Bilardo salonunun içerisinde ayrı bir bölümüm internet salonu olarak işletilmesi

Kahvehane ile internet salonlarının aynı işyeri içerisinde olamayacağını bilmekteyiz, ancak kahve olmayan bilardo salonu olarak işletilen bir yer içerisinde ayrı bir bölüm oluşturularak internet salonu olarak ruhsatlandırma yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-12-10

Ev yemekleri satışı yapılan iş yerlerinde muvafakat

Bölgemizde ev yemekleri satışı yapan işyerinden ruhsatlandırma aşamasında muvafakat istenmiş olup % 51 imza alınmadan ruhsat düzenlenmiştir. Ancak şu anda kat malikleri bizden imza alınmadan ruhsat verildiğini belirtip ruhsatın iptalini istemektedirler. Sıhhi işyerleri olarak kabul edilen ev yemekleri satışı yapan işyerine nasıl bir yaptırım uygulayabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-12-09

İşyeri ruhsatı devredildikten sonra denetim yapılması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8. ve 28. maddeleri hükümleri gereğince sıhhi ve gayri sıhhi müessese ruhsatlı işyerlerinin ruhsat devri yapıldıktan sonra ilgili işyerinin 30 gün içerisinde ruhsat denetim komisyonu tarafından denetlenip denetlenmeyeceği ve ruhsat komisyon tutanağının düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda yasal dayanak var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-09-21

Belediye encümeninin 1608 sayılı Kanuna göre işyeri kapatma yetkisi

Bilineceği üzere 1608 sayılı Yasa değişti. Bu yasanın birinci maddesinde; “idari para cezası ve faaliyetin menine karar verilir” denilmektedir. Benim sorum şu: belediyemiz bir işyerine daha önceleri para cezası verilmesine rağmen tretuvara mal koyarak kaldırımı işgal etmesinden dolayı bu kanunu gerekçe göstererek encümence 3 gün kapatma cezası verdik. Şahıs İdare Mahkemesine iptal davası açtı ve dava sonucu aynen şu gerekçeyle: “Yasada işyeri kapatma gibi bir ibare geçmediğinden, faaliyetten men ibaresi bulunduğundan sadece faaliyetten men edilebilir, işyeri kapatılamaz” denilerek, işlemi iptal etti. Mahkeme faaliyetten meni işyeri kapatma olarak görmedi. Faaliyetten men; Belediye Zabıta Talimatnamesinde olduğu gibi, kaldırıma mal koyamayacağı dolayısıyla men edilmiş anlamındadır. Yani idare mahkemesi tekrar bunu men edebilirsin diyor, burada anlamsız bir durum çıkmıyor mu? Biz belediye olarak bundan böyle bu suçu işlemeyi alışkanlık haline getiren ve bunda ısrar eden işyerlerine kapatma kararı veremeyecek miyiz? Bunun yaptırımı sadece para cezası mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-09-12

Pansiyonun öğrenci yurdu kapsamında sayılması

Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin 9. maddesinde işlem ve izin süresine ilişkin hükme yer verilmiştir. İlçemizde yüksekokul bulunması nedeniyle daha önce yurt olarak faaliyet gösteren işletme sahibi yurdu kapatarak aynı binada pansiyon işletmeciliği yapmak için belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı talebinde bulunmaktadır. Bahsi geçen pansiyonun tabelasında herhangi bir öğrenci ibaresi bulunmamakla beraber mevcudunda sadece öğrenci bulunmadığı yanısıra banka memuru, öğretmen, kamu memurları da bulunmaktadır. İşletmenin yurt kapsamında bulunmaması için öğrenci sivil oranı ne olmalı, ya da siviller ile bulunan sadece öğrenci barındırmayan pansiyonda bulunanların denetlenmesi hususu hangi yetkili birimce yapılacağı hususunda bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-09-07

Yapı kullanma belgesi olmayan işletmelerin imar konusunda nasıl değerlendirileceği

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 23.maddesinin ikinci fıkrası, “Yetkili idareler, ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhî müesseseler için yapılacak beyan ve incelemelerde; insan sağlığına zarar verilmemesi, çevre kirliliğine yol açılmaması, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemeleri esas alır” hükmü bulunmaktadır ve yapı kullanma belgesi olmayan işletmelerin imar konusunda nasıl değerlendirileceği konusunda tereddüt oluşmuştur. Aynı zamanda Belediyemiz Yapı Kontrol Müdürlüğü söz konusu yapı kullanma izin belgesi olmayan işyerlerine 12 Ekim 2004 tarihi öncesi yapılmış olsalar dahi 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesine göre işlem yapmakta ve yapılan işlemlere istinaden İşyeri Açma ve Çalışma ruhsatına esas işlem yapılması (ruhsat iptali vb.) için Müdürlüğümüze bildirilmekte olup, bu durum çelişkili uygulamaların oluşmasına neden olmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-08-19

Yapı kullanma izin belgesinde fırın olarak belirtilmiş bir işyerinin müktesep hakkı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmelikte, 25 Temmuz 2010 tarihinde yapılan değişiklik kapsamında, ekmek fırınlarının ruhsatlandırılması konusunda kararsızlık yaşamaktayız. Şöyle ki; Yönetmeliğin 2. bölümünün Ortak Hükümler başlığı altında yer alan, ''İşyerlerinde aranacak genel şartlar'' bölümünün 5. maddesinin (l ) fıkrasını düşünerek; daha önce yapı kullanma izin belgesinde fırın olarak belirtilmiş bir işyerine çalışma ruhsatı verilmiş ancak işyeri kapanmış ve ruhsat ta iptal olmuştur. Bahsi geçen işyerine tekrar fırın açılmak istenmektedir. Daha önce buraya ruhsat verilmiş olması müktesep hak doğurur mu, yoksa ayrık nizam şartı aranmalı mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-08-15

Ekmek fırınlarının devrinde ayrık nizam şartının aranması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin (l) bendinde bulunan ekmek fırınları ile ilgili 29.06.2010 tarihinde yapılan değişikliğe göre bu tarihten sonra yapılacak devir işlemlerinde (m) bendindeki ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmalı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-08-12

Esaslı tamir ve tadilat yapılan akaryakıt ve LPG ikmal istasyonuna işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi

İlimizde bulunan bir akaryakıt istasyonunun ruhsatında "akaryakıt satışı ve LPG ikmal istasyonu" ibaresi bulunmaktadır. Tarafımıza EPDK tarafından söz konusu istasyonun LPG satışı için gerekli evraklarında eksiklikleri bulunduğundan ötürü işyeri ruhsatlarının iptal edilmesi istenmesi üzerine, başkanlık oluru ile bahse konu ruhsat tarafımızdan iptal edilmiştir. Ancak bu kez de söz konusu akaryakıt istasyonunun bayilik lisansı EPDK tarafından iptal edilme aşamasına gelmiştir. Ancak tüm bu gelişmeler sürerken adı geçen istasyonda büyük çaplı bir tadilat işlemi de başlamış bulunmaktadır. Bu tadilat neticesinde tüm yeraltı ve yerüstü akaryakıt depoları, akaryakıt ve LPG pompaları ve dispenserlerin yerleri ile müşteriler için yapılmış olan WC ve marketin dahi yeri değişmektedir. Bu durum karşısında bizim mevcut ruhsat üzerinden sadece "LPG ikmal istasyonu" ibaresini çıkartarak "Akaryakıt satış istasyonu" olarak yeni ruhsat düzenlememiz mi gerekir, yoksa mevcut tadilat işleri bittikten sonra yeniden ve sıfırdan bu işyerine ruhsat düzenlememiz mi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-08-11

İşyeri açma ruhsatı

Bazı belediyelerde özellikle sıhhi işyerleri için, fenni rapor belgesi istenmektedirler, bu belge nedir? Kim tarafından hazırlanır? Sıhhi işyerleri için işyeri açılışında yapı kullanma izni istenmesi zorunlu mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-08-10

Konutlara işyeri açma ve çalışama ruhsatı verilmesi

hocam saygılar.tapuda konut olarak görülen ve yapıkullanım belgesi olan binaya işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirmi?verilirse yasal dayanağı nedir?verilirse ne tür işyerlerine verilebilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-07-21

Ana faaliyeti pansiyon olan yerin tali faaliyeti içkili lokanta olarak açılması

Görev yaptığım yer belde belediyesi olarak vatandaşımız karayolu kenarına konaklama için 5 odalı pansiyon ana faaliyet konusu olan işyeri açmak istemektedir. Öte yandan aynı bina içine tekrardan tali faaliyetini icra etmek için pavyon işletmek istemektedir. Ana faaliyeti pansiyon olarak gösterip tali faaliyet konusu da pavyon ve içkili lokanta olarak göstermemiz mümkün olabilir mi? Karayolları için 200 metre şartı aranır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2011-07-18