İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kolluğun asayiş ve güvenlik yönüyle görüş bildirmesinin bağlayıcılığı
Belediye Başkanlığı, kolluğun asayiş ve güvenlik açısından olumsuz görüş verdiği içkili lokantaya ruhsat düzenledi ve lokanta açıldı. Şimdi verilen bu ruhsat geçerli midir? Kolluğun olumsuz görüşü belediye için bağlayıcılığı yok mudur? Eğer bağlayıcılığı yoksa Kaymakamlık belediyenin işleminin iptali için dava mı açmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-09-01
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 10. maddesinde "aynı adreste bulunsa bile ana faaliyet konusu veya işletmecisi farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenlenir" denilmektedir. Birçok avukatlık bürosunda 4–5 adet avukat çalışmakta. Vergi levhaları ayrı ayrı olmaları sebebi ile ayrı ayrı ruhsat düzenlenip hepsinden ayrı ayrı harç talep edilecek mi? Yoksa kira sözleşmesi veya mülkiyeti kimde ise onun adına 1 tane ruhsat düzenlemek yeterli mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-14
İşyerinin devrinde ruhsat düzenlenmesi ve harç alınması
FATMA SAMANCI - SİVASLI
1580 sayılı yasaya göre daha önce ruhsatı bulunan işyerine, 2006 yılında şahsa ait akaryakıt ve LPG istasyonu olarak GSM ruhsatı verilen yerin kiralama yöntemiyle bir başka şahsa devir söz konusu olacağından, Yönetmelikte, dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınır denilmektedir. Ancak; ikinci kişiye verilecek GSM ruhsatı için ayrıca GSM komisyonu oluşturmaya gerek olup olmadığı ve verilecek GSM ruhsatından belediyemizce işyeri açılış ruhsatı harcı alınıp alınamayacağı hususunda tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-06
- SİVASLI
İşyerinin devri
2004 yılından önce yapılmış tek katlı bir yapı daha önce 1999 yılında Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ekmek fırını olarak ruhsatlandırılmış ve bu ekmek fırını devir edilmek istenmektedir. Bu işyerinin iskân ruhsatı bulunamamaktadır. İşyerinin tapusu kargir kahvehane olarak düzenlenmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin (c) fıkrası gereği fırınlar, özel yapı şeklini gerektiren yerlerden sayılmıştır. Buna göre iskân ruhsatı olmayan tapusunda kargir kahvehane yazan bir işyerine, aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin 1 inci fıkrası gereği, ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir denildiğinden bu kişilere iskân ruhsatı olmadan fırın ruhsatını devir yapabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-05
İşyeri açma
2004 yılından sonra yapılmış olan bir binanın zemin katında bulunan bir dükkânına, yapı kullanma (iskân) ruhsatında dükkân olarak geçen bir işyerine 3. sınıf fırın ruhsatı verebilir miyiz, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesi (c) bendinde fırınlar özel yapı şeklini gerektiren işyerlerinden olduğundan söz konusu fırının yapı kullanma ruhsatında fırın olarak mı iskân ruhsatlı olması gerekir, dükkân olarak ta iskân ruhsatı olsa fırına işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-05
Mega, gross marketlerinde içinde yer alan fırınların durumu
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5.maddesinin (c) bendinde, ekmek fırını özel yapı olarak değerlendirilmiştir. Yine aynı yönetmeliğin ekli listesinin gayrisıhhi müesseseler bölümümün 3. sınıf gayrisıhhi müesseseler bölümünün 6.18 maddesinde, mega ve gross marketlerin bünyesinde kurulan, kendi müşterilerine satış yapmak ve işyerinin bütünlüğünü duvar, bölüm vb şekilde ayrılmış bir şekilde üretim yapılan elektrik enerjisi kullanarak ekmek ve ekmek çeşitleri üreten iş yerleri hükmü bulunmaktadır. Bu konuda yapı kullanım izin belgesi alışveriş merkezi olan iş yeri içeride bölüm ayırarak ekmek ve ekmek çeşitleri üretmek isteyen iş yerine 3. sınıf gayrisıhhî müessese ruhsatı düzenlenebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-08-03
Canlı müzik
İlçemizde bulunan içkili restorana daha önce 5259 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin (b) bendinin ihlalinden dolayı encümence para cezası uygulandı. Aynı işyerine kolluk kuvvetleri(polis) tarafından 18 yaşından küçüklerin girdiği ve canlı müzik izni olmadan canlı müzik yaptığı gerekçesiyle tutanakla tespit edilmiş olup, söz konusu işyerine nasıl bir idari yaptırım uygulayabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-23
Tapusu olmayan işyerine ruhsat verilmesi
1999 da yapılan ve tapusu olmayan bir binada kahvehane olarak işyeri açılır mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-23
Daha önce verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatı
Şikayet dilekçesi gereği bir işyerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ruhsat Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılan incelenmesi sonucu 2.sınıf GSM kapsamında kaldığı ve işyerine ait zımpara taşı imalatı ile ilgili 1995 yılında İBB den alınmış 1.sınıf GSM Ruhsatının olduğu bildirilmiştir. Ayrıca işyerine ait daha 2 şirketin de ruhsatsız faaliyet gösterdiği biri satış ve pazarlama diğeri ise idari faaliyetlerini yürüten şirket mevcut olduğu yazıda belirtilmiştir. Şikayet konusu ise işletmede kullanılan kimyasalların çevreye aşırı rahatsızlık vermesidir. İşyerine müdürlüğümüzce yapılan kontrolde üstte verilen bilgilere ilave olarak şirketin aile fertlerinden oluşan bir ortak şirket olduğu ve mevcut ruhsatın ortaklardan olan sadece babanın adına düzenlenmiş olduğu, kendisinin de vefat ettiği anlaşılmıştır. İşyerinde zımpara taşı imalatı faaliyetine ilave olarak mermer sanayinde kullanılan kesici testere ucu da üretildiği ve çevre açısından üretimde kullanılan kimyasalların olumsuz etkisinin olduğu tespit edilmiştir. İşyeri sahibinden ilk etapta veraset ilamı, ilave faaliyet, ayrıca 2 şirket için Sıhhi Ruhsat başvuruları ve çevre açısından Emisyon ve DKKR istenmiştir. Bizim sorunumuz zımpara taşı imalatı için daha evvel İBB den verilen ruhsatın iptali söz konusu olur mu? Hangi maddelere dayandırmamız gerekmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2009-07-12
İçkili yer bölgesi
Kasabamız yerleşik alanı İznik İlçesine 7 km uzaklıkta, İznik Orhangazi karayolu üzerinde de belediyemiz sınırları devam etmekte. Bir vatandaşımız 1986 yılında yerleşik alan dışı ancak belediyemiz sınırları içinde bulu-nan bu bölgede bir bina yapmış ve 1986 yılında lokanta olarak yapı kullanma iznini almıştır. 1- Söz konusu lokanta yıllardır kullanılmamakta, ancak şimdi kullanılmak istemekte. 1986 yılında kullan-ma izni alınmış ancak ilgili mevzuatlar gereği karayoluna 22 metre mesafede bulunan bu yapıya geçiş yolu izin belgesi karayolları görüşü doğrultusunda belediyemizden düzenlenmesi gerekmekte midir? 2- Söz konusu lokantanın içkili olması vatandaş tarafından talep edilmekte ancak belediyemizin içkili yer tespiti bulunmamakta, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 30. maddesi (b) fıkrası uyarınca beledi-yemiz sınırlarında olan ancak yerleşik dışı alandaki bu işyerine otel, motel gibi konaklama yeri olmaması nedeniy-le karayolu mesafesi 200 metre olması gerektiğinden, Belediyemiz meclisi tarafından içkili yer bölgesi olarak tes-piti mümkün müdür? 3- İçkili yer izni verilmeyen yerlerde veya belediyenin izni haricinde ve turizm belgeliler dışında açıkta içki satılması mümkün müdür? İznik İlçesinin turistik olması bu hakkı içkisiz sıhhi ve umuma açık istirahat ve eğ-lence yeri işletmelerine verir mi? 4- 26.03.2001 tarih ve 0070 sayılı İçişleri Bakanlığı genelgesi hala geçerliliğini korumakta mıdır? Yeni Yönetmelikten sonra içkili yerlerle ilgili çıkmış genelgeler mevcut mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2007-07-11
Eğlence yerlerindeki gürültü ölçümü
İlçemizde yaz geldiği zaman eğlence yerlerinden gürültü şikâyetleri çok fazla olmaktadır. Belediyemizde çevre birimimiz kurulmadığından şikayet dilekçelerini İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne gönderiyoruz. Oradan gelip denetliyorlar ancak onlar bir sefer geliyorlar onların geldiğinde de her şey normal görünüyor. Sürekli denetlemeye benzemiyor ve verim alınamıyor. Biz zabıta birimi olarak bu işletmelere hangi kanuni dayanaklara göre ve nasıl yaptırımlar uygulayabiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-17
İşyeri açma, ihale
1-Bileyici (bıçak bileme ve satış ) işyerleri sıhhi mi veya gayrı sıhhi müessese midir? Gayrı sıhhi müessese ise kaçıncı sınıf gayrı sıhhi müesseseye girer? Kapasite raporu istenir mi? 2-Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde mesul müdür belgesini belediyeler mi verir? Belediyeler veriyorsa hangi kanuna göre veriyor ve ne gibi belgeler isteniyor? 3-2886 sayılı Devlet İhale Kanunu gereğince ihale edilerek üç yıl süre ile kiraya verilen Belediyenin gayrimenkullerinin kiralama süresi sona ermeden kapatan veya bırakan müstecirlere ne gibi işlem yapılacağı konusunu bilgilerinize arz ederim
- Soru Cevaplandı
- 2008-05-12