Emlak Vergisi
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Varislerden vergi tahsili
Vefat etmiş kişinin intikal edilmemiş taşınmazlarından gelen vergi mirasçılarından nasıl tahsil olu-nur(izlenecek yol), satış işlemi nasıl yapılır.
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-07
Paylı Mülkiyette Emlak Vergisi
Hissedar, miras yoluyla intikal eden gayrimenkuldeki hissesini (1/9) bugün satmak istemektedir. Vera-set ilamında Murisin 23.12.2001 tarihinde vefat ettiği görülmektedir. Hissedar, Muris adına bugün tarihli verilen Emlak Beyannamesi ile tahakkuk ettirilen iki tarih arasındaki borcun kendi hissesine düşen miktarı için ödeme yapmak istemiş ve Emlak Vergisi Kanununun 23. maddesini gerekçe göstermiştir. Buradan, em-lak vergisinin tarh ve tahakkuku, Murisin vefat tarihinden itibaren Muris adına mı, yoksa hissedarların ade-dine göre ayrı, ayrı mı yapılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-29
Emlak vergisinde bildirim ve zamanaşımı
2002 yılı eylül ayında babamın vefatı üzerine 4 kişi üzerinden veraset ilamı alındı. Bağlı bulunan vergi dairesine de başvuruldu ve borçsuzdur belgesi alındı. Şu an annemin oturduğu ev babamın üzerinde (tapu) duruyor (Tapunun değişmesi ve bu gibi işlemler konusunda yapılacakları bilmediğimizden değiştirmedik). Ev, veraset ilamına göre 4 hisseli Tepebaşı belediyesi babamın öldüğünü ve mevcut gayrimenkulün verasetli (4 hisseli) olduğunu belirleyerek, 2003 yılından bugüne kadar olan emlak ver-gisi ile oluşan gecikme ve cezaları uygulamıştır. Bu durumda oluşan borcu ödeme konusunda ne yap-malıyız, zaman aşımı uygulanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-28
Emlak Vergisi Bildirimlerinde bina sınıfı ve özelliklerinin belirlenmesi
Emlak vergisi beyannamesi alırken bina olarak girişlerde bina sınıfını belirlemede fen işleri müdürlüğünün yapı için verdiği yapı kullanım izin belgesindeki inşaat sınıfını mı kullanmamız gerekiyor. Bu konuda tereddüde düştük. Yoksa yapının özelliklerini tek tek öğrenip hangi sınıfa gireceğine kendimiz mi karar vermeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-07-26
Emlak Vergisinde Kısıtlılık uygulamaları
Belediyemiz mükellefi olan şahıs 01/04/2012 tarihinde vefat etmiştir ve şahıs adına kayıtlı bulunan kısıt-lı arsalar hak sahibi olan eşine ve çocuklarına intikal etmesi için belediyemizden rayiç değer yazısı talep et-mektedir. Ölen şahısın kısıtlı arsalarının vergi tahsilâtı ne şekilde yapılması gerekmektedir. Arsaların kısıtlılığı devam etmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-19
Belediye hesabından yapılacak ödemelerde internet bankacılığı kullanılması
Belediyemiz tarafından yapılacak ödemelerde internet bankacılığını kullanabilir miyiz? İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan ödemelerde alınan çıktı dekont yerine geçer mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-17
Emlak Vergisinde eksik bildirim ve zamanaşımı
1- Belediyemiz sınırları içerinde bulunan gayrimenkullerden bina olarak kullanılan gayrimenkul 2002 tarihinde beyan edilir iken bina m2 eksik olarak beyan edilmiş ve bizde bu beyan üzerinden vergileri hep tahsil etmişiz. Fakat kendi birimimiz içerisinde yapılan inceleme sonucunda m2 nin eksik olduğu 2012 yılında tespit edilmiştir. Beyan 2002 tarihinden itibaren mi girilip vergi ziyanı cezası kesilecek, yoksa 2008+2009+2010+2011+2012 yılı vergisi tahakkuk ettirilecek. 2- Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan 1 adet gayrimenkul arsa vasfında iken 1999 yılından itibaren vergileri tahakkuk etmiş ve bu arsa üzerinden vergileri tahsil edilmiştir. 2012 yılı içerisinde yapılan inceleme sonucunda ise bu gayrimenkulün 2000 yılında yapı kullanım izin belgesini alıp bina vasfını kazandığı tespit edilmiştir. Biz bu gayrimenkulün sınıfının değişmesi ile ilgili olarak bina beyanını 2000 yılından itibaren vergi ziyanı ile birlikte mi tahakkuk yapacağız yoksa 2008+2009+2010+2011+2012 yılımı sadece vergi ziyanı cezası ile birlikte tahakkuk yapacağız.
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-30
İndirimli Emlak Vergisi Uygulaması
Emekli olan eşlerin her İkisinin de kendi üzerlerine kayıtlı tek evleri mevcut ise, emlak vergisinden muaf olabilirler mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-25
Resen emlak beyan bildirimi
Emlak beyan bildirimine ilişkin muafiyetin ortadan kalktığı tarihten itibaren resen emlak beyan bildirimi alınabilir mi? Ayrıca bu hususta uygulamada zamanaşımı süresi emlak beyanına ilişkin ödeme emrinin çekildiği tarihten itibaren mi başlar.
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-30
İbadethanelerde ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarında emlak vergisi uygulaması
İlçemizdeki bir kilise ibadethane ve tarihi eser olduğu için Emlak Vergisinden muaf tutulmuştur. Ancak kilise bahçesinde yine kilise adına kayıtlı 4 adet ayrı parselde arsa mevcuttur. İlgilileri 2011 yılında bu arsalarını Kültür ve Turizm Bakanlığına tarihi eser olarak tescil ettirmişler. 2012 yılı Şubat ayında da Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunmuşlar. Belediyemize de 2012 yılında başvurarak bu arsalar için muafiyet uygulanması talebinde bulunmuşlardır. Ancak arsaların Belediyemizde hiçbir beyanı olmadığı için 1986 yılına dönerek arsalara 1986 -2011 yılları için vergi tahakkuk ettirdik ve 2012 yılı için muafiyet uyguladık. Yaptığımız bu uygulama hakkında görüşleriniz nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-29
Tavuk kümeslerinden emlak vergisi tahsil edilebilir mi?
Belediyemize bağlı bulunan köylerin sınırları içersinde bazı firmalara ait, üretim kapasiteleri en az 3000-5000 olan tavuk kümesleri bulunmaktadır. Ancak bu kümesler bulundukları mevkide ki parseller itibariyle mücavir alan sınırlarımız dışındadır. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4. maddesinin “h” bendinde anıldığı üzere kümesler, “u” bendine göre de belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar emlak vergisinden muaf tutulmuştur. Ancak “u” bendinin parantez içinde bulunan hükme göre, (Gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından kullanılan binalar hariç olmak üzere ticari sinai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar için bu muafiyet hükümleri uygulanmaz) denilmiştir. Buna göre tavuk kümesleri emlak vergisinden muaf mı olmalı yoksa ticari olmaları sebebi ile emlak vergisi tahakkuku yapılmalı mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-28
Emlak Vergisinde zamanaşımı
Belediyemiz emlak servisinin işlem yaparken doğruluğunu zaman zaman sorduğu şu husus bulunmaktadır. 1-Mükellefin Belediyemize işi düşüyor tapusu ile geliyor beyan için personel arkadaş tapuya bakıyor iktisap tarihi misal 2000 yılı, tahakkuk girerken iktisap tarihinin 2012-5=2007 mi girilmesi, yoksa 2000 mi girilmesi gerekir. 2- Vergi tutar ücretini alırken hangi yıldan itibaren alınması gerekir. Arkadaşlar uygulamada, emlak beyanını 2000 giriyorlar, ücreti geriye dönük son 5 yılın ücretini tahakkuk ettiriyorlar. Doğrumudur.
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-23