Yapı kullanma izninde dükkan olarak gözüken yere fırın için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Mülkiyeti belediyemize ait tek katlı bir yapının birbirinden bağımsız olarak tapusunda dükkan olarak kayıtlı bölümlerinden birisi, 1992-1993 yıllarında içerisinde yapılan çalışma ile fırın'a dönüştürülmüştür. Ancak tapusunda halen dükkan olarak kayıtlıdır. O tarihten bu yana zaman zaman kapalı kalmış zaman zaman kira ile işletilmiştir. Şu anda kapalıdır. Fırının sürekli faal olması için encümenimizce 3 yıllığına işletilmek üzere kiraya verilmesi, kiralayanın da işyeri açma çalışma ruhsatını almak kaydı ile muntazam bir şekilde faaliyette bulunması kararlaştırılmış bulunmaktadır. Lakin fırının ne yapı ruhsatı ve ne de yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır. Yönetmelikte ise özel yapı şeklini gerektirir bu tür yerler için yapı kullanma izin belgesi zorunluluğu vardır. 5237 sayılı TCK' da da yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yerlerde sınai faaliyetin icrasına izin verenler hakkında cezai müeyyide öngörülmüştür. Bu durumda; 5237 sayılı TCK'nın belirtilen maddesine eklenen " fıkra hükmünün 12.10.2004" tarihinden önce yapılmış yapılar için uygulanmayacağı" düzenlemesinden yararlanarak yapı kullanma izin belgesi olmasa dahi diğer şartların yerine getirilmiş olması kaydı ile belirtilen fırın için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-06

Ustalık belgesinin olmaması halinde ruhsat verilmesi

Beldemizde açılmak istenen ve ticaret siciline kaydı bulunmayan bakkal vb. işyerlerine İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesi için, aranan diğer belgeler yanında "ustalık belgesi"ni de istemekteyiz. Vatandaşlarımız ustalık belgesi temin edemediklerinden ruhsat talepleri sonuçsuz kalmaktadır. Diğer şartların yerine getirilmiş olması kaydı ile "ustalık belgesi" ibraz edemeyenlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-06

Depolama sahasına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İlçemizde T.C.D.D’ na ait liman içerisinde araç depolama ve konteynır depolama sahası olarak liman müdürlüğü ile yapılan sözleşme karşılığında kiralanan yerlere belediyemiz tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilip verilemeyeceğidir. Biz belediye olarak verilebileceğini düşünerek araştırma yaptık ve Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığının 7 Ekim 2009 tarihli ve 27369 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlamış olduğu Gümrük Yönetmeliğinin 513 üncü maddesine göre, verilmesi gerektiği anlaşılıyor. Bu konuda bizlere yardımcı olursanız sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-05-05

İmar planındaki vasfının değişmesinden sonra işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması

İlçemiz şehir merkezi içinde 1982 yılında petrol ofisine işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almış ve sonrasında 2. sınıf gayri sıhhi müessese ruhsatı almak için belediyemize tekrar müracaatta bulunarak 2006 yılında 2. sınıf gayri sıhhi akaryakıt istasyonu olarak işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almış. Akaryakıt istasyonu işyerini başka şirkete devretmek için bize müracaat etti. İşyeri şu anda imar planımızda yeşil alan gözükmekte olup mevcut dosyasında TSE belgesi bulunmamaktadır. Bu işyerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8 ve 28 maddelerine göre devir edilip edilemeyeceği hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-21

Akaryakıt istasyonu içinde bulunan işyerlerinin ruhsatlandırılması

Beldemiz sınırları içerisinde bir şirket tarafından 2007 yılında akaryakıt istasyonu kurulmuş ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre ruhsatlandırılmıştır. Bu şirket aynı adreste bir de oto yıkama, yağlama ve lastik tamiri konusunda işyeri açmak için talepte bulunmuştur. Bu şirket aynı vergi levhası ile birden fazla işyeri açabilir mi ve ayrıca oto yıkama ve lastik tamiri için ayrı ayrı ruhsat düzenlemek gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-21

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin camiler ve mabet yerleri arasındaki mesafenin ne olması gerektiği

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre "Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması gerekmektedir" denilmektedir. Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, internet kafeler ve benzeri yerler ile öğretim kurumları arasında 100 metre uzaklığın bulunması gerekmektedir. Ancak burada sadece okullardan bahsedilmektedir. Dolayısıyla umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin camiler ve mabet yerleri arasındaki mesafenin ne olması gerektiği muğlak kalmaktadır. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-04-01

İşyeri açma ve çalışma ruhsat başvurularının posta ile yapılması

Belediyemize PTT ile ( taahhütlü olarak) olarak gönderilen başvuru formu ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı müracaatı yapılabilir mi? Yoksa bizzat başvuru sahibinin müracaat etmesi mi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-23

Yapı kullanma izin belgesi olmadan marketlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

2008 yılı yapı ruhsatı olan market işyerine yapı kullanma izin belgesi olmadan işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi mümkün müdür. Şayet değilse sebepleri nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-14

Kapıdan satış

Çeşitli isim unvan altında medikal ürün satışı yapan firmaların kapıdan satış yapmaları için kapıdan satış yetki belgesi yeterli midir? Bunun haricinde satış yaptığı il / ilçe de bulunan herhangi bir kamu kurumundan ek izin almaları gerekiyor mu? Denetim esnasında satış yaptıkları ürünlerin gerekli izinleri ve şartları taşıdıkları nasıl anlaşılır? Satılan ürünlerin piyasa değerinden yüksek fiyatlarda satılması ile ilgili nasıl bir işlem yapılabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-03-02

İşyeri faaliyetinin değişmesi

17.08.1999 tarihinde belediyemizden… Petrol Ltd.Şti adında bir şirket; petrol işletme, lokanta ruhsatı ve İlçe Emniyet Müdürlüğünden içkili lokanta ruhsatı almış bulunmaktadır. Petrol işletmesine devam etmekteyken lokanta olan yer faaliyetini bırakmış ve aynı adreste 02.05.2002–28.07.2010 tarihlerinde hediyelik eşya satan başka bir işletme faaliyet göstermiştir. Ancak belediye meclisimiz 09.10.2008 tarih ve 87 sayılı içkili yerler krokisini hazırlamış ve petrol satış yeri alanını müktesep hak olarak göstermiştir. Şimdi bu adrese İçkili lokanta açmak isteyen yeni bir şahıs bulunmakta bu şahıs müktesep hakkı olduğunu iddia etmektedir. Bu işyerine içkili lokanta ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-27

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma mükellefiyeti

Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz, çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları, ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz hükmü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2007/899 sayılı İçtihat Kararı ile onandığından ilçemizde faaliyet gösteren tüm işyerlerinden ruhsat almaları istenilmektedir. Ancak bazı işyerleri Kanunun kendilerini kapsamadığı gerekçesi ile ruhsat almak istememektedir. Bu hususla ilgili görüşlerinizin tarafıma bildirilmesi hususunu saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-23

Fırınlara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde ayrık nizam uygulaması

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına eklenen (29/6/2010 – 2010/671 K.) Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100.000’i geçen belediye sınırları içinde açılacak ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması ibaresinde geçen ayrık nizamdan kastedilen söz konusu binanın bitişiğinde bina olmaması mıdır, yoksa fırının üstünde mesken olmaması mı kastedilmektedir. Yapı kullanma izninde fırın geçen bitişiğinde bina olmayan ancak üstünde mesken bulunan fırınlara ruhsat vermemiz mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-02-23