Zabıta Memuru izni

Biz zabıta Müdürlüğünde çalışmaktayız. Hafta içi bizlerin 1 nöbeti oluyor, arkadaşların çalışma süresi ise 08:00-23:00 saatleri arasında nöbetçi arkadaşlarımız nöbet tutuyor. Hafta sonu da 1 nöbetimiz veya 1 görevimiz oluyor. Çalışma saatlerimiz ise görevli personel:08:00-18:00, nöbetçi personel:08:00-23:00 saatleri arasında çalışıyoruz. Hafta sonu çalışan memur arkadaşların hafta içi izin yapma hakkı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.11.2010

Özel İdare Müdürlüğüne vekalet

Altunhisar İlçe Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde memur olarak çalışmak iken görevde yükselme sınavına girerek Mayıs 2010 tarihinde şef kadrosuna atandım. Ayrıca 2 yıllık yüksek okul mezunuyum. Şu anda 3 ncü dereceli kadroda görev yapmaktayım ve maaş kadro derecem 4/3 dür. Ağustos 2009 tarihinde İlçe Özel İdare Müdürümüz emekliye ayrıldı ve yerine tedviren müdür vekili olarak görevlendirildim. Bu atama esnasında memur kadrosunda ve lise mezunuydum. Ancak şu anda 2 yıllık yüksek okul mezunuyum ve şef kadrosundayım. İlçe Özel İdare Müdürlüğüne vekalet ettiğimden dolayı vekalet ücreti alıp alamayacağım konusunda beni aydınlatırsanız memnun olurum. Vekalet ücreti alırsam müdürlüğün hangi haklarından yararlanmam gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.11.2010

Belediye tembihnamesine aykırı davrananlara 1608 sayılı Yasa kapsamında yasaklanan faaliyetin menine karar verilmesi

Belediye encümeni zabıta tembihnamesine aykırı davrananların işyerlerini geçici olarak faaliyetten men cezası (7 gün kapatılması) uygulayabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.11.2010

Varisler için ruhsat intibakı

işyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları yönrtmrliğinin Madde -*8 İşyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılır. Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç üç ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre mirasçılar için altı ay olarak uygulanır. Süresi içinde müracaat yapılmadığının yetkili idarelerce tespiti durumunda tespit tarihinden itibaren onbeş günlük süre verilir. Bu süre sonunda ruhsat yenilenmediği veya intibak yaptırılmadığı hallerde ruhsat iptal edilir.DENMEKTEDİR Buna göre: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 8. Maddesine göre 2004 Yılında vefat eden Ruhsat sahibinin geriye bıraktığı Ruhsatlı işyerine ait Ruhsatın 2010 Yılında Yetkili idareye (Vefat eden kişinin Çocukları) başvuruda bulunarak Babaları adına kayıtlı bulunan Eski Ruhsatın intibak işlemini yaptırabilirlermi ? yoksa Eski Ruhsat iptalmi? olur.

  • Soru Cevaplandı
  • 08.11.2010

İmar para cezalarına karşı dava açılması

Belediye Encümeninin aldığı kararlara karşı, 1608 sayılı Kanun kapsamında olanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesine göre kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerine başvurulacağı açıktır. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesine göre alınan encümen kararlarına karşı dava nerelere açılır, dava açma süresi kaç gündür?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.11.2010

Şef kadrosuna atamanın yapılıp yapılması, intibak

1-Bu sene 19 Eylül 2010 da açılan görevde yükselme sınavına girdim. Sınavdan 73,33 puan aldım. Yalnız kurumumuzda 4 kişilik uzmanlık kadrosu vardı. Yanlış soruların doğru değerlendirilmesiyle benim gerimde olan arkadaşım benim önüme geçti. Bu arada benim puanımda artış olmadı. Puan sıralamasına göre 5. sıraya düştüm. Bu nedenle sınavda başarılı olmama rağmen uzman kadrosuna yerleşemedim. Bende boşta olan 4 kişilik şeflik kadrosu için, kurumuma dilekçe verdim. Bana gelen cevapta boş olan şeflik kadrosuna oturmamın yasal olarak mümkün olmadığı yönünde cevap geldi. Sınavı kazandığım için boş olan şeflik kadrosuna oturup oturmayacağım konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim. Şu anki kadrom Bilgisayar İşletmeni kadrosundayım. 2- 07.02.1995 yılında memur oldum. Daha öncesinden yaklaşık 4 yıllık işçi olarak hizmetim var. Ayrıca 2005 yılında 4 yıllık işletme mezunu oldum. Liseyi bitirme yılım ise 1993 intibak yapılırken emsallerimi geçemeyeceğim konusunda bir şeyler söylendi. Şu an Maaş derecem 4/3, Emeklilik derecem ise 2/1. İntibakımın doğru yapılıp yapılmadı konusunda bilgi verilirse çok sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.11.2010

çevre kirliliği durumunda çevre denitim birimini kurmayan ve yetki devri almayan belediyenin zabıtasının yapması gerekenler.

Beldemizde kömür yıkama ve depolama işletmesi bulunmaktadır.fakatkömür yıkama tesisi olup,havuz bulunmamaktadır.buda dere yatagında bulunan sele karşı baraji şılam dolmaktadır.yapılan barajın hiç bir faydası olmamaktadır.belediyemizde yeterli treknik eleman bulunamadığından çevre birimi kurulamamıştır.biz zabıta olarak kanuni yönden ne yapmamız gerekir.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.11.2010

Eski model hurda araçların Hurdasan A.Ş’ye verilmesi

Belediyemizde 1986 ve 1978 model kamyonlar ile 1984 model minibüsün 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 13. maddesi gereğince karayolları ve trafik görevlilerinin ve kurum yetkilisinin imzaları ile hurdaya çıkartılmasına karar verilmiştir. Belediyemizce 2886 sayılı Kanun gereğince serbest piyasaya hurdaya satmak istiyoruz. Hurdasan A.Ş. kurumuna verilmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.11.2010

İlköğretim okuluna hibe edilen demirbaşın muhasebe kaydı

Demirbaşta kayıtlı olan bir projeksiyon cihazını İlköğretim okuluna hibe ettik. Kayıtlardan çıkışı yapacağım. Yönetmeliği incelediğim; “demirbaşlar hesabına alacak birikmiş amortisman ve yeniden değerlendirme farkları hesabına alacak. Kalan tutar 630 hesabına borç aynı zamanda 830 ve 835 hesaba kaydedilir diyor”. Benim anlayamadığım, projeksiyon cihazı alırken zaten 830 hesabına kayıt yaptık. Bu suretle, Bir malzemeyi iki kere bütçe gideri olarak işlemiş olmaz mıyız? Bu işlemin muhasebe kaydının (Hem alındığında demirbaşa kaydını, hem de hibe olarak devrindeki kaydını) gösterirseniz sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.10.2010

Zemin etüdü raporlarının onaylanması

Ben Büyükşehir Belediyesine bağlı merkez ilçesinde imar işleri müdürlüğünde jeoloji mühendisi olarak görev almaktayım. Yapı ruhsatları verilirken gerekli olan mimari statik vs. gibi projeler birimimiz bünyesinde incelenmektedir. Ancak proje ekleri içinde yer alan zemin etüt raporları Büyükşehir Belediyesi tarafından incelenmektedir. Her türlü yazışmalarımıza rağmen gereken inceleme iznini belediyemize vermemektedir. Neden olarak Büyükşehir Belediyesi Yönetmeliğini göstermektedir. Oysa yönetmelikte bu konu ile ilgili açık bir ibare olmayıp ilçe belediyelerinin yeterli teknik personele sahip olması durumunda zemin etüt raporlarını inceleyebileceğini vurgulamaktadır. Yine aynı yeterli teknik personele bir açılım getirmemekle birlikte birimimizde 3 inşaat mühendisi, 1 jeoloji mühendisi, 2 mimar, 1 harita mühendisi ve diğer teknik elemanlar bulunmaktadır. Bayındırlık Bakanlığının yönetmelikleri yapı ruhsatı alırken gerekli proje ve eklerinin kontrol ve yasal sorumluluğunu ruhsat kesen ilgili birime ait olduğunu vurgularken ve ayrıca Büyükşehir Belediyesi Yönetmeliğinde bağlayıcı bir etken bulunmazken biz ilçe belediyesi olarak zemin etüt raporlarını Büyükşehir belediyesinden izine tabi kalmadan bünyemizde onaylayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.10.2010

Özel toplu taşıma araçlarının ücret tarifeleri

4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' un 1’ inci maddesi “Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz. Belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, toplu taşım hizmetlerinde malûl, yaşlı, öğrenci ve basın kimlik kartı sahiplerine indirim uygulamaya yetkilidirler. 24.2.1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun, 3.11.1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ücretsiz veya indirimli tarife uygulanması ile ilgili hükümleri saklıdır. Bakanlar Kurulu birinci fıkra hükmünden muaf tutulacak kişi veya kurumları tespit etmeye yetkilidir. Bu Kanunun yayımı tarihinden önce üçüncü fıkrada belirtilen kanunlar dışında; kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik, genelge ve benzeri düzenleyici işlemler ile diğer idari işlemlerle tesis edilmiş bulunan ücretsiz veya indirimli tarife uygulamalarına 31.12.2001 tarihinden itibaren son verilir” şeklinde olup, bu konuda belediye meclislerinin ücret tarifesi kararları ve taşıma sözleşmesi hükümleri geçerlidir. Belediyemiz denetiminde, ancak özel şahıslara ait minibüslerde ücret tarifesini belediyemiz mi belirleyecek ayrıca ücretsiz yararlanacakları da tarif edecek miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.10.2010

2886 sayılı Yasada sözleşmenin devri

Mülkiyeti Belediyeye ait gayrimenkul 2886 sayılı Yasa hükümlerine göre tüzel kişiliği olan bir işletmeye 10 yıllığına kiraya verildi, sözleşme düzenlendi. Aradan 6 ay gibi bir zaman geçtikten sonra ilgili firma dilekçe ile müracaat ederek başka bir tüzel kişiliği olan işletmeye sözleşmeyi devretmek istediğini bildirmiştir. Sözleşmede sözleşmenin devrinde 2886 sayılı Yasa hükümleri uygulanır ibaresi mevcuttur. Sözleşmeyi devralacak yeni işletmenin ortaklarında birisi halen belediye meclis üyesi olarak belediyemizde görev yapmaktadır. Aynı kişi ihale tarihinde encümen üyesi aynı zamanda ihale komisyon üyesi olarak görev yapmıştır. Bu duruma göre ortaklarından birisi meclis üyesi olan Ltd. Şti. ne sözleşmenin devrinin yapılması mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.10.2010