İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Aynı işyerinde kasap ve şarküteriye tek ruhsat verilmesi
Aynı işyeri içerisinde kasap ve şarküteri olarak, farklı iş kollarında faaliyet gösterecek olan bir işyerinin tek ruhsatla bu faaliyeti gerçekleştirmesin de bir sakınca var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2010-04-29
Otoparkın tadil edilerek sinema salonuna dönüştürülmesi
Beş katlı bir binanın altında otopark olarak tahsis edilen alanda tadilat planı yapılarak sinema salonu açılmak istenmektedir. Bu nedenle tadilat planından sonra tanzim edilecek olan yapı kullanma izin belgesinde işyeri veya dükkan yazılması yeterlimidir, yoksa özel yapı şeklini gerektirdiği için yapı kullanmada sinema salonu yazılması gereklimidir?
- Soru Cevaplandı
- 2010-04-27
Yapı kullanma izninde işyeri ibaresi
Bir müstecir sınırlarımız içerisinde binasını ekmek fırını imalatı yapabilecek şekilde oluşturmuş fakat üst katları daire şeklinde yapmıştır. İmar ve şehircilik müdürlüğümüz iskan ruhsatında işyeri haricinde herhangi bir ibare kullanmamıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde ''ekmek fırını olarak yapılan binanın tamamının unlu mamuller imalat ve satışında kullanılması zorunludur denilmekte'' olduğundan bahse konu yere ekmek fırını olarak gayri sıhhi iş yeri ruhsatı verebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2010-04-27
İşyeri açmada aranılacak bilgi ve belgeler
İşyeri başvuru formu ile tarafımıza müracaat eden, Resim Öğretmeni emekli bir şahıs, sadece serbest meslek sahibi olduğunu ilgili Esnaf Odasına kayıt yaptırma zorunluluğu olmadığını, serbest meslek kazancı sahibi olduğunu kayıt yaptırma zorunluluğu olmayacağını, serbest meslek makbuzu kullanarak kazanç sağladığını, ruhsatında sadece resim bürosu yazılmasını istediği, ilgili yönetmeliklerde ticari kazanç sahiplerinin ilgili oda kaydının isteneceğini beyan etmiştir. Esnaf Odalarının ve Ticaret Odası yetkilileri de kayıt zorunluluğu olmadığını belirttiğinden, ne gibi işlem yapılacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2010-04-22
Zayıflama danışmanlık merkezine işyeri ruhsatı verilmesi
Belediyemiz işyeri açma ve çalıştırma ruhsat birimine sigara bırakma ve zayıflama danışmanlık merkezi adı altında işyeri açmak üzere müracaatta bulunulmuştur. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ait yönetmelikte de böyle bir kategoride işyeri bulamadım. Buraya ruhsat verilirken istenen evraklardan ustalık belgesi yerine diploma mı, sertifika mı, ne isteyeceğimizi bilemedik. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 2010-04-21
Tapuda mesken görünen iki ayrı işyerine ruhsat verilmesi
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren bir gayrimenkulün tapuda mesken olarak görünen bağımsız bir bölümünde avukatlık bürosu mevcut olup, aynı meskenin diğeri bir odasında bir anonim şirketin gemi acenteliği hizmetleri yapılabilmesi için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı istenmektedir. İstenilen ruhsatın verilip verilemeyeceği ile verilebilirse izlenecek yol hakkında bilgi edinmek istiyorum?
- Soru Cevaplandı
- 2010-04-02
Akaryakıt istasyonu
Beldemizde faaliyet gösteren 953 sayılı Gülhüyük Tarım Kredi Kooperatifi 10 tonluk römork üzerinde sundurma altında akaryakıt satışı yapmaktadır. İlköğretim Okuluna 20 metre mesafede yapılan bu satış çevre ve insan sağlığını tehdit eder boyuttadır. Akaryakıt satışı yapılan yerler ikinci sınıf GSM ye tabi olmasına rağmen bu işletmeye Şereflikoçhisar Kaymakamlığı 10/09/2003 tarihinde üçüncü sınıf GSM açılma ruhsatı vermiştir. Akaryakıt lisansı olarak da bölge birliği adına verilen lisansı (köy pompası olarak) kullanmaktadır, buda ruhsat yönetmeliği ile çelişmektedir. Belediyemiz tarafından verilen ayrıca bir ruhsat bulunmamakta ve ruhsat koşullarını da taşımamaktadır. Belde halkından da şikayetler gelmektedir. Bu işletmeyi encümen kararıyla kapatıp cezai işlem uygulayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2010-01-19
Yapı Kullanma İzin Belgesi bulunmayan binalara işyeri ruhsatı verilmesi
İskan ruhsatı alınmamış binalarda açılmak istenilen sıhhi müesseselere (Bakkal-Berber gibi) ruhsat verilirken binanın iskan ruhsatı almış olması şart mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2010-01-17
İşyeri açma izin harcı
Belediye Gelirleri Kanununun 81 ve 84 üncü maddelerinde işyeri açma izni harcı 0,10 ile 1 TL arasında belediye meclislerince tespit edilir deniliyor. "Ancak bu miktar hiçbir suretle beşbin metrekareye isabet edecek tutarı aşamaz" deniliyor. Bölgemizde 18000 m2 lik bir işyeri kurulacak. Belediye meclisi yada encümen 50 TL *18000 m2 olarak işyeri açma izni harcı kararı verebilir mi? Yada nasıl bir yol izlemeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2010-01-12
Sıhhi ve gayrisıhhi işyerlerinde açılış ve kapanış saatleri
Sıhhi ve GSM işyerleri için de belediye encümeni açılış ve kapanış saati belirleyebilir mi? İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı Yönetmeliğinin 33. maddesi uyarınca belediye sınırları içersinde bulunan işyerlerinin açılış ve kapanış saatlerinin belediye encümenince tespit edilir hükmü mevcuttur. İşyerleri sahiplerince kapalı bulunacağı saatlere uymayanlara 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 6. maddesine göre Belediye Encümenince idari para cezası verilmektedir. Fakat işyerini belirlenen saatte açmayan esnafa da aynı şekilde ceza verilip verilemeyeceği ile nasıl bir işlem uygulanacağı hakkındaki görüşünüz nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2010-01-12
İdari yaptırım tutanağı
Kozan Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde kadrolu işçi konumunda çalışan personelim. 5326 Kabahatler Kanunu gereğince İdari Yaptırım Karar Tutanağını kadrolu memurlar gibi kadrolu işçiler de yazabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2010-01-08
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
Döşemealtı yeni kurulan bir ilçe olup, seçimlerden sonra 4 belediyenin birleşmesiyle ilçe belediyesi çatısı altında toplanmıştır. Bu belediyeler 1977-1994 yıllarında kurulmuşlar idi. Ancak son çıkan İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği gereği yapı kullanma izin belgesi olmayan işyerlerine çalışma ruhsatı verilememektedir. Konu ile ilgili elbette önceleri çıkartılan imar aflarından faydalanmayan yapı sahiplerinin ihmali de bulunmaktadır. Fakat bu durumdan en çok kiracı konumundaki esnaf kitlesi daha çok mağdur olmaktadır. Gelişmekte olan bir yer olarak da ilçemizde her geçen gün esnaf sayımız artmaktadır. Ancak eskiden kiralanarak işyeri açılan eski yapılarda da (iskansız) ruhsat verilmediği için esnaf mağdur olmaktadır. Bu konu ile ilgili hem kurumun hem de esnafın mağdur olmaması için yasal mevzuatlar çerçevesinde yapılabilecek bir uygulama var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2010-01-07