Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Müdürlüğe vekâlet
Ben 26 yıllık Devlet memuruyum. 1/4 derece/kademe ile hukuk işleri müdürlüğü kadrosundan maaş almaktayım. Eşim çalışıyor ve çocuk parasını eşim alıyor. Aynı zamanda belediyede teftiş heyeti başkanlığına da vekâleten bakıyorum. Ancak henüz vekâlet maaşı almıyorum. Maaş belgesinde gösterge 1500, maaş ek göstergesi 2200, terfi emekli ek göstergesi 3000, yan ödeme 1100, kıdem puanı 480, özel hizmet 135 olarak belirlenmiş ödeme yapılmaktadır. Öncelikle maaşımda belirtilen oranlarda hata var mıdır? Asilde aranan şartlar olan hukuk fakültesi mezunu olma gibi teftiş kurulu başkanlığına vekâleten görevlendirme şartlarını taşıdığımdan, hukuk işleri müdürü maaşı ile teftiş kurulu başkanlığı maaşının karşılaştırılarak hangisi fazla ise tarafıma ödenmesi gerektiği kanaatindeyim. Ancak halen teftiş kurulu ek gösterge oranını tespit edip tarafıma vekâlet aylığı ödemesi yapmadılar. İlçe belediyelerinde teftiş kurulu başkanlığı maaş ek göstergesi puanı kaçtır?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2011
İl Afet Acil Durum Müdürlüklerinin personel harcamaları
5902 sayılı İl Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 18'nci maddesinin 3'ncü bendi gereğince, İl Afet Acil Durum Müdürlüklerinin personel ve personel ile ilgili diğer harcamaları Başkanlık tarafından karşılanır denilmektedir. Buna göre, İl Özel İdare Bütçesinin “05.3.1.05 Memurların Öğle Yemeğine Yardım Gideri” harcama kaleminden İl Afet Acil Durum Müdürlüğü personelinin yemek yardımı karşılanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2011
Zabıta amirliğine atanma
5 yıl uzman erbaşlık yapıp kendi isteğimle istifa ettikten sonra belediye zabıta memuru olarak göreve başladım ve şuan üniversitede okuyorum. Ben uzman erbaşlıktan geldiğim için 2 Şubat 2000 tarih ve 13249 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik 14 üncü maddesinin (k) bendine göre; zabıta başkomiseri, zabıta komiseri, itfaiye grup amiri, itfaiye başçavuşu kadrolarına atanabilmek için en az iki yıllık yüksek öğrenim şartı bulunmaktadır. Ancak zabıta amirliğine atanmak için en az lise mezunu olduğu yazılıdır. Zabıta memurluğu kadrosunda 4 yıllık çalışma süresini beklemeden zabıta amirliği kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 24.04.2011
Zabıta komiserliğine vekâlet
Bir belde belediyesinde 27/07/2000 yılından beri zabıta memuru olarak çalışmaktayım. Üniversite mezunuyum . Zabıta görevde yükselme eğitimi çok zahmetli ve külfetli olduğundan çoğu belde belediyelerinde görevde yükselme sınavı açılamamaktadır. Belediyemize norm kadro ile 2 adet zabıta 1 adette zabıta komiserliği tahsis edilmiştir. Belediyede benden başka zabıta memuru yoktur. Bu durumda belediye başkanlığının yazısı gereği mevcut olan zabıta komiseri kadrosuna vekaleten atanabilir miyim? Çalışmalarınızda başarılar diler saygılar sunarım. Sadık PORSUK Zabıta Memuru NEBİOĞLU BELEDİYESİ ÇAYCUMA-ZONGULDAK
- Soru Cevaplandı
- 23.04.2011
Sözleşmeli personel
Ben sulama birliğinde sözleşme personel olarak sözleşme imzaladım. Bunun için önce belediye meclisi toplandı. Meclis kararı alındıktan sonra norm kadrolu olduğumu söylediler. Fakat bu konuda hiçbir bilgi sahibi değilim. Haklarımın neler olduğunu kısaca öğrenebilir miyim? Bir de ben kimyager olduğum halde tekniker kadrosu adı altında sözleşme yapıldı. Bu benim için bir sorun olur mu, dezavantajı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2011
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uygulamaları
1- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/a-b-c-f maddesince yapılan ihalelerde başvuru mektubu aranacak mı? 2- Mali müşavir onaylı belgelerde, TÜRMOB kaşesi aranacak mı? 3- Yüklenici firmanın % 85 şirket hissesine sahip ortağının ölmesi halinde şirket yükümlülüğü değişir mi? 4- Personele dayalı hizmet alımlarında giyimin idare tarafından verileceğini belirterek giyimi fiyata dahil etmeden ihaleye çıkabilir miyiz? 5- İhalede 2 tulum, bir çift çizme 2 adet tişört, bir çift ayakkabıdan oluşan takıma 2,00 TL (2 lira) fiyat vermişse ve bu verdikleri fiyatı belgelendirebiliyorsa günümüzde 150 TL ye alınabilen giysiyi 2,00 lira gibi hayali bir rakamla belgelendirebildiğinde bizim bunu böyle kabul etmemiz gerekir mi? Yoksa günümüz şartlarına göre de belgelendirmiş olduğu giysi ücretlerini sorgulayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2011
Muhasebeci mali hizmetler müdürlüğüne atanabilir mi?
10.01.1992 tarihinden itibaren Hasanşeyh Belediyesinde muhasebeci kadrosunda görev yapmak-tayım Ticaret Lisesi mezunuyum, muhasebe yetkilisi sertifikası aldım 4. derecenin 3. kademesindeyim. Belediye başkanının atama yazısı veya meclis kararı ile Belediyemizde münhal bulunan 4. dereceli mali hizmetler müdürü kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2011
Cari yıla ait hak edişin ertesi yıl ödenmesi
Kontrol Teşkilatı ve yüklenici arasında çeşitli ihtilaflar nedeniyle, 2010 yılında hakedişi hazırlanıp, aynı yılda (2010) faturası düzenlenmiş bulunan yıllara sari yapım işinin ödeme işlemi fatura değiştirilmeksizin (yükleniciye ulaşılamaması nedeniyle) 2011 yılında yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2011
İmar planındaki vasfının değişmesinden sonra işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması
İlçemiz şehir merkezi içinde 1982 yılında petrol ofisine işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almış ve sonrasında 2. sınıf gayri sıhhi müessese ruhsatı almak için belediyemize tekrar müracaatta bulunarak 2006 yılında 2. sınıf gayri sıhhi akaryakıt istasyonu olarak işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almış. Akaryakıt istasyonu işyerini başka şirkete devretmek için bize müracaat etti. İşyeri şu anda imar planımızda yeşil alan gözükmekte olup mevcut dosyasında TSE belgesi bulunmamaktadır. Bu işyerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8 ve 28 maddelerine göre devir edilip edilemeyeceği hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2011
Akaryakıt istasyonu içinde bulunan işyerlerinin ruhsatlandırılması
Beldemiz sınırları içerisinde bir şirket tarafından 2007 yılında akaryakıt istasyonu kurulmuş ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre ruhsatlandırılmıştır. Bu şirket aynı adreste bir de oto yıkama, yağlama ve lastik tamiri konusunda işyeri açmak için talepte bulunmuştur. Bu şirket aynı vergi levhası ile birden fazla işyeri açabilir mi ve ayrıca oto yıkama ve lastik tamiri için ayrı ayrı ruhsat düzenlemek gerekiyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2011
Sözleşmenin uygulanmasında uyuşmazlık
Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” ilişkin olarak yapım işlerine ilişkin sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme dahil tüm ihale belgelerinde “60,000 ton asfalt serim işi” olarak ihaleye çıkılmıştır. Hatta teklif birim fiyat cetveli dahi “60,000 ton asfalt serim işi” için alınmıştır. Bu ihalede belediyemize ait finisher makinesi ile diğer taşıma işi için belediyeye ait taşıyıcı makineler de kullanılacağı yer almıştır. İhalenin son hakedişinde bu şirket yapılan asfalt serim işinin 10 tonluk kısmının asfalt serim işi değil de asfalt yaması işi yaptığını, yama işinin farklı bir iş kalemi olduğunu bu nedenle de yeni bir birim fiyatın belirlenmesi gerektiğini (ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan farklı hesaplanması gerektiği) bu yapılmadığı taktirde uyuşmazlık nedeniyle dosyanın Bayındırlık Bakanlığına gönderilmesi istenmiştir. Bu husus belediyece kabul görmemiş ve konulan ihtirazı kayıtla son hakediş ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan hesaplanmış ve ödenmiştir. Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” rağmen yeni birim fiyat belirlemesi gerekir mi? Yani yapılan asfalt işinin bir kısmı yama işi olunca yeni bir birim fiyat belirlenmesi gerekir mi, yoksa sözleşmede önemli olan yapılan asfalt tonajı olup yapılan tonaj üzerinden mi hesaplama yapılıp ödeme yapılacak?
- Soru Cevaplandı
- 20.04.2011
Ekonomist kadrosunun hizmet alanları
İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin eki (III) sayılı cetvelde sayılan "ekonomist" unvanını idareler hangi hizmet gereksinimleri doğrultusunda kullanabilir? Bu sorunun cevabını hiç bir yerde bulamadım?
- Soru Cevaplandı
- 12.04.2011