Kurumlardan alınan işyeri açma izinleri

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 6. maddesine göre eczane ve muayenehaneler belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorundadırlar. Söz konusu işyerleri 2007 yılından önce Sağlık Bakanlığından ruhsatlarını almış iseler, belediyelerden tekrar işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorunda mıdırlar?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-06-23

İnternet kafe işyeri açma ve çalışma ruhsatlı yere langırt konulması

Belediyemizden daha önce internet kafe için işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almış olan bir işletme aynı işyerinin bir bölümüne 1 adet langırt makinesi koymak için başvuruda bulunmuştur. Söz konusu işyerine nasıl bir işlem yapılmalıdır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-06-21

Yeni ruhsat talebi, vergi mükellefiyetini iptal eden işyeri, işyerinin devri

İlçemizdeki tüm ekmek fırınları yönetmelikteki şartları karşılamamakta ve yönetmelikteki 250 m2 büyüklüğünde hiçbir fırın bulunmamaktadır. 1- Bu durumdaki, yani yeniden ruhsat talebinde bulunduğunda şartları karşılayamayan fırınların devrinin yapılabilmesi mümkün müdür? 2- Vergi dairesinden mükellefiyetini iptal eden birisi bu durumu belediyeye bildirmediğinde biz kurum olarak bunu vergi dairesinden öğrenip ilgili ruhsatı iptal edebilir miyiz? 3-Herhangi bir devir durumunda, işletmenin o günkü şartlarda ruhsat alması mümkün değilse o işyerinin devri yapılabilir mi? 4-Eskiden ruhsat almış ama sonradan imar nedeniyle yerleşim merkezinde kalmış bir benzinlik ruhsatını devredebilir mi? Buradaki hüküm tüm işyerlerini de bağlamaz mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-06-13

İnternet salonu ruhsatı olan bir işyerine tali faaliyet olarak oyun salonu ruhsatı verilmesi

İnternet salonu ruhsatı olan bir işyerine tali faaliyet olarak oyun salonu ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-06-08

Elektrik dağıtım şirketlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması

Yapılan özelleştirmelerle birlikte elektrik dağıtım şirketleri belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorunda mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-24

Belge eksikliği nedeniyle geçici işyeri açma çalışma ruhsatı verilmesi

Akaryakıt ve LPG işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını almak için belediyemize müracaat eden bir vatandaş dosyadaki akaryakıt sözleşmesi ve TSE belgesi eksik olduğu için bu işyerine belgeleri tamamlayana kadar geçici işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz? Veya noterden onaylı taahhütname alsak olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-20

Unlu mamuller üretimi yapacak işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İşletmecisi aynı olan ikinci ve üçüncü katında kafeterya ve restaurant olarak işyeri ve açma çalışma ruhsatı bulunan üç katlı bir işyerinin zemin katına aynı işletmeciye simit, poğaça, pasta, börek ve benzeri unlu mamuller üretim yeri olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 10. maddesine göre 3. sınıf GSM ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-18

Yapı ruhsatı olmayan işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İşyerine İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı kaymakamlık makamınca 2005 yılından önce verilmiştir. Belediyemiz tarafından içkili restaurant olarak işletilen işyerinin inşaat ruhsatı olmadığından 03.03.2007 tarihinde mühürlenerek kapatılmıştır. Söz konusu işyeri bu tarihten itibaren kapalı bulunmaktadır. Ayrıca işletmeci Vergi Dairesinden vergi mükellefiyeti kaydını sona erdirerek kaydını kapatmış ve işyerini boşaltmıştır. Bu durumda, işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatını iptal edebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-13

Niteliği villa olan binalara özel güvenlik, büro gibi işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İlçemizde site içerisinde niteliği villa olan binalarda özel güvenlik, büro, vb. faaliyetler için işyeri açma ve çalışma ruhsatı talep edilmektedir. Ancak Villalar bitişik nizamda bulunduğundan yan villa, burada işyeri açılmasına muvafakat vermeyerek işyerinin kapatılmasını istemektedir. Tapuda niteliği mesken olan bu müstakil yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi? Aynı parselde veya sitede oturan diğer malikler ile villayı işyeri olarak kullanmak isteyen mükellefin hukuki durumu nasıldır? Bu işyerinin şikâyet edilmesi halinde nasıl değerlendirmeliyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-13

Ekmek fırınına kuru pasta, poğaça, börek, vb. unlu mamuller üretilmesine tali faaliyet olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İlçemizde ekmek fırını olarak faaliyet gösteren bazı işyerlerinde; tali faaliyet olarak kuru pasta, poğaça, börek, vb. unlu mamuller üretilmek istenmektedir. Mevcut fırın şartları göz önünde bulundurularak ekmek fırınlarında unlu mamuller üretimine izin verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-12

Yapı kullanma izninde dükkan olarak gözüken yere fırın için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Mülkiyeti belediyemize ait tek katlı bir yapının birbirinden bağımsız olarak tapusunda dükkan olarak kayıtlı bölümlerinden birisi, 1992-1993 yıllarında içerisinde yapılan çalışma ile fırın'a dönüştürülmüştür. Ancak tapusunda halen dükkan olarak kayıtlıdır. O tarihten bu yana zaman zaman kapalı kalmış zaman zaman kira ile işletilmiştir. Şu anda kapalıdır. Fırının sürekli faal olması için encümenimizce 3 yıllığına işletilmek üzere kiraya verilmesi, kiralayanın da işyeri açma çalışma ruhsatını almak kaydı ile muntazam bir şekilde faaliyette bulunması kararlaştırılmış bulunmaktadır. Lakin fırının ne yapı ruhsatı ve ne de yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır. Yönetmelikte ise özel yapı şeklini gerektirir bu tür yerler için yapı kullanma izin belgesi zorunluluğu vardır. 5237 sayılı TCK' da da yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yerlerde sınai faaliyetin icrasına izin verenler hakkında cezai müeyyide öngörülmüştür. Bu durumda; 5237 sayılı TCK'nın belirtilen maddesine eklenen " fıkra hükmünün 12.10.2004" tarihinden önce yapılmış yapılar için uygulanmayacağı" düzenlemesinden yararlanarak yapı kullanma izin belgesi olmasa dahi diğer şartların yerine getirilmiş olması kaydı ile belirtilen fırın için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-06

Ustalık belgesinin olmaması halinde ruhsat verilmesi

Beldemizde açılmak istenen ve ticaret siciline kaydı bulunmayan bakkal vb. işyerlerine İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesi için, aranan diğer belgeler yanında "ustalık belgesi"ni de istemekteyiz. Vatandaşlarımız ustalık belgesi temin edemediklerinden ruhsat talepleri sonuçsuz kalmaktadır. Diğer şartların yerine getirilmiş olması kaydı ile "ustalık belgesi" ibraz edemeyenlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-06