Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İlan ve Reklam Vergisi
2002 yılında iş yerini kapatan bir mükellef bize iş yerini kapattığını ve ilan reklam levhasını kaldırdığına dair herhangi bir dilekçe ile bildirimde bulunmamıştır. Bu yüzden de adına ilan reklam vergisi tahakkuk ettirilmiş olup ödeme emri çıkartılmıştır. Vatandaş iş yerini kapattığı gerekçesiyle bu borcu ödemek istememektedir.
- Soru Cevaplandı
- 24.11.2010
Sözleşmeli personel pozisyonunda olan bir personelin müdürlük görevini vekâleten yürütmesi, harcama yetkilisi olması
Boş olan müdürlük kadrosuna vekâleten yürütmek üzere sözleşmeli personel atanabilir mi? Atanılırsa harcama yetkilisi olabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 24.11.2010
Geçici işçinin tahsiladrlık yapması
Belediyemizde 4/C kapsamında sözleşmeli inşaat teknikeri olarak çalışmakta olan personelle geçici veya devamlı olarak veya vekaleten tahsilat memurluğu yaptırılabilir mi? Kendisine tahsilat makbuzu teslim edilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 24.11.2010
Maktu fazla mesai
Zabıta Müdiremizin maktu mesaisi 657'de geçen 1. 2. ve 3. derecedeki yöneticiler mesai alamazlar ibaresi yüzünden kesilmeye çalışılıyor. Biz bu duruma itiraz ettik ama derdimizi anlatamadık. Belediye Zabıta Yönetmeliğini dayanak olarak kabul etmiyorlar. Bu konuda bize hukuki dayanak olabilecek bir doküman bulmamızda yardımcı olursanız seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 24.11.2010
İşyeri faaliyet konuları
Bursa Şehirlerarası ve Uluslararası Otobüs Terminalinde görev yapmaktayım. Terminal Kompleksi içersinde faaliyet gösteren bilet satış yazıhanesi haricindeki diğer işyerlerinin faaliyet konularına göre ayrımı yapılmış ve bu faaliyet konusunda çalışan işyerlerinde nelerin satılabileceği hususunda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikten önce yürürlükte olan Yönetmeliğe atıfta bulunularak iş barışının sağlanması amacıyla bir encümen kararı alınmıştır. 2008 yılı itibariyle terminal işletmecisi değişmiş ve alınan encümen kararında atıfta bulunulan ruhsat yönetmeliği de değişmiştir. Hali hazırda uygulanan ruhsat yönetmeliğinde işyerlerinde aranması gereken ve ortak hükümler haricinde işyerlerinin ticaret ve hizmet yapabileceği hususlarda bir hüküm bulunmamaktadır. Örneğin cep telefonu ve aksesuarları satış yeri faaliyet konusuyla kira kontratı yapan bir işyerinin yanında büfe faaliyet konusuyla çalıştırılan işyerinde parça kontör satışı yapılmaktadır. Bu da cep telefonu satışı yapılan işyeri ilgililerince büfe işyerinin ruhsatına muhalefet ettiği yolunda şikayet konusu yapılmaktadır. Sonuç olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte faaliyet konularına göre ticaret ve hizmeti yapılacak işlerle ilgili bir hüküm bulunmazken; zabıta birimi olarak bizim eski encümen kararını uygulamamız ne kadar doğrudur? Bu yönde yeni bir encümen kararıyla sınırlayıcı düzenlemeler yapılması ne kadar doğrudur? Birbirine yakın iş kollarında ruhsata muhalefet hususunda ne gibi kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 23.11.2010
Akıllı sayaç
2011 yılında su abonelerinde akıllı sayaç uygulamasına geçmek istiyoruz. Belediye meclisinden karar çıkartacağız. Araştırmalarımızda sayaçların 200,00TL civarında olduğunu tespit ettik. Sayaçları abonelere aldırdığımızda, aboneleri teşvik etmek amacıyla 50 ton veya 100 ton suyu bedava verebilir miyiz veya başka nasıl uygulamalar yapabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 23.11.2010
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi programcı kadrosunda bulunan personelin belediyedeki programcı kadrosuna atanması
TEDAŞ’ ta 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi programcı kadrosunda bulunan birisinin belediyemizdeki programcı kadrosuna nasıl atayabiliriz? Yine 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre mi? 4 / b li mi? Yoksa normal memur mu? Ve maaşı TEDAŞ’ ta 2.000,00 TL ye yakın alıyor bize atanırsa 1.300,00 TL mi alacak? Not: TEDAŞ özelleşmiş ve arkadaşımız havuz kısmına alınmış.
- Soru Cevaplandı
- 23.11.2010
Memur olan bir personelin müdürlük görevini vekâleten yürütmesi, vekâlet ücreti alması
26.12.2007 tarihinde Sivrihisar Belediyesinde zabıta memuru olarak göreve başladım. 2.5 yıl görev yaptıktan sonra 09/06/2010 tarihinde memur kadrosuna geçip Mali Hizmetler Müdür Vekilliğine atandım. 9/3 dereceli memur kadrosundayım aynı zamanda Mali Hizmetler Müdür Vekiliyim, işletme fakültesi mezunuyum. Vekâlet ücreti alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 22.11.2010
Meslek Lisesi mezunu olan başkâtibin yazı işleri müdürlüğüne vekâlet etmesi
1997 yılında 12/2 derece kademede başkâtip kadrosunda memur olarak işe başladım. Meslek Lisesi mezunuyum.2002–2003 yıllarında zabıta memuru olarak görev yaptım.2004 yılında tekrar başkâtip kadrosuna atandım ve halen başkâtip olarak görev yapmaktayım. Norm kadroya göre belediyemizde 1 adet boş Yazı İşleri Müdürlüğü mevcut. Ben Yazı İşleri Müdürlüğüne vekâlet edebilir miyim? Yoksa başkâtip olarak devam mı etmeliyim?
- Soru Cevaplandı
- 22.11.2010
İmar para cezalarına indirim uygulanması
Belediye encümenince kesilen imar para cezalarının tahsilinde Kabahatler Kanununda uygulanan indirimi uygulayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 22.11.2010
Eğlence vergisi
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasında “biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino,gece kulübü,taverna,diskotek,kabare,dansing,bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclisince takdir edilecek miktar kadar eğlence vergisi alınacaktır” denmektedir. Buna istinaden belediye meclisince takdir edilen miktar işletme sahibine tahakkuk ettirilmesi istenmiş olup işletme sahibi bilardo salonlarının eğlence vergisinden muaf olduklarını bunu da İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 28.11.2005 tarih ve B050MAH0740001/46613 sayılı eğlence vergisi konulu genelgesine dayandırarak eğlence vergisi ödememekte ısrar edip ciddi anlamda itirazları bulunmaktadır. Bahsi geçen Genelgenin son paragrafında şöyle denmektedir. Gençlik ve Spor İl başkanlığından (valilik Makamı)izin alınarak açılan bilardo salonlarının eğlence vergisi kapsamı dışında tutulması hususunda konunun iliniz dahilindeki belediyelere duyurulmasını önemle rica ederim denmektedir. İhtilafa meydan vermemek ve ileride telafisi mümkün olmayan olaylara fırsat vermemek adına ruhsatlarında bilardo salonu yazan yerlerden eğlence vergisi alınıp alınmayacağı konusunda bizleri aydınlatır mısınız?
- Soru Cevaplandı
- 20.11.2010
İtfaiye personeli çalışma saati, yemek hakkı
Belediyede itfaiye eri olarak çalışmaktayım. Yasal olarak 24 saat çalışıp 48 saat istirahat etmemiz gerekiyor. Biz 24 saat çalışıp 24 saat istirahat ediyoruz. Fazla mesai 170 TL alıyorum. 24 saat çalışıp 48 saat istirahat alamaz mıyız? Ya da 24/24 saat çalışıp ek bir ücret daha alamaz mıyız? Ayrıca, yemek yardımı ve yemek parası alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 17.11.2010