İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde itfaiye raporu

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5. maddesinin (g) bendinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilirken itfaiye görüşü alınması gereken yerler belirtilmiştir. "Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri; patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin üretildiği, satıldığı ve depolandığı işyerleri; otuz kişiden fazla çalışanın bulunduğu her türlü işyerleri, ana giriş kapıları dışında cadde ve sokağa doğrudan bağlantısı olmayan ve birden fazla işyerinin bir arada bulunduğu iş hanı, çarşı ve benzeri işyerlerinde yangına karşı gerekli önlemlerinin alındığını gösteren itfaiye raporunun alınması, diğer işyerlerinde ise yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması" bu madde kapsamında aşağıda belirttiğimiz işyerlerinden itfaiye raporu mu istenmeli midir? Yoksa diğer işyerleri kapsamında değerlendirilip yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması yeterli midir? İş hanı veya çarşı niteliğinde olmayan bir binanın bodrum ve zemin katında bulunan giyim ürünleri satış mağazası, birden fazla işyerinin bulunduğu apartman şeklindeki binanın 1,2. veya üst katlarında ofis olarak kullanılan işyerleri, zemin, 1,2. katları aynı işyeri tarafından kullanılan tekstil ürünleri satış yeri itfaiye raporu olup olmaması yönüyle nasıl değerlendirilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-27

2981 sayılı Kanunun 10/c uygulaması

Kasabamızda vatandaş ve Hazine arasında davalı bulunan ve uzun yıllardır davası devam eden bir parsel üzerinde belediyemiz 2002 yılında 2981 sayılı Kanunun 10/c uygulaması yapmıştır. Mevcut parsel üzerinde bulunan binalar bina sahipleri adına tescil edilmiş olup vatandaşlara binalarının tapusu verilmiştir. Vatandaşlar almış oldukları tapuya istinaden belediyemize gelerek mevcut binalarına yapı kullanım izin belgesi almışlardır. Ancak bazı vatandaşların yapılan uygulamaya itiraz etmesi sonucu yapılan uygulama Yargıtay tarafından iptal edilmiştir. İptal yazısı belediyemizce Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerine bildirilmiştir. Bu parsel üzerinde bulunan binalara, işyerlerine ruhsat verme ve yapı kullanım izin belgesi verilmesi işlemi durdurulmuştur. Önceki süre içerisinde yani 10/c uygulamasının iptalinden önce verilen yapı ruhsatı, yapı kullanım izin belgesi ve İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatları geçerlimidir? Bu belgelere dayalı olarak işletme ruhsatı verebilir miyiz? 10/c uygulamasının iptali ile birlikte verilen yapı kullanım izin belgesi ve verilen ruhsatlar iptal olmuş sayılır mı? Ayrıca bina tapuları da iptal olmuş olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-27

Kahvehane ve pansiyon için yapı kullanma izin belgesi

2005 yılından önce ilçe emniyet müdürlüğü tarafından verilen umuma açık yerlerle (kahvehane, pansiyon gibi) yerlerin ruhsatlarını yenilerken yapı kullanma izin belgesi şartı aranmalımıdır, yoksa muaf mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-26

Yapı kullanma izin belgesi alma zorunluluğu

Bilindiği gibi 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliğinin 5.maddenin ( c ) fıkrasında özel yapı şekli gerektiren işyerlerinin Yapı Kullanma izni almış olması zorunluluğu getirilmiştir. 5377sayılı Türk Ceza Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanunun 21. maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 184.maddesine; "ikinci ve üçüncü madde hükümleri,12.10.2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz" şeklinde 6.fıkra eklenmiştir. Bu doğrultuda, belediyemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren fırınların inşaat bitim tarihi 12.10.2004 den önce ise Yapı Kullanma izin belgesi alma zorunluluğu var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-26

GSM ruhsatında deşarj izin belgesi

Oto yıkama GSM ruhsatı vermek için gerekli evraklardan deşarj iznini ruhsatı verdikten sonramı istememiz gerekir. Ayrıca üst katlardan (kat malikleri) oy çokluğuyla onay almamız gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-20

İşyeri açma ruhsatı

İlçemizde bulunan muhasebeciler, doktorlar ve eczanelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-14

İnternet salonlarında işyeri açma ve çalışma ruhsatı

1-İnternet salonu olarak faaliyet gösteren bir işyerinde sadece kendi müşterilerine verilmek üzere çay, meşrubat vb içecekler satılabilmesi için bir engel var mıdır? 2-Eğer tali faaliyet olarak işyerinin müsait bir alanı bir oda şeklinde camekan vb ile bölünse faaliyet alanı ruhsata işlenmek şartıyla kapalı ambalajlı olan yiyecek ve içeceklerin satılması mümkün olabilir mi? Yoksa “işyerinde yiyecek ve içecek verilmesi halinde üçüncü sınıf lokantaların tabi olduğu şartlar aranır” ifadesinden yola çıkarak lokanta şartlarını taşımayan internet salonlarında yiyecek ve içecek verilmesi mümkün değil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-13

Mermer ocağına GSM ruhsatı verilmesi

Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi, kasabamız sınırları içerisinde kurulmuştur. Bir mermer işletmecisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından almış olduğu, II. grup mermer arama ruhsatına istinaden, II. grup mermer madeni arama ruhsatını işletmeye açmak için, belediyemizden gayri sıhhi müessese belgesini istemektedirler. Mermer ruhsat alanlarının bir kısmı Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde sosyal tesis alanı ve sanayi parselleri üzerinde, bir kısmı da, belediyemiz mücavir alan sınırları içerisinde bulunmaktadır. Biz belediye olarak, yaptığımız araştırmalar neticesinde mermer arama ruhsat alanın yarıya yakın bir kısmı organize sanayi bölgesi alanı içerisinde kaldığı için, GSM ruhsatı başvurusunu, Seydişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne yapmalarını yazı ile bildirdik. Bizim yazımıza istinaden Seydişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, “mermer arama ruhsat alanlarının organize sanayi bölgemiz sınırları içerisinde sosyal tesis alanı ve sanayi parselleri üzerinde bulunduğundan, bu iki mermer ocağına ruhsat verilmesi organize sanayi bölgemiz tarafından uygun görülmemektedir” diye bize bir yazı gönderdiler. Daha sonra ileri ki bir tarihte, GSM ruhsat talebi yapan firma ile Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu arasında, “Arazi Kullanım İzni” konusu ile yapılmış bir protokol ile firma sahibi tekrar bizden GSM ruhsat talebinde bulunmuştur. Yapılan Protokolde; “Mermer arama ruhsatlarında, arama süresi sonuna kadar(19.04.2010) mermer ocak işletmeciliği için arazi kullanım izni verilmesi, ruhsatın arama safhasından işletme safhasına geçmesi durumunda iznin devamı ve faaliyet sonrası bölgede meydana gelecek olan tahribatın ve bozulan doğal yapının işletmeci tarafından rehabilitesi” konuları geçmektedir. Bu hususta tereddüt ettiğimiz hususlar şöyledir: Ruhsat arama alanlarının bir kısmı organize sanayi bölgesi sınırları içerisinde kaldığı için GSM ruhsatını biz mi, yoksa organize sanayi bölgesi mi verecek? Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Arazi Kullanım izni konulu bir protokol yapabilir mi? Protokol yapabilirse, bu protokole istinaden GSM Ruhsatını bizim mi vermemiz gerekir? Veya her ne şekilde olursa olsun, organize sanayi bölgesi sınırları içerisinde kalan bir yere biz GSM ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-12

Eczanelere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Yerel Yönetim ve Denetim Dergisinin 2009 Yılı Nisan sayısının 118 inci sorusu ve bu soruya verilen cevap ile ilgili olacaktır.118 inci soruya verilen cevabın son paragrafında; "Danıştay İdari Dava Daireleri kararı üzerine İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6 nci maddesi hükmü uyarınca; özel diş muayenehaneleri, doktor muayenehaneleri, avukat büroları ve serbest muhasebeci büroları da dahil olmak üzere tüm işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilecek ve işyeri açma izin harcı alınacaktır." denilmektedir. Danıştay İdari Dava Daireleri kararı üzerine, yukarıda zikredilen işyerlerine hangi tarihten geçerli olmak üzere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeye ve işyeri açma izin harcı alınmaya başlanacaktır? Eczaneleri de bu kapsamda değerlendirip, bu işyerlerine de işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilecek midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-12

Kahvehanede içki satışı

Beldemizde faaliyet göstermekte olan bir kahvehanede yapmış olduğumuz denetimde alkollü içki içildiğini tespit ettik ve işyeri sahibi hakkında tutanak düzenledik ve ayrıca durumu kolluk kuvvetine de bildirdik. Bu işyerinin zaman zaman yine içki servisi yaptığı ihbarları alıyoruz, bu işyeri hakkında yapmamız gereken yasal işlem konusunda bilgi edinmek istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-04-14

Özel diş ve doktor muayenehaneleri, avukat ve serbest muhasebecilerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması

Özel diş muayenehaneleri, doktor muayenehaneleri, avukat ve serbest muhasebecilerin ruhsat alma zorunlulukları var mıdır? Bununla ilgili açıklayıcı yönetmelik maddesi var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-03-25

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

Mülkiyeti Belediye Başkanlığına ait olup özel şahıslara belli süreli işletmek üzere kiraya verilerek yaptırılan Aqua Park bulunmaktadır. Şahıs bu Aqua Park'a işyeri ruhsatı talep etmektedir. Mevcut ruhsat Yönetmeliğinde hiç bahsi geçmemekte ve bu güne kadar belediyemiz tarafında verilen bu tür bir ruhsat da bulunmamaktadır. Bu yerin ruhsatlandırılması, sınıfı, ruhsat türü nasıl olmalıdır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-03-20