İşyeri için verilen kapatma kararının uygulanması

Kumar oynama suçundan mülki amir tarafından geçici süre ile kapatma kararı verilen işyerini kim kapatır? Polis mi, Zabıta mı? Yönetmelikte belirtilen yetkili idare ibaresine göre kumardan denetlemeye yetkili kurum emniyet, ruhsat yönünden denetleyen ise zabıtadır. Kumar oynatılması yönüyle geçici süre ile kapatılan işyerinin mühürleme işlemini zabıta tarafından yapılması yasal mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-07

Görüş istenmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. Maddesinin (f) bendine göre karayolu kenarında açılacak işyerleri için karayolu trafik güvenliğinin sağlanmış olması hükmü yer almaktadır. Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmeliğin 3. Maddesinin 37. fıkrasında “Geçiş Yolu: Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmı olarak tanımlanmakta, 4. maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamındaki tesisler için, karayoluna bağlantıyı sağlayacak geçiş yolları yönünden Geçiş Yolu İzin Belgesi alınmasının zorunlu olduğu ve bu belgenin sadece yol ve trafik güvenliğinin sağlanması ile ilgili olduğundan bahsedilmektedir. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 11/11/2005 tarih ve B050MAH065000/ 11684-82630(300-318) işyeri sayılı… Belediye Başkanlığına yazılmış görüş yazısında “…imar planına göre yapılan yapıların işyeri olarak kullanılmasında belediye sınırları dahilinde belediye yetkilidir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. Maddesinin (f) bendinde yer alan hüküm, belediye sınırları dışındaki şehirlerarası karayolu kenarında kurulacak işyerleri için mecburidir.” denmektedir. Belediyemiz sınırları içersinde kalan karayollarında, karayoluna cephe alan ve imar planımız dâhilinde bitişik nizam yapılanmasını tamamlamış ve karayoluna araç giriş çıkışı olmayan işyerlerine, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi aşamasında yetkili karayolları bölge müdürlüğünden, karayolu trafik güvenliğinin sağlanmış olması hükmüne göre görüş istenip istenmeyeceği ve bu tür işyerlerinin ruhsatlandırılması aşamasında trafik güvenliği açısından izlenecek yol hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-24

İnternet salonlarında mesafe şartı

İnternet salonları; zamanın teknolojisi imkanlarıyla hizmetler verdiği, bilgi ve yayınların takip edildiği, güncel haberlerin okunduğu, alkolsüz içeceklerin sunulduğu yerler olduğundan, içlerinde elektronik oyunlar bulunmadığından dolayı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına İlişkin Yönetmenliğin 32.maddesi gereğince, kurumlara herhangi bir mesafe şartı aranmalı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-20

Ruhsatsız işyerleri

1-Ruhsatsız faaliyet gösteren işyerine idari para cezası yazılabilir mi? Mesela; canlı müzik izni olmadan canlı müzik yaptığından işlem uygulanabilir mi? Ruhsatı olmayan yere zaten canlı müzik izni verilmiyor eğer böyle bir ceza yazarsak çelişki doğurmaz mı? Emniyet tutanaklarında ruhsatı olmayan internet salonlarında playstation olduğu ifadeleri bulunuyor. Bu durumda işyerini ruhsatsızlıktan mühürlemek yeterli olur mu yoksa playstation bulundurduğundan 2259 sayılı Kanunun 6/d maddesine göre işlem yapmamız da gerekiyor mu? Yazmamız gerekiyorsa oyun yeri ruhsatı alırsa çelişki doğmaz mı? 2- Kıyı da bulunan sıhhi işyerlerine açma ruhsatını büyükşehir belediyesi mi, ilçe belediyesi mi verir? 3- Zabıta Talimatnamesine evlerde güvercin beslenmesini yasaklayıcı hükümler koyulabilir mi? 4- Zabıta Talimatnamesindeki yasakların karşılığında (Örneğin, yere tükürmek yasaktır cezası 250.TL dir vs.) para cezası yazılabilir mi? 5) Kabahatler Kanununda emre aykırılık suçundan Tembihnamedeki bir suça muhalefetten peşin para cezası uygulanabilir mi? Kanunda cezanın kim tarafından uygulanacağı açıkça belirtiliyorsa ilgili memur, belirtilmiyorsa en üst amir yetkili olduğu belirtilmektedir. Zabıta Talimatnamesinde zabıta memuru yetkilidir denilirse direkt olarak idari yaptırım tutanağı uygulanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-15

İşyeri ruhsatı

Tapu kütüğünde mesken olan bağımsız bölümlere doktor muayenehanesi ruhsatı verebiliyoruz. Gecekondu Önleme Bölgelerinde de uygulayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-13

1957 yılından önce yapılan yapılar

1957 yılından önce yapılmış bir katında sürücü kursu olan bir binaya Özel Güvenlik Kursu açılmak istenmektedir ve Belediyemizden fenni açıdan eğitim kurumu olmasında bir sakınca yoktur belgesi istenmektedir Belediye olarak bu belge verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-26

İşyeri devrinde ruhsat yenilenmesi

Kahvehane işletmesi devredilirken faaliyet konusu ve adres değişmiyor biz tekrar binada oturanların % 51 muvafakat alacak mıyız? Yönetmeliğin 8. maddesinde 'dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınarak yeni işletmeciye ruhsat düzenlenir' denildiği için ihtilafa düştük. Bu hususu açıklarsanız sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-23

Maden arama ocaklarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı

Belediye sınırları içerisinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilmiş orman arazilerine Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından arama izni verilen şirketlere veya şahıslara 2. ve 3.sınıf GSM ruh-satlarını vermemizde bir sakınca var mı dır? Bu prosedürü nasıl izleyebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-09

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlı işyerinin devri

Umuma açık veya diğer işyerlerinde, devretme kaç defaya mahsustur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-09

Tarotcu ve seyyar büfeler

Tarot işyeri ve seyyar prefabrik büfeler için işyeri açma çalışma ruhsatı verebilirmiyiz, verebilirsek ne gibi şartlar aramamız gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-09

Meskenlerde sigorta bürosu açılması

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanuna göre mesken olan yerlere sigorta acenteliği bürosu olarak ruhsat verir-ken kat maliklerinden oyçokluğu ile muvafakat name almak zorundalar mı ve bu diğer büro olarak açılacak işyer-leri için de geçerli mi? Yada muvafakat name alınmadan da ruhsatlandırabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-09

Mesul müdür

Belediye sınırları içinde faaliyet gösteren taverna ve birahaneler var, ilçe emniyet amirliğinin umumi ve umuma açık yerlerde yapılan kontrollerde işyeri çalıştırıcıları mesul müdürlük belgelerini göstermediklerinden tutanaklarla ilgili olarak gereğinin yapılmasını deniliyor. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununa göre mi işlem yapmamız gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-08