Yapı denetimi.

Merhabalar, 165 m2 imarlı, ruhsatlı, projesi hazır arsam var. Buraya inşaat başlatmayı düşünüyorum. Depremden dolayı yapım aşamasının projeye ve depreme uygun yapıldığının kontrol edilmesini istiyorum bunun için yapı denetime ihtiyaç var. 200m2 altında kaldığı için yapı denetim zorunluluğu olmasa da ben seçeceğim yapı denetim firmasını tüm yetki ve sorumluluklarıyla tayin edebilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2023-03-04

Binalarda yoldan ve komşu parselden çekme mesafesi.

Bitişik düzen yapılarda yola bakan ön yüzde yeni bütün binalar aynı hizada iken yeni yapılan ara binanın 2 metre önden yapılması yasal mıdır? Teşekkürler

  • Soru Cevaplandı
  • 2023-02-18

Yapı denetimi

200 m2 altındaki yapılar yapı denetimine tabi olmadığını öğrendim. Bu baglamda; - Merdiven ve balkonlar ile birlikte 200 m2 yi geçmemesi gerekiyor. Ya da belirtilen kısımlar dışında mi - 200 m2 yi geçmeden 3 katli yapılabilir mi? - 3. Kata hafif elemanlar ile teras kat yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2023-02-03

Hisseli taşınmazda hissedarın diğer hissedardan kira talebi

2011de alınan %50 hiselli iki kişili tapu taşınmazın ortaklar bir almıştır ortaklardan biri işi bırakmış ve ortaklık son bulmuştur lakin taşınmazdaki hisse sini satmamakla birlikte diğer hissedardan kira talep edebilirmi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2022-12-01

Yapı kullanma izin belgesi.

2021 yılında bir muthait ile noterden anlaşarak inşaatının kaba işçiliği olarak anla s tık..inşaatının diğer ince işlerini dışarıdan kendim yaptırdım ve bitirdim.dogalgazim bağlandı suyum ve elektriğin bağlı ( şantiye) bu şekilde evime yerleştim ve ikamet ediyorum. Oturma ruhsatı (iskan) için belediyeye başvurdum mimar ve yapi denetim imzaladı fakat şantiye şefi muthait ten alaca g i olduğunu ve o firmadan ayrıldığını söyleyerek imza atmaya gelmiyor! Ayrıca muthait de işin tamamını kendi yaşadığı için imza atmıyor! Bu durumda ne yapmalıyım? Belediyede bulunan yapi kullanim belgesine Muthait ve şantiye şefi imza atmaya gelmiyorlar.

  • Soru Cevaplandı
  • 2022-11-28

Garaj için yapı ruhsatı gerekli mi ?

Evimin arka kisminda bahce icerisinde tugladan orulmus ustu kapali bir grajim var ev komple bana ait. Bulunan garak icin yapi ruhsati gerekir mi.

  • Soru Cevaplandı
  • 2022-10-31

Taşınmaz Cins Değişikliği

Benim eski bir tavuk çiftliğim var, ana taşınmazımın içerisinde görünüyor. Eski ve atıl olmuş durumda bu çiftliği tapudan nasıl düşürürüm?

  • Soru Cevaplandı
  • 2022-09-11

Ön bahçeden yola paralel olarak bina girişi düzenlenebilir mi? Tabi zeminden kodlandırılan yerlerde bina girişi

Ön bahçeden yola paralel olarak bina girişi düzenlenebilir mi? Tabi zeminden kodlandırılan yerler için de aynı koşul geçerli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2022-07-05

İmar mevzuatına aykırı yapılara elektrik ve su aboneliği yapılması

Merhaba yeni çıkan Kanuna göre 2004 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmaz maddesi mevcut. Bu madde yeni Kanuna göre 2021 yılına uzatıldı. 2021 öncesi yapılarda ruhsat aranmaz olarak güncelleniyor. Bu durumda 2021 öncesi yapılarda herhangi bir şikâyet üzerine veya yapının belediye tarafından tespiti halinde mahkeme hapis cezası verebilir mi? yıkım ve para cezası geçerliliğini koruyor? Ancak yapı sahibi hapis cezası ile yargılanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2022-07-03

Yapı ruhsatı eki projelerde belirtilen imalatların müteahhit tarafından yapılması zorunluluğu

Ben Mersinde 2016 yılında ruhsat alınıp, 2018 yılında genel iskanı ve oturma izni alınmış bir binadan 2019 yılının aralık ayında arsa sahibinin sattığı birinden daire satın aldım. Oturma izni olduğu için her imalatın ruhsat ve eklerine göre yapılmış olduğunu düşünmüştüm. Ancak tapuyu aldıktan sonra ruhsat ve projelerinde yaptığım incelemede binanın ruhsatında merkezi ısıtma sistemi olmasına rağmen yapılmadığını gördüm bunu müteahhit, yapı denetim firması ve ilgili belediyesine sorduğumda ruhsatta olan her şeyin yapılmak zorunda olmadığı söylediler ve örnek olarak ruhsatta klima projesinin var olduğu ama müteahhittin klima alıp takmak zorunda olmadığını söylediler. 1. sorum olarak müteahhite merkezi ısıtma sistemini yaptırabilir miyiz yoksa müteahhit yapmak zorunda değil mi, yapmak zorunda ise burada oturma izni veren kurumun ve yapı denetim şirketinin herhangi bir sorumluluğu var mı? 2. sorum. Ruhsat eki projede ortak alan olarak ayrılmış olan zemin kattaki engelli wc ve tesisat odasını, bodrum kattaki kazan dairesi ve hidrofor odasını uygulamada yapmayarak zemin kattaki dük- kanlarla birleştirmiş ve onların kullanımına ayırmıştır. Müteahhide bu alanları projeye göre düzeltti- rebilir miyiz yoksa oturma izni alındığı için müteahhidin herhangi bir sorumluluğu yok mu? Oturma iznini veren idare ve yapı denetim şirketi bu işten ne kadar sorumludur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2020-02-14

İnşaat ruhsatı

1998 yılı ilk inşaat ruhsatımı aldım. Bina zemin+1, 2, 3 ve 4 kat müsaadeli idi. Ruhsatı aldıktan sonra inşaata başladık. Zemin+1 ve 2 kat yapabildik. Daha sonra, ruhsat süresince inşaatı tamamla- yamadık. 2016 yılında, zemin+1, 2 ve 3 kat olarak tekrar ruhsata bağladık. (Ruhsat geçerliliği 2021 Ha- ziran ayı). 4. kat bina yükünü taşımaz diyerek verilmedi. 2019 yılında, 4. katı yığma tuğla ile kaçak yap- tım. Belediye, şikâyetten dolayı gelince durumu fark etti, cezai işlemi yapıp 4. katı yığma hesabıyla statik anlamda duvar yükünü binaya verip bina taşıyıp taşımadığını kontrol ettirmemi istediler. Daha sonra, mevcut duvar yükünü verip herhangi bir deprem riski olmadığı tespit edildi. 2007 deprem yö- netmeliğine göre. Daha sonra, 4. kata kolon ve tabla yapmadan yığma duvar ile ruhsatı verilebileceği- ni söylediler. Bende ruhsat verileceğinden gerekli masrafları yaptım. Daha sonra, belediyedeki mimar bayan 2018 deprem yönetmeliği çıktığını ve senin binanın ruhsatı 2021 kadar geçerli ve aktif olması bir anlam ifade etmiyor, 4. katın ilave kat olduğu için 2018 deprem yönetmeliğine göre tetkik edilme- si gereklidir, denildi ve 2018 deprem yönetmeliğine göre bina zemin+1, 2, 3 katlar betonarme ve 4. kat yığma olduğundan taşıyamayacağını düşündükleri için ruhsat alma işlemini durdurdular. Binanın 4. katının yıkılmasını istediler. Şu an ne yapacağımı bilmiyorum? Ruhsat sürem aktif olduğu için hangi yönetmeliğe tabi olmam gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 2020-01-05

Meskûn mahalde kümes hayvancılığı yapılması

Meskûn mahalde kümes hayvanı şikayeti üzerine, emir ve yasaklarla ilgili yönetmeliğimizdeki madde gereği ihtar verildi, süre sonunda kümes hayvanlarının (Tavuk Horoz) kaldırılmadığı görüldü-ğünden kişi hakkında idari yaptırım karar tutanağı düzenlendi fakat vatandaşın şikayeti giderilmedi bu kısımdan sonra sorunun çözümü konusunda ne yapılabilir? İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne yön-lendirilebilir mi? Daha önce İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne yönlendirdik, ancak onlar belli bir sayıda olması lazım dedikleri için işlem tesis etmediler sorunun kesin çözümü konusunda ne yapılabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2022-02-03