İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Yazlık düğün salonu
İlçemizde kapalı ruhsatlandırılmış düğün salonu bulunmamaktadır. İlçemiz halkının geneli yaz mevsiminde düğünlerini, okul bahçeleri v.b kurumların açık alanlarında izin alarak yapmaktadırlar. Bu alanların da ilgili kurumlar tarafından kullanımına izin verilmemesi nedeni ile düğünlerini yapacak olan ilçe halkımız büyük sıkıntılar çekmektedirler. Belediyemizce çaybahçesi olarak ruhsatlandırılan işyerinde, işletme sahibi bu işyerine Yazlık Açık Hava Düğün Bahçesi ruhsatı almak için başvuruda bulunmuştur. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Yönetmelikte adı ve niteliği belirtilmeyen bu işyerinin ruhsatlandırılıp - ruhsatlandırılmayacağı, benzeri sıhhi işyerleri için öngörülen düğün salonlarında aranan şartları taşıdığı, ancak açık alanda düğün yapılacağından yapı kullanma izninin istenip- istenmeyeceği veya hangi kriterlere göre ruhsatlandırabileceğimizi, açık alanlarda yapılacak düğünler için Mülki İdare Amirliğinden izin alınıp-alınmayacağı, bu tür işyerlerinin sıhhi olarak mı, umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak mı değerlendirileceği konusunda yardımcı olmanızı arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-30
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Belediyemiz sınırları içerisinde imar planında mesken alanı olarak görünen yere 5 yıllığına geçici izinle LPG oto gaz satış istasyonu kurdurulmuş, o tarihlerde EPDK’dan lisans işlemleri olmadığı için GSM ruhsatına ihtiyaç duyulmamıştır. İşletmeci GSM ruhsatı için müracaatta bulunduğunda işyerinin kurulduğu yerin etrafında meskenler yapıldığından, mesken için ayrılan yer olmasından dolayı ruhsatlandırma yapılamıyor. İşletmeci mahkemeye müracaat ediyor. Geçici olarak verilen izinlerde tapu kütüğüne şerh düşülmesi gerektiğinden belediye tarafından bu işlemin zamanında yapılmamasından ve tapuya şerh konulmamasından işletmeci haklı duruma geliyor. Mahkeme kararı ile birbirine bitişik iki parsel üzerinde işyerinin kurulmasına izin veriliyor ve yapı kullanma izni düzenleniyor. Yapı kullanma izin belgesi ve geçiş yolu izin belgesi mahkeme kararına istinaden düzenlenmiş, bitişik nizam yapı izni bulunduğundan tesisin etrafında sağlık koruma bandı oluşturulamayan bir işyeri ruhsatlandırılmasında nasıl bir yol izleyebiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-27
Sabit kantarlar
İlimizde faaliyet gösteren sabit kantarlara ruhsat verilme zorunluluğu var mıdır? İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 9/1 maddesinde açıklandığı şekliyle sabit kantarlar yönetmelik kapsamına girer mi? Girerse hangi işyeri benzer işyeri olarak alınacak ve ruhsat düzenlenecektir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-23
Tütün ürünlerinin kullanımı
5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinde özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehaneler, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün mamullerinin kullanımı 19.07.2009 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ancak bölgemizde yapılan uygulamada ruhsatında lokanta olmayan işyerlerinde aynı faaliyet konusuna yakın olan köfteci, kahvaltı salonu, pastane gibi yerlerde tereddüte düşüldü. Kanunun tamamı incelendiğinde tütün mamullerinin içilmesinin özendirilmemesi gibi bir amacı olduğu görülüyor. Belirtilen maddeyi nasıl yorumlayarak uygulamamız gerekir. Madde eğlence hizmeti verilen yerler dediğine göre lokantaların içkili olması mı gerekiyor, çünkü içkili yerlere 18 yaşından küçükler giremediği için Kanunu bu şekilde uygulayabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-22
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
Kasabamızda tapu sorunu olan bazı işyerlerine 2005 yılında vatandaşların mağdur olmaması için belediye meclisi karar ile geçici ruhsat verilmiştir. Ancak 2006 yılında vatandaşların her yıl aynı işlemleri yapmaması için yine belediye meclisi karar almış ve bu ruhsat formlarının üzerinde bulunan geçici ibaresinin üzerine daimi kaşesi bastırmıştır. 2008 yılında Erdemli Kaymakamlığının kasabamızda bulunan işyerlerinin denetiminde bu tür ruhsat formlarının geçersiz olduğu, ruhsat formlarının yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bizde vatandaşlara aşağıdaki gibi bir tebliğ yazısı gönderdik. İlgi sayılı yazı ile bahse konu “Kasabamız …….mahallesi ……sokak …nolu adreste bulunan işyerinizin İşletme Ruhsatı 2005 yılında geçici olarak verilmiş olup; işyerinizle ilgili işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını 2005/9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe uygun şekilde belgelerinizi tamamlattırarak ruhsat formlarını yönetmeliğe uygun hale getirmeniz, tarafınıza İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı almanız, dosyanızda bulunan eksik evrakları tamamlamanız tebliğ olunur.” denmektedir. Yaptığımız bu uygulama doğru mu yoksa vatandaşın kazanılmış hakkı var mı?
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-21
İşyeri açma ve çalışma ruhsatları
Bilindiği gibi işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilirken işyerlerinde aranacak genel şartlar 5. madde (c) fıkrasında özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam ve sauna, ekmek fırını ile akaryakıt sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanım izin belgesi alınmış olması zorunluluğu getirilirken; Motel, pansiyon kahvehane, kıraathane, bar, içkili ve içkisiz lokantalar (c) bendinde yer almamaktadır. (c) fıkrası hariç diğer işyerlerinde yapı kullanım izin belgesi zorunluluğu bulunup bulunmadığı hususunda bizleri aydınlatırsanız çok teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-22
İşyeri açma, ekmek gramajı
1- 3030 Sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde ticaret bölgesi olmayan alanlarda işyeri ruhsatı verilirken o yörenin ihtiyacına yönelik sıhhi işyeri ruhsatı verilebileceği ancak imalata yönelik yani GSM kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemeyeceği belirtilmiştir. Ancak 2007 yılı Nisan ayında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle özellikle 3.sınıf GSM’ler neredeyse sıhhi işyeri haline dönüştürülmüş inceleme komisyonları kaldırılmıştır. Ticaret bölgesi olmayan bir alanda tatlı imalathanesi, yufka imalathanesi vs. gibi işyerleri açılabilir mi? Yapı Kullanma İzin Belgesinde "işyeri" gösterilen bir yerin vasfı fırın, bakkal, lokanta gibi belirtilmesi zorunlu mudur? Karayolu muayene istasyonları özelleştiğinden bunların ruhsatlandırmaları nasıl olacaktır. 2.sınıf GSM kapsamında değerlendirilmesi düşünülmektedir. Doğru bir düşüncemidir? 2- Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığı ve Ticaret Sanayi Odaları tarafından yakın zamanda ekmek üreticilerine yönelik fiyat ve ekmek tebliğine göre gramaj belirlenmiştir. Fırında yani tezgâhta ve bakkalda satışa sunulan ekmek 300 gr, 600 Ykr olmuştur. Ancak lokanta, restaurant gibi bazı esnaf satışa sunduğu köfte, yemek vs. yanında vereceği ekmeğin gramajını daha düşük tutarak kendisine verilmesini fırıncılardan talep etmektedir. Piyasada uygulanan fiyat ve gramaj dışında bu tip işyerleri için ayrı fiyattan ve daha düşük gramajlı ekmek üretip verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-02
Ruhsatsız veya ruhsatlı işyerinin kapatılması
Ruhsatsız bir iş yerini hiç bir işlem yapmadan veya hiç bir karar alınmaksızın kapatabilir miyiz? Ayrıca ruhsatlı olan bir iş yerini de işlediği herhangi bir suçtan dolayı hiç bir karar almaksızın kapatabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-01
İşyerlerinin denetimi
İlçemiz dahilinde bulunan özel dershaneler, sürücü kursları, özel hastaneler ve polikliniklerde işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile hafta tatili ruhsatı yönünden denetleme yapabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-01
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptali
Yıl içerisinde üç defa farklı fiillerden dolayı cezai işleme maruz kalmış olan umuma açık istirahat ve eğlence yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi? Yıl içerisinde üç kere uygulanan cezai işlemlerin aynı fiillerden mi olması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-04-01
Simit fırını için yapı kullanma izin belgesi şartı
Güzelyalı 1994 yılında belediyelik oldu. Beldemizde 1965 yıllarında fırın olarak inşa edilmeksizin yapılan bu dükkan o dönemlerde ekmek fırını olarak faaliyete geçirilmişti ve 1979 yıllarında da kapatılarak günümüze kadar kapalı kalmıştır. Fakat bu tek katlı ve müstakil olan dükkan şimdide simit fırını olarak açılıp çalıştırılmak istenmektedir. Ancak tapusu mevcut olup kütükte dükkân olan bu yapıya, yapı kullanma izni belgesi tahsis edilmemiştir. Bu durumda simit fırını olarak açılıp çalıştırmak üzere ruhsat talebinde bulunan müstecirin müracaatını yapı kullanma izni belgesi aranmaksızın değerlendirmeye alınarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi mümkün olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 2008-03-05
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmayan işyerlerinden ÇTV alınması
Ruhsatı olmayan işyerlerinden çevre temizlik vergisini alabilir miyiz? Tahakkuku nasıl yapılır?
- Soru Cevaplandı
- 2008-02-05