SORU

Kontder Kullanıcısı -

1- 3030 Sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde ticaret bölgesi olmayan alanlarda işyeri ruhsatı verilirken o yörenin ihtiyacına yönelik sıhhi işyeri ruhsatı verilebileceği ancak imalata yönelik yani GSM kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemeyeceği belirtilmiştir. Ancak 2007 yılı Nisan ayında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle özellikle 3.sınıf GSM’ler neredeyse sıhhi işyeri haline dönüştürülmüş inceleme komisyonları kaldırılmıştır. Ticaret bölgesi olmayan bir alanda tatlı imalathanesi, yufka imalathanesi vs. gibi işyerleri açılabilir mi? Yapı Kullanma İzin Belgesinde "işyeri" gösterilen bir yerin vasfı fırın, bakkal, lokanta gibi belirtilmesi zorunlu mudur? Karayolu muayene istasyonları özelleştiğinden bunların ruhsatlandırmaları nasıl olacaktır. 2.sınıf GSM kapsamında değerlendirilmesi düşünülmektedir. Doğru bir düşüncemidir? 2- Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığı ve Ticaret Sanayi Odaları tarafından yakın zamanda ekmek üreticilerine yönelik fiyat ve ekmek tebliğine göre gramaj belirlenmiştir. Fırında yani tezgâhta ve bakkalda satışa sunulan ekmek 300 gr, 600 Ykr olmuştur. Ancak lokanta, restaurant gibi bazı esnaf satışa sunduğu köfte, yemek vs. yanında vereceği ekmeğin gramajını daha düşük tutarak kendisine verilmesini fırıncılardan talep etmektedir. Piyasada uygulanan fiyat ve gramaj dışında bu tip işyerleri için ayrı fiyattan ve daha düşük gramajlı ekmek üretip verilebilir mi?

CEVAP