Turizm Teşvik Kanunu kapsamında bulunan otele ruhsat verilmesi

Belediyemiz bölgesinde 12.10.2004 tarihi öncesinde yapılan bir otelimiz bulunmaktadır. Bu otelin işletme sahibi 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında ruhsat talebinde bulunmuştur; fakat söz konusu işyerinin yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır. Söz konusu işletmeye 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-24

İşyerinin sürekli mühürlü kalması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmadığı için tutanak tanzim ettik.Tutanağa istinaden 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine istinaden encümen kararıyla da idari para ve işyeri kapatma cezası çıktı. Encümen kararını tebliğ ettikten sonra işyerini mühürledik. Bazı işyerleri ruhsat için başvurmuyor,malzemelerini alarak yaptığı işi bırakıyor. Bazı işyerleri de başvuruda bulunsa bile işyeri imar yasalarına uygun olmadığı için ruhsat verilemiyor. Bu gibi işlemlerde işyerinin devamlı mühürlü kalması gerekir mi? Faaliyet yapılmayacaksa mührü açabilir miyiz? Ayrıca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmayan işyerini belediye zabıtasının kapatma yetkisi var mı, ruhsatı alana kadar işyerini kapatabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-24

Akaryakıt ikmal düzenekleri ve GSM ruhsatları

Kamu kuruluşlarına ait Akaryakıt İkmal İstasyonlarına, Enerji Piyasası Düzenleme Petrol Piyasası tarafından GSM Ruhsatı alma zorunluluğu getirilmiştir. Ancak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinde bu tip işyerlerinden ne gibi bilgi ve belgelerin isteneceğine dair bir açıklama bulunmamaktadır. Kamu kuruluşlarına ait bu gibi işyerlerine GSM Ruhsatı verebilmemiz için; hangi bilgi ve belgeler istenmelidir? Ruhsat harcı alınmalımıdır? Faaliyet konusu ve sınıfı ne olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-12-05

Kahvehaneye İşyeri açma ruhsatı

Mülkiyeti belediyemize ait bir işyeri kiraya verilirken kira kontratında kafeterya olarak verilmiş ve sözleşme yapılmış, kiracı şu anda bahsi geçen yere kahvehane olarak ruhsat istemektedir. Kahvehane olarak ruhsat verilip verilemeyeceği hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-20

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İlçemiz sınırları içerisinde bulunan arsaya plastik doğramadan baraka yapılmış ve söz konusu arsaya çimento, tuğla, kum ve diğer inşaat malzemeleri ile kömür konularak satışı yapılmaktadır. Adı geçen yere işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için müracaatta bulunulmuştur. Üzerinde ruhsatlı binası bulunmayan yere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-20

İşyeri Açma

Yapı kullanma izni olan bir yapıya, tapu sicilinde ifraz işlemini doğuracak bir yapı tadilat ruhsatı verilmiştir. (Yapı ruhsatında yapı özellikleri kısmında elektrik-pis su-temiz su-doğalgaz vs. kısımlar işaretlenmiş olup, tadilat ile ilgili elektrik ve sıhhi tesisat projeleri istenmemiştir.) Aldığımız bilgiye göre; Yapı tadilat projesinin uygulanması ile oluşturulan yeni bir bağımsız bölüm tapuda işyeri olarak tescil ettirilmiştir ve yeni bağımsız bölümün doğalgaz ve elektrik abonelikleri yapının bütünü için daha önceden alınmış olan yapı kullanma izni ve yapı tadilat ruhsatının ibrazı ile gerçekleştirilmiştir. Öğrenmek istediğimiz; 1-Yeni bağımsız bölüm için ayrıca yapı kullanma izni gerekip gerekmediği, 2-İşyerinin banka şubesi olarak çalışmasına başlamasını müteakip, işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi esnasında yapı kullanma izni belgesinin talep edilip edilmeyeceği, 3-İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi esnasında yapı kullanma izninin talep edilmesi halinde yapının bütününe ait alınmış ilk yapı kullanma izninin yeterli olup olmayacağı, Konularındaki tereddütlerimizin giderilmesi konusunda bilgilerinizi arz ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-15

Akaryakıt ve LPG istasyonları

Akaryakıt ve LPG istasyonlarına ruhsat verirken bu işletmelerin belli bir metre alanları olması zorunluluğu var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-07

İşyeri açma ruhsatının devri

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin “İşletmecinin değişmesi ve işyerin nakli” başlıklı 8 inci maddesinde, “Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresi değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devir alan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak sureti ile yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir” denilmektedir. Bu konuda, ruhsat devredilen kişinin sıhhi ve umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ruhsatı verilirken ustalık belgesi istenilecek mi, ayrıca yeniden ruhsat harcı alınacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-05

İşyeri açma

1- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 10. maddesinde birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerinde adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerinde ,ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir.Tali faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir denilmektedir.Yönetmeliğin bu maddesine istinaden bu tür işletmelerde ana faaliyet ve tali faaliyet konuları hangi kriterlere göre belirlenmelidir? 2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliğine göre pastaneler 3. Sınıf GSM statüsünde değerlendirilmektedir. Ancak imalat ve satış yeri aynı adreste ise, satış yapılan ve pastane ürünlerinin tüketildiği yerlerin kafeterya olarak mı? Ya da hangi statüde değerlendirilmesi uygundur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-04

Avukatlık bürolarının işyeri açma ve çalışma ruhsatı

07.08.2008 tarihinde Osmangazi Belediyesince sorulan bir soruda bahsedilen konu ile ilgili yasal bir gelişmeyi paylaşmak ihtiyacı hissettim. 13 Nisan 2007 tarihinde yapılan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe yapılan ek ile ilgili: "İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz."Danıştay Sekizinci Dairesinin 19.09.2007 tarih ve 2007/2566 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Ancak sonrasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 10.01.2008 tarihinde YD.İtiraz No:2007/899 sayılı kararı ile: "yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açılması ve çalıştırılmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak 3572 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan müesseseler bu düzenlemenin dışında tutulmuş olup, bu işyerlerinin açılması ve çalıştırılması ile ilgili olarak özel düzenlemeler mevcuttur. Avukatlık büroları, 3572 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan işyerleri arasında sayılmamıştır. Buna göre, bu bürolar bakımından da işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması zorunluluğuna ilişkin düzenlemede kanuna aykırılık bulunmamaktadır. Diğer taraftan, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi talebi üzerine, ilgili merciinin incelemesi Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen hususlarla sınırlı olup, bu incelemenin avukatlık büroları için geçerli olacağı tartışmasızdır. Açıklanan nedenlerle, davalı idare itirazının kabulü ile Danıştay Sekizinci Dairesinin 19.09.2007 gün ve E:2007/2566 sayılı kararının kaldırılmasına 10.1.2008 günü oyçokluğu ile karar verildi." Bu yasal gelişmeler ışığında başka kurumlardan ruhsat alan iş nevilerine belediye olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeli miyiz? Vermemeli miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-10-22

İşyeri açma

Ganyan bayilerinin belediyeden ruhsat almaları gerekir mi ayrıca bu tür yerlerde açıkta bira verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-10-22

İçkili işyeri faaliyetinin durdurulması

İlçemizin belirli bölgelerinde faaliyet göstermekte olan içkili restaurant iş yerlerinin Polis Vazife Salahiyet Kanunu gereği mühürlenmek sureti ile faaliyetlerinin durdurulması esnasında, işyerinde vergi levhasının, yazar kasa fişinin ve adisyon fişi veya müstecirini belirtir hiç bir emarenin tespit edilemediği, işyeri çalışanlarının da bu konuda bilgi vermedikleri durumlarda iş yeri kapatma tutanakları işletmede çalışanlar adına mı tanzim edilmeli? Yoksa polis marifetiyle bu çalışanlardan alınan bilgiler doğrultusunda bildirdikleri kişi adına mı kapatma işlemi gerçekleştirilmelidir? Bu durumun yanlış beyan ihtimali düşünüldüğünde hukuki problemlerin oluşacağı aşikardır. Bu ve benzeri durumlarda izlenecek yöntem konusunda hangi yol izlenmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-10-06