Emlak Vergisi
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Enerji üretimine ait rüzgârgülünün Emlak Vergisi durumu
İlçemize bağlı B köyü sınırları içerisinde 16 Mart 2012 tarihinde faaliyete başlayan rüzgâr enerji santralini işletmekte olan A şirketi 24.12.2012 tarihinde belediyemiz emlak servisine beyan vermiştir. 36 adet rüzgârgülünün arsa ve bina alanlarının hesaplamasında aramızda ihtilaf çıkmıştır. 16x16 m2 ar-sa içerisinde çevresi 9 m2 olan 1 adet rüzgârgülünün yüksekliği 90 m2 dir. Çelik karkas bina sınıfında 14,5 m2 bina alanı olarak 14,5x36 = 522 m2 bina beyanı vermişlerdir. Yüksekliği hesaplamaya dâhil edilmemiştir. 2. Bir hesaplama ile 16x16=256x36=9216 m2 arsa alanı 158.22x36= 5722 m2 bina alanı hesaplanmış ve ilgili şirkete sonraki hesaplamadan emlak vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Emlak vergisine esas olacak hesaplamayı nasıl yapmalıyız. Aynı şirket 1319 sayılı emlak kanununun 4. Maddesine istinaden rüzgârgüllerinin emlak vergisinden muaf olması gerektiğini tahakkuk eden verginin de iptal edilmesini talep etmektedir. Bu konudaki görüşünüz nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-28
Arazi parçalarının zirai faaliyette kullanılmaları halinde uygulanacak emlak vergisi
Belediyemiz mücavir alan sınırları içinde parsellenmiş arazi hali hazırda kaysı bahçesi olarak tarım-sal faaliyette kullanılmaktadır. Bu parsellenmiş arazinin emlak vergisini arsa olarak mı yoksa arazi ola-rak mı tahsil edeceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-28
Arazi Vergisinde cins değişikliği talebi
Bilindiği üzere en son beyanlar 1998 yılında verildi ve bunun üzerine bir daha beyan alınmayarak en son verilen geçerli sayılıp genel beyan dönemlerinde vergi artışları yapılmıştır. 1998 yılında alınan beyanlarda vatandaş arazisini sulak olarak beyanda bulunmuş bu zamana kadarda o beyan verildiği şe-kil bu zamana gelmiş. Vatandaş ise değişiklik beyanı vermek koşuluyla sulak olarak vermiş olduğu be-yanı kıraç araziye çevirmek istiyor. Değişiklik beyanının beyan dönemlerin de mi alınması gerekir yoksa herhangi bir zamanda alabilir miyiz? Bir de öğrenmek istediğim arazi bildirimi alırken sulak arazi tespiti nasıl yapılır. Sulak arazi tabiri nasıl oluyor. Vatandaş arazisini hayli bir harcama yaparak sulanır hale ge-tirmiş ( Sondaj derin kuyu vs.) arazi sulak araziye mi girer.
- Soru Cevaplandı
- 2013-05-22
Emlak Vergisi yönünden arsa ve arazi kavramı ve zirai faaliyetlerde kullanılan arsa veya araziler
Belediyemiz hudutları içerisinde mükellefimizin 16442,59 m2 arazisi mevcut olup, söz konusu ara-zinin kısmen 1/1000 ölçekli uygulama imar planında (E:050)kısmen 1/1000 ölçekli ilave revizyon pla-nında (E:015)kaldığı tespit edilmiştir. Ancak arazinin 3000 m2 si Tarım arazisi olarak (Meyve, Sebze) kullanılmaktadır. Arazinin içerisinde 2 adet mesken binası mevcuttur. Geri kalan 13442,59 m2 araziyi kullanmamaktadır. Bu durumda söz konusu Arazi için Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde Emlak Bildirimlerinin nasıl alınması gerektiği hususunda bilgi verilmesini arz ve rica ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-14
Varislerin Emlak Vergisi Muafiyeti ve deponun emlak vergisi
1- Malikleri tarafından mal depolama amacıyla kullanılan (kuru gıda, inş. malzemeleri vs.) binaların kullanım şekli Depo olarak bina inşaat maliyet cetvellerinde bulunmadığından tereddüt oluşmuştur. Malların depolandığı (silo ve soğuk hava deposu olmayan) binaların emlak vergileri hesabında binanın kullanım şekli ne olarak hesaba dahil edilmelidir? 2- Ölen kişinin varislerine intikali yapılmamış evinden dolayı, durumları emlak vergisi muafiyet kapsamına giren varisler emlak vergisi muafiyetlerinden hisseleri oranında faydalanabilirler mi yoksa tapunun öncelikle her varis adına intikal etmiş olması mı gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-11-12
Binaların kullanılış tarzlarına göre ayrımı
Menderes belediyesi sınırları içerisinde 2790 m² boyutlarında malzeme depolaması maksadıyla bir bina inşa ettik. Yaptığımız inşaatın zemini beton, etrafı duvarlarla çevrili, üzeri tek kat galvaniz saç, ida-re binası yok. Söz konusu binanın Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği Ekinde açıklaması yok. Emlak Bö-lümü memurlarının yaptığı değerlendirmede 21. sırada yer alan diğer ticarethane ve işyerleri sınıfında değerlendirildiği görülüyor. Ancak Fabrika ve İmalathane binaları sınıfının vergi olarak 2 katı tutarında. Sadece depolama maksadıyla kullanılacak bir binanın Fabrika ve İmalathane binalarından 2 kat değerli olması mümkün müdür? Söz konusu değerlendirme için hazırlanmış açıklamalar var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-23
1936 yılında ölen ve 1975 yılında malik adına tescil edilen taşınmaz ile ilgili olarak 2013 yılında mirasçılarından emlak vergisi tahakkukunda gecikme zammı ve vergi ziya-ı cezası alınması
1936 yılında ölen Emine’nin 1975 yılında malik olarak tescil edildiği taşınmaza 2013 yılında mirasçı olduklarının bilirkişi raporları ve mahkeme kararı ile tespit edildiği taşınmaz ile ilgili olarak belediye tarafından yapılan emlak vergisi tahakkukunda gecikme zammı ve vergi ziya-ı cezası alması doğru mu-dur? Uygulama nasıl olmalıdır? Bu konu ile ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 2013-10-10
Elektrik trafoları emlak vergisinden muaf mı?
Elektrik santralleri, elektrik hat ve direkleri ile elektrik işletme binalarının emlak vergisinden muaf olduğu 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda belirtilmiştir. Elektrik trafolarının da bu kapsama girip girmediğini kanuni maddeleriyle cevaplamanızı beklemekteyiz.
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-18
Emlak Vergisi ve ÇTV muafiyeti
Ziraat odaları emlak vergisinden ve ÇTV' den muaf mı?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-11
Emlak Vergisinde geriye dönük kısıtlılık uygulaması yapılabilir mi?
İmar planında okul yeri olarak belirlenen arsa için 2012 tarihinde arsa sahibi tarafından dilekçe ve-rilerek kısıtlılık uygulanması istenmiş olup 2013 yılı itibariyle kısıtlılık uygulaması yapılmıştır. 2013 yılın-da tekrar bir dilekçeyle başvuran mükellefimiz 2010 2011 2012 yılları için geriye dönük kısıtlılık uygu-laması talebinde bulunmaktadır. Bizim bu durumda dilekçe tarihinden geriye dönük olarak kısıtlılık uy-gulama şansımız var mı? Geriye dönük uygulama yapılırsa kısıtlılık süresi kaç yıl sürer?
- Soru Cevaplandı
- 2013-07-08
Bina indirimi şartlarını kaybedenler hakkında yapılacak işlem ve vergi hatasında gecikme faizi uygulaması
1-Emekli olup da evi brüt 200 m2 geçmeyen bir mükellef emekli olduktan sonra ücret karşılığı herhangi bir işte çalışıyorsa (korsan olarak)emeklilik indiriminden faydalanır mı? 2-Sokak numarası yüzünden bir mükellefimizin arsa bildirimi rayici 4 yıldır 0 olduğundan vergisini yatıramamış. Bu 2013 yılında fark edilmiş. Geriye dönük düzeltme işlemi yapılmış. Bu geriye dönük vergiler için gecikme faizi uygulanacak mı?
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-11
İndirimli bina vergisi uygulamasında arsa vergisi alınabilir mi?
Tapusunda 600 metre kare arsa ve 1 adet ev gözükmektedir. İndirimli emlak vergisinden yararlanmak isteyen mükellefin, arsa vergisi alınabilir mi? Arsa vergisinden de muaf tutulması gerekiyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-04