İşyeri Açma
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Pide üretimi yapan yerlerin ruhsatlandırılması ve üretim miktarının tespiti
1- Pide üretimi yapan fırınlar müşterilerine yönelik üretim yapıyorsa, yani çıkar çıkmaz hemen servise sunuluyorsa lokanta ruhsatı mı vermeliyiz. Yoksa 3. sınıf gsm ruhsatı mı vermeliyiz. 2-Kapasite raporu istenmeyecek iş yerleri olarak fırınlar, tatlıcılar, simit, poğaça, pide fırınları olarak sayılmıştır. Eğer kapasite raporu istemeyeceksek bu tür iş yerlerinin sınıf tayinlerini nasıl yaparız. Fırınların günlük üretimi 1000 kg/gün den az 3. sınıf fazla ise 2. sınıf GSM olarak adlandırılır diyor. Kapasite raporu istemeyen iş yerlerinin ne kadar üretim yapılacağını nereden öğreneceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-08
Eczanelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması
Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı bulunan eczanelerin belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alıp almayacağı hususunda tarafımıza bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-04
Faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi
10/ 08/2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2005/9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 8.maddesi gereğince; ( Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.) denilmektedir. İlgi 8.madde esas alınmak suretiyle bir işyerinin devir alınması ve yeni işletmeci adına ruhsat düzenlenmesi halinde, akabinde devirden ruhsat alan kişinin işyerini 3. bir kişiye devir etmesi durumunda, yönetmeliğin 8.maddesinde belirtildiği üzere ( devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.) hükmü uygulanabilir mi? Uygulanır ise işyerinin 3 veya daha fazla devir edilmesi durumunda da yeni işetmeci adına dosyadaki ilk bilgi ve belgeler esas alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-09-28
Kafelere 18 yaşından küçüklerin girmesi
Kafe işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına “18 yaşından küçüklerin girmesi yasaktır “ ibaresi eklenir mi? Veya bir yaş sınırı var mıdır? Yorum ve değerlendirmelerinize ihtiyaç duyulmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 2011-02-10
Hayvancılık tesislerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Hayvancılık işletmelerinin kuruluş, çalışma ve denetleme usul ve esaslarına dair yönetmelik yürürlükten kaldırıldığı için ilçe tarım tarafından verilen çalışma izni artık verilmemektedir. Buna göre (büyükbaş hayvancılık da dahil) yumurta üretim ve depolama yerlerine ruhsat verilirken nasıl bir yol izlenmeli, hangi evraklar istenmelidir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-02-09
TARİŞ’ ten işyeri açma izin harcı alınması
Belediyemiz sınırları içerisinde inşaatı yeni bitmiş olan TARİŞ'e ait incir alım ve depolama tesisine işyeri açma ruhsatı vereceğiz. Ruhsat verme sırasında harç tahsil edecek miyiz? Veya TARİŞ harçlardan muaf mı?
- Soru Cevaplandı
- 2011-02-03
Baz istasyonlarından Haberleşme vergisi ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınması
İlçemizde kurulu 3 adet baz istasyonu var, bu baz istasyonlarına ait elektrik tüketim vergisi hesaplarımıza yatırılmaktadır. Bu baz istasyonları haberleşme vergisine de tabi midirler ve bizden çalışma ruhsatı alacaklar mı?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-25
Umuma açık yerler ve içkili yerler için verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarında kazanılmış haklar ve bunun sona ermesi
Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmi veya Özel Eğitim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 9. maddesinde: “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsat verilen umuma açık yerler ile içkili yerlerin devredilmesi hâlinde kazanılmış hakları sona erer. Ancak umuma açık yerler ile içkili yerlere ait ruhsat sahiplerinin iş yerini; eşlerine, çocuklarına veya yasal mirasçılarına devri hâlinde işletme hakkı korunur. Hakkın kullanılmasından sonra kazanılmış hakları sona erer” denilmektedir. Ayrıca,”umuma açık yerler ve içkili yerler ile öğretim kurumlarının, işyeri faaliyet konusunun değiştirilmesi veya ceza alarak sürekli kapanması durumunda kazanılmış hakları sona erer” denilmektedir. Aynı Yönetmeliğin 8. maddesinde ise “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette bulunmak üzere ruhsat verilen umuma açık yerler ile içkili yerlerin ve öğretim kurumlarının kazanılmış hakları saklıdır” denilmektedir. Yönetmelikte geçen süre kavramına bakıldığında “kanunun yürürlüğe girdiği tarih öncesi ve sonrası” diye bir hak ayrımına gidildiği, kazanılmış hakkın sona ermesi hususunda net olarak algılanması gerekenin ne olduğu anlaşılamamaktadır. Kazanılmış hakkın kaybedilmesi hususunda anlatılmak istenen önceden verilmiş olup, bu kanuna göre çelişki arz eden yerler mi kast edilmektedir? Yoksa bu kanun yürürlüğe girdikten sonra devir edilen ve aynı zamanda bu kanun hükümlerine çelişki arz eden yerlerin devri halinde 2. kere veya 3. üncü 4. kere devir edilemeyeceğini mi kast etmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-24
İkinci el oto galerileri, hafta tatili ruhsatı ve harcı
1-İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 19.11.2008 tarihli ve 2008/71 sayılı Genelgesine istinaden ilimizde faaliyette bulunan 11 adet ikinci el oto galerisi işyeri mülkiyeti Belediyemize ait yerleşim alanı dışındaki dükkanlara 2009 yılında taşındı. Ancak zaman içerisinde ikinci el oto satışı yapan işyeri sahiplerinden sanayi sitesi içerisinde işyeri açma talebinde bulunanlar mevcut. İkinci el oto satışı ile ilgili sanayi sitesi içindeki işyerlerine işyeri açma ruhsatı vermek mümkün müdür? 2- 394 sayılı Hafta Tatili Kanununa istinaden tatil günlerinde ve pazar günleri çalışmak isteyen işyerlerine müracaatları üzerine belediye meclisi tarafından belirlenen harçları yatırdıktan sonra Hafta Tatili Ruhsatı düzenlenerek verilmektedir. Ancak bu yıl Ankara Kahveciler Federasyonunun Danıştay’dan 394 sayılı Kanundan muaf oldukları ve özellikle Kahvehanelerin hafta tatili ruhsatı alma zorunluluğunun ortadan kalktığı yönünde yazılı olmasa da sözlü söylemler tarafımıza iletilmektedir. Konu ile ilgili Başkanlığımıza gelen resmi yazı bulunmadığından müracaat sahiplerine ruhsat vermeye devam ediyoruz. Konu ile ilgili son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-16
Karayolu kenarında açılacak işyerlerinde geçiş yolu izin belgesi zorunluluğu
GSM ruhsatlarında karayolları geçiş izin belgesi alınması zorunlu mudur? Eğer, izin alınmadan işyeri açma ruhsatı verildi ise petrol ofisine ne yapmamız gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-11
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alma mükellefiyeti
Eczane, diş hekimi, avukatlık büroları ve muhasebe bürosu gibi işyerlerinin belediyelerden ruhsat alması gerekiyor mu, ruhsat almamalarına ilişkin yargı kararı var mı? İzlememiz gereken yol nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-07
İşyeri açma izin harcının yatırılmasından sonra işyerinin devrinde harcın iadesi
İşyeri açma ruhsatı başvurusunda bulunan (otel) şahıs ruhsat harcını yatırdıktan sonra ruhsat işlemleri devam ederken dilekçe verip oteli devrettiğinden dolayı ruhsat iptalini ve ödediği ruhsat harcının tarafına geri ödenmesini talep etmektedir. Ruhsat harcını geri iade edebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2010-12-11