Fitness ve SPA merkezi içinde hamam ve sauna olması

İlçemizde, alt katı 2 adet asma katlı dükkan, üstü de 18 adet mesken olarak iskanı bulunan 20 bağımsız bölümlü bir işyerinde Fitness Center, SPA Merkezi olarak bir işyeri açılmıştır. Ancak ruhsatsız olarak açıldığından belediyemizce mühürlenmiştir. Bu mühürlenen işyerinde mühürlenmeden önce kat maliklerinin izni olmadığı hamam ve sauna yapıldığı görülmüştür. Belediye olarak bizim iddiamız önce iskan ruhsatında değişiklik yapılacağı ondan sonra ruhsat işlemlerini gerçekleştirebileceğimizdir. Ancak işyeri sahibi fitness center ve SPA Merkezinde zaten hamam ve saunanın içerisinde olduğunu bunun için iskan değişikliğine gerek olmadığını iddia etmektedir. Bu işyeri için iskan değişikliği isteyip istemeyeceğimiz, kat maliklerinden muvafakat alınıp alınmayacağının tarafımıza bildirilmesini saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-12-20

ÇTV borcu olan mükellefe ruhsat verilmesi

1-Ruhsat müracaatında bulunmuş evraklarını ilgili müdürlüğe vermiş ruhsat harçlarını yatırmış mükellefe ÇTV borcu yüzünden ruhsat verilmemesi mümkün müdür? Mükellefin o borcu cezalı olarak ileride ödeme hakkı yok mu? Ayrıca bahsi geçen iş yerine ait önceki işyeri sahibinin ÇTV borcu yeni mükelleften istenebilir mi? 2- 3572 sayılı Kanun ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe ek olarak ilçe belediyeleri meclis kararı çıkararak bir senelik geçici ruhsat verebilir mi? Verilmiş olan daimi ruhsatları çeşitli nedenlerle iptal ederek (örneğin iskanı olmadığından dolayı veya fazla işgalden dolayı) geçiciye çevirebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-01

Para cezasında yıl kavramı

2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 6 ncı maddesinin (d) bendinde; “Mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen, iş yerlerinin işletmecilerine beşyüzmilyon Türk Lirası ile birmilyar Türk Lirası arasında (2009 yılında 708,00-1.420,00-TL ) idarî para cezası verileceği ve bu maddede belirtilen aynı fiillerin bir yıl içinde tekrar etmesi halinde ise, en son uygulanan para cezasının bir kat artırılarak uygulanacağı açıklanmıştır. Burada bahsi geçen 1 yıllık süre ne zaman başlar. İlk cezadan sonra mı veya 2009 yılı içerisinde 1 yıl mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-01

Sıhhi işyerlerinin sınıfının belirtilmesi

15 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren birinci sınıf lokanta, üç yıldızlı ve üzeri otel vb. turistlik yerlerdeki vergi oranlarının %8 den % 18’ e çıkartılmıştır. Bu yasa doğrultusunda ilçemiz vergi dairesi müdürlüğünden birinci sınıf lokantaların ivedi olarak listesi istenilmiştir. Ancak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerinde lokanta sınıflandırılmasını, vermiş olduğumuz lokanta ruhsatlarında belirtilmesi veya belirtilmemesi yönünde bir hüküm bulunmadığından, mevcut ruhsatlarda bu hususu belirtmemiş bulunmaktayız. Ayrıca lokanta, kahvehane gibi yerleri ruhsatlandırmadan önce istenilen oda kayıt belgelerinde sınıf tayinlerinin bağlı bulundukları oda tarafından yapıldığı görülmüş olup işlemler oda kayıtlarında belirtilen sınıflara göre yapılmıştır. Dolayısıyla tereddüde düşmüş olduğumuz sınıf tayini görevinin meslek odalarına mı yoksa belediyelere mi ait olduğu, eğer belediyemiz tarafından yapılacak ise vermiş olduğumuz ruhsatların faaliyet konusu kısmında birinci sınıf lokanta, ikinci sınıf lokanta gibi yazılmasının gerekip gerekmediği konularında bilgi vermenizi istiyoruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-22

Tarım Kredi Kooperatifinin akaryakıt istasyonu kurması

Kasabamızın tam ortasında bulunan Tarım Kredi Kooperatifi bahçesine yer üstü tankı kurarak motorin satışı yapmak istemektedir. Buraya 3.sınıf GSM ruhsatı verebilir miyiz? Verirsek hangi belgeleri istemek zorundayız. Örneğin, Valilik görüşü ve ÇED istenmeli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-18

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesi ( c ) fıkrası gereği özel yapı gerektiren işyerlerinden sayılan ekmek fırını ruhsatlandırılırken; iskanda fırın olarak geçmeyen bir işyerine aynı maddenin ( b ) fıkrası gereğince kat maliklerinin oy birliği ile 104 m2 işyerine, 1.kat mesken (165 m2) plan tadilatı yapılarak toplam 269 m2 olarak tek bağımsız işyeri olması durumunda bu işyerine fırın ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-07-18

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

Sabıka kaydında suç unsuru olanlara işyeri açma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-07-14

Gayri sıhhi müessese ruhsatı

Yapı kullanma izin belgesinde dükkân veya depo olarak gözüken işyerine 2. veya 3.sınıf GSM olarak ekmek fırını ruhsatı vermemiz mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-23

Gayri sıhhi müessese ruhsatı

2005/9205 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliği’nin 3’üncü sınıf gayrisıhhî müesseseler bölümü 5/1. maddesinde 8 m3 ten az kapasitede sınıf 2 sınıf 3 a sıvılarının depolandığı motorin satış istasyonları, ticari amaçlı çalışacak yer üstü motorin tankerinin sabit olmak kaydıyla 8 m3 ten az kapasitede olan tesisler olarak belirtilmektedir. Bu durumda bu işyerlerine ruhsat verecek yetkili idare Büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyesi mi yoksa ilçe Belediye Başkanlıkları mıdır? Bu işyerlerinden akaryakıt istasyonu olarak yapı kullanma izni istenip istenilmeyeceği hususunda tereddütler hasıl olmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-19

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin, patlayıcı, parlayıcı tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin "Ortak Hükümler" başlıklı 5. maddesinin (e) bendinde, “Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin, patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan, depolanan, yerler ile gaz dolum tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunmalıdır." Hükmü yer almaktadır. Kastedilen mevzuattan ne anlaşılmalıdır? Bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-13

Açıkta içki satışı

İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin b fıkrasında, konaklama yerleri hariç olmak üzere, oto yolları ve karayollarının her iki tarafında sınır çizgisine 200 m'den yakın mesafe içindeki yer içkili yer bölgesi tespit edilemez denmektedir. Karayolu kenarında Konaklama yeri olarak otel veya pansiyon ruhsatı verilecek olan yerin yemekhane veya işletmenin herhangi bir bölümünde açıkta içki satışı yapılıp yapılamayacağı, ayrıca bu işyerlerinin yataklı müşterileri dışındaki kişilere içki satışı yapılıp yapılamayacağı hakkında bilgi verilmesini arz ederim..

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-09

İç Su Araçları Yönetmeliği’ne göre çalışma ruhsatı

İlimiz merkeze bağlı ancak mücavir sınırlarımızda olmayan bir köyde tekne için ruhsat talep edilmektedir. 21.10.2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İç Su Araçları Yönetmeliğinde özel idareler kısmı geçmediğinden sıkıntıya düşülmüştür. Bizim mücavir alanımızda olmamasına rağmen merkeze bağlı bu köyde ilgili Yönetmeliğe göre teknenin ruhsatlandırılma işlemlerini yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-06-02