Bowling salonları için kolluk görüşü alınması

Bowling salonu için belediyemize müracaat etmek isteyen vatandaşımıza bowling salonu için işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı düzenlenmeden önce kolluk görüşü alınmalı mıdır? Bowling salonlarında aranacak şartlar nelerdir belli bir yaş sınırı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-19

Esas ve tali faaliyetlere iş yeri açma ve çalışma ruhsatının düzenlenmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde, “Adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Tali faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir denilmektedir. Faaliyet konusu birbirinden uzak (Örneğin, konfeksiyon ve gıda) olan iş kolunda adresi ve işleticisi aynı olsa bile tek ruhsat düzenlenmesi mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-16

Yapı kullanma izin belgesinde fırın belirtilmesi zorunluluğu

3.sınıf 6.19 GSM ruhsatı almak isteyen ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten yerlerin yapı kullanım izin belgelerinde "fırın" olarak işaretlenmiş olması zorunlu mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-24

İşyeri açma izin harcı tutarı

Belediyeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı verirken işyerinin metrekaresi 0,10 ile 1 TL arasında almak zorunda, ama kaç yıldır bu miktar böyle devam ediyor. Küçük işyerlerinde fazla bir meblağ tutmuyor. Bu ruhsat harcı miktarı ne zaman değişecek, belediye meclisi ruhsat harcı miktarını değiştirebilir mi veya ne yapılması gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-15

Pide fırını için İşyeri açma ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5/c maddesinde, özel yapı şeklini gerektiren işyerlerinin yapı kullanma izin belgesinin alınmış olmasının gerektiği anlatılmaktadır. Ancak; bu maddede fırınlar sadece ekmek fırını olarak belirtilmiştir. Şehir içinde, apartmanın altında bulunan, tapuda ve yapı kullanma izninde işyeri olarak görünen ve ekmek üretmeyen sadece pide fırını olarak faaliyet gösteren işyerine ruhsat verileceği zaman işyeri olarak görünen yapı kullanma izni yeterli midir? Yoksa yapı kullanma izninde pide fırını olarak belirtilmesi gerekir mi? Ayrıca bu pide fırını için Yönetmeliğin 5/b maddesinde belirtildiği üzere kat maliklerinden karar alınması gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-12

Pansiyon Bekar evine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İlçemiz dahilinde pansiyon-bekarevi ile ilgili işyeri açılmak istenmektedir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre bu tür işyerleri özel yapı şeklini gerektiren işyerleri içerisinde sayılmamaktadır. Ancak aynı Yönetmeliğin sıhhi müesseseler için iş yerinde aranacak asgari ortak şartlar bölümünde otel ve pansiyonlar birlikte değerlendirilmiştir. Bu nedenle ilgilinin pansiyon-bekarevi ile ilgili ruhsat başvurusunun özel yapı şeklini gerektiren işyerleri içerisinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususundaki görüşünüzü rica ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-11

Ruhsat iptali

Ruhsatlandırdığımız bir işyeri bir ay sonra bilgimiz dışında kiracı tarafından boşaltılarak işi bırakmıştır.(Belediyeye ruhsatın iptali için müracaat etmemiştir)Boş olan işyeri, sahibi tarafından başka bir şahsa kiralanmış ve başka bir işyeri ruhsatı için müracaat yapılmıştır. Bu işyerine yeni ruhsat verilmesi için eski ruhsatın iptal edilmesi gerekli mi? İptali nasıl yapılacak.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-10

İşyerinin genişletilmesi halinde harç alınması, okul bahçelerinde düğün yapılması

1-İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olan bir iş yeri aldığı izinle işyerini genişletmek suretiyle faaliyetine devam ettiği takdirde işyerine dahil edilen yeni kısım için yeniden m2 hesabına göre işyeri açma harcı alınır mı? 2-Özel okullar ve resmi Devlet okulları açık alanlarını okul aile birliği adına düğün salonu olarak işlettiklerinde iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına tabiler midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-08

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin ( c ) fıkrasında "Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması" hükmü yer almaktadır. Ayrıca Türk Ceza Kanununun 184. maddesinin 3. fıkrasında "yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." denmektedir. İlçemizde fırın yapmak amacıyla belediyemize yapılan müracaatta ilgili iş yerinin Tapu kayıtlarında 26.01.1943 tarihinde tescil edildiği veya yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığından söz konusu iş yerine fırın İşletmeciliği yapmak üzere İşyeri Açma Ruhsatının düzenlenip, düzenlenemeyeceği hususunda bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-05

işyeri mesafe şartı, marketlerin kapladığı alana göre sınıfları

1- 18.12.2009 tarihinde Mustafakemalpaşa Belediyesince; "Playstation oyun salonu açılmak istenen işyerinin yakınında cami bulunmaktadır. Cami ile mesafesi 100 metreden kısadır. Cami ile olan mesafe değerlendirmeye alınacak mıdır?" şeklinde soru sorulmuştur. Verilen cevabi yazınız; "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin yönetmeliğin İşyerlerinde aranacak genel şartlar başlıklı 5 inci maddesinin (h) bendinde; Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 32 ve 34 üncü maddelerinde de bu uzaklığın en az yüz (100 ) metre olması gerektiği açıklanmıştır. Dolayısıyla alınacaktır." şeklindedir. Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin (a) bendi: "Hükümet binaları, hapishane ve ıslah evleri; her türlü mabet, dini kurum ve kuruluşlar; sanat müesseseleri, maden ocakları, inşaat yerleri; patlayacı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan ve depolanan yerler ile gaz dolum tesisleri yakınında" hükmü gereği içkili yerler bölgesine Belediye Meclislerince karar verilirken 30 uncu maddenin (a) bendi gereği 100 m altında bir mesafe belirlenemez mi? 2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik E-1 Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler C- Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemişçi, Büfe, Manav, Kantin ve ekmek Bayileri başlığının 7- Hipermarket, grosmarket ve mega marketlerde giriş ve çıkış olmak üzere iki kapı, çocuk emzirme yeri ile satış alanının en az yarısı kadar olmak üzere otopark ve yeteri kadar depo alanı bulunacaktır. Maddesinin uygulanmasında marketleri hiper, gros ve mega olarak sınıflarken m² büyüklüklerini mi dikkate almalıyız? Cevabınız evet ise hangi m² ye kadar hipermarket, hangi m² ye kadar grosmarket ve hangi m² kadar megamarket olarak işyerlerini değerlendirmemiz gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-03

İş yeri kapatma kararlarının uygulaması

Kaymakamlık makamı tarafından belediyelere gönderilen kumardan ve iş yerinde uyuşturucu bulundurmaktan dolayı verilen iş yeri kapatma kararlarının uygulamasının zabıta tarafından yapılması, yasalara uygun mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-02-17

İşyeri faaliyet konuları

Bursa Şehirlerarası ve Uluslararası Otobüs Terminalinde görev yapmaktayım. Terminal Kompleksi içersinde faaliyet gösteren bilet satış yazıhanesi haricindeki diğer işyerlerinin faaliyet konularına göre ayrımı yapılmış ve bu faaliyet konusunda çalışan işyerlerinde nelerin satılabileceği hususunda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikten önce yürürlükte olan Yönetmeliğe atıfta bulunularak iş barışının sağlanması amacıyla bir encümen kararı alınmıştır. 2008 yılı itibariyle terminal işletmecisi değişmiş ve alınan encümen kararında atıfta bulunulan ruhsat yönetmeliği de değişmiştir. Hali hazırda uygulanan ruhsat yönetmeliğinde işyerlerinde aranması gereken ve ortak hükümler haricinde işyerlerinin ticaret ve hizmet yapabileceği hususlarda bir hüküm bulunmamaktadır. Örneğin cep telefonu ve aksesuarları satış yeri faaliyet konusuyla kira kontratı yapan bir işyerinin yanında büfe faaliyet konusuyla çalıştırılan işyerinde parça kontör satışı yapılmaktadır. Bu da cep telefonu satışı yapılan işyeri ilgililerince büfe işyerinin ruhsatına muhalefet ettiği yolunda şikayet konusu yapılmaktadır. Sonuç olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte faaliyet konularına göre ticaret ve hizmeti yapılacak işlerle ilgili bir hüküm bulunmazken; zabıta birimi olarak bizim eski encümen kararını uygulamamız ne kadar doğrudur? Bu yönde yeni bir encümen kararıyla sınırlayıcı düzenlemeler yapılması ne kadar doğrudur? Birbirine yakın iş kollarında ruhsata muhalefet hususunda ne gibi kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-11-23