Deneme izninin uzatılması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesi ile deneme izni bir yıl ile sınır-landırıldı, eskiden iki yıla kadar uzatılabiliyordu. Bir yıl önce deneme izni verilen bir tesis emisyon izni eksikliği nedeni ile deneme iznini uzatılmasını talep etmiştir. Emisyon izni belgesi çıkana kadar deneme izni süresi uzatıl-ması mümkün müdür? Deneme izni verilirken Yönetmeliğin eski hali yürürlükte idi, müktesep hakkı olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-08

Eczanelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı

Eczaneler ve veteriner klinikleri işyeri açma ve tatil günleri çalıştırma ruhsatından muaflar mıdırlar?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-09-24

Stand açılışı ve oda kayıtları

1- Büyük alışveriş merkezlerinin ortak alanlarında açılan standlara ruhsat verilip, verilemeyeceği? 2- 5174 sayılı Kanunun 9 ncu maddesinde şubelerin bulunduğu ilin Ticaret Odasına kayıt zorunluluğu olduğundan; kayıt zorunluluğunu bir ay içerisinde yerine getirmeyenler odalar tarafından re'sen kaydedilir denildiğinden, merkezi farklı bir ilde olan şube niteliğindeki işyerine ruhsat verirken şubenin açıldığı ilin oda kaydını istememiz gerekmekte midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-09-05

İşyeri açma ruhsatı

1- İlimiz genelinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren öğretmen evi okul kantinleri gıda satışı yaptığından dolayı G.S.M. ruhsatı ve Gıda Sicil Belgesi Talep etmektedir. Bahse konu kuruma ruhsat vermemiz gereklimidir? Gerekli ise istenecek belge ve bilgiler hakkında bilgi verir misiniz? 2- 10/08/2005 tarihli Yönetmelikte sıhhi işyerlerinin ruhsatsız faaliyet göstermesi halinde yapılacak işlemler hakkında bilgi yer almadığından, belediyeler farklı işlem yapmaktadırlar. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi verilmesi ve encümen kararı alınıp alınmayacağının bildirilmesi arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-09-04

Kabahatler Kanununun uygulanması

5326 Kabahatler Kanunu yürürlüğe girdi. Yalnız Kabahatler Kanununun uygulanmasında bazı zorluklar yaşıyoruz. Lütfen Kabahatler Kanununun uygulanmasında açık olarak örnek şablon (idare yaptırım karar tutanağı, kaç adet nüsha olacağı ve nereye ne şekil paranın yatırılacağı hakkında) bilgi verilmesini ve konuyla ilgili kaynak kitap, dergi v.s.verilmesini isterim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-08-20

Sanayi sitesinde işyeri açma ruhsatı

İlçemiz sınırları içerisinde 1995 yılında yapımına başlanan 158 adet işyeri içeren Ahi Evran Sanayi Sitesine 1995 yılında elektrik ve 2001 yılında da belediyemize su ve kanal için başvuran bu kooperatif 2007 yılında kura çekerek sahiplerine dağıtılmıştır. Bu işyerleri belediyeye ruhsat için başvurduklarında her işyeri içinde ayrı bir yapı kullanım izin belgesi olmadığı yapı ruhsatının da tek ruhsat olduğu görülmüştür. Bu işyerlerine ruhsat verilmesinde nasıl bir uygulama yapılacaktır. T.C.K 184. maddesinin uygulaması nasıl olur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-12

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İlçemizde faaliyet gösteren ruhsatlı bir fırın işletmesi mülk sahibiyle sorun yaşıyor. Bir senelik kira kontratı yapılmıştır. Mülk sahibi kiracıyı çıkarmış ve kiracı kiracılığın devamı konusunda mahkemeye başvurmuştur. Bu arada mülk sahibi işyerini başka birisine kiraya veriyor ve bizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı talep ediyor. Bu durumda yeni kiracıya işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz, yoksa mahkeme sonucunu beklemeli miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-11-04

Köy sınırları içinde bulunan pide ve lahmacun fırınlarına verilecek ruhsat

1996 yılında köy hudutları içerisinde yapılmış 3 katlı bir konutun zemin katı 70 metrekaredir. Üst katta da hane sakinleri mevcuttur. Zemin katta pide ve lahmacun işini yapmak için işyeri açmak için müracaatta bulunulmuştur. Benim sorum; 1-İmar Kanununun 27. maddesinde belirtildiği gibi binanın fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve köy muhtarlığından yazılı izin alınması halinde, binanın yapı kullanma izni yerine geçer mi? 2- Pide ve lahmacun üretilen yerler fırın olduğundan bu işyerlerine ruhsat nasıl alınacak? 3-Yapı kullanma izin belgesi olmadan ruhsat düzenlemek uygun mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-02

İşyeri açma

1-Kuş ve akvaryum barınma ve satış işyeri olarak kullanılan bir işyerinin Ev ve Süs Hayvanları Satış Barınma ve Eğitim Yerleşim Kuruluş Açılış Ruhsat Çalışma Denetim Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğe göre almış oldukları izin yeterli mi, yoksa ayrıca belediyelerden de İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğine göre çalışma ruhsatı alması gerekir mi? 2- İlçemiz sınırları dâhilinde faaliyet gösteren 1. sınıf işyerlerine (tekstil yıkama vs) gürültü, koku vs. şikâyet vaki olması halinde ilçe belediyesi olarak müeyyide uygulayabilir miyiz, yoksa işyerinin 1. sınıf olmasından mütevellit müeyyide uygulama yetkisini ruhsatı veren kurum mu uygular?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-10

Ekmek fırınının işyeri açma ve çalışma ruhsatının yenilenmesi

İlçemiz sınırları içerisinde 1989 yılında açılan ekmek fırını 1999 yılında ruhsat yenilenmesi yapılmış (Meclis Kararınca 10 yılda bir ruhsatlar yenilenmektedir.) 2009 yılında ise ruhsatın yenilenebilmesi için mevcut İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre işlemin yapılması gerekmektedir. Mevcut işyerinin iskânlı sayılan alanı 28,5 m2 olup tamamı 60 m2 olup faaliyetine devam etmektedir. Söz konusu ekmek fırınının ruhsat yenilenmesi için hangi kriterlere göre ruhsatlandırılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-08

2004 yılından önce yapılmış işyerleri

Bizim kasabamızda bulunan işyerlerinin çoğunda yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır. Bu yüzden işyerlerine ruhsat almak isteyen esnaflar ruhsat alamamaktadır. Bizim bu işyerlerine (2004 yılından önce yapılmış) ruhsat verebilmemiz için ne yapmamız gerekmektedir. İşyeri açma yönetmeliğine göre yapı kullanma izin belgesi olmayan yere ruhsat verilmesi durumunda veren ve verdiren hakkında en az 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir hükmü bulunduğundan bu konuda nasıl bir uygulama yapalım ki bu işyerlerini ruhsatlandıralım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-06-01

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde itfaiye raporu

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5. maddesinin (g) bendinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilirken itfaiye görüşü alınması gereken yerler belirtilmiştir. "Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri; patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin üretildiği, satıldığı ve depolandığı işyerleri; otuz kişiden fazla çalışanın bulunduğu her türlü işyerleri, ana giriş kapıları dışında cadde ve sokağa doğrudan bağlantısı olmayan ve birden fazla işyerinin bir arada bulunduğu iş hanı, çarşı ve benzeri işyerlerinde yangına karşı gerekli önlemlerinin alındığını gösteren itfaiye raporunun alınması, diğer işyerlerinde ise yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması" bu madde kapsamında aşağıda belirttiğimiz işyerlerinden itfaiye raporu mu istenmeli midir? Yoksa diğer işyerleri kapsamında değerlendirilip yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması yeterli midir? İş hanı veya çarşı niteliğinde olmayan bir binanın bodrum ve zemin katında bulunan giyim ürünleri satış mağazası, birden fazla işyerinin bulunduğu apartman şeklindeki binanın 1,2. veya üst katlarında ofis olarak kullanılan işyerleri, zemin, 1,2. katları aynı işyeri tarafından kullanılan tekstil ürünleri satış yeri itfaiye raporu olup olmaması yönüyle nasıl değerlendirilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-05-27