İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Hayvancılık tesislerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Hayvancılık işletmelerinin kuruluş, çalışma ve denetleme usul ve esaslarına dair yönetmelik yürürlükten kaldırıldığı için ilçe tarım tarafından verilen çalışma izni artık verilmemektedir. Buna göre (büyükbaş hayvancılık da dahil) yumurta üretim ve depolama yerlerine ruhsat verilirken nasıl bir yol izlenmeli, hangi evraklar istenmelidir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-02-09
TARİŞ’ ten işyeri açma izin harcı alınması
Belediyemiz sınırları içerisinde inşaatı yeni bitmiş olan TARİŞ'e ait incir alım ve depolama tesisine işyeri açma ruhsatı vereceğiz. Ruhsat verme sırasında harç tahsil edecek miyiz? Veya TARİŞ harçlardan muaf mı?
- Soru Cevaplandı
- 2011-02-03
Baz istasyonlarından Haberleşme vergisi ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınması
İlçemizde kurulu 3 adet baz istasyonu var, bu baz istasyonlarına ait elektrik tüketim vergisi hesaplarımıza yatırılmaktadır. Bu baz istasyonları haberleşme vergisine de tabi midirler ve bizden çalışma ruhsatı alacaklar mı?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-25
Umuma açık yerler ve içkili yerler için verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarında kazanılmış haklar ve bunun sona ermesi
Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmi veya Özel Eğitim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 9. maddesinde: “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsat verilen umuma açık yerler ile içkili yerlerin devredilmesi hâlinde kazanılmış hakları sona erer. Ancak umuma açık yerler ile içkili yerlere ait ruhsat sahiplerinin iş yerini; eşlerine, çocuklarına veya yasal mirasçılarına devri hâlinde işletme hakkı korunur. Hakkın kullanılmasından sonra kazanılmış hakları sona erer” denilmektedir. Ayrıca,”umuma açık yerler ve içkili yerler ile öğretim kurumlarının, işyeri faaliyet konusunun değiştirilmesi veya ceza alarak sürekli kapanması durumunda kazanılmış hakları sona erer” denilmektedir. Aynı Yönetmeliğin 8. maddesinde ise “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette bulunmak üzere ruhsat verilen umuma açık yerler ile içkili yerlerin ve öğretim kurumlarının kazanılmış hakları saklıdır” denilmektedir. Yönetmelikte geçen süre kavramına bakıldığında “kanunun yürürlüğe girdiği tarih öncesi ve sonrası” diye bir hak ayrımına gidildiği, kazanılmış hakkın sona ermesi hususunda net olarak algılanması gerekenin ne olduğu anlaşılamamaktadır. Kazanılmış hakkın kaybedilmesi hususunda anlatılmak istenen önceden verilmiş olup, bu kanuna göre çelişki arz eden yerler mi kast edilmektedir? Yoksa bu kanun yürürlüğe girdikten sonra devir edilen ve aynı zamanda bu kanun hükümlerine çelişki arz eden yerlerin devri halinde 2. kere veya 3. üncü 4. kere devir edilemeyeceğini mi kast etmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-24
İkinci el oto galerileri, hafta tatili ruhsatı ve harcı
1-İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 19.11.2008 tarihli ve 2008/71 sayılı Genelgesine istinaden ilimizde faaliyette bulunan 11 adet ikinci el oto galerisi işyeri mülkiyeti Belediyemize ait yerleşim alanı dışındaki dükkanlara 2009 yılında taşındı. Ancak zaman içerisinde ikinci el oto satışı yapan işyeri sahiplerinden sanayi sitesi içerisinde işyeri açma talebinde bulunanlar mevcut. İkinci el oto satışı ile ilgili sanayi sitesi içindeki işyerlerine işyeri açma ruhsatı vermek mümkün müdür? 2- 394 sayılı Hafta Tatili Kanununa istinaden tatil günlerinde ve pazar günleri çalışmak isteyen işyerlerine müracaatları üzerine belediye meclisi tarafından belirlenen harçları yatırdıktan sonra Hafta Tatili Ruhsatı düzenlenerek verilmektedir. Ancak bu yıl Ankara Kahveciler Federasyonunun Danıştay’dan 394 sayılı Kanundan muaf oldukları ve özellikle Kahvehanelerin hafta tatili ruhsatı alma zorunluluğunun ortadan kalktığı yönünde yazılı olmasa da sözlü söylemler tarafımıza iletilmektedir. Konu ile ilgili Başkanlığımıza gelen resmi yazı bulunmadığından müracaat sahiplerine ruhsat vermeye devam ediyoruz. Konu ile ilgili son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-16
Karayolu kenarında açılacak işyerlerinde geçiş yolu izin belgesi zorunluluğu
GSM ruhsatlarında karayolları geçiş izin belgesi alınması zorunlu mudur? Eğer, izin alınmadan işyeri açma ruhsatı verildi ise petrol ofisine ne yapmamız gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-11
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma mükellefiyeti
Eczane, diş hekimi, avukatlık büroları ve muhasebe bürosu gibi işyerlerinin belediyelerden ruhsat alması gerekiyor mu, ruhsat almamalarına ilişkin yargı kararı var mı? İzlememiz gereken yol nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-07
İşyeri açma izin harcının yatırılmasından sonra işyerinin devrinde harcın iadesi
İşyeri açma ruhsatı başvurusunda bulunan (otel) şahıs ruhsat harcını yatırdıktan sonra ruhsat işlemleri devam ederken dilekçe verip oteli devrettiğinden dolayı ruhsat iptalini ve ödediği ruhsat harcının tarafına geri ödenmesini talep etmektedir. Ruhsat harcını geri iade edebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2010-12-11
Bilardo salonunun içerisinde ayrı bir bölümüm internet salonu olarak işletilmesi
Kahvehane ile internet salonlarının aynı işyeri içerisinde olamayacağını bilmekteyiz, ancak kahve olmayan bilardo salonu olarak işletilen bir yer içerisinde ayrı bir bölüm oluşturularak internet salonu olarak ruhsatlandırma yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2010-12-10
Ev yemekleri satışı yapılan iş yerlerinde muvafakat
Bölgemizde ev yemekleri satışı yapan işyerinden ruhsatlandırma aşamasında muvafakat istenmiş olup % 51 imza alınmadan ruhsat düzenlenmiştir. Ancak şu anda kat malikleri bizden imza alınmadan ruhsat verildiğini belirtip ruhsatın iptalini istemektedirler. Sıhhi işyerleri olarak kabul edilen ev yemekleri satışı yapan işyerine nasıl bir yaptırım uygulayabiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2010-12-09
İşyeri ruhsatı devredildikten sonra denetim yapılması
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8. ve 28. maddeleri hükümleri gereğince sıhhi ve gayri sıhhi müessese ruhsatlı işyerlerinin ruhsat devri yapıldıktan sonra ilgili işyerinin 30 gün içerisinde ruhsat denetim komisyonu tarafından denetlenip denetlenmeyeceği ve ruhsat komisyon tutanağının düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda yasal dayanak var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-09-21
Belediye encümeninin 1608 sayılı Kanuna göre işyeri kapatma yetkisi
Bilineceği üzere 1608 sayılı Yasa değişti. Bu yasanın birinci maddesinde; “idari para cezası ve faaliyetin menine karar verilir” denilmektedir. Benim sorum şu: belediyemiz bir işyerine daha önceleri para cezası verilmesine rağmen tretuvara mal koyarak kaldırımı işgal etmesinden dolayı bu kanunu gerekçe göstererek encümence 3 gün kapatma cezası verdik. Şahıs İdare Mahkemesine iptal davası açtı ve dava sonucu aynen şu gerekçeyle: “Yasada işyeri kapatma gibi bir ibare geçmediğinden, faaliyetten men ibaresi bulunduğundan sadece faaliyetten men edilebilir, işyeri kapatılamaz” denilerek, işlemi iptal etti. Mahkeme faaliyetten meni işyeri kapatma olarak görmedi. Faaliyetten men; Belediye Zabıta Talimatnamesinde olduğu gibi, kaldırıma mal koyamayacağı dolayısıyla men edilmiş anlamındadır. Yani idare mahkemesi tekrar bunu men edebilirsin diyor, burada anlamsız bir durum çıkmıyor mu? Biz belediye olarak bundan böyle bu suçu işlemeyi alışkanlık haline getiren ve bunda ısrar eden işyerlerine kapatma kararı veremeyecek miyiz? Bunun yaptırımı sadece para cezası mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2011-09-12