumunda ve İş Kurumuna 15 gün içerisinde bildirmek şartı ile daimi işçi kadrosuna atanması mümkün müdür? Ayrıca eğer sınavsız alınması mümkün ise yapılması gerekenleri bildirmenizi dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-09-21

İtfaiye teşkilatında görevlendirilen personele giyim yardımı yapılması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 6. maddesinde “Resmî elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tâbidirler.”, 2. maddesinde “Bu Yönetmelik, genel ve katma bütçeli kurumlar, mahallî idareler, döner sermayeli kuruluşlar ve kamu iktisadî teşebbüsleri ile bunların iştirakleri ve müesseselerinde çalışan her sınıf ve derecedeki memurlar, sözleşmeli ve geçici görevle çalışan personel ile işçilerin kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esasları kapsar.” denilmektedir ve 5. maddesinde de, 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar belirtilmiştir. Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 35. maddesinde ise “ İtfaiye personeli resmi kıyafet giymekle yükümlüdür. Personelin resmi kıyafet giderleri; yazlık, kışlık, harici elbise ve kişisel koruyucu teçhizat da dahil olmak üzere ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 sayılı Kanunun 211 inci maddesi esas alınarak belediye tarafından karşılanır. Yazlık ve kışlık elbise her yıl, tören elbisesi ise iki yılda bir verilir. İtfaiye personelinin kıyafeti ve rütbe işaretleri, ekte yer alan Örnek-6’da gösterilmiştir.” denilmektedir. GİH sınıfındaki V.H.K.İ. unvanındaki memurun farklı bir görevlendirmesi olmaksızın Belediye itfaiye teşkilatında çalıştırılması halinde üniforma mı yoksa takım elbise mi giymesi gerektiği konusunda bilgi almak istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-01-27

Sözleşmeli personelin müdür kadrosunda görevlendirilmesi

Belediyede biyolog kadrosunda memurum. Derecem 3/2 ve norm kadroda aynı görevi yapan sözleşmeli bir memurun müdür olarak atanma hakkı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-01-10

Sözleşmeli personelin başka kuruma geçişi ve özlük hakkı

Çanakkale Ayvacık Belediyesinde 5393 sayılı kanunun 49. maddesine göre tam zamanlı sözleşmeli mühendis olarak çalışmaktayım. Bu konumda çalışmaktayken 2008 KPSS sonuçlarına göre Çevre ve Orman Bakanlığı, 4b li sözleşmeli Çevre mühendisi alımı yaptı ve bende başvuru yaptım Çanakkale Çevre İl müdürlüğüne atanmaya hak kazandım. Ancak Bakanlık, Belediye de sözleşmeli çalışıyorum diye, istifa veya sözleşmenin feshi halinde 1 yıl bekleme cezasına tabisiniz diyerek atamamı yapmadı. Bu durumu Devlet Personel Başkanlığından almış olduğu bir görüş yazısıyla bana bildirdiler. DPB nin yazısında 5393ün 49. maddesine göre çalışanlar, atanma noktasında 657 nin 4B kapsamına girer diyor. Ve 1 yıl bekleme cezasına tabiidir diyor. Bu durum doğrumudur? Ayrıca maaşım belirlenirken, Belediye meclisi asgari ücret üzerinden maaş belirleyebilirmi? Maliye bakanlığının yayınladığı ücret çizelgesinde ki 657 ye göre net tutar ve tavan ücretleri dikkate alınmıyor. bu doğrumudur? Ayrıca bir mühendis ne kadar ek ödeme almaktadır ve ben ne kadar ek ödeme almalıyım? Sonuç olarak Bakanlığa atanacakken, kazanılmış hakkımın elimden alınması maddi ve manevi olarak beni oldukça zor bir durumda bırakmıştır. Ortada böyle bir adaletsizlik varken yapılan bu uygulama doğrumudur? Teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-01-06

Kolluk kuvveti

Belediye zabıtası kolluk kuvveti midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-01-01

Görevde yükselme ve kadro değişikliği

1- Belediyeye 1 sene önce itfaiye eri olarak girdim ama yazı işlerinde yazı işleri müdür vekili olarak çalışmaktayım şimdi asaletim onaylandı, kadro unvanımı yükselme sınavına girmeden veri hazırlama kontrol işletmeni olarak başkanın onayı ile değiştirebilir miyim? 2- Belediyemizdeki muhasebeci kadrosunu meclis kararı ile kaldırıp yerine memur kadrosunu açabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-07-19

Belediyenin tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin yürütülmesi

Mali Hizmetler Biriminde, harcama yetkilisi olarak görev yapmaktayım. Birimimize bağlı gelir servisinde tahsilat işlemlerini tahsildar ve veznedar kadrosunda olan 3 memurumuz yerine getirmektedir. Tahakkuk işlemlerinde ise, yeterli memur olmadığından büyük çoğunlukta işçiler görev yapmaktadır. Tahsilat işlemlerinde encümen kararına bağlı olarak seri halde bastırılmış matbu makbuzlar kullanılmaktadır. Belediyemiz yönetimi hali hazırda işleyen bu sisteme daha fazla işlerlik kazandırmak için Bankalarda uygulanan yöntemi uygun görmektedir. Yani, gelir servisimizde, tahakkuk işlemlerini yerine getiren işçi arkadaşlarımızın gelen mükellefin tahakkuk işlemlerini gerçekleştirdikten sonra mükellefin ödeme yapmak istemesi durumunda tahsilatını da gerçekleştirmesi anlamına geliyor. Ayrıca, bu işlemlerde kullanılacak makbuzların da bankalardaki gibi işlev görmesi düşünülüyor. Bu iki konunun ilgili kanunlar açısından ve kefalet kanunu açısından sakıncalarını öğrenmek istiyorum?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-06-23

İtfaiye erinin geçici görevlendirilmesi

İtfaiye eri fiilen itfaiyede çalışmayıp kadrosu uhdesinde kalmak şartıyla belediyede herhangi bir memurluğa vekalet edebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-16

Ölçü ve ayar memurluğuna atanma

2010 yılında yapılan unvan değişikliği sınavında 62 puan aldım, 70 barajını geçemediğim için mevcut ve boş bulunan ölçü ve ayar memurluğu kadrosuna atamam yapılmadı. Ölçü ve ayar memurluğu kadrosuna atanma talebi sadece ben oluğum için bu almış olduğum 62 puanla atamam yapılabilir mi? Ya da sınavsız olarak atamam yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-28

Ekonomist kadrosunun hizmet alanları

İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin eki (III) sayılı cetvelde sayılan "ekonomist" unvanını idareler hangi hizmet gereksinimleri doğrultusunda kullanabilir? Bu sorunun cevabını hiç bir yerde bulamadım?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-12