İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Canlı müzik izni
Biz çevre birimi oluşturulmamış bir ilçe belediyesiyiz. Üstünde 2 kat olan tapuda işyeri olarak görünen bir işyeri(bar-kafeterya) belediyemize canlı müzik izni için başvuru yapmıştır. Biz canlı müzik için işletme sahibinden ruhsat fotokopisi, dilekçe, 1 adet fotoğraf, kat maliklerinden onay ve akustik raporu istedik fakat kişi itiraz ediyor. Tapuda işyeri olarak görünen yerlerden kat maliki onayı gerekmiyor diyor. Ancak biz işyeri ruhsatı için değil canlı müzik izni için kat maliki onayı istiyoruz. Kat maliklerinin akustik raporu alması zorunlumudur? Müzik ve insan sesinden rahatsız oluruz diye kat malikleri buraya canlı müzik izni verilmesini istemiyorlar ve belediyeye konu ile ilgili dilekçe verdiler. Bu konuda İl Çevre ve Orman Müdürlüğüyle görüştük ama tatmin edici bir cevap alamadık. Bu konuda hangi yolu izlememiz gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-20
Tatil günlerinde çalışma ruhsatı
İlimizdeki berberlerin bağlı olduğu esnaf ve sanatkârlar odası, berberlerin pazar günleri işyerlerini açmamaları için kendi aralarında karar almışlardır. Bu zamana kadar da hiç bir berber esnafından hafta sonu çalışma izni talebi olmadığından belge düzenlenmemiştir. Fakat terminal içerisindeki bir esnaf pazar günleri çalışmak için hafta sonu çalışma izni için yazılı talepte bulundu. Esnaf dilekçesinde Danıştay 8. Dairesinin 17/05/2000 tarih ve 3705 Karar, 2167 Esas nolu kararını da sundu. Belediyemiz Küşat Bürosu nasıl hareket etmelidir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-20
Turizm işletme belgesi alan işyerleri, içki satışı yapan işyerleri
a) İdaremizden umuma açık istirahat eğlence yerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan bir işyeri, içkili yer bölgesi ilan edilmesine lüzum kalmadan, Turizm Bakanlığından aldığı turizm işletme belgesi ile işyerinde kadehle açık içki satabilir mi? b) Sıhhi işyeri olarak ruhsat verdiğimiz market, büfe gibi yerlerde kapalı kutularda içki satışı yapabilmesi için işletmecinin ayrıca kolluk kuvvetlerinden izin alması gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-19
İşyerleri için yapı kullanma izin belgesi alınması
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin ( c ) fıkrasında "Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması" hükmü yer almaktadır. Ayrıca Türk Ceza Kanununun 184. maddesinin 3. fıkrasında "Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." denmektedir. Bu maddeler göz önüne alındığında 5. maddenin ( c ) fıkrasında yer almayan herhangi bir sıhhi işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirken yapı kullanma izin belgesi talep edilmesi gerekir mi, gerekmez mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-05
LPG istasyonları
10 Ocak 2009 tarih 27106 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) ile çalışan motorlu taşıtlar için ikmal istasyonlarının kuruluş denetim emniyet ve ruhsatlandırılma işlemlerine ilişkin yönetmeliği iptal edilmiş olup bu aşamadan sonra böyle bir işletme açmak isteyen işletmeciden hangi evraklar, hangi Yönetmeliğe göre istenecektir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-09
Akaryakıt istasyonu
Belediye sınırlarımızda bulunan yol şantiyeleri kendi alanları içinde sadece kendi araçlarına akaryakıt sağlamak amacıyla kurdukları istasyonlar için bize müracaat ederek ruhsat talep etmektedirler. Bu tür yerler ruhsata tabi midir, bu tür istasyonlar için yapı kullanım belgesi istenecek mi, bu tür istasyonlar için geçiş yolu izin belgesi istenir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-04
Pansiyon’a işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Yapı kullanma izin belgesinde mesken olarak gösterilen bir binaya içkili pansiyon yada ev pansiyon ruhsatı verilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-03
Ekmek fırınına işyeri açma ve çalışma ruhsatı, tapu kütüğünde işyeri kavramı
a- Belediye sınırları dahilinde ekmek fırını ruhsatını verebilmemiz için, bahse konu olan fırın bağımsız bina olması gerekir mi, yoksa yapı kullanma izin belgesini(ekmek fırını olarak) almış apartman altındaki işyerine ekmek fırını ruhsatı verebilir miyiz? b-Tapuda arsa olarak belirtilen yerlere işyeri ruhsatı verilmeden tapu kütüğünde işyeri olarak değiştirilmesi gerekmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-02
Otoparklara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 14. maddesinde "Sıhhi İşyerlerinin ruhsatlandırılması sırasında bu Yönetmelikte belirtilen genel şartların yanı sıra sınıflarına ve özelliklerine göre Ek 1'de belirtilen şartlar aranır" denilmektedir. Yönetmeliğin birinci bölümünde EK 1 de Sıhhi Müesseseler için Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler sayılmış olup, taksi durağı ve yazıhanesi, kapalı ve açık otoparklar ve oto galerileri başlıklı bölümün (b) ve (c) maddelerinde açık otoparklar ve kapalı otoparklar ile ilgili şartlar belirlenmiştir. Burada otoparkların sıhhi işyeri olarak değerlendirildiği açıktır. Sıhhi işyerlerinin ruhsatlandırılması ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görevleri arasında sayılmıştır. Ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7. maddesinin (l) bendinde, "Yolcu ve yük terminalleri, kapalı ve açık otoparklar yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek veya ruhsat vermek" büyükşehir belediyesinin görevleri arasında sayılmıştır. Burada otoparkların sıhhi işyeri olarak ilçe ve ilk kademe belediyesinin görevleri arasında olmasına karşın 5216 sayılı Kanununa göre büyükşehir belediyesinin görevi olarak görülmektedir. Bu nedenlerle büyükşehir belediyeleri otopark işyerlerinin ruhsatlandırma işlemlerinin kendilerine ait olduğunu söyleyerek bu işyerlerinin ilçe belediyelerinden almış olduğu işyeri açma ve çalışma ruhsatını kabul etmemektedirler. Bu uygulama ile ilgili olarak bizlere açıklık getirmenizi bekliyor ve saygılarımı sunuyorum.
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-29
Gayrisıhhî müessese ruhsatı
Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan toptan ve perakende madeni yağ satış yerlerinin ruhsatlandırılmasında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliği'nin Ek-2'de yeralan birinci sınıf gayrisıhhî müesseseler listesinde bulunan "5.1.(Değişik: 19/3/2007–2007/11882 K.) Madeni yağ üretim tesisleri, petrol rafinerileri, petrokimya tesisleri, döküm çamuru ve madeni yağ konusunda faaliyet gösteren işletmeler," hükmüne göre değerlendirilebilir mi? Değerlendirilmeyecekse ruhsatlandırma hangi kapsamda ele alınmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-27
Seralarda işyeri ruhsatı
Belediyemiz sınırları içerisinde kapalı mekanda domates yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaktadır. Sera olarak adlandırılan bu tür işyerleri için müracaatta bulunan bir mükellef işyerini teşvik alarak yapacağı için ilgili birim yetkilileri tarafından istenilen belgeler içerisinde işyeri ruhsatının da bulunması gerektiğini beyan ederek belediyemize müracaatta bulunmuştur. Ruhsat yönetmeliğimizde bu konuda aydınlatıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Konu ile ilgili yorum ve düşüncelerinize ihtiyaç duyulmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-26
Otel içinde bileşik işyerleri ruhsatı
Turizm belgeli tesis müştemilatı içinde bulunan bar, pavyon, kuaför, sauna… vb işyerlerini turizm belgeli tesisi işleten şirket tarafından 2. şahıslara kiraladığı ve bu şahıslarında bağlı bulundukları vergi dairesinden kendi adlarına vergi karneleri çıkarttıkları düşünüldüğünde, belediye olarak bu işyerlerinden 3572 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ve 5393 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin (l) bendi uyarınca, tesislerin insan sağlığı, çevre kirliliği, imara uygunluk gibi konularda denetlenmesinin de belediyelerin yetki ve sorumluluğuna bırakıldığı nedeniyle işyeri açma ruhsatı istenilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-20