Yemekhanelere işyeri ruhsatı verilmesi

İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat Yönetmeliğine göre İlimizde bulunan BOTAŞ'ın personeli için yemek ürettiği veya bir yemek firmasıyla anlaşıp ürettirdiği yemekhaneyi ruhsatlandırma yetkimiz var mıdır? Var ise yemekhaneyi sıhhi mi yoksa gayri sıhhi olarak ruhsatlandırmamız gerekmektedir? Aynı şekilde yatılı okulların bünyesinde bulunan yemekhaneleri de ruhsatlandırmamız gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-26

Belediyeye katılma, belediyeye bağış

1) Belediyemiz 1999 yılında kurulmuş olup, ilk kuruluş nüfusu 2700 lerde iken her geçen gün nüfus kaybetmekte sırasıyla 2489, 2041 ve 2009 yılı başında açıklanan nüfus sayımız 1862’ dir. Belediye sınır komşumuz olan Terme Akçay Köyü halkının belediyemize katılma talepleri olmuş, Samsun Valiliğimizce gerekli işlemler tamamlanarak 13.09.2009 tarihinde plebisit yapılmış ve olumlu sonuçlanmıştır. Konu Valiliğimizce 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 8. maddesi gereği, belediye meclis toplantımızda görüşülmek üzere gönderilmiş, Belediye meclisimizin 02.10.2009 tarih ve 33 sayılı kararı ile söz konusu köy Akçay Mahallesi olarak kabul edilmiştir. 5393 sayılı Kanunun kararların uygulanması ve nüfus ile ilgili 12. maddesinde kararlar kesinleşme tarihini takip eden yılın Ocak ayının 1. günü yürürlüğe girer denilmektedir. Bu bilgiler ışığında Akçay’da açılmakta olan fabrika için işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını şu anda belediyemizce verebilir miyiz? Kanalizasyon, su, yol ve her türlü alt yapı çalışmalarına başlamamız için yeni mali yılı beklememize gerek olur mu? Kanunlar ve mahalli idarelere ait görüşler oradaki muhtarlık hizmetinin mahalli idareler seçimlerine kadar devam etmesi yönünde, Ancak, Muhtar ve Köy İhtiyar Heyetinin topluca istifa etmesi durumunda mahalle bölümü yaparak (2 veya 3) muhtarlık seçimlerine gidilmesi mümkün müdür? 2) Beldemiz vatandaşlarından biri 2004 yılı Mayıs ayı içerisinde “tapulu olmayan 2-B arazisinden” 1000 m2 lik kısmını Belediye Başkanlığımıza mezbahane yapılması şartı ile bağışlamış olup, konu Belediye Meclis toplantısının 07.06.2004 tarih ve 12 sayılı kararı ile görüşülmüş ve şartlı bağışı kabul edilmiştir. Bu zamana kadar mezbahane yapılması amacı ile birtakım girişimlerde bulunulmuş ise de ilgili 2-B arazisi üzerinde herhangi bir çalışma, bina yapılamamış, arazi bağışlandığı şekli ile durmaktadır. Bilindiği üzere şartlı bağışlar 5393 sayılı Belediye Kanununun meclisin görev ve yetkileri ile ilgili 18. maddenin (g) bendinde, şartsız bağışlar, aynı kanunun belediye başkanının görev ve yetkileri ile ilgili (ı) bendinde açıklanmıştır. 2009 yılı Temmuz ayında yapılan mahalli idareler seçimleri neticesi belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri değişmekle birlikte, Buna göre; 1-2004 yılında meclisce kabul edilen (taşınmaz üzerinde amacına uygun yapılaşma olmadığından) şartı, yeni bir meclis kararı ile ortadan kaldırarak “mezbaha yaptırılmak” üzere şartını, örneğin “belediye hizmet binası” yapmak üzere şeklinde değiştirebilir miyiz? 2-Bu durumda aynı mal sahibinin görüşü de bu istikamette ise yeniden muvafakati aranmalı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-19

İşletme belgesi alınması

İşletme belgesi alınması zorunlu olan işyerlerinde işletmecilerin bu belgeyi almakta büyük zorluklar içerisine girdikleri görülmektedir. İlimizde bu belgeyi verecek birimin olmamasından dolayı müracaat Gaziantep iline yapılmaktadır. İşletmelerin bu belgeyi almak için müracaatları sonrası yetkililerin ödeneklerinin olmaması, yeterli müfettişlerinin olmadığı nedenleri ile işyerlerini kontrole gelemediklerinden bir çok işyeri bu belgeyi 5-6 ay gibi sürelerde alabilmektedir. Faaliyete hazır hale gelmiş bir işletmeye bu süre çok ağır gelmektedir. Ayrıca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin amacı ruhsatlandırmanın hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hazırlanmıştır. Diğer taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığının B.13.0.İTK .0.00.00.00/ 949– 487 sayılı yazılarında kurma izni ve işletme belgesi olmadan açılma izni verilmemesi hakkında yazıları bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında ruhsat işlemlerinde nasıl bir uygulama yapılması hakkında görüş ve değerlendirmelerinize ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-14

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin (b) bendinde, "634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkulların, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması, Tapuda işyeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy birliği ile karar alması" hükmü bulunmaktadır. Ancak binanın tamamı tapuda mesken görünmesine rağmen işyeri olarak kullanılıyorsa mülk sahiplerinin tamamı kira kontratları ile mekanları işyeri kullanımına açarak zımnen muvafakat göstermiş sayılmazlar mı? Bu durumda binanın tamamının işyeri olarak kullanıldığına dair resmi bir tespiti (Zabıta raporu, muhtarın tespiti vb.) muvafakat yerine dosyaya koyarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-13

İşyeri ruhsatı

Ticari bir bölgede zemin kattaki dükkanlar ticari ama üst katta olan bağımsız bölümler apart olarak gözüküyor, burada içkili kafe, bar olarak faaliyet yapılmak isteniyor. Yapı kullanmasında mesken olarak gözüken fakat ticari sahada bulunan yere işyeri ruhsatı verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-12

Oto kiralama iş yerine ruhsat verilmesi

Oto kiralama (rentacar) adlı işyerlerinin ruhsatlandırılması nasıl yapılacaktır. Mevcut işyeri açma ve çalışma yönetmeliğinde bu tür işyerleri ile ilgili açık bilgiler bulunmamaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-08

İçkili işyerlerine görüş vermesi

1- Ruhsatlı içkili yerin mirasçıları dışında, kişilere devri halinde tekrar emniyet görüşü ve diğer kurum görüşleri istenir mi? 2-İçkili yerler krokisi içinde olan bir yerde içkili mekan açmak için emniyet görüşü olumsuz gelirse belediye bu görüşe rağmen işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir mi, hukuki durumu nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-25

İşyerinin kapatılması ve buna ilişkin süre

İşyeri denetlenerek ruhsatsızlıktan işlem yapılmış ve işyeri hakkında encümen kararı alınarak kapanması için 5 gün süre verilmiş olup, işyeri sahibi 5 gün sonunda ruhsatını almış bulunmaktadır. İşbu nedenle encümen kararı tarafımızdan uygulanmamıştır. Ancak, ruhsat birimi ruhsat verdikten 1 ay içerisinde işyerini denetlediğinde ruhsata aykırılık ve eksiklik tespit ederek ruhsatı iptal etmiş kapanması için bize yazı yazmışlardır. Ruhsat aldığı için encümen kararı kadük mü olmuştur yoksa uygulanmalımıdır? Şayet kadük olduysa nasıl bir uygulama yapılmalıdır? (Bir işyeri denetlenirken ruhsat alması için 15 gün süre verilir. Süre sonunda ruhsat almadığından tutanak tutularak encümene sunulur. Karar çıkıp işlem için bize gönderildiğinde işyeri sahibine 5 gün süre verilerek karar tebliğ edilir. İşyeri sahibi ruhsat işlemleri için müracaat ederek 30 günlük ek süre ister ve genelde verilir. 30 gün sonunda ruhsat almayan işyeri mühürlenir.) Bu süre uygulamaları doğrumudur değilse encümen kararının yaptırımı nasıl uygulanmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-13

İmar planının idare mahkemesinde iptali halinde ruhsatlı olarak yapılan yapıların durumu

2007 yılında imar tadilatı ile akaryakıt istasyonu olarak imara işlenip, 2008 yılında inşaatı tamamlanarak yapı kullanma, işyeri ruhsatı, EPDK belgeleri tamamlanarak hizmete açılan iş yerine ait imar tadilatının Bölge İdare Mahkemesince iptal edilmesi üzerine, belediye meclisince de yeniden düzenleme yapılarak akaryakıt istasyonu konut alanına dönüştürülmüştür. Yapılan imar tadilatından dolayı her türlü ruhsatını kanunlar çerçevesinde tamamlayıp herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı olmadan işletme ruhsatını almış olan işletmenin imar tadilatının iptali sonucu encümen kararı ile çalışma ruhsatını iptal ederek kanunlaşmış bir hakkını ihlal edip faaliyetini durdurabilir miyiz? İdare mahkemesi kararı halen Danıştay’ da temyizde olup sonuçlanmamıştır.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-10

Kolluğun asayiş ve güvenlik yönüyle görüş bildirmesinin bağlayıcılığı

Belediye Başkanlığı, kolluğun asayiş ve güvenlik açısından olumsuz görüş verdiği içkili lokantaya ruhsat düzenledi ve lokanta açıldı. Şimdi verilen bu ruhsat geçerli midir? Kolluğun olumsuz görüşü belediye için bağlayıcılığı yok mudur? Eğer bağlayıcılığı yoksa Kaymakamlık belediyenin işleminin iptali için dava mı açmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-01

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 10. maddesinde "aynı adreste bulunsa bile ana faaliyet konusu veya işletmecisi farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenlenir" denilmektedir. Birçok avukatlık bürosunda 4–5 adet avukat çalışmakta. Vergi levhaları ayrı ayrı olmaları sebebi ile ayrı ayrı ruhsat düzenlenip hepsinden ayrı ayrı harç talep edilecek mi? Yoksa kira sözleşmesi veya mülkiyeti kimde ise onun adına 1 tane ruhsat düzenlemek yeterli mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-08-14

İşyerinin devrinde ruhsat düzenlenmesi ve harç alınması

FATMA SAMANCI - SİVASLI

1580 sayılı yasaya göre daha önce ruhsatı bulunan işyerine, 2006 yılında şahsa ait akaryakıt ve LPG istasyonu olarak GSM ruhsatı verilen yerin kiralama yöntemiyle bir başka şahsa devir söz konusu olacağından, Yönetmelikte, dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınır denilmektedir. Ancak; ikinci kişiye verilecek GSM ruhsatı için ayrıca GSM komisyonu oluşturmaya gerek olup olmadığı ve verilecek GSM ruhsatından belediyemizce işyeri açılış ruhsatı harcı alınıp alınamayacağı hususunda tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-08-06
  • SİVASLI