Yönetmelik değişikliğinden önce verilen işyeri açma ruhsatı ve inceleme kurulları

Resmi Gazete’ de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 'te fırınlar ile ilgili düzenlemelerde, büyükşehir belediyesi kapsamında bulunan yerlerde kapasitesi 1000 kg/gün den aşağı olan 3. sınıf GSM işletmesi olan bu işyerlerinin faaliyet alanı 250 m2'den aşağı olamaz deniliyor. Bu tarihten önce tapuda ve inşaat ruhsatında fırın gözüken bir yer ama hali hazırda inşaat devam etmekte ve yapı kullanma izin belgesi olmayan veya olsa bile m2 şartı tutmayan bu yerlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleyecek miyiz? Şu an faaliyette olan ve m2 şartı tutmayan bu tip yerlerin devri halinde işyeri ruhsatı düzenleyecek miyiz? Ayrıca inceleme kurulu 2. ve 3. sınıf GSM ruhsatlarında kalktı mı? Sadece 1.sınıf GSM ruhsatları için mi inceleme kurulu oluşturulacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-04-16

Kira sözleşmesinde fırın olan işyerine ruhsat verilmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin (c) fıkrasında özel yapı şeklini gerektiren işkolları sıralanmıştır. Örneğin, mülkiyeti belediyeye ait bir dükkanda ekmek fırını açmak isteyen kişiye (yapı kullanma izni bulunmayan ancak kira sözleşmesini ekmek fırını olarak yapan) işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde sakınca bulunup bulunmayacağı?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-04-06

18 yaşından küçükler adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı tanzim edilmesi

18 yaşından küçükler adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı tanzim edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-03-02

İşyerlerinin denetimi

İlçemiz dışında veya mücavir alanımız dışında, bizim kontrol ve denetimimiz içerisinde olmayan ekmek fırınında imal edilip ilçe sınırları içerisinde bakkallar vasıtası ile yada kendi ekmek satış dükkanında satışları yapılabilir mi? Satılırsa hangi şartlarda satılması gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-23

Kamu bankalarına çalışma ruhsatı verilmesi

İHSAN TAHSİN AYTUĞ - HARMANCIK

Özel veya kamu bankalarına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebiliyor muyuz. Ya da özel bir kanuna mı tabiler?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-15
  • HARMANCIK

Yapı kullanma ruhsatı olmayan işyerlerine çalışma ruhsatı verilmesi

Daha önceden sağlık il müdürlüğü tarafından gecekondu olan yapı kullanma izin belgesi olmayan yere 2. sınıf ekmek fırını ruhsatı verilmiş olup işletme belli bir süre iş yerini kapatmış şu anda belediyemize müracaat ederek ruhsat yenilemesi yapmak istemektedir. Bizde belediye olarak ruhsat yönetmeliğinin 5. maddesi gereği söz konusu iş yeri özel yapı şeklini gerektiğinden yapı kullanma izin belgesi olmadığından ruhsat yenilemesi yapmamaktayız. Uygulamamıza herhangi bir yanlış söz konusu mudur.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-14

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

1- a-) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5. maddesinin c fıkrasında adı geçen özel yapı şeklini gerektiren işyerleri için yapı kullanma izin belgelerinde ayrıntılı açıklama yazması gerekir mi? Örneğin hamam veya düğün salonu yapılacak ise işyeri yazması yeterli olmayacak mı? (Daha önce aynı soru fırın için sorulmuş ve işyeri yazması yeter diye cevap verilmişti. Benzer bir yorumla sadece akaryakıt ve LPG istasyonları nazım imar planında gösterilmesi gerektiğinden diğer tüm işyerleri için sadece işyeri yazması yeterli mi? Çünkü ülkemizdeki genel imar uygulamaları bu yöndedir.) O zaman da Yönetmelik niye böyle yazmış bir çelişki doğurmuyor mu? b-) Yapı kullanma izni olan (örneğin imar affından 20 yıl önce alınmış) ama henüz kat mülkiyeti kurulmamış işyerlerinde Kat Mülkiyet Kanununa tabii bir işyeri açılmak istenirse örneğin mesken olarak görülen yere kuaför açılmak istenirse tapuda ismi geçenlerden taahhütname alınırsa ruhsat verilmesi uygun mudur? 2- Yanıcı ve parlayıcı madde ruhsatları: Büyükşehir alt kademe belediyelerinde 2. ve 3. sınıf gayrisıhhi müessese listesinin, 5- petrokimya sanayi başlıklı maddelerde yer alan, işyerlerinin ruhsatlandırılması hangi belediyeye aittir. Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesi: Büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve sorumlulukları u) il düzeyinde yapılan plânlara uygun olarak, doğal afetlerle ilgili plânlamaları ve diğer hazırlıkları büyükşehir ölçeğinde yapmak; gerektiğinde diğer afet bölgelerine araç, gereç ve malzeme desteği vermek; itfaiye ve acil yardım hizmetlerini yürütmek; patlayıcı ve yanıcı madde üretim ve depolama yerlerini tespit etmek, konut, işyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşları ile kamu kuruluşlarını yangına ve diğer afetlere karşı alınacak önlemler yönünden denetlemek, bu konuda mevzuatın gerektirdiği izin ve ruhsatları vermek. İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır: c) Sıhhî işyerlerini, 2 nci ve 3 üncü sınıf gayrisıhhî müesseseleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek. Şeklinde olduğundan çelişki yaratmamakta mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-13

Yapı kullanma ruhsatı bulunmayan işyerlerine çalışma ruhsatı verilmesi

Yapı kullanma izin belgeleri olmayan işyerlerinin ruhsatlandırılma işlemlerinde uygulamada tereddüde düşülmektedir. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ nün 10/11/2005 tarih ve (300-313) sayılı özel yönetmeliklere uygunluk konusunun 2. paragrafında belirtildiği üzere; hangi işyerlerinin açılması sırasında yapı kullanma izin belgesi isteneceği 10/08/2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5/c maddesinde gösterilmiştir denilmektedir. Ayrıca 5377 sayılı Türk Ceza Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanunun 21. maddesine göre 12/10/2004 tarihinden önce yapılmış yapılarda uygulanmaz şeklinde 6. fıkra eklenmiştir. Tüm bu hususlar dikkate alınarak özel yapı şekli gerektiren işyerleri dışında kalan ve 12/10/2004 tarihinden önce yapılmış olduğu belgelenen (Elektrik, su, numarataj, eski açma ruhsatı, uydu fotoğrafları gibi) işyerlerinden iskan ruhsatının istenip istenilmeyeceği hususu ile Yönetmeliğin 8. maddesine göre ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde dosyasında yapı kullanma izin belgesi bulunmadan sıhhi, gayrisıhhi, ve umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlarının devir işlemlerinin uygulamaya esas olmak üzere bildirilmesi hususunu arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-12

Camilerin internet cafelere ve kahvehanelere olan mesafesi

Ben Köse Belediyesinde tahsildarlık yapıyorum bu görevle birlikte emlak memurluğu ve su işleri, çevre temizlik vergisi ve belediyenin ruhsat işlerine de bakıyorum dolaysıyla işler ağır ve yorucu oluyor. Her konuda da yeterli bilgi sahibi olamıyorum, sizin cevaplandırdığınız konuları takıp edip oradan bazı bilgileri alıyorum. 1-2005 yılında çıkan kanunda internet kaffelerin ve kahvehanelerin okula 100 metre mesafe uzaklığı açık olarak belirtiliyor ama camiye mesafe uzaklığı acık olarak geçmiyor bu gibi işyeri açılırken camiye mesafe uzaklığı 100 metre var mı yok mu? 2- Emlak beyannamesi ile ilgili bizim bu bölgelerde tapulu çok az sayıda bina var diğer binaların hiç birinin tapuda bina tapusu bina sahiplerinin üzerine yoktur. Bu binalar önceden yapılmış hepsi ya tarla görünüyor ya arsa görünüyor. Bu kişilerin su aboneleri ve elektrik aboneleri var bu kişilere biz tek tek beyana çağrı yaptık gelip binanızın emlak beyanını verin diye bu şahısların çoğu tapu bizim üzerimize değil diye gelip beyan vermiyorlar, bu durum da biz ne yapmamız lazım gerçekten beyan verebilmesi için binanın tapuda üzerine tapu kaydı olacak mı yoksa bu kişilerin beyanname vermeleri için ne gibi bir şart lazım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-12

İşyeri sahibinin değişmesi halinde işyeri açma ruhsatı

Emniyet müdürlüğü tarafından verilmiş olan kahvehane işletme ruhsatlı bir işyerinin başka bir şahsa devredilmesi sonucu mevcut ruhsatın iptali için encümene yazdım fakat encümen üyeleri encümenin böyle bir görevi bulunmadığını belirtmektedirler. Söz konusu işletme sahibi, işletme ruhsatım var diye ruhsat yenileme işlemleri için müracaat etmemekte ısrar ediyor. Kanun maddeleri ile açıklama yaparsanız memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-06

Alışveriş veya apartmanların ortak alanlarındaki işyerleri

Alışveriş merkezlerinde yayaların geliş geçişine ait ortak alanlar yada apartmanların ortak alanı olarak belirlenmiş yerler de açılmış olan işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-02-06

Birden fazla faaliyet konusu olan işyeri

Manav dükkanı olan bir işyerinin bölünüp bir tarafında balık satılmak isteniyor, bu mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-01-23