İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
Ruhsatlı bir işyeri, işletmeci tarafından kapatılmak suretiyle faaliyetine son verdiği zaman; a) Faaliyetine son vermesine müteakip, işyeri açma ve çalışma ruhsatının geçerliliği sona erip iptal olur mu? b) Eğer ruhsat iptal olursa ruhsatın iptal olabilmesi için işyeri kapandıktan sonra geçmesi gereken belli bir sure var mı, varsa bu sure ne kadardır? c) İşletilmeyen işyerine ait, vergi levhası iptal edilmeyip bu işyerine ait vergilerinin, ödendiği idaremize ibraz edilirse önceden alınmış olan işyeri ruhsatının geçerliliği kazanılmış hak olur mu? d) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin daha önce Jandarma tarafından verilen süreli ruhsatların, süresinin bitimine müteakip idaremize müracaat ederlerse nasıl bir işlem yapacağız? e) Sıhhi müesseselerin hangi hallerde ruhsatı iptal edilir? f) Kapasitesini artırmak suretiyle bir üst sınıfa geçen GSM'lerden hangi evraklar istenecek yeni ruhsat için nasıl bir yol takip edilecek? h) Ruhsatı çeşitli vesilelerle kaybolan, yırtılan, eskiyen ruhsat belgelerini yeniden tanzim ederken nasıl bir yol izleyeceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-09-02
İşyeri açma izin harcı
Araç muayene istasyonları için alınması gereken işyeri açma izin harcı belirlenirken kapalı alanlarla birlikte açık alanlarda dahil edilecek midir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-28
Sağlık kuruluşlarının işyeri açma ruhsatı
31.10.2007 tarihinde Gürpınar Belediyesinin eczaneler ve veteriner kliniklerine verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatları ile ilgili olarak verilen cevabınızda; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin değişik 6 ıncı maddesi hükmü gereğince, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatlarına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemlerin, bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmadığından, ilgili Yönetmelik hükmü gereği, eczaneler ve veteriner klinikleri gibi işyerlerinin de yetkili idareden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu bulunduğu ifade edilmektedir. Oysa Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyetinin 13.04.2007 gün ve 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğinin 3.maddesinin 6197 sayılı yasadaki düzenlemelere aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvuruda bulunmuşlardır. Danıştay 8.Daire tarafından dava konusu edilen yönetmelik maddesine yönelik olarak alınan 19.09.2007 tarih ve E:2007/2566 sayılı karar ile özel mevzuatı uyarınca ruhsatlandırılan işyerlerinin dava konusu yönetmeliğe tabi kılınmasını ön gören düzenlemenin dayanağının yasa kurallarına aykırı olduğu gibi özel yasalarda yer alan kuralların etkisiz bırakılması sonucunu doğurduğu gerekçesiyle yürütülmesinin durdurulması kararı verilmiştir. Bu karara rağmen eczane ve veteriner kliniklerinden işyeri açma ruhsatı istenilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-07
İşyerlerinin sınıflandırılması
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte, gayri sıhhi müessese sınıfında bulunan işyerlerinin sınıf tayini bölümünde; Yönetmelikte yer almayan işyerlerinin sınıflandırılmasında "tesise ait kapasite raporu, tesisten kaynaklanacak atıklar ve müessesenin diğer özellikleri dikkate alınarak" Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı tarafından yeni sınıf tayini yapılır denilmektedir. Diğer taraftan ruhsat kriterlerine uygun şekilde başvuru beyan formunu düzenleyip birimimize müracaat eden işletmeciye 2. ve 3. sınıf işyerleri için 5 gün içinde ruhsat düzenlenmesi öngörülmektedir. Yukarıda sayılan işlemler bu sürede yapılamayacağı için bir mağduriyet doğacaktır. Burada tüm Bakanlıklara müracaat bizim tarafımızdan mı yoksa mükellef tarafından mı yapılacak? Bu yazışma uzun zaman alacağından işletmecinin mağduriyetini nasıl giderebiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-07
İşyeri açılışı, lokantalarda tütün tüketimi, ustalık belgesi
1- Boş arsalarda açılmak istenen halı yıkama, otopark, oto yıkama yerlerinde idari ve sosyal binaları olmadan konteyner konulan yerlere ruhsat verilmesi uygun mudur? 2- Alışveriş merkezlerinde bulunan lokanta, kafeterya gibi yenilen içilen işyerlerinde sigara içilen/içilmeyen bölümler tahsis edilmesi durumunda söz konusu işyerlerinde sigara içilir mi? 3- Ruhsat müracaatlarında ana faaliyet konusu ile ilgili oda kaydı, ustalık belgesi olan fakat tali faaliyeti ile ilgili herhangi bir belgesi olmayan ruhsat müracaatlarında nasıl bir yol izlenmelidir?
- Soru Cevaplandı
- 2008-08-04
Fırın’a işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte (3.Sınıf GSM) ekmek ve pide üreten yerler için asgari 250 m2 yer zorunluluğu var. Böyle bir işletme için yani ekmek fırını açılacak bir yerde tapuda ve mesken ruhsatında 250 m2 nin altında bir alan var mesela180 m2’ dir. Metrekare şartını sağlamadığı için bu yere fırın için GSM ruhsatı düzenleyemiyoruz, bitişikteki dükkânı veya ona ait depoyu kiralayarak 250 m2 yi tamamlayıp bu işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleyebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-07-31
İşyeri açılış ruhsatı ve imar harçları
Belediyemiz 2613 nüfusa sahip bir belde belediyesidir. Belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayan bir tavuk çiftliği (İl Çevre Müdürlüğünün olumsuz raporu evlere yakın olması sebebi ile ve benzeri sebeplerle) belediyemiz encümenince mühürlenerek kapatılmıştır. Buna göre; 1- İşyeri sahibi mühürlenen işyeri olan tavuk çiftliğinde tadilat yaparak tavuk çiftliğinin koku ve benzeri olumsuzlukları vantilatör ve benzeri faaliyetler ile gidererek il çevre müdürlüğünden olumlu rapor ve ilçe tarım müdürlüğünden yine olumlu rapor alacağını taahhüt ederek belediyemizden mührün kaldırılmasını ve alacağı olumlu raporlar doğrultusunda belediyemizden ruhsat talep etmektedir. Buna göre nasıl bir işlem yapmamız gerekmektedir. Tadilat için mühür kaldırma işlemi nasıl yapılacak, tavuk çiftliğine nasıl ruhsat verebiliriz? 2 - Bu tavuk çiftliğinden yapı kullanma izin belgesi ve benzeri imar harçlarını alabilir miyiz? Çalışanların kaldığı tavuk çiftliği ile birleşik ev için harç alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2008-07-29
GSM ruhsatı
8m3’ten az kapasitede sınıf2 ve sınıf3-A sıvılarının depolandığı motorin satış istasyonları ticari amaçlı çalışacak yer üstü motorin tankerinin sabit olmak kaydıyla 8 m3 ten az kapasitede olan tesislerin ruhsatlandırılmasının Büyükşehir olan illerde ilçe belediyesi tarafından mı yoksa Büyükşehir belediyesi tarafından mı ruhsatlandırılacağı akaryakıt istasyonu olarak özel yapı şeklinde yapı kullanma izninin gerektirip gerektirmeyeceğini açıklar mısınız?
- Soru Cevaplandı
- 2008-07-22
Umuma açık işyerinin devri
Umumi açık işyerlerinin devirlerinde; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8.maddesinde, “…dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir” hükmüne göre yeni belge ve dokümanlar istemek gerekir mi, yoksa dosyasındaki belgeye göre eksik varsa bile hiç bir şey istemeden yeni ruhsat düzenlemek mi gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-11-03
İşyerinin vergi kaydı
Daha önce birimimizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak umuma açık eğlence yeri çalıştıran bir mükellef işyerinin işletmesini başka bir şahsa vererek vergi kaydını iptal etmiştir. İşyerinin maliye’deki kaydı ikinci şahıs adına geçmiştir. Ekiplerimizin yaptığı denetimlerde vergi mükellefi adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı için işyeri ruhsatsız faaliyet gösterdiği için mühürlenmiştir. Mühürlemeyi müteakip adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan birinci şahıs müdürlüğümüze gelerek yapılan uygulamanın yanlış olduğunu, vergi kaydının olmamasının ruhsatı etkilemeyeceği yönünde müracaatta bulunmuştur. Hatta işyeri ruhsat aşamasında dahi vergi kaydının sorulmadığı için haksız bir uygulamaya uğradığını beyan etmektedir. Bu konuda yaptığımız araştırmada kesin bir hükme ulaşamadığımız için konu ile ilgili yorumlarınıza ihtiyaç duyulmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 2009-11-03
İçkili yer ruhsatı
Aydın-İzmir karayolu üzerinde boş arazisi ve üzerinde herhangi bir yapısı bulunmayan yer için belediyemize açık hava gazino ruhsatı müracaatı bulunmaktadır. Müstecir arazi üzerine portatif bina yapacağından dolayı iskan ruhsatı alamamaktadır. Ayrıca karayolu olması sebebiyle içkili alan bölgesinde bulunmadığından müşterileri için portatif konaklama tesisi yapacağını beyan etmekle birlikte müracaat halinde bahse konu yer içkili alan bölgesine alınıp açık hava gazinosu ruhsatı verilip verilemeyeceği, ayrıca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre açık hava gazinosunun yer aldığı ancak tanımı olmadığından bu tanımlamanın daha önceki yönetmelik veya kanunlarda tanımlama olarak yer alıp almadığı hususunda bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-11-02
Esnaf sicil kaydı olmadan ruhsat verilmesi
Belediye sınırlarımız içinde faaliyet gösteren esnaflara İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlerken istenecek evraklar arasında oda kaydı ile Esnaf ve Sicil kaydı olmadan mükellefin bağlı bulunduğu dernek kaydı ile ruhsatlandırma işleminin yapılıp yapılamayacağı konusunda bizleri aydınlatırsanız seviniriz.
- Soru Cevaplandı
- 2009-10-27