İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

Kahvehane olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı olan işyerinde Emniyet Müdürlüğü personeli rutin denetimleri esnasında üç adet bilardo masası bulundurduğundan dolayı tutanak tanzim ederek gerekli yasal işlemin yapılması için belediyemize bildirmiştir. Ancak bu konuda Tekirdağ Belediyesinin Mahalli İdareler Müdürlüğünden bu konuda almış oldukları cevapta bilardo masası bulundurulmasında herhangi bir sakıncasının bulunmadığı belirtilmiş ise de, mevzuatta açık bir hüküm bulunmadığından konuyla ilgili tereddüdümüzün giderilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-08

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İlçe Özel İdare Müdürlüğü olarak köylerdeki işyerleri ve umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ruhsat vermemiz gerekiyor. Ancak ruhsatı verebilmemiz için gerekli evrak olan tapu kaydında tarla, bağ, bahçe olarak kayıtlı. Çoğu köyümüzde imar çalışması yapılmamış olduğundan eski tapu kayıtları mevcut. Bu gibi tapu kayıtlarına ruhsat verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-07-02

Lokantanın içki satışı yapması

Lokanta ruhsatı olan bir işyerinde alkollü içki satışı yapıldığı tespit edildiğinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine göre ruhsat iptali yapılır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-29

Turizm Teşvik Kanunu kapsamında bulunan otele ruhsat verilmesi

Belediyemiz bölgesinde 12.10.2004 tarihi öncesinde yapılan bir otelimiz bulunmaktadır. Bu otelin işletme sahibi 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında ruhsat talebinde bulunmuştur; fakat söz konusu işyerinin yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır. Söz konusu işletmeye 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-24

İşyerinin sürekli mühürlü kalması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmadığı için tutanak tanzim ettik.Tutanağa istinaden 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine istinaden encümen kararıyla da idari para ve işyeri kapatma cezası çıktı. Encümen kararını tebliğ ettikten sonra işyerini mühürledik. Bazı işyerleri ruhsat için başvurmuyor,malzemelerini alarak yaptığı işi bırakıyor. Bazı işyerleri de başvuruda bulunsa bile işyeri imar yasalarına uygun olmadığı için ruhsat verilemiyor. Bu gibi işlemlerde işyerinin devamlı mühürlü kalması gerekir mi? Faaliyet yapılmayacaksa mührü açabilir miyiz? Ayrıca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmayan işyerini belediye zabıtasının kapatma yetkisi var mı, ruhsatı alana kadar işyerini kapatabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-24

Akaryakıt ikmal düzenekleri ve GSM ruhsatları

Kamu kuruluşlarına ait Akaryakıt İkmal İstasyonlarına, Enerji Piyasası Düzenleme Petrol Piyasası tarafından GSM Ruhsatı alma zorunluluğu getirilmiştir. Ancak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinde bu tip işyerlerinden ne gibi bilgi ve belgelerin isteneceğine dair bir açıklama bulunmamaktadır. Kamu kuruluşlarına ait bu gibi işyerlerine GSM Ruhsatı verebilmemiz için; hangi bilgi ve belgeler istenmelidir? Ruhsat harcı alınmalımıdır? Faaliyet konusu ve sınıfı ne olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-12-05

Kahvehaneye İşyeri açma ruhsatı

Mülkiyeti belediyemize ait bir işyeri kiraya verilirken kira kontratında kafeterya olarak verilmiş ve sözleşme yapılmış, kiracı şu anda bahsi geçen yere kahvehane olarak ruhsat istemektedir. Kahvehane olarak ruhsat verilip verilemeyeceği hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-20

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İlçemiz sınırları içerisinde bulunan arsaya plastik doğramadan baraka yapılmış ve söz konusu arsaya çimento, tuğla, kum ve diğer inşaat malzemeleri ile kömür konularak satışı yapılmaktadır. Adı geçen yere işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için müracaatta bulunulmuştur. Üzerinde ruhsatlı binası bulunmayan yere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-20

İşyeri Açma

Yapı kullanma izni olan bir yapıya, tapu sicilinde ifraz işlemini doğuracak bir yapı tadilat ruhsatı verilmiştir. (Yapı ruhsatında yapı özellikleri kısmında elektrik-pis su-temiz su-doğalgaz vs. kısımlar işaretlenmiş olup, tadilat ile ilgili elektrik ve sıhhi tesisat projeleri istenmemiştir.) Aldığımız bilgiye göre; Yapı tadilat projesinin uygulanması ile oluşturulan yeni bir bağımsız bölüm tapuda işyeri olarak tescil ettirilmiştir ve yeni bağımsız bölümün doğalgaz ve elektrik abonelikleri yapının bütünü için daha önceden alınmış olan yapı kullanma izni ve yapı tadilat ruhsatının ibrazı ile gerçekleştirilmiştir. Öğrenmek istediğimiz; 1-Yeni bağımsız bölüm için ayrıca yapı kullanma izni gerekip gerekmediği, 2-İşyerinin banka şubesi olarak çalışmasına başlamasını müteakip, işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi esnasında yapı kullanma izni belgesinin talep edilip edilmeyeceği, 3-İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi esnasında yapı kullanma izninin talep edilmesi halinde yapının bütününe ait alınmış ilk yapı kullanma izninin yeterli olup olmayacağı, Konularındaki tereddütlerimizin giderilmesi konusunda bilgilerinizi arz ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-15

Akaryakıt ve LPG istasyonları

Akaryakıt ve LPG istasyonlarına ruhsat verirken bu işletmelerin belli bir metre alanları olması zorunluluğu var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-07

İşyeri açma ruhsatının devri

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin “İşletmecinin değişmesi ve işyerin nakli” başlıklı 8 inci maddesinde, “Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresi değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devir alan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak sureti ile yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir” denilmektedir. Bu konuda, ruhsat devredilen kişinin sıhhi ve umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ruhsatı verilirken ustalık belgesi istenilecek mi, ayrıca yeniden ruhsat harcı alınacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-05

İşyeri açma

1- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 10. maddesinde birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerinde adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerinde ,ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir.Tali faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir denilmektedir.Yönetmeliğin bu maddesine istinaden bu tür işletmelerde ana faaliyet ve tali faaliyet konuları hangi kriterlere göre belirlenmelidir? 2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliğine göre pastaneler 3. Sınıf GSM statüsünde değerlendirilmektedir. Ancak imalat ve satış yeri aynı adreste ise, satış yapılan ve pastane ürünlerinin tüketildiği yerlerin kafeterya olarak mı? Ya da hangi statüde değerlendirilmesi uygundur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-11-04